Καλησπέρα σας! Ποιά ψάρια μπορώ να καταναλώσω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Φοβάμαι για τα βαρέα μέταλλα. Επίσης ποιά ψάρια έχουν τα περισσότερα καλά λιπαρά. Ευχαριστώ πολύ
καταναλώστε λευκά ψάρια εποχής από ιχθυοπωλείο
Καλησπέρα! Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η κατανάλωση ψαριών είναι πολύ σημαντική για τα ωφέλιμα λιπαρά, όπως τα ωμέγα-3, αλλά πρέπει να προσέχετε για τα βαρέα μέταλλα, ιδιαίτερα τον υδράργυρο. Ακολουθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για ασφαλή κατανάλωση ψαριών στην εγκυμοσύνη:
Ψάρια με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο (ασφαλή για κατανάλωση):
Σολομός: Πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ιδανική επιλογή κατά την εγκυμοσύνη.
Σαρδέλες: Μικρά ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3, βιταμίνη D και ασβέστιο.
Γαύρος: Μικρό ψάρι με υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά και χαμηλό κίνδυνο βαρέων μετάλλων.
Πέστροφα: Πλούσια σε ωμέγα-3... και με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο.
Κέφαλος: Ασφαλής και θρεπτική επιλογή.
Γλώσσα: Επίσης ασφαλής με χαμηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα.
Ψάρια που πρέπει να αποφεύγονται λόγω υψηλών επιπέδων υδραργύρου:
Ξιφίας
Καρχαρίας
Βακαλάος του Ατλαντικού
Τόνος (ειδικά ο μεγάλος): Ο κονσερβοποιημένος τόνος σε μικρές ποσότητες μπορεί να είναι ασφαλής, αλλά γενικά ο μεγάλος τόνος περιέχει υψηλά επίπεδα υδραργύρου.
Ψάρια με τα περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά:
Σολομός
Σαρδέλες
Πέστροφα
Σκουμπρί (μικρό είδος): Προτιμήστε το μικρό σκουμπρί, καθώς το μεγαλύτερο μπορεί να περιέχει υδράργυρο.
Συνολικά, καλό είναι να καταναλώνετε 2-3 μερίδες ψάρι την εβδομάδα, επιλέγοντας αυτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο και πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Read more
Είναι σημαντικό να περιορίσεις την κατανάλωση ψαριών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, όπως ο ξιφίας, ο καρχαρίας και η ρέγκα, και να περιορίσεις τον τόνο σε κονσέρβα.
Αντ αυτών επίλεξε:
Σολομό: Είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες. Συνιστάται να καταναλώνεται φρέσκος ψημένος, αλλά να αποφεύγονται οι κονσέρβες με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο.
Σαρδέλες
Γλώσσα
Μπακαλιάρο
Λυθρίνι
Μπορείτε να καταναλώσετε όλα τα ψάρια. Θα πρέπει να μην καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες μεγάλων ψαριών όπως τόνος ή σολωμος.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό θα είναι να αποφεύγετε τον ξιφία αλλά άλλα ψάρια πχ σαρδέλες, πέρκα, γλώσσα, μπακαλιάρο, τόνο, σολομό είναι πολύ θρεπτικά και κατάλληλα για την περίπτωση σας και επίσης έχουν και καλά λιπαρά. Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν κλινικό διαιτολόγο ώστε να σας βοηθήσει, να σας συντάξει ένα εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες σας και να σας παρακολουθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα με κατάλληλες μετρήσεις.
Η κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ ωφέλιμη λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων (EPA και DHA), τα οποία είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών του μωρού. Ωστόσο, πρέπει να είσαι προσεκτική με την επιλογή των ψαριών λόγω της πιθανότητας περιεκτικότητας σε βαρέα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος.
Ψάρια που μπορείς να καταναλώνεις με ασφάλεια:
Τα ψάρια με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο είναι ασφαλή και ωφέλιμα για την εγκυμοσύνη. Αυτά περιλαμβάνουν:
Σολομός: Έχει πολύ καλά ω-3 λιπαρά, ειδικά DHA και EPA. Είναι από τα πιο ασφαλή ψάρια με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο.
Σαρδέλε...ς: Πλούσιες σε ω-3 λιπαρά και χαμηλές σε υδράργυρο. Επίσης, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο.
Γαύρος: Επίσης πλούσιος σε ω-3 λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο.
Πέστροφα (καλλιεργούμενη): Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο και είναι πλούσια σε ω-3.
Μπακαλιάρος: Χαμηλός σε υδράργυρο και καλή πηγή ω-3 λιπαρών.
Λαβράκι: Ιδιαίτερα θρεπτικό και ασφαλές για κατανάλωση σε εγκυμοσύνη.
Κολιός: Ασφαλές ψάρι και πλούσιο σε καλά λιπαρά οξέα.
Χάνος (tilapia): Είναι ένα ακόμα ψάρι με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο και ασφαλές για την εγκυμοσύνη.
Ψάρια που πρέπει να αποφεύγεις λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο:
Ορισμένα ψάρια έχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις υδραργύρου και θα πρέπει να τα αποφύγεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:
Ξιφίας
Καρχαρίας
Βασιλική Μακρύα (King Mackerel)
Τόνος (κίτρινου πτερυγίου και λευκός τόνος) – ειδικά σε μεγάλες ποσότητες.
Ροφός
Ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά:
Τα ψάρια με τα περισσότερα ω-3 λιπαρά είναι:
Σολομός
Σαρδέλες
Γαύρος
Σκουμπρί (ειδικά το Ατλαντικού, αλλά όχι το βασιλικό λόγω υδραργύρου)
Πέστροφα
Τα ω-3 λιπαρά είναι απαραίτητα για την υγεία του μωρού, κυρίως για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασης, οπότε είναι καλό να τα εντάξεις στη διατροφή σου με ασφάλεια, επιλέγοντας ψάρια χαμηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο.
Προτάσεις:
Καλό είναι να καταναλώνεις 2-3 μερίδες ψαριού την εβδομάδα από ασφαλή ψάρια.
Να επιλέγεις βιολογικά ή άγρια ψάρια (ειδικά για σολομό), όπου είναι δυνατόν, για να αποφύγεις πρόσθετα χημικά.
Ελπίζω αυτές οι πληροφορίες να σε βοηθήσουν να επιλέξεις με ασφάλεια τα ψάρια που θα καταναλώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης!
Read more
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.