Με γαλακτοκομικά ή κρέας.
με καμια
καλημερα σας. Με κρεας κοκκινο μπορειτε να καλυφθειτε. και οσπρια φυσικα.
Αν κάποιος δεν τρώει αυγά, είτε για διατροφικούς είτε για ηθικούς λόγους, υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές που μπορούν να τα αντικαταστήσουν σε διάφορες συνταγές, ανάλογα με τη λειτουργία που επιτελούν τα αυγά (π.χ. συνδετικός παράγοντας, φούσκωμα, γεύση). Ακολουθούν κάποιες καλές επιλογές:
1. Για συνταγές ψησίματος (κέικ, μπισκότα, κλπ.)
Μπανάνες: 1/2 ώριμη μπανάνα πολτοποιημένη μπορεί να αντικαταστήσει 1 αυγό. Λειτουργεί καλά σε γλυκά, αφού προσθέτει υγρασία και μια ελαφριά γλυκύτητα.
Πουρές μήλου (apple sauce): 1/4 φλιτζάνι πουρές μήλου χωρίς ζάχαρη μπορεί να αντικαταστήσει 1 αυγό. Επίσης κατάλληλο για γλυκά και συνταγές που απα...ιτούν υγρασία.
Γιαούρτι ή γιαούρτι σόγιας: 1/4 φλιτζάνι γιαούρτι μπορεί να αντικαταστήσει 1 αυγό. Λειτουργεί καλά σε κέικ και γλυκές συνταγές.
Λιναρόσπορος ή τσία: 1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορος ή σπόροι τσία αναμεμειγμένοι με 3 κουταλιές της σούπας νερό (αφήνονται για μερικά λεπτά μέχρι να γίνουν ζελέ) αντικαθιστούν 1 αυγό και είναι πολύ καλή επιλογή για vegan συνταγές ή συνταγές ψωμιού και μπισκότων.
2. Για συνταγές που απαιτούν φούσκωμα
Μαγειρική σόδα και ξύδι: 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και 1 κουταλιά της σούπας ξύδι (π.χ. μηλόξυδο ή λευκό ξύδι) μπορούν να βοηθήσουν το φούσκωμα σε γλυκά όπως κέικ.
Ανθρακούχο νερό: Χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο για αυγά σε συνταγές που απαιτούν ελαφρότητα και φουσκωμα (π.χ. τηγανίτες).
3. Για συνδετικότητα και πυκνότητα
Μεταξωτό τόφου: 1/4 φλιτζάνι μαλακό, μεταξωτό τόφου πολτοποιημένο μπορεί να αντικαταστήσει 1 αυγό, ειδικά σε συνταγές όπως μπράουνις, κέικ και muffins.
Άμυλο καλαμποκιού (cornstarch): 2 κουταλιές της σούπας άμυλο καλαμποκιού αναμεμειγμένες με 3 κουταλιές της σούπας νερό μπορούν να δώσουν τη συνδετική δύναμη που χρειάζεσαι για συνταγές ψησίματος.
4. Για τηγανιτά (π.χ. πανάρισμα)
Γάλα φυτικής προέλευσης: Αντί για αυγά στο πανάρισμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις γάλα αμυγδάλου, σόγιας ή άλλων φυτικών εναλλακτικών μαζί με αλεύρι ή φρυγανιά.
Άλευρο ρεβιθιού: Ανακατεύοντας 2 κουταλιές αλεύρι ρεβιθιού με 2 κουταλιές νερό, δημιουργείται ένα μείγμα που μοιάζει με αυγό για πανάρισμα ή ακόμα και για ομελέτες.
5. Για πρωινό τύπου ομελέτα
Τόφου: Το τόφου μπορεί να αντικαταστήσει τα αυγά σε ομελέτες και σκραμπλ. Ανακάτεψέ το με μπαχαρικά όπως κουρκουμά για να αποκτήσει το χρώμα και την υφή που μοιάζει με αυγό.
Αυτές οι επιλογές μπορούν να σε βοηθήσουν να αντικαταστήσεις τα αυγά χωρίς να χάνεις σε υφή και γεύση στις συνταγές σου!
Read more
Κοτοπουλο , ψάρι ,ημιπαχα και άπαχα τυριά , κρέας άπαχο
Καλησπέρα σας. Με εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης όπως κοτόπουλο, ψάρι, μοσχαράκι κ.α.
Το κάθε τρόφιμο έχει την δική του αξία. Παρόλα αυτά 1 αυγό ισοδυναμεί με περίπου 30γρ κρέας (λευκό ή κόκκινο), ψάρια, θαλασσινά,, τυριά κλπ. Πηγές πρωτεϊνών και λιπαρών.
Με κρέας, κοτόπουλο, ψάρια
Ανάλογα με το λόγο που χρησιμοποιούνται τα αυγά, υπάρχουν διάφορες τροφές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τα αντικαταστήσουν. Για παράδειγμα:
- Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (πλήρης πρωτεΐνη), όπως πολλές τροφές ζωικής προέλευσης (κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, κάποια τυριά, στραγγιστό γιαούρτι).
Ορισμένες τροφές φυτικής προέλευσης, όπως τα δημητριακά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί έχουν πρωτεΐνη χαμηλής βιολογικής αξίας, καθώς δεν έχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Ωστόσο, συνδυάζοντας φυτικές τροφές (π.χ. όσπρια με ρύζι) είναι δυνατό να πετύχουμε ένα πλήρες φάσμα απαραίτητων αμινοξέων. <...br/>
Τέλος, υπάρχουν και τροφές φυτικής προέλευσης, που έχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, όπως η κινόα, το τόφου, το τέμπε, τα φασόλια σόγιας, ο αμάρανθος, το φαγόπυρο, το ψωμί του Ιεζεκιήλ ή αλλιώς ψωμί των Εσσαίων, η σπιρουλίνα, οι σπόροι κάνναβης, οι σπόροι chia, η διατροφική μαγιά κ.ά.
Πολλές από τις προαναφερθείσες τροφές (π.χ. σπιρουλίνα, σπόροι κάνναβης) έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όμως θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες.
- Εάν θέλετε να αντικαταστήσετε το αυγό σε κάποια συνταγή, στην οποία χρησιμοποιείται ως γαλακτωματοποιητής (ο κρόκος του αυγού), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεσμένο λιναρόσπορο με νερό.
- Εάν θέλετε μια τροφή για να αντικαταστήσετε την υφή του αυγού σε κάποια συνταγή π.χ. ομελέτα ή σάντουιτς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τόφου.
Read more
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
Get instant expert guidance for your medical concerns now!
We’ll send you an email when a specialist responds.