Καλησπέρα σας! Πρόκειται για τον πατέρα μου .. είναι 66 ετών και οι τελευταίες του εξετάσεις έδειξαν 105 ζάχαρο και γλυκοζυλιωμενη 7 ο γιατρός του έδωσε να πίνει ένα χάπι το πρωί έτσι ώστε να αποβάλει τη γλυκόζη από το σώμα του. και προφανώς του είπε να χάσει βάρος. Μας είπε η διαιτολόγος πως κάνοντας τη δίαιτα είναι σαν να πίνει δύο χάπια την ημέρα και ότι ίσως το χάπι να είναι άσκοπο. Έχει χοληστερίνη 230 τριγλυκερίδια 160 και ldl χοληστερίνη 150. Έτσι κι αλλιώς δηλαδή έπρεπε να κάνει καλή διατροφή. Μήπως να σταματήσει το φάρμακο και να το ρίξουμε με διατροφή μόνο; Ευχαριστώ πολύ
ΜΕ ΤΗΝ ΓΛΥΚΟΖΥΛΙΩΜΕΝΗ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΑΚΧΑΡΑΙΜΙΚΗ ΚΑΜΠΥΛΗ ΜΕ ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΣΑΚΧΑΡΟΥ ΚΑΙ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ
το φάρμακο θα το κόψει όταν χάσει βάρος και πέσουν οι τιμές. εκτός αν θέλετε να ρισκάρετε να προσβληθούν άλλα όργανα από την γλυκόζη στο αιμα του
Καλησπέρα σας! Με την διατροφή πράγματι θα μπορέσει πολύ σύντομα να απαλλαγεί από το χάπι αλλά αυτό σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει με την καθοδήγηση του γιατρού σας.
Όσον αφορά τη φαρμακευτική αγωγή σας είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας και όσον αφορά τη διατροφή σας αρμόδιος να σας βοηθήσει είναι ένας κλινικός διαιτολόγος.
Είναι πολύ καλό που αναζητάς πληροφορίες για την υγεία του πατέρα σου και θέλεις να τον βοηθήσεις να βελτιώσει τη διατροφή και τον τρόπο ζωής του. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι αποφάσεις σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή πρέπει να λαμβάνονται μόνο από τον θεράποντα ιατρό. Θα σου δώσω πληροφορίες που μπορεί να βοηθήσουν στην κατανόηση της κατάστασης, αλλά οι τελικές οδηγίες για τη φαρμακευτική αγωγή είναι θέμα του γιατρού του.
Πληροφορίες για τη γλυκόζη και τον διαβήτη
Το ζάχαρο νηστείας 105 mg/dL δείχνει προδιάθεση για διαβήτη (προδιαβήτης), και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) στο 7% είναι ένδειξη ότι υπάρχει ...αυξημένο επίπεδο γλυκόζης στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, που αντιστοιχεί σε διαβήτη τύπου 2.
Ο γιατρός προφανώς έδωσε το χάπι (πιθανώς κάποια κατηγορία φαρμάκου όπως οι SGLT2 αναστολείς ή μετφορμίνη), για να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου.
Ο ρόλος της διατροφής
Η υγιεινή διατροφή και η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσουν σημαντικά το ζάχαρο και να βελτιώσουν τα επίπεδα γλυκόζης, συχνά σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να μειωθεί ή και να διακοπεί η ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό ιατρική παρακολούθηση.
Διατροφή και άσκηση:
Η μεσογειακή διατροφή, που περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ψάρια, ελαιόλαδο και τρόφιμα ολικής άλεσης, έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετική για τη μείωση της γλυκόζης, των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης.
Η τακτική φυσική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα ή η κολύμβηση, μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει το σάκχαρο.
Απώλεια βάρους: Η απώλεια έστω και 5-10% του σωματικού βάρους μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη ρύθμιση του σακχάρου και στην υγεία της καρδιάς.
Χοληστερόλη και τριγλυκερίδια: Τα επίπεδα της χοληστερόλης (230 mg/dL), των τριγλυκεριδίων (160 mg/dL) και της LDL (150 mg/dL) είναι αυξημένα και χρειάζονται επίσης προσοχή, γιατί ο συνδυασμός διαβήτη και υψηλής χοληστερόλης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Πρέπει να σταματήσει το φάρμακο;
Η απόφαση για τη διακοπή ή συνέχιση του φαρμάκου πρέπει να ληφθεί μόνο από τον γιατρό του, καθώς εκείνος μπορεί να αξιολογήσει τις εξετάσεις του, την πρόοδο και την αντίδραση του οργανισμού στη θεραπεία.
Διατροφή και φάρμακα συνεργάζονται: Στις περισσότερες περιπτώσεις, το χάπι δεν υποκαθιστά τη σωστή διατροφή, αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά. Εφόσον ο στόχος είναι να μειωθεί το σάκχαρο, ο γιατρός μπορεί να κρίνει αν είναι ασφαλές να μειώσει ή να διακόψει το φάρμακο, όταν η διατροφή και η άσκηση δείξουν αποτελέσματα.
Τακτική παρακολούθηση: Είναι σημαντικό να γίνονται τακτικές μετρήσεις σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης για να ελέγχεται αν υπάρχει βελτίωση, και να γίνεται επαναξιολόγηση της φαρμακευτικής αγωγής.
Τι μπορεί να γίνει:
Να συνεχίσει να ακολουθεί την κατάλληλη διατροφή και άσκηση σύμφωνα με τις οδηγίες της διαιτολόγου και να επιδιώκει απώλεια βάρους.
Να παρακολουθεί τακτικά το ζάχαρο και την γλυκοζυλιωμένη για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της δίαιτας και η ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή.
Συμβουλή γιατρού: Ο γιατρός είναι ο κατάλληλος για να αποφασίσει αν το χάπι μπορεί να μειωθεί ή να διακοπεί, αφού εξετάσει την πορεία της υγείας του και δει τα αποτελέσματα της δίαιτας.
Ο συνδυασμός καλής διατροφής, άσκησης και, όπου κρίνεται απαραίτητο, φαρμακευτικής αγωγής είναι η καλύτερη προσέγγιση για τον έλεγχο του διαβήτη και της χοληστερόλης. Είσαι στον σωστό δρόμο, απλώς χρειάζεται συνεργασία με τον γιατρό για την καλύτερη παρακολούθηση και προσαρμογή της θεραπείας.
Read more
Η άποψη μου είναι η εξής: Μπορεί να πάρει το φάρμακο και ταυτόχρονα να κάνει διατροφή και εάν σε 2-3 μήνες οι τιμές αυτές πέσουν αρκετά ο γιατρός βλέποντας τις εξετάσεις του σίγουρα θα του μειώσει τη δόση του φ/κου ή και θα την διακόψει. Πολλές φορές οι άνθρωποι δεν πιθαρχούν με τη διατροφή τους και για το λόγο αυτό, καλό είναι να ακολουθούν αρχικά τις οδηγίες του γιατρού και στη πορεία γίνονται αλλαγές.
Συνεχίστε τη φαρμακευτική αγωγή όπως έχει συνταγογραφηθεί μέχρι να το επιβεβαιώσει ο γιατρός.
Διατηρήστε αυστηρή διατροφή και άσκηση. Η δίαιτα που πρότεινε η συνάδελφος μπορεί να βελτιώσει πολύ τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερίνης και ειδικά με τη βοήθεια της αγωγής.
Τακτική παρακολούθηση. Παρακολουθείτε τακτικά τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερίνης και συμβουλευτείτε τον γιατρό για πιθανή μείωση του φαρμάκου εάν δείτε σημαντική βελτίωση. Μιλήστε με τον γιατρό για το ενδεχόμενο αλλαγών στη φαρμακευτική αγωγή, αν βελτιωθούν τα επίπεδα με τη διατροφή.
Η συνολική προσέγγιση συνδυάζοντας διατροφή, άσκηση και ίσως μειωμέν...η φαρμακευτική αγωγή με την πάροδο του χρόνου μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστεί ο πατέρας σας την υγεία του μακροπρόθεσμα.
Read more
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
Get instant expert guidance for your medical concerns now!
We’ll send you an email when a specialist responds.