Καλησπερα σας. Εδώ και 1 μήνα έχω έντονο αίσθημα παλμών σε κατάσταση ηρεμίας και μερικές φορές με πιάνει και σφυξιμο στο στέρνο και στο λαιμο. Έχω κάνει καρδιογράφημα, triplex καρδιάς και παρα πολλές εξετάσεις αίματος και ήταν όλα μια χαρά μόνο λίγο η φεριτίνη ήταν χαμηλή. Δε ξέρω που μπορεί να οφείλεται αυτό που βιώνω. Έχω άγχος στην καθημερινότητα αλλά δε νομίζω να είναι από αυτό.
Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε τέτοιου είδους συμπτώματα, συζητήστε το με τον παθολόγο και τον ψυχίατρό σας.
Γεια σας. Δεδομένου ότι οι γιατροί μετά από τις σχετικές εξετάσεις δεν σας είπαν κάτι που να χρειάζεται ιδιαίτερης προσοχής εκ μέρους σας, προκύπτει ότι το σώμα σας παραπονιέται με τον τρόπο του (βλ γλώσσα του σώματος) και προτείνω να το ακούσετε γιατί το σώμα δεν λέει ποτέ ψέματα.
Συγκεκριμένα, σας λέει ότι υπάρχουν συναισθήματα και βιώματα που δεν τα έχετε εκφράσει ή δεν τα έχετε επεξεργαστεί επαρκώς με αποτέλεσμα να αναγκάζουν το σώμα σας να σας τα θυμίσουν. Θυμίζω ότι το σώμα είναι ο βασικός εκφραστής των συναισθημάτων μας (βλ. γλώσσα του σώματος).
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αρχίσετε να εκφράζετε συστημ...ατικά και οργανωμένα τα συναισθήματα και τα βιώματα σας, επιτρέποντας έτσι στο σώμα σας να επιστρέψει στη φυσιολογική του κατάσταση.
Αν σας είναι δύσκολο ή δεν γνωρίζετε πως να εκφράσετε και να διαχειριστείτε κάποια συναισθήματα, τότε θα σας βοηθήσει να μπείτε σε μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία και να αποφύγετε πολλά μελλοντικά προβλήματα, τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά.
Θυμίζω ότι στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία όλα θα γίνονται με το δικό σας ρυθμό και φυσικά θα μπορείτε να εκφραστείτε απολύτως ελεύθερα μέχρι να μάθετε να εκφράζεστε όπως πραγματικά σας ταιριάζει.
Επιπλέον, δεδομένου ότι αναφέρεστε και σε συγκεκριμένα σωματικά συμπτώματα σας προτείνω να δοκιμάσετε ειδικότερα τη σωματική ψυχοθεραπεία, που εκτός των άλλων, θα σας βοηθήσει να αναγνωρίζετε εγκαίρως όλα τα μηνύματα που σας στέλνει το σώμα σας (βλ. γλώσσα του σώματος) και να τα αξιοποιείτε προς όφελος σας.
Θυμίζω, ξανά, ότι το σώμα δεν λέει ποτέ ψέματα και για το λόγο αυτό είναι ένα καλό σημείο αναφοράς.
Read more
Καλησπέρα σας. Το αίσθημα παλμών που περιγράφετε, μαζί με το σφίξιμο στο στήθος και στο λαιμό, μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα ενοχλητική και ανησυχητική εμπειρία. Όταν έχουν αποκλειστεί οργανικές αιτίες, όπως έδειξαν οι εξετάσεις σας, είναι φυσικό να αναρωτιέστε αν η αιτία μπορεί να είναι ψυχολογική. Παρότι συχνά υπάρχει δυσπιστία στο να αποδοθούν τέτοια έντονα συμπτώματα στο άγχος, η αλήθεια είναι ότι το στρες και οι ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το σώμα και να εκδηλωθούν με σωματικά συμπτώματα.
Το άγχος μπορεί να λειτουργήσει στο παρασκήνιο, ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε φαινομενικά αγχωμένη. Το σώμα συχνά αντα...ποκρίνεται σε καταστάσεις στρες χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε πλήρως. Η υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος μπορεί να προκαλέσει γρήγορο καρδιακό παλμό, σφίξιμο στο στήθος ή ακόμη και ένα αίσθημα «κόμπου» στο λαιμό. Ειδικά όταν αυτά τα συμπτώματα παραμένουν για καιρό, μπορούν να δημιουργήσουν έναν φαύλο κύκλο: η ανησυχία για τα συμπτώματα ενισχύει το άγχος, το οποίο με τη σειρά του εντείνει τα συμπτώματα.
Το γεγονός ότι αισθάνεστε καλύτερα τις βραδινές ώρες μπορεί να υποδεικνύει ότι η κατάσταση ηρεμίας και η απουσία καθημερινών απαιτήσεων μειώνει την ένταση που πιθανόν συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το σώμα και το μυαλό χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν, ιδιαίτερα όταν έχουν υποβληθεί σε παρατεταμένο στρες.
Είναι σημαντικό να δώσετε χρόνο και χώρο στον εαυτό σας για να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση. Το πρώτο βήμα είναι να παρατηρήσετε πώς σχετίζονται τα συμπτώματά σας με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις καταστάσεις που αντιμετωπίζετε. Αν νιώθετε ότι δυσκολεύεστε να εντοπίσετε αυτή τη σύνδεση, η υποστήριξη από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να είναι εξαιρετικά βοηθητική. Μέσα από τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας, θα μπορέσετε να κατανοήσετε βαθύτερα τι πυροδοτεί τα συμπτώματα και πώς να τα διαχειριστείτε. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της συναισθηματικής σας ανθεκτικότητας.
Δεν πρέπει να ξεχνάτε τη φροντίδα της φυσικής σας υγείας. Η χαμηλή φεριτίνη μπορεί να προκαλέσει κάποια συμπτώματα, όπως κούραση και αίσθημα αδυναμίας, που ίσως εντείνουν την αίσθηση δυσφορίας. Η διατροφή, η επαρκής ξεκούραση και οι ήπιες σωματικές δραστηριότητες μπορούν να συμβάλουν στη γενική σας ευεξία.
Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι αυτό που περνάτε, όσο δύσκολο κι αν είναι, δεν είναι μόνιμο. Υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσετε και να αισθανθείτε καλύτερα, τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. Η συνεργασία με τον γιατρό σας και ένας συνδυασμός φροντίδας του σώματος και της ψυχής μπορούν να σας οδηγήσουν σε σταδιακή βελτίωση.
Read more
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.