Αντιμετώπισε το ευερέθιστο έντερο και τον πόνο στην κοιλιά
Πώς γίνεται η διάγνωση της σπαστικής κολίτιδας
Για να γίνει η διάγνωση απαιτείται κλινική εξέταση από τον αρμόδιο γιατρό που είναι ο γαστρεντερολόγος. Κατά την εξέταση ο γιατρός θα καταγράψει το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό σου, τα συμπτώματά σου και θα σε ρωτήσει για τον τρόπο ζωής σου.
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις για τη διάγνωση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Αφού αποκλειστούν όλες οι ενδεχόμενες νόσοι τα συμπτώματα των οποίων μοιάζουν, θα πρέπει να ελεγχθεί αν πληρούνται τα διαγνωστικά κριτήρια του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (κριτήρια της Ρώμης, κριτήρια του Manning, διαχωρισμός 3 τύπων- διάρροια, δυσκοιλιότητα, εναλλαγή των δύο).
Οι νόσοι που θα πρέπει να αποκλειστούν είναι:
- Τροφικές αλλεργίες
- Δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη)
- Λοιμώξεις εντέρου
- Ελκώδης κολίτιδα
- Νόσος του Crohn
Οι εξετάσεις που μπορεί να χρειαστούν είναι οι εξής:
- Κολονοσκόπηση
- Ακτινογραφία κοιλίας
- Αιματολογικές εξετάσεις (ανίχνευση αναιμίας, κοιλιοκάκης, φλεγμονής ή θυρεοειδοπάθειας)
- Εξετάσεις κοπράνων (καλπροτεκτίνη, γενική, παρασιτολογική)
Κόστος θεραπείας της σπαστικής κολίτιδας
Το κόστος για την αντιμετώπιση της σπαστικής κολίτιδας καθορίζεται από τον αριθμό των επισκέψεων, τα φάρμακα που θα χρειαστεί να λάβεις και τις διαγνωστικές εξετάσεις που θα κάνεις.
Average cost and price range
Average service cost
Doctor.from
doctors
Price range for all areas
Ειδική προετοιμασία για την εξέταση
Αν νιώθεις ότι παρουσιάζεις συμπτώματα κολίτιδας θα πρέπει να επισκεφθείς ένα γιατρό για να διαπιστώσει αν πρόκειται για σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Ο γαστρεντερολόγος μέσα από κλινική εξέταση και μία σειρά εξετάσεων θα κάνει τη διάγνωση.
Πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού μπορείς να ακολουθήσεις μερικές από τις παρακάτω συμβουλές, ώστε να είσαι προετοιμασμένος και να μην ξεχάσεις να του αναφέρεις αυτά που πρέπει.
- Ενημερώσου από τον ίδιο αν θα πρέπει να προσέξεις κάτι στη διατροφή σου για λίγες μέρες πριν το ραντεβού.
- Κατάγραψε όλα τα συμπτώματα που νιώθεις, την ένταση και τη διάρκειά τους. Συνιστάται να συμπεριλάβεις ακόμη και αυτά που σου φαίνονται άσχετα με την εν λόγω πάθηση.
- Σημείωσε όλα τα φαγητά που σου προκαλούν ερεθισμό και επιτείνουν τα συμπτώματα.
- Κατάγραψε όλα τα φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής που λαμβάνεις, ακόμη και αυτά που λαμβάνεις για άσχετο λόγο.
- Σημείωσε αυτά που θέλεις να ρωτήσεις το γιατρό σου και τι αλλαγές έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό στη ζωή σου.
Ο γιατρός κατά το ραντεβού θα εστιάσει στη συγκέντρωση πληροφοριών γύρω από την ένταση και τη συχνότητα των συμπτωμάτων σου, το βάρος σου, τη συναισθηματική σου κατάσταση, το είδος της διατροφής σου και του τρόπου ζωής σου. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να αναφέρεις αν κάποιος από την οικογένειά σου αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα ή κάποια κακοήθεια στο έντερο ή δυσανεξία στη λακτόζη ή τροφική αλλεργία.