papillomas
THEMES

Read scientific articles on

NEW SEARCH

Papillomas

Πού εμφανίζονται και ποιες οι πιο σύγχρονες θεραπείες

Facemed  Iatriki Kosmitologia

Written by Dermatologist - Venereologist Facemed Ιατρική Κλινική on 03 February 2022

Reviewed by Ioanna Vlassi from our scientific team

Τι είναι τα θηλώματα και πού οφείλονται

Τα θηλώματα είναι μικρά δερματικά εξογκώματα μαλθακής σύστασης που μοιάζουν με κεατοελιά. Πρόκειται για καλοήθη ογκίδια στο σώμα, που εμφανίζονται στις πτυχές του δέρματος και γενικότερα σε σημεία τριβής.

Ένα θήλωμα μπορεί να είναι χρώματος ροζ, καφέ ανοιχτού ή σκούρου. Τα θηλώματα οφείλονται κυρίως στους ιούς HPV, αλλά δεν μεταδίδονται με την ίδια ευκολία όπως τα κονδυλώματα και οι μυρμηγκιές.

Τι είναι τα θηλώματα και πού οφείλονται

Συνήθως πρόκειται για ακίνδυνα στελέχη του ιού, ωστόσο έχουν αναφερθεί και κάποιες σπάνιες περιπτώσεις δυσπλασιών και καρκίνου πάνω σε θήλωμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικά, ωστόσο όταν αυξηθούν σε μέγεθος ή αριθμό μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα ή αίσθημα καψίματος.

Εμφανίζονται με την ίδια συχνότητα σε άνδρες και σε γυναίκες. Τείνουν να εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και σε παχύσαρκους.

Συμπτώματα θηλωμάτων και σημεία εμφάνισης

Τα θηλώματα μπορεί κανείς να τα μπερδέψει με τους απλούς σπίλους (ελιές), αλλά και με άλλες παθήσεις. Γι΄αυτό είναι απαραίτητο να επισκεφθεί κάποιος έναν δερματολόγο για να κάνει τη διάγνωση. Τα θηλώματα μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του σώματος, ωστόσο απαντώνται συχνότερα σε σημεία με πτυχές ή σε υγρές περιοχές, καθώς εκεί ευνοείται η ανάπτυξη του HPV.

Τα σημεία εμφάνισης των θηλωμάτων είναι:

  • Λαιμός

    Λαιμός

  • Μασχάλες

    Μασχάλες

  • Πλάτη

    Πλάτη

  • Πρόσωπο

    Πρόσωπο

  • Βλέφαρα

    Βλέφαρα

  • Μηροί

    Μηροί

  • Κάτω από το στήθος

    Κάτω από το στήθος

  • Στόμα

    Στόμα

  • Πρωκτός

    Πρωκτός

  • Γεννητικά όργανα

    Γεννητικά όργανα

Διάγνωση θηλωμάτων

Ο κατάλληλος γιατρός για τη διάγνωση των θηλωμάτων είναι ο δερματολόγος- αφροδισιολόγος. Απαιτείται κλινική εξέταση και δερματοσκόπηση για να αποκλειστούν άλλες ασθένειες που μοιάζουν οπτικά με τα θηλώματα.

Είναι απαραίτητο η διάγνωση να γίνεται από δερματολόγο και να μην προσπαθεί κάποιος να την κάνει από μόνος του, καθώς η κλινική εικόνα μοιάζει με εκείνη των μυρμηγκιών, της μολυσματικής τερμίνθου ή των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων.

Κατά τη διάγνωση μπορεί να συζητηθεί με το γιατρό και η μέθοδος θεραπείας που ενδείκνυνται για το κάθε περιστατικό.

Παράγοντες κινδύνου και πότε να ανησυχήσεις

Είναι σημαντικό να μην τρίβεις και να μην ξύνεις τα θηλώματα, καθώς μπορεί να αιμορραγήσουν. Επίσης, η πρακτική αυτή μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και να χρειαστείς τοπικά αντιβιοτικά.

Αυτά που θα πρέπει να προσέχεις όταν έχεις θηλώματα είναι:

  • Να αποφεύγεις τις αλυσίδες στο λαιμό.
  • Να μην χρησιμοποιείς κοινά ξυραφάκια και νυχοκόπτες με άλλους ανθρώπους.
  • Να αποφεύγεις το ξύρισμα στις πάσχουσες περιοχές.
  • Να μην αγγίζεις τα θηλώματα.
  • Να πλένεις τακτικά τα χέρια σου.
  • Να μην ξύνεις τα θηλώματα γιατί επεκτείνονται οι βλάβες.

Σημαντικούς παράγοντες κινδύνου αποτελούν η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ.

Θεραπεία θηλωμάτων

Τα θηλώματα συνιστάται να αφαιρούνται τόσο για λόγους αισθητικής όσο και για λόγους υγείας. Η αφαίρεσή τους θα μειώσει τον κίνδυνο να εξαπλωθούν ή να αιμορραγήσουν και να πυροδοτήσουν περαιτέρω φλεγμονή.

Η αφαίρεσή τους μπορεί να γίνει με:

Laser CO2

Laser CO2

Δέσμη laser στοχεύει κατευθείαν στη βλάβη χωρίς να αφήνει σημάδια και ουλές. Ανώδυνη μέθοδος με άμεση αποθεραπεία, ορατά και μόνιμα αποτελέσματα. Προκαλεί μικρότερους τραυματισμούς και είναι πιο επιλεκτικό, καθώς στοχεύει στην καταστροφή της βλάβης και μόνο.

Κρυοθεραπεία

Κρυοθεραπεία

Εφαρμογή μεθόδου κρυοχειρουργικής: το θήλωμα ψύχεται, μικραίνει και εξαλείφεται. Μειονέκτημα μεθόδου: όχι άμεσα ορατό αποτέλεσμα και πιθανή πρόκληση σημαδιών και ουλών.

Διαθερμοπηξία

Διαθερμοπηξία

Ηλεκτροκαυτηρίαση θηλωμάτων με ηλεκτρισμό και θερμική ενέργεια. Μειονέκτημα : επώδυνη μέθοδος που μπορεί να προκαλέσει σημάδια και ουλές.

Χειρουργική επέμβαση

Χειρουργική επέμβαση

Πραγματοποιείται με τη χρήση ψαλιδιού ιστών. Εφαρμόζεται σε μεγάλα θηλώματα και δεν απαιτούνται ράμματα.

Κόστος θεραπείας θηλωμάτων

Το κόστος της θεραπείας εξαρτάται από τη μέθοδο θεραπείας που θα επιλεγεί, καθώς και από την κλινική και τον ιατρό που θα επιλέξεις. Ένα μέσο κόστος θεραπείας κυμαίνεται μεταξύ 80-180€.

Είναι σημαντικό να επιλέξεις το γιατρό που σου εμπνέει εμπιστοσύνη και να λάβεις υπόψιν την εμπειρία του πάνω στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πάθησης.

cost icon

Average cost and price range

Average service cost

62€

Doctor.from

234

doctors

Price range for all areas

Μύθοι και αλήθειες για τα θηλώματα

Μύθος #1

Τα θηλώματα και τα κονδυλώματα είναι το ίδιο.

Η αλήθεια

Δεν είναι το ίδιο. Σε πολλές περιπτώσεις οφείλονται και αυτά στον ιό HPV, ωστόσο πρόκειται κυρίως για στελέχη του ιού, τα οποία θεωρούνται χαμηλού κινδύνου για καρκινογένεση.

Μύθος #2

Τα θηλώματα οφείλονται στον ιό HPV και άρα προκαλούν καρκίνο.

Η αλήθεια

Πρόκειται για καλοήθη ογκίδια στο σώμα και δεν είναι επικίνδυνα. Πολύ σπάνια μπορεί να τα συνδέσει κανείς με κάποια κακοήθεια. Οφείλονται σε στελέχη του ιού HPV που είναι χαμηλής επικινδυνότητας.

Μύθος #3

Τα θηλώματα δεν μεταδίδονται.

Η αλήθεια

Τα θηλώματα μεταδίδονται μέσω της χρήσης κοινών αντικειμένων όπως τα ξυραφάκια, οι πετσέτες, οι αλυσίδες, τα σφουγγάρια. Ωστόσο, δεν μεταδίδονται τόσο εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μπορούν να εξαπλωθούν σε διάφορα σημεία του σώματος με το τρίψιμο ή με τραυματισμό, γι΄αυτό είναι καλό να αφαιρούνται.

Μύθος #4

Τα θηλώματα παραμένουν μόνο στο σημείο που πρωτοεμφανίζονται.

Η αλήθεια

Δεν ισχύει. Τα θηλώματα μπορούν με την τριβή να μεταδοθούν σε πολλά σημεία του σώματος, γι’ αυτό πρέπει να εφαρμόζεται θεραπεία και να αφαιρούνται. Επίσης, μπορεί σε τυχόν τραυματισμό τους να μολυνθούν περαιτέρω και να προκαλέσουν προβλήματα.

Συχνές ερωτήσεις σε γιατρούς για τα θηλώματα

Οι θεραπείες για τα θηλώματα προκαλούν παρενέργειες;

Όχι, δεν προκαλούν συνήθως παρενέργειες, εφόσον ακολουθηθούν οι ιατρικές οδηγίες. Επίσης, πρόκειται για διαδικασίες σχετικά ασφαλείς και γρήγορες.

Μπορώ να μπερδέψω τα θηλώματα με κάποια άλλη ασθένεια;

Ναι, τα θηλώματα μοιάζουν με τις κλινικές εκδηλώσεις της μυρμηγκιάς, των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων και της μολυσματικής τερμίνθου. Γι’ αυτό δεν είναι ασφαλές να κάνει κανείς αυτοδιάγνωση. Είναι απαραίτητο αν παρατηρήσεις κάτι στο σώμα σου να επισκεφθείς άμεσα έναν δερματολόγο για να κάνεις τις απαραίτητες εξετάσεις και να γίνει σωστή διάγνωση.

Τι θα μου συμβεί αν δεν κάνω θεραπεία για τα θηλώματα;

Μπορεί να συμβούν δύο περιπτώσεις. Είτε τα θηλώματα θα παραμείνουν ως έχουν είτε θα αυξηθούν σε μέγεθος και αριθμό. Αν τα τραυματίσεις, θα συνοδεύονται από πόνο και φαγούρα. Η θεραπεία δεν εφαρμόζεται επειδή είναι επικίνδυνα. Η θεραπεία εφαρμόζεται για λειτουργικούς και αισθητικούς λόγους κυρίως.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν θηλώματα;

Έχει παρατηρηθεί ότι τα θηλώματα εμφανίζονται με την ίδια συχνότητα σε άνδρες και σε γυναίκες, αλλά εμφανίζονται συχνότερα όσο αυξάνει η ηλικία ενός ανθρώπου. Επίσης, σημαντικός παράγοντες κινδύνου είναι η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ.

Τι να κάνω για να μην εξαπλωθούν τα θηλώματα σε όλο το σώμα;

Ο μόνος τρόπος να μην εξαπλωθούν είναι μέσω της αφαίρεσής τους από δερματολόγο. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι βλάβες που προκαλούν στο δέρμα τα θηλώματα μεταφέρονται με ενοφθαλμισμό σε διάφορες περιοχές του σώματος. Συνιστάται η αφαίρεσή τους και για να μην τραυματιστούν και επιμολυνθούν. αλλά και για αισθητικούς λόγους.

Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
Resources

1. http://www.webmd.com/a-to-z-guides/qa/what-are-papillomas

2. Sundberg JP, Stearns TM, Joh J, Proctor M, Ingle A, Silva KA, Dadras SS, Jenson AB, Ghim SJ. Immune status, strain background, and anatomic site of inoculation affect mouse papillomavirus (MmuPV1) induction of exophytic papillomas or endophytic trichoblastomas.PLoS One. 2014 Dec 4

This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.
This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on [email protected]
Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Join doctoranytime for free by clicking here.

Something went wrong

Try again later

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.