osteoarthritis
THEMES

Read scientific articles on

NEW SEARCH

Οστεοαρθρίτιδα

Αντιμετώπισε τον πόνο στο ισχίο και στα γόνατα

Hionis Dionusios

Written by Orthopaedic - Orthopaedic Surgeon Χιώνη Διονύσιο on 05 December 2019

Reviewed by Ioanna Vlassi from our scientific team

Τι είναι ο οστεοαρθρίτιδα

Οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει τις αρθρώσεις και παρατηρείται σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πλήττει κυρίως ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών, ωστόσο μπορεί να προκληθεί και από κάποιον τραυματισμό ή να είναι απόρροια της παχυσαρκίας. Με τα χρόνια ο χόνδρος που βρίσκεται στις άκρες των οστών φθείρεται. Έτσι, παρατηρείται φθορά σε κάθε σύνδεσμο του σώματος, αλλά κυρίως στα χέρια, στα γόνατα, στους αγκώνες, στους ώμους και στα ισχία.

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας μπορούν να αντιμετωπιστούν, ωστόσο, η ζημιά που έχει προκληθεί στο οστό είναι μη αναστρέψιμη.

Με τη διατήρηση ενός σταθερού σωματικού βάρους, την ήπια τακτική σωματική άσκηση και με τη λήψη της κατάλληλης θεραπείας η λειτουργικότητα μπορεί να επανέλθει.

Υγιής άρθρωση

Υγιής άρθρωση

Οστεοαρθρίτιδα

Οστεοαρθρίτιδα

Ποια είναι τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας ξεκινούν πιο ήπια και στη συνέχεια, με τα χρόνια, επιδεινώνονται. Μεταξύ άλλων στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται:

  • Ο πόνος στις αρθρώσεις σε κάθε κίνηση
  • Ο πόνος στα γόνατα
  • Ο πόνος στο ισχίο
  • Ακαμψία
  • Ευαισθησία στο άγγιγμα
  • Απώλεια ευλυγισίας
  • Αίσθηση ότι η άρθρωση τρίβεται
  • Οίδημα και φλεγμονή

Ποια είναι τα αίτια της οστεοαρθρίτιδας

Ο οστεοαρθρίτιδα οφείλεται σε σταδιακή εκφύλιση των αρθρώσεων του σώματος. Ο χόνδρος είναι ένας ιστός που διευκολύνει την κίνηση της άρθρωσης χωρίς να υπάρχει τριβή. Αν φθαρεί εντελώς, τότε τα οστά τρίβονται μεταξύ τους και έτσι, ολόκληρη η άρθρωση υφίσταται βλάβη. Έτσι, αλλάζει το οστό και φθείρονται οι ιστοί που κρατούν ενωμένες τις αρθρώσεις και προσκολλώνται στο κόκκαλο. Προκαλεί επίσης φλεγμονή στην περιοχή.

Παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης οστεοαρθρίτιδας είναι η ηλικία, προηγούμενοι τραυματισμοί, το φύλο (στις γυναίκες είναι συχνότερο), η παχυσαρκία, η κληρονομικότητα και ορισμένα μεταβολικά νοσήματα.

Πώς γίνεται η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας

Για να γίνει η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας θα πρέπει να απευθυνθείς στον κατάλληλο γιατρό που είναι ο ορθοπαιδικός. Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση, κατά την οποία θα ελέγξει την ευαισθησία των αρθρώσεων, την ευλυγισία τους, καθώς και αν υπάρχει κάποια φλεγμονή. Είναι σημαντική η καταγραφή του λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού του ασθενούς, καθώς και οι συμπληρωματικές απεικονιστικές εξετάσεις. Αν έχεις προηγούμενες ακτινογραφίες ή οποιαδήποτε εξέταση, συνιστάται να την προσκομίσεις κι αυτήν στο ιατρείο.

Μεταξύ των απεικονιστικών εξετάσεων που εφαρμόζονται είναι η ακτινογραφία και η μαγνητική τομογραφία. Επίσης, υπάρχουν και εξειδικευμένες αιματολογικές εξετάσεις που δείχνουν αν υπάρχει άλλος λόγος στον οποίο οφείλεται ο πόνος στις αρθρώσεις (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα).

Ποια είναι η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας

Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας εξαρτάται από το στάδιό της, αλλά και από την ηλικία του ασθενή. Συνήθως σε αθλητές και σε νεαρότερης ηλικίας άτομα προτείνονται οι ενέσεις PRP (βλαστοκύτταρα και αιμοπετάλια). Σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα προτείνονται οι εγχύσεις υαλουρονικού.

Χιώνης Διονύσιος
Ο Χιώνης Διονύσιος - Ορθοπαιδικός λέει:

“Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Οι ενδοαρθρικές εγχύσεις σε πρώιμα στάδια μπορούν να καθυστερήσουν ή ακόμη και να αποτρέψουν την καταστροφή των αρθρώσεων.”

Αναλυτικά, για κάθε στάδιο της οστεοαρθρίτιδας συνιστάται διαφορετική θεραπεία με στόχο την ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Στην οξεία οστεοαρθρίτιδα χορηγούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ψυχρά επιθέματα, ενώ συνιστώνται επίσης ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης και φυσικοθεραπεία.

Σε πιο προχωρημένο στάδιο (στάδιο 2) εφαρμόζονται εγχύσεις υαλουρονικού και χονδροϊτίνης. Στην ουσία αντικαθίσταται ο φθαρμένος από τα χρόνια χόνδρος, γίνεται ανάπλασή του.

Τέλος, στο στάδιο 3 εφαρμόζεται ολική αρθροπλαστική, δηλαδή λόγω του ότι η φθορά είναι μεγάλη, ο ασθενής θα πρέπει να χειρουργηθεί για να την αποκαταστήσει.

Είναι σημαντικό ο ασθενής να ξεκινήσει νωρίς να κάνει ενέσεις εγχύσεων υαλουρονικού, καθώς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να χρειαστεί χειρουργείο στη συνέχεια.

Πώς γίνονται οι εγχύσεις υαλουρονικού οξέος;

Οι ενέσεις εφαρμόζονται συνήθως στα γόνατα ή στους ώμους. Οι εγχύσεις γίνονται ενδοαρθρικά με ειδική τεχνική και χρήση τοπικής αναισθησίας (ψυκτικό σπρέι ή ξυλοκαϊνη). Όταν εντοπίζεται στο γόνατο, συνήθως εφαρμόζεται προληπτικά ένεση και στο άλλο γόνατο.

Μπορεί να πραγματοποιηθούν είτε πολλές συνεδρίες (1 φορά τη βδομάδα για 3 βδομάδες) είτε μια εφάπαξ δόση ετησίως. Η θεραπεία χρειάζεται να επαναλαμβάνεται κάθε 1-2 χρόνια. Απαιτείται ο ασθενής να ξεκουραστεί τη μέρα των εγχύσεων, δεν χρειάζεται όμως να προσέχει κάτι γενικώς. Η ανάπλαση επιτυγχάνεται μέρα με τη μέρα και ο ασθενής παύει να νιώθει συμπτώματα μέσα σε 1 μήνα το αργότερο.

Κόστος θεραπείας οστεοαρθρίτιδας

Στο κόστος της θεραπείας θα πρέπει να συμπεριληφθεί το κόστος της επίσκεψης στο γιατρό, οι απεικονιστικές εξετάσεις, ο αιματολογικός έλεγχος, τα φάρμακα που τυχόν θα λάβει ο ασθενής και το κόστος της επέμβασης αν χρειαστεί να γίνει.

cost icon

Average cost and price range

Average service cost

41€

Doctor.from

776

doctors

Price range for all areas

Μύθοι και αλήθειες για την οστεοαρθρίτιδα

Μύθος #1

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα είναι το ίδιο.

Η αλήθεια

Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές παθήσεις. Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική νόσος που οφείλεται στην ηλικία. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που έχει διαφορετικούς αιτιολογικούς παράγοντες (οφείλεται σε γονίδια) και αντιμετωπίζεται διαφορετικά από την οστεοαρθρίτιδα.

Μύθος #2

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί μόνο σε ηλικιωμένους.

Η αλήθεια

Μπορεί να εμφανίζεται πολύ συχνότερα σε άτομα άνω των 50 ετών, ωστόσο είναι εφικτό να εκδηλωθεί σε κάθε ηλικία. Ακόμη και νέοι άνθρωποι μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με τα συμπτώματά της αν είναι παχύσαρκοι ή αν η δουλειά τους απαιτεί καθημερινή καταπόνηση των αρθρώσεων.

Μύθος #3

Οι εγχύσεις υαλουρονικού γίνονται πάντα και υποχρεωτικά με τοπική αναισθησία.

Η αλήθεια

Όχι, το αναισθητικό εφαρμόζεται μόνο αν το θέλει ο ασθενής. Αν δεν θέλει δεν είναι υποχρεωτικό. Ο πόνος είναι ανεκτός και χωρίς αναισθητικό.

Συχνές ερωτήσεις σε γιατρούς για οστεοαρθρίτιδα

Τι συμβαίνει αν υπάρχει υγρό στο γόνατο;

Αν κατά τον έλεγχο εντοπιστεί υγρό στο γόνατο, πριν μπει το υαλουρονικό μέσα, αφαιρείται όλο το υγρό με παρακέντηση.

Τι φοβούνται περισσότερο οι ασθενείς;

Αυτό που φοβίζει τους ασθενείς και αποφεύγουν να αναζητήσουν θεραπεία είναι ο πόνος της ένεσης. Ωστόσο, δεν υπάρχει αυτός ο πόνος στην πραγματικότητα, καθώς εφαρμόζεται τοπική αναισθησία. Πρακτικά, ο ασθενής δεν νιώθει τίποτα. Επίσης, φοβούνται και την πιθανότητα να μείνουν στο κρεβάτι.

Σε ποια σημεία του σώματος εντοπίζεται η οστεοαρθρίτιδα;

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να πλήξει όλες τις αρθρώσεις. Μπορεί να παρουσιαστεί στους ώμους, στα γόνατα, στα πόδια, στους αγκώνες, στους ώμους και στα ισχία. Ωστόσο, οι ενδοαρθρικές ενέσεις εφαρμόζονται στα γόνατα και στους ώμους.

Σε ποιες ηλικίες εμφανίζεται συχνότερα;

Είναι πιο συχνό σε άτομα άνω των 50 ετών. Με την πάροδο των ετών, οι αρθρώσεις καταπονούνται και εκφυλίζονται. Επίσης, το υπερβολικό σωματικό βάρος μπορεί να καταπονήσει τις αρθρώσεις, όπως και το επάγγελμα (καθημερινή εργασία που καταπονεί το σώμα σε ένα συγκεκριμένο σημείο).

Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
Resources

1. 1. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoarthritis/symptoms-causes/syc-20351925

2. 2. https://www.webmd.com/osteoarthritis/default.htm

This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.
This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on [email protected]
Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Join doctoranytime for free by clicking here.

Something went wrong

Try again later

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.