vitiligo
THEMES

Read scientific articles on

NEW SEARCH

Vitiligo

Πρώτα συμπτώματα, εικόνες και αποτελεσματικές θεραπείες

Facemed  Iatriki Kosmitologia Kafouni Eyaggelia

Written by Dermatologist - Venereologist Facemed Ιατρική Κλινική and Psychologist - Mental Health Counselor Καφούνη Ευαγγελία on 24 September 2018

Reviewed by Ioanna Vlassi from our scientific team

Τι είναι η λεύκη

Η λεύκη είναι μια χρόνια ασθένεια που προκαλεί αποχρωματισμό του δέρματος με σχηματισμό κηλίδων και σπανίως και των βλεννογόνων. Η έκταση και το στάδιο αποχρωματισμού δεν μπορούν να προβλεφθούν. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, ακόμη και στο τριχωτό της κεφαλής ή και μέσα στο στόμα. Η απώλεια του χρώματος μπορεί να εμφανιστεί:

  • λεύκη δέρμα

    Στο δέρμα

  • λεύκη μαλλιά

    Στα μαλλιά

  • λεύκη γεννητικά όργανα

    Στα γεννητικά όργανα

  • λεύκη πρωκτός

    Στον πρωκτό

  • λεύκη στόμα

    Στο στόμα

  • λεύκη βλεφαρίδες

    Στις βλεφαρίδες

  • λεύκη γένια

    Στα γένια

Φυσιολογικά, το χρώμα των μαλλιών και του δέρματος καθορίζεται από τη μελανίνη. Η λεύκη εμφανίζεται όταν τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη αποπίπτουν (κυτταρικός θάνατος) ή σταματούν να λειτουργούν. Επηρεάζει όλους τους τύπους δέρματος, ωστόσο είναι πιο εμφανής σε σκούρα δέρματα.

Οι τύποι της λεύκης

Γενικευμένη: παρουσιάζεται αποχρωματισμός σε μεγάλη έκταση και διαφορετικά σημεία του σώματος. Είναι ο πιο συχνός τύπος.

Τμηματική: παρουσιάζεται σε διαφορετικά σημεία του σώματος αλλά δεν είναι εκτεταμένα και βρίσκονται στη μία πλευρά.

Εντοπισμένη ή εστιακή: παρουσιάζεται σε μικρό κομμάτι του σώματος και συνήθως είναι απόρροια ενός τραυματισμού στο σημείο, το οποίο εξελίχθηκε σε εκδήλωση λεύκης.

Καθολική: παρουσιάζεται αποχρωματισμός του δέρματος του σώματος σε ποσοστό περίπου 90% της συνολικής επιφάνειας.

ΛΕΥΚΗ

τύποι λεύκης

Συχνότητα εμφάνισης

Εμφανίζεται με συχνότητα περίπου 1-2% του γενικού πληθυσμού και σε όλες τις φυλές.

Η μέση ηλικία εκδήλωσης είναι τα 18-20 έτη. Υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί και σε παιδιά, σε ποσοστό 0,01-2%.

Παρόλο που οι γυναίκες συνήθως είναι πιο επιρρεπείς σε αυτοάνοσα νοσήματα, τα ποσοστά εμφάνισής της δείχνουν να μοιράζονται.

Η ασθένεια δεν είναι μεταδοτική ούτε επικίνδυνη για την υγεία του πάσχοντος. Κυρίως προκαλεί άγχος και στενοχώρια. Η αντιμετώπισή της εστιάζει κυρίως στην αποκατάσταση των σημαδιών και των κηλίδων, ωστόσο δεν μπορεί να προληφθεί η επέκτασή τους και σε άλλα σημεία του σώματος ή η υποτροπή.

Προκειμένου να δοθεί το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα και να γίνει η ταξινόμηση της πάθησης βάσει των χαρακτηριστικών της, αξιολογείται και το φαινόμενο Koebner, το οποίο δείχνει τη δραστηριότητά της. Το φαινόμενο Koebner επηρεάζει τη λεύκη σε ποσοστό 21-62%. Βάσει αυτού η πάθηση μπορεί να εκδηλωθεί σε ένα σημείο μετά από τραυματισμό, γεγονός το οποίο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και την πορεία της νόσου.

Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
Resources

1. Yaghoobi R, Omidian M, Bagherani N. 'Vitiligo: a review of the published work', J Dermatol. 2011;38(5):419-431.

2. Alikhan A, Felsten LM, Daly M, et al. Vitiligo: a comprehensive overview Part I. Introduction, epidemiology, quality of life, diagnosis, differential diagnosis, associations, histopathology, etiology, and work-up. J Am Acad Dermatol. 2011;65(3):473-491.

3. Dillon AB, Sideris A, Hadi A, et al. Advances in vitiligo: an update on medical and surgical treatments. J Clin Aesthet Dermatol. 2017;10(1):15-28.

4. Gianfaldoni S, Wollina U, Tchernev G, et al. 'Vitiligo in children: a review of conventional therapies', J Med Sci 2018;6(1):213-217.

5. Δανάη Παπαδάτου, Φώτιος Αναγνωστόπουλος. 'Ψυχολογία στο χώρο της υγείας', Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 15η έκδοση, 2009

6. Felsten LM, Alikhan A, Petronic-Rosic V. 'Vitiligo: a comprehensive overview Part II: treatment options and approach to treatment'. J Am Acad Dermatol. 2011;65(3):493-514.

This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.
This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on [email protected]
Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Join doctoranytime for free by clicking here.

Something went wrong

Try again later

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.