inguinal-hernia
THEMES

Read scientific articles on

NEW SEARCH

Hernia

Συμπτώματα κήλης και οι καλύτερες τεχνικές θεραπείας

Τι είναι η βουβωνοκήλη

Οι κήλες που βρίσκονται στη βουβωνική περιοχή είναι οι πιο συχνές. Η βουβωνοκήλη αποτελεί σχεδόν το 80% των περιπτώσεων κήλης. Απαντάται συχνότερα σε άνδρες. Οι επεμβάσεις για την αντιμετώπιση κήλης είναι ίσως τα πιο συχνά περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει ένας γενικός χειρουργός.

Η βουβωνοκήλη είναι η παθολογική πρόπτωση εντέρου (ή κάποιου ενδοκοιλιακού σπλάγχνου) έξω από την κοιλιά δια μέσω του βουβωνικού πόρου.

Αίτια και παράγοντες κινδύνου για βουβωνοκήλη

Τα αίτια πρόκλησης βουβωνοκήλης είναι διαφορετικά και εξαρτώνται κυρίως από το βαθμό πίεσης που ασκείται στην κοιλιακή χώρα. Τα πιο συνήθη είναι:

  • Πόνος στον αυχένα

    Παχυσαρκία

  • Πόνος στον αυχένα

    Κάπνισμα

  • Πόνος στον αυχένα

    Δυσκοιλιότητα

  • Πόνος στον αυχένα

    Κληρονομικό ιστορικό / διαταραχή μεταβολισμού κολλαγόνου

  • Πόνος στον αυχένα

    Αναπνευστική νόσος, με χρόνιο ή έντονο βήχα

  • Πόνος στον αυχένα

    Έντονη άρση βάρους

  • Πόνος στον αυχένα

    Χειρωνακτική εργασία

  • Πόνος στον αυχένα

    Πολλές εγκυμοσύνες

  • Πόνος στον αυχένα

    Προχωρημένη ηλικία

  • Πόνος στον αυχένα

    Υποσιτισμός

  • Πόνος στον αυχένα

    Αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση

  • Πόνος στον αυχένα

    Ξαφνική μείωση σωματικού βάρους

  • Πόνος στον αυχένα

    Τραύματα στην κοιλιά ή μετά από επέμβαση

Πρέπει να τονιστεί ότι η βουβωνοκήλη, όπως και κάθε κήλη του κοιλιακού τοιχώματος, ποτέ δεν υποστρέφει και ποτέ δεν παραμένει σταθερή για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά πάντα εξελίσσεται. Δεν πρέπει να την αφήσουμε χωρίς θεραπεία, διότι δεν είναι δυνατό να θεραπευτεί από μόνη της. Αν οι κήλες δεν αντιμετωπιστούν χειρουργικά, επιδεινώνονται σταδιακά και μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο μέχρι και τη ζωή του ασθενούς. Ο κατάλληλα εξειδικευμένος χειρουργός (Abdominal wall and Hernia specialist) είναι ο ιατρός που θα αντιμετωπίσει σωστά αυτή την πάθηση.

Συμπτώματα βουβωνοκήλης

Τα συνήθη συμπτώματα της βουβωνοκήλης είναι:

  • Εξόγκωμα στη βουβωνική χώρα
  • Αίσθημα βάρους
  • Πόνος στην κοιλιά
  • Εξόγκωμα που μεγαλώνει με το βήχα ή την ορθοστασία
  • Αίσθημα τραβήγματος

Κάθε μορφή κήλης και κάθε στάδιο της νόσου προκαλούν λίγο διαφορετικά συμπτώματα. Άλλα συμπτώματα έχει η βουβωνοκήλη και άλλα η μηροκήλη (πρόπτωση ενός εσωτερικού κοιλιακού οργάνου μέσα από τον μηριαίο δακτύλιο). Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα όλες οι μορφές κήλης, καθώς μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές και ανεπανόρθωτες βλάβες. Η πιο απειλητική κατάσταση που μπορεί να δημιουργηθεί ως επιπλοκή είναι η περίσφυξη του εντέρου, που σε λίγες ώρες θα οδηγήσει σε διάτρηση και περιτονίτιδα.

Διάγνωση βουβωνοκήλης

Η διάγνωση της βουβωνοκήλης και εν γένει των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος γίνεται από το γενικό χειρουργό, ο οποίος θα κάνει την απαραίτητη κλινική εξέταση και θα πάρει λεπτομερές ιατρικό ιστορικό. Στη συνέχεια, ο γιατρός θα διαγνώσει το στάδιο της νόσου και θα σχεδιάσει τη θεραπευτική μέθοδο που ενδείκνυται. Κάποιες φορές μπορεί να απαιτηθεί διενέργεια υπερηχογραφήματος ή ακόμη και αξονικής τομογραφίας, όμως γενικά η διάγνωση της βουβωνοκήλης είναι κλινική και μόνο.

Ειδική προετοιμασία για την επέμβαση

Είναι σημαντικό κατά την επίσκεψη στο γιατρό για την εξέταση και για τον προγραμματισμό της επέμβασης, να τον ενημερώσεις για το ιατρικό ιστορικό σου. Ο γιατρός θα πρέπει να ενημερωθεί για τυχόν φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεις, για οποιοδήποτε χρόνιο νόσημα από το οποίο πάσχεις ή οτιδήποτε άλλο αντιμετωπίζεις. Θα πρέπει επίσης να δοθεί πλήρες ιστορικό παλαιότερων χειρουργικών επεμβάσεων, ιδίως στη περιοχή της κοιλιάς.

Πριν από την επέμβαση θα σου δώσει οδηγίες για τη διατροφή που πρέπει να κάνεις.

αντιμετώπιση βουβωνοκήλη

Θεραπεία και αντιμετώπιση βουβωνοκήλης

Η θεραπεία των κηλών είναι μόνο χειρουργική. Δεν υπάρχουν φάρμακα ή αλοιφές που να μπορούν να θεραπεύσουν το πρόβλημα. Ο ασθενής συνιστάται να απευθυνθεί άμεσα στο γιατρό, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος επιπλοκών (πόνος, μεγέθυνση κήλης, περίσφυξη).

Οι πρόσκαιρες λύσεις (όπως ζώνες και κηλεπίδεσμοι) μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση και να φέρουν τον ασθενή κοντά σε επικίνδυνες ακόμη και για τη ζωή του επιπλοκές, όπως η περίσφυξη, ο ειλεός και η εντερική νέκρωση. Επιπρόσθετα, οι ζώνες δυσκολεύουν την επέμβαση και μετά από ένα διάστημα χρήσης τους δημιουργούν συμφύσεις και εξασθένηση των ήδη χαλαρών κοιλιακών τοιχωμάτων.

Η επέμβαση αποκατάστασης μιας βουβωνοκήλης ολοκληρώνεται μέσα σε 30-60 λεπτά και ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο μόλις 3 ώρες μετά την επέμβαση. Αντιθέτως, αν αμεληθεί μπορεί να χρειαστούν αρκετές μέρες νοσηλείας και μάλιστα, με πολύ πιο σύνθετο χειρουργείο.

Οι χειρουργικές μέθοδοι και τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση μιας βουβωνοκήλης είναι πλέον αρκετές και ένας εξειδικευμένος χειρουργός κηλών του κοιλιακού τοιχώματος πρέπει να τις γνωρίζει όλες, ώστε να μπορεί να προσφέρει την καλύτερη μέθοδο, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς.

Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει ότι μια και μοναδική τεχνική θεραπεύει αποτελεσματικά όλες τις περιπτώσεις και τις μορφές βουβωνοκηλών.

Οι νεότερες και πιο σύγχρονες μέθοδοι ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής αντιμετώπισης της βουβωνοκήλης περιλαμβάνουν:

  • Την κλασική Λαπαροσκοπική τεχνική (TAPP).
  • Tην ενδοσκοπική τεχνική (ΤΕP), πολύ πιο προηγμένη τεχνικά από την κλασική Λαπαροσκοπική χειρουργική.
  • Την πιο εξελιγμένη μορφή της TEP, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2012, την τεχνική eTEP, που αντιμετωπίζει ακόμη πιο δύσκολες περιπτώσεις.
  • Την τεχνική ONSTEP, η οποία ανήκει στην ομάδα των τεχνικών TIPP, οι οποίες δεν είναι ενδοσκοπικές ή λαπαροσκοπικές αλλά γίνονται με μια πολύ μικρή τομή
  • Τη Ρομποτική τεχνική αποκατάστασης, που γίνεται με τη χρήση του τελειότερου χειρουργικού ρομποτικού συστήματος, daVinci Xi.
Κλασική χειρουργικήΚλασική Λαπαροσκοπική (TAPP)Τεχνικές OΝSTEP - TIPP
Πώς γίνεταιΑνοιχτή μέθοδος. Μεγάλη τομή (8-10 εκ.) και χρήση πλεγμάτων πάνω από το χάσμαΤρεις μικρές τομές (1 εκ.) και διενέργεια λαπαροσκόπησης με είσοδο μέσα στη κοιλιά. Απαιτεί γενική αναισθησία.Παραλλαγή ανοικτής μεθόδου. Μικρή τομή (3-4 εκ.). Εφαρμογή νεότερης τεχνολογίας αυτοεκπτυσσόμενου πλέγματος, πάνω και κάτω από το χάσμα.
Πλεονεκτήματα μεθόδουΔεν απαιτεί γενική νάρκωση. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις γίνεται ακόμη και με τοπική.Μειωμένος πόνος, γρηγορότερη κινητοποίηση, λιγότερες υποτροπές και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα σε σχέση με την κλασική μέθοδο.Καλύτερα αποτελέσματα από την κλασική ανοιχτή επέμβαση, δεν απαιτεί γενική νάρκωση – γίνεται με τοπική ή μέθη, ο ασθενής φεύγει σε 2-3 ώρες μετά την επέμβαση.
Αντενδείξεις Δε συνιστάται σε περιπτώσεις υποτροπής βουβωνοκήλης, σε όσους είναι παχύσαρκοι και σε όσους έχουν βουβωνοκήλη και στις δύο πλευρές.Σε περιπτώσεις συμφύσεων, ειλεού και προηγούμενων χειρουργείων με ουλές. Αντενδείκνυται σε ασθενείς ηλικιωμένους, με σοβαρές καρδιοαναπνευστικές παθήσεις.Δεν υπάρχουν αντενδείξεις (πιθανώς η υπερβολική παχυσαρκία).
Διάρκεια θεραπείαςΈξοδος την ίδια ημέρα και προοδευτική επιστροφή στην εργασία.Έξοδος την ίδια ημέρα και πολύ γρήγορη επιστροφή στην καθημερινότητα.Ο ασθενής φεύγει σε 3-4 ώρες και έχει προοδευτική επιστροφή στην καθημερινότητα.
Κόστος θεραπείαςΗ πιο φθηνή από τις μεθόδους.Μέθοδος λίγο ακριβότερη, αφού εκτός από το ειδικό πλέγμα γίνεται χρήση και λαπαροσκοπικών εργαλείων.Μέθοδος ελάχιστα πιο ακριβή από την κλασική (λόγω του ειδικού πλέγματος), αλλά πιο φθηνή από τη λαπαροσκοπική.
Ενδοσκοπική ΤΕPΕνδοσκοπική eTEPΡομποτική
Πώς γίνεταιΤρεις μικρές οπές (0,5 – 1 εκ.) και είσοδος όχι μέσα στην κοιλιά αλλά κάτω από τους κοιλιακούς μύες. Γενική αναισθησία.Τρεις μικρές οπές (0,5 – 1 εκ.) και είσοδος όχι μέσα στη κοιλιά αλλά κάτω από τους κοιλιακούς μύες. Γενική αναισθησία.Τρεις μικρές οπές (0,5 – 1 εκ.) και είσοδος όχι μέσα στη κοιλιά αλλά κάτω από τους κοιλιακούς μύες. Γενική αναισθησία.
Πλεονεκτήματα μεθόδουΔεν μπαίνουμε μέσα στη κοιλιά, δεν χρειάζεται να ανοίξει και να ξανακλείσει το περιτόναιο. Σχεδόν ανύπαρκτος πόνος. Άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα.Δεν μπαίνουμε μέσα στη κοιλιά, δεν χρειάζεται να ανοίξει και να ξανακλείσει το περιτόναιο. Σχεδόν ανύπαρκτος πόνος. Άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα. Καλύτερη μέθοδος για υποτροπές, παχύσαρκους, μεγάλες κήλες.Δεν μπαίνουμε μέσα στη κοιλιά, δεν χρειάζεται να ανοίξει και να ξανακλείσει το περιτόναιο. Σχεδόν ανύπαρκτος πόνος. Ακρίβεια και τέλειοι χειρουργικοί χειρισμοί, εξαιρετική τρισδιάστατη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου.
ΑντενδείξειςΣε περιπτώσεις συμφύσεων, ειλεού και προηγούμενων χειρουργείων με ουλές. Αντενδείκνυται σε ασθενείς ηλικιωμένους, με σοβαρές καρδιοαναπνευστικές παθήσεις.Σε περιπτώσεις συμφύσεων, ειλεού και προηγούμενων χειρουργείων με ουλές. Αντενδείκνυται σε ασθενείς ηλικιωμένους, με σοβαρές καρδιοαναπνευστικές παθήσεις.Σε περιπτώσεις συμφύσεων, ειλεού και προηγούμενων χειρουργείων με ουλές. Αντενδείκνυται σε ασθενείς ηλικιωμένους, με σοβαρές καρδιοαναπνευστικές παθήσεις.
Διάρκεια θεραπείαςΈξοδος σε 3 ώρες μετά την επέμβαση. Άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα.Έξοδος σε 3 ώρες μετά την επέμβαση. Άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα.Έξοδος σε 3 ώρες μετά την επέμβαση. Άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα.
Κόστος θεραπείαςΜέθοδος λίγο πιο ακριβή από την κλασική ανοιχτή, με το ίδιο περίπου κόστος με την Λαπαροσκοπική.Μέθοδος λίγο πιο ακριβή από την κλασική ανοιχτή, με το ίδιο περίπου κόστος με την Λαπαροσκοπική.Η πιο ακριβή μέθοδος αφού, χρησιμοποιεί τελευταίας τεχνολογίας ρομποτικά εργαλεία.

Κόστος επέμβασης βουβωνοκήλης

Η επέμβαση για τη βουβωνοκήλη πραγματοποιείται από εξειδικευμένο γενικό χειρουργό. Το κόστος της ποικίλει και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων είναι:

  • Η μέθοδος αποκατάστασης που θα επιλέξει ο ασθενής
  • Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στο χειρουργείο
  • Το νοσοκομείο, στο οποίο θα γίνει η επέμβαση
  • Ο ασφαλιστικός φορέας που θα χρησιμοποιήσει ο ασθενής
  • Αλλά και ο γιατρός που θα επιλέξεις

Σε γενικές γραμμές το κόστος κυμαίνεται από 1.200€ - 4.500€.

cost icon

Average cost and price range

Average service cost

68€

Doctor.from

340

doctors

Price range for all areas

Επιπλοκές βουβωνοκήλης

Η βουβωνοκήλη πρέπει να αντιμετωπίζεται γρήγορα από τον ειδικό χειρουργό, που είναι εξειδικευμένος στη χειρουργική των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος και να μην μένει χωρίς θεραπεία. Δυστυχώς, δεν υποχωρεί από μόνη της και η μόνη ενδεδειγμένη και σίγουρη λύση είναι η επέμβαση.

Με τα παυσίπονα και τους κηλεπιδέσμους αποδυναμώνονται τα κοιλιακά τοιχώματα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συμφύσεις και έτσι, να καθίσταται δυσκολότερο το χειρουργείο.

Σε περιστατικά περισφυγμένης κήλης μπορεί να προκύψει ισχαιμία και νέκρωση, γι’ αυτό πρέπει να γίνει άμεσα χειρουργείο για να αποφευχθεί η περίπτωση γάγγραινας και περιτονίτιδας.

Επίσης, μια άλλη επιπλοκή που αναφέρεται σε περιπτώσεις αναβολής του χειρουργείου είναι και η ανάγκη για εκτομή του νεκρωμένου εντέρου όταν τελικά γίνει το χειρουργείο. Η νοσηλεία σε πολλές περιπτώσεις είναι πολυήμερη και η αποκατάσταση πιο αργή.

Πρακτικά, ο ασθενής χρειάζεται να απευθυνθεί σε χειρουργό και να προχωρήσει σε επέμβαση για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης για να προλάβει και τελικά να αποφύγει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Συχνές ερωτήσεις σε γιατρούς για τη βουβωνοκήλη

Πότε πρέπει να χειρουργηθεί η βουβωνοκήλη;

Η βουβωνοκήλη πρέπει να χειρουργηθεί το συντομότερο δυνατό. Η καθυστέρηση ή η προσπάθεια αντιμετώπισης των συμπτωμάτων με συντηρητικά μέσα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών και να καταστήσουν δυσκολότερο το χειρουργείο, όταν τελικά αναπόφευκτα θα γίνει.

Πονάει η επέμβαση κήλης;

Όσο νεότερη είναι η τεχνική που χρησιμοποιείται τόσο λιγότερος είναι ο πόνος και τόσο πιο άμεση η επιστροφή του ασθενή στην καθημερινότητα. Αυτό διότι σε σύγκριση με τις κλασικές επεμβάσεις, δε γίνεται διατομή μυών, τα τραύματα είναι ελάχιστα, δε χρησιμοποιούνται πλέον ράμματα και καθηλωτικά για τα πλέγματα, ενώ τα πλέγματα είναι πολύ προχωρημένης πλέον τεχνολογίας και μπαίνουν πίσω και όχι πάνω από τους μύες.

Συνδέεται η βουβωνοκήλη με τη στυτική δυσλειτουργία;

Η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης μιας βουβωνοκήλης, όταν γίνει σωστά, από έμπειρο και εξειδικευμένο στις κήλες χειρουργό, δεν προκαλεί απολύτως κανένα πρόβλημα στη στυτική/σεξουαλική λειτουργία, ούτε και στη διαδικασία της ούρησης.

Ποιος είναι ο χρόνος ανάρρωσης;

Ο χρόνος ανάρρωσης από την επέμβαση βουβωνοκήλης εξαρτάται και πάλι από την τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί. Όσο πιο σύγχρονη είναι η μέθοδος, τόσο πιο αναίμακτη και πιο ανώδυνη είναι και φυσικά, τόσο γρηγορότερη επάνοδο έχει στην καθημερινότητα ο ασθενής. Οι μέθοδοι TEP, eTEP και ONSTEP δίνουν τη δυνατότητα στον ασθενή να βγει από το νοσοκομείο σε μόλις 3 -4 ώρες μετά την επέμβαση με άμεση σχεδόν επιστροφή στην καθημερινότητα.

Μπορώ να χειρουργηθώ για την βουβωνοκήλη σε οποιονδήποτε χειρουργό;

H άποψη ότι όλοι οι χειρουργοί «ξέρουν» να κάνουν μια επέμβαση κήλης, θα πρέπει να σταματήσει να ισχύει και πλέον δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Στην Αμερική και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η χειρουργική των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος είναι πλέον μια ξεχωριστή ειδικότητα και μόνο υπερεξειδικευμένοι στις κήλες χειρουργοί μπορούν να την εξασκούν, αφού πάρουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.

Οι πάρα πολλές νεότερες τεχνικές που υπάρχουν πλέον για την χειρουργική αποκατάσταση των κηλών, δεν επιτρέπουν σε έναν χειρουργό με απλή και βασική εκπαίδευση να τις πραγματοποιήσει, κάνοντας επικίνδυνη για τον ασθενή κάθε προσπάθεια να γίνουν από ανειδίκευτους χειρουργούς.

Μπορώ να κάνω επέμβαση βουβωνοκήλης σε δημόσιο νοσοκομείο;

Στα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποιούνται επεμβάσεις αποκατάστασης βουβωνοκήλης, ωστόσο ο χρόνος αναμονής είναι αρκετά μεγάλος. Επιπρόσθετα, ο ασθενής δεν έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μέθοδο, ούτε το γιατρό που θα τον χειρουργήσει, ούτε ακόμη και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο ασθενής ότι οι ρομποτικές μέθοδοι δεν εφαρμόζονται στα δημόσια νοσοκομεία.

Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
Resources

1. Yuri W. Novitsky, 'Hernia Surgery Current Principles', Springer ed. 2016

2. Hernias, 'Sabiston Textbook of Surgery', 20th Edition, Elsevier Saunders ed, 2016

This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.
This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on [email protected]
Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Join doctoranytime for free by clicking here.

Something went wrong

Try again later

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.