hpv-warts
THEMES

Read scientific articles on

NEW SEARCH

Κονδυλώματα

Χιλιάδες άνθρωποι τα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά κάθε χρόνο. Κάν’το και εσύ!

Ginopoulos Ilias Facemed  Iatriki Kosmitologia

Written by Gynecologist - Obstetrician Γινόπουλο Ηλία and Dermatologist - Venereologist Facemed Ιατρική Κλινική on 22 March 2017

Reviewed by Ioanna Vlassi from our scientific team

Τι είναι τα κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα είναι μικρές θηλωματώδεις βλάβες στη γεννητική και περιπρωκτική περιοχή. Οφείλονται στον ιό HPV και μεταδίδονται μέσω σεξουαλικής επαφής. Είναι η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη πάθηση και προσβάλλει εξίσου τις γυναίκες και τους άνδρες. Είναι συνήθως ασυμπτωματικά και σπανίως μπορεί να προκαλέσουν κνησμό (φαγούρα) ή αίσθημα καύσου. Οι περιοχές που εμφανίζονται είναι το πέος, το όσχεο, η βουβωνική περιοχή και η περιπρωκτική χώρα για τους άνδρες, ενώ για τις γυναίκες ο κόλπος, το αιδοίο, ο τράχηλος της μήτρας και η βουβωνική και περιπρωκτική χώρα. Σπανιότερα εκδηλώνονται στα χείλη, στο λάρυγγα, στα χέρια και στο στόμα.

Μορφές κονδυλωμάτων σε φωτογραφίες

Ακου το podcast

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα κονδυλώματα εμφανίζονται ως μικροί όγκοι που μοιάζουν με κρεατοελιά, δηλαδή θυλωματώδεις σχηματισμοί στην περιοχή του πέους, του τραχήλου, του κόλπου, του αιδοίου, του πρωκτού, του ορθού κ.ά. Μπορεί να είναι εσωτερικά ή εξωτερικά. Το μέγεθός τους ποικίλει, ενώ μπορεί να φτάσει από το μέγεθος της κεφαλής μιας καρφίτσας μέχρι και 12 εκ, στις περιπτώσεις γιγάντιων οξυτενών κονδυλωμάτων. Σε αρχικό στάδιο μπορεί να νιώσεις φαγούρα ή αίσθημα καύσου, ενώ σε επόμενο στάδιο μέχρι και αιμορραγία από τις δερματικές βλάβες. Συνήθως πόνος δεν παρατηρείται. Τα κονδυλώματα μπορεί να επεκταθούν έως τον κόλπο, την ουρήθρα και εσωτερικά του πρωκτού.

Κονδυλώματα στον άντρα

Για να καταλάβεις αν έχεις κονδυλώματα θα πρέπει να επισκεφτείς έναν δερματολόγο ή έναν ουρολόγο, ώστε με την χρήση ειδικών μεγεθυντικών φακών να κάνεις μια απλή κλινική εξέταση, την πεοσκόπηση. Συνήθως, η διάγνωση γίνεται από τον ειδικό με γυμνό μάτι αν είναι μεγάλες οι βλάβες. Απαιτείται, ωστόσο, να γίνει με σωστό τρόπο, ώστε να διαφοροποιηθεί από άλλες παθήσεις που μπορεί να μοιάζουν με αυτήν, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είναι κάτι άλλο. Για παράδειγμα, συχνά συγχέονται τα κονδυλώματα με τα θηλώματα ή τους σπίλους.

Ο έλεγχος στη συνέχεια, μπορεί να συνεχιστεί και στην ουρήθρα αν ο ειδικός κρίνει απαραίτητο με τη μέθοδο της ουρηθροσκόπησης, η οποία είναι μια ανώδυνη διαδικασία κατά την οποία προωθείται μια μικρή οπτική ίνα στην ουρήθρα, ώστε να επιτευχθεί ο οπτικός της έλεγχος. Όταν υπάρχουν βλάβες στη πρωκτογεννητική περιοχή συστήνεται να γίνεται έλεγχος της περιοχής που μπορεί να έχει προσβληθεί με την πρωκτοσκόπηση.

Κονδυλώματα στη γυναίκα

Για να καταλάβεις αν έχεις κονδυλώματα θα πρέπει να επισκεφθείς έναν γυναικολόγο ή ένα δερματολόγο, ώστε να γίνει κλινική εξέταση. Συνήθως είναι ορατά με γυμνό μάτι και ο γιατρός μπορεί να τα εντοπίσει μέσω απλής εξέτασης. Απαιτείται ωστόσο και τεστ ΠΑΠ, καθώς και κολποσκόπηση. Αναλόγως με την περιοχή στην οποία εντοπίζονται μπορεί να χρειαστεί να κάνεις και πρωκτοσκόπηση.

Γινόπουλος Ηλίας
Ο Γινόπουλος Ηλίας - Γυναικολόγος - Μαιευτήρας λέει:

“Μην αμελείς τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο με τεστ ΠΑΠ και γυναικολογικό έλεγχο. Ένα μη παθολογικό αποτέλεσμα τη μία χρονιά, δεν εξασφαλίζει ότι την επόμενη θα συμβεί το ίδιο.”

Κονδυλώματα Πρωκτού

Τα κονδυλώματα στον πρωκτό έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οφείλονται στη μόλυνση από τον ιό HPV και αποτελούν τη βασικότερη αιτία πρόκλησης καρκίνου στον πρωκτό. Για την καλύτερη διάγνωσή τους εφαρμόζεται τεστ ΠΑΠ πρωκτού, κατά τη διάρκεια του οποίου λαμβάνεται δείγμα υγρού από την περιοχή για κυτταρολογικό έλεγχο (εφαρμογή μεθόδων όπως η PCR και ο in situ υβριδισμός). Πρόκειται για μία απλή εξέταση, πολύ οικονομική και πολύ σύντομη σε διάρκεια. Τα αποτελέσματά της είναι διαθέσιμα σε 1-2 μέρες.

Η διαδικασία είναι απλή. Εισάγεται ένας βαμβακοφόρος στυλεός στο πρωκτικό κανάλι και με περιστροφική κίνηση συλλέγεται δείγμα από το βλεννογόνο, το οποίο στη συνέχεια αποστέλλεται για κυτταρολογική μελέτη. Τα αποτελέσματα δείχνουν αν υπάρχει λοίμωξη από HPV, αλλά και αν υπάρχει αλλοίωση.

Τα κονδυλώματα πρωκτού εμφανίζονται κυρίως σε:

  • Ομοφυλόφιλους άνδρες
  • Γυναίκες θετικές στον ιό HPV
  • Άνδρες και γυναίκες με περιπρωκτικά κονδυλώματα
  • Άνδρες και γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία ενδοπρωκτικών κονδυλωμάτων

Αν δεν υπάρχουν ευρήματα HPV λοίμωξης η εξέταση πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 1-2 έτη. Αν το εύρημα είναι θετικό, ο γιατρός μπορεί να προτείνει ορθοσιγμοειδοσκόπηση, μια εξέταση που προσφέρει τόσο λεπτομερή διάγνωση όσο και θεραπεία μέσω καυτηριασμού. Αν οι βλάβες είναι εκτεταμένες μπορεί να χρειαστεί ειδική χειρουργική επέμβαση αφαίρεσής τους.

Να θυμάσαι ότι το τεστ ΠΑΠ πρωκτού δεν είναι μέθοδος ανίχνευσης μικροβίων ή ΣΜΝ, αλλά μόνο καρκινικών αλλοιώσεων.

Facemed Clinic
Οι δερματολόγοι του Facemed Clinic - λένε:

“Τα κονδυλώματα πρωκτού αφορούν όλο και περισσότερους άνδρες και γυναίκες και δυστυχώς παραμένουν αδιάγνωστα ή αντιμετωπίζονται ατελώς. Η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών ειδικοτήτων, καθώς και ο συχνός επανέλεγχος μετά τη θεραπεία είναι δυο παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σωστή αντιμετώπιση, καθώς και στο να σας αποφορτίσουν από το άγχος που μπορεί να σας δημιουργεί αυτή η κατάσταση.”

Διάγνωση

Είναι σημαντικό να απευθυνθείς σε γιατρό για τη διάγνωση, διότι θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πρόκειται για μια άλλη πάθηση που μοιάζει με αυτήν και παρουσιάζεται με τα ίδια συμπτώματα.
Πολλές φορές μπορεί να τα μπερδέψουμε με σπίλους, απλά σπυράκια, κρεατοελιές ή και αιμορροΐδες. Αν προσπαθήσεις να καταλάβεις από φωτογραφίες τι έχεις, το πιθανότερο είναι να μπερδευτείς και να βγάλεις λάθος διάγνωση. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να τα προλάβεις στην αρχή.

Κόστος

Το κόστος της θεραπείας εξαρτάται από τη μέθοδο που θα χρειαστεί να ακολουθήσεις. Με τη συνεργασία του γιατρού και ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης και το στάδιο της νόσου, θα αποφασίσει ποια μέθοδος είναι η κατάλληλη για εσένα.

Στο doctoranytime μπορείς να βρεις τιμές υπηρεσιών και κόστος επίσκεψης για κάθε ιατρική ειδικότητα και διαγνωστική εξέταση

cost icon

Average cost and price range

Average service cost

55€

Doctor.from

1414

doctors

Price range for all areas

Διάρκεια θεραπείας

Η διάρκεια της θεραπείας δεν είναι σαφής. Οι θεραπείες εφαρμόζονται κανονικά, ωστόσο μπορεί να παρουσιαστεί υποτροπή και να χρειαστεί να επαναληφθεί η αφαίρεση των κονδυλωμάτων. Η θεραπεία επομένως ολοκληρώνεται όταν πάψουν να υπάρχουν υποτροπές.

Cross

Τρόποι θεραπείας

Οι θεραπείες που υπάρχουν κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το ποιος τις εφαρμόζει. Δηλαδή υπάρχουν οι θεραπείες που γίνονται στο ιατρείο από το γιατρό και αυτές που θα πρέπει να εφαρμόσεις εσύ μόνος σου, με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού φυσικά. Να θυμάσαι ότι οι θεραπείες δεν στοχεύουν στην εκρίζωση της λοίμωξης από τον HPV από τον οργανισμό, καθώς αυτό δεν είναι εφικτό. Ο στόχος των θεραπειών είναι η αφαίρεση των κονδυλωμάτων.

Τα οξυτενή κονδυλώματα αντιμετωπίζονται με κρυοθεραπεία, τριχλωροοξεϊκό οξύ, χειρουργική αφαίρεση, διαθερμοπηξία ή laser. Αυτές είναι μέθοδοι που εφαρμόζονται από το γιατρό. Ως ασθενής θα πρέπει να εφαρμόσεις τις φαρμακευτικές αγωγές που θα σου γράψει ο γιατρός που περιέχουν τις ουσίες ποδοφυλλοτοξίνη και ιμικουιμόδη. Για τη δοσολογία και τον τρόπο εφαρμογής θα σε ενημερώσει λεπτομερώς εκείνος.

1

Κρυοθεραπεία: Δρα νεκρώνοντας την επιδερμίδα και το χόριο και προκαλώντας θρόμβωση των αγγείων μέσω της χρήσης υγρού αζώτου, το οποίο εφαρμόζεται πάνω στις βλάβες.

2

Τριχλωροοξεϊκό οξύ: Εφαρμόζεται πάνω στη βλάβη και προκαλεί κυτταρική νέκρωση. Συνήθως εφαρμόζεται σε μικρές βλάβες. Δεν ενδείκνυται ως μέθοδος θεραπείας σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης της ασθενούς.

3

Χειρουργική αφαίρεση: Συνήθως εφαρμόζεται όταν τα κονδυλώματα είναι μεγάλα σε μέγεθος. Πραγματοποιείται στο χειρουργείο με τοπική ή γενική αναισθησία.

4

Διαθερμοπηξία: Μέθοδος αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων μέσω ηλεκτρικής ενέργειας. Όταν τα κονδυλώματα εκτείνονται σε μεγάλη επιφάνεια ίσως χρειαστεί να γίνει γενική αναισθησία για να εφαρμοστεί η μέθοδος.

5

Laser: Χρησιμοποιείται το laser διοξειδίου του άνθρακα co2 για την εξάχνωση των βλαβών. Στη συνέχεια, εφαρμόζεται απόξεση για να απομακρυνθούν. Η μέθοδος γίνεται με τοπική αναισθησία και εξαλείφονται γρήγορα και ανώδυνα όλες οι βλάβες, χωρίς να αφήνει σημάδια και ουλές. Με τη διαδικασία αυτή ελέγχεται εις βάθος το μέγεθος της καταστροφής και απομακρύνονται οι βλάβες από την αρχή τους, ώστε να μην επεκταθούν και εξαπλωθεί περαιτέρω ο ιός. Πρέπει να εφαρμόζεται μόνο από έμπειρους ιατρούς. Το κόστος του είναι υψηλότερο σε σχέση με τις άλλες μεθόδους, αλλά έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Να θυμάσαι ότι ακόμη και μετά από την εφαρμογή θεραπείας εξακολουθείς να μεταφέρεις τον ιό και να τον μεταδίδεις σε άλλους ανθρώπους, αν και σε μικρότερο βαθμό, γι’ αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείς πάντα προφυλάξεις.

Πώς να βρεις τον κατάλληλο γιατρό

Για να επιλέξεις τον κατάλληλο γιατρό είναι σημαντικό να ξέρεις τι ζητάς από εκείνον. Θα πρέπει να έχεις καλή επικοινωνία μαζί του, να τον εμπιστεύεσαι, να είναι ένας άνθρωπος που θα συζητήσει μαζί σου και θα σου λύσει όλες τις απορίες. Η εμπειρία του είναι ένα χαρακτηριστικό στο οποίο θα πρέπει να βασιστείς για να τον/την επιλέξεις. Είναι πολύ σημαντικό, πριν επιλέξεις γιατρό, να έχεις διαβάσει αξιολογήσεις άλλων ασθενών που τον έχουν ήδη επισκεφθεί και έχουν μείνει ευχαριστημένοι. Δες παρακάτω ποιοι γιατροί έχουν τις καλύτερες αξιολογήσεις.

ΒΡΕΣ ΕΙΔΙΚΟ

Βρες τις ισορροπίες σου και απαλλάξου από τα κονδυλώματα

Για να απαλλαγείς από τα κονδυλώματα δεν αρκεί να κάνεις τη θεραπεία. Η υγεία σου θα πρέπει να εξεταστεί συνολικά. Είναι σημαντικό να ελέγξεις τον οργανισμό σου και για άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Φρόντισε την υγεία σου και κάνε συχνά προληπτικό έλεγχο.

Δες εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα ΣΜΝ και μάθε αν υπάρχει πιθανότητα να έχεις κάποιο από αυτά!
Φρόντισε τον εαυτό σου και πρόλαβε τα ΣΜΝ!

Apple

Σωστή διατροφή

Για να είσαι υγιής πρέπει να τρέφεσαι σωστά και να διακόψεις τις ανθυγιεινές συνήθειες. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι πιο αδύναμο όταν δεν τρεφόμαστε σωστά, με αποτέλεσμα, όταν υπάρχουν στον οργανισμό μας ιοί που παραμένουν σε λανθάνουσα κατάσταση, να κάνουν την επανεμφάνισή τους κάθε φορά που η άμυνα πέφτει. Κατανάλωσε καθημερινά φρούτα και λαχανικά, ψάρια και πολύ νερό και απόφυγε το γρήγορο φαγητό και τα «κακά» λιπαρά. Επίσης, θα πρέπει να προσπαθήσεις να περιορίσεις το κάπνισμα, καθώς επιβαρύνει την υγεία του οργανισμού σου.

Gym

Γυμναστική

Γυμνάσου και κάνε το σώμα σου πιο δυνατό απέναντι σε μικρόβια και ιούς. Η άσκηση συμβάλλει στην ευεξία του οργανισμού και σου χαρίζει ενέργεια και όρεξη. Αν τη συνδυάσεις και με σωστή διατροφή, τότε και θα χτίσεις ένα όμορφο σώμα και θα κρατήσεις μακριά τις λοιμώξεις.

Happy

Ψυχολογία

Ηθικόν: Ακμαιότατον! Η ψυχολογία μας είναι το Α και το Ω για την άμυνα του οργανισμού. Δεν είναι λίγες οι φορές που αρρωσταίνουμε όταν πέφτει η διάθεσή μας, καθώς με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνουμε την άμυνά μας και έτσι, αφήνουμε χώρο να μπουν στον οργανισμό μας μικρόβια και ιοί! Κράτα τη διάθεσή σου ψηλά και χτίσε την άμυνά σου!

Μύθοι και αλήθειες

Μύθος #1

Μπορώ να κολλήσω τον ιό HPV από την τουαλέτα ή από πισίνα.

Η αλήθεια

Η αλήθεια είναι πρόκειται για ένα αμιγώς σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Είναι σχεδόν απίθανο να κολλήσεις τον ιό HPV μέσω χρήσης κοινών αντικειμένων ή τουαλέτας, καθώς απαιτείται δερματική επαφή με την πάσχουσα περιοχή και πρόκειται για έναν ιό που δεν ζει εκτός ανθρωπίνου σώματος. Επιπλέον, δεν αρκεί απλώς η επαφή με τον ιό, καθώς χρειάζεται να υπάρχει και άνοιγμα ή πληγή στο δέρμα στο σημείο άμεσης επαφής, ώστε να μπορέσει να εισέλθει στον οργανισμό.

Μύθος #2

Όποιος κολλήσει τον ιό HPV θα τον έχει για πάντα.

Η αλήθεια

Η αλήθεια είναι πως ο ιός δεν εξαλείφεται από τον οργανισμό, από τη στιγμή που θα τον κολλήσεις. Ωστόσο, με την κατάλληλη θεραπεία και τον τακτικό έλεγχο, το μοριακό τεστ ανίχνευσης του ιού (HPV DNA test), μετά από αρκετά χρόνια αρνητικοποιείται σε κάποιους ασθενείς. Αυτό εξαρτάται από την ανοσιακή απάντηση του οργανισμού. Όπως και να έχει, αν ελέγχεσαι τακτικά και είσαι προσεκτικός, δεν διατρέχεις κανέναν απολύτως κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αν το HPV DNA τεστ είναι αρνητικό.

Μύθος #3

Αν διαγνωστώ με κονδυλώματα ενώ είμαι σε σχέση, αυτό σημαίνει ότι ο/η σύντροφός μου με απατάει.

Η αλήθεια

Μη βιαστείς να βγάλεις αυτό το συμπέρασμα. Μπορεί να ισχύει, μπορεί και όχι. Ο/η σύντροφός σου μπορεί να έχει κολλήσει τον ιό πριν μήνες ή και χρόνια και να μην το γνωρίζει, καθώς σε πολλές περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικός. Ο ιός αυτός έχει την ικανότητα να παραμένει σε καταστολή ή σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό ακόμη και για λίγα χρόνια, με αποτέλεσμα πολλοί να μην γνωρίζουν ότι είναι φορείς. Άρα δεν είναι απαραίτητο να τον κόλλησε κατά τη διάρκεια της σχέσης σας. Η επικοινωνία μεταξύ σας είναι πολύ σημαντική. Συζήτησέ το με τον/ τη σύντροφό σου.

Μύθος #4

Αν έχω κάνει το εμβόλιο για τον HPV δε χρειάζεται να κάνω τεστ ΠΑΠ.

Η αλήθεια

Φυσικά και χρειάζεται να κάνεις τεστ ΠΑΠ και μάλιστα, τακτικά! Το εμβόλιο σε προστατεύει μόνο από ορισμένα στελέχη του ιού (κυρίως το 16 και το 18), τα οποία ενοχοποιούνται για το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας. Το υπόλοιπο 30% οφείλεται σε άλλα στελέχη του ιού, τα οποία δεν καλύπτονται από τον εμβολιασμό. Σίγουρα με το εμβόλιο παρέχεται και διασταυρούμενη προστασία, δηλαδή προστασία και από άλλους τύπους του ιού, όμως σε πολύ μικρότερο βαθμό. Το τεστ ΠΑΠ και η γυναικολογική εξέταση θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ετήσιου check up σου όπως και να ‘χει.

Ερωτήσεις - Συχνές απορίες

Πόσο καιρό αφού κολλήσω τον ιό HPV μπορεί να εκδηλώσω κονδυλώματα;

Το διάστημα αυτό ποικίλει και εξαρτάται από τη συνολική κατάσταση της υγείας σου. Πάντως κυμαίνεται από 1 μήνα έως 1 χρόνο. Παρόλα αυτά, είναι δυνατό να έχεις κολλήσει τον ιό και να παραμείνει σε λανθάσουσα κατάσταση στον οργανισμό σου ακόμη και για μερικά χρόνια χωρίς να έχει εμφανή συμπτώματα. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η πρόληψη μέσω τακτικών ιατρικών εξετάσεων, ώστε να εντοπιστούν τυχόν αλλοιώσεις αν υπάρχουν. Στο διάστημα που είσαι φορέας του ιού και δεν έχεις εκδηλώσει συμπτώματα είναι δυνατό να τον μεταδώσεις στους ερωτικούς σου συντρόφους μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Χρησιμοποιώ πάντα προφυλακτικό. Γίνεται να κολλήσω HPV;

Ναι γίνεται. Δυστυχώς το προφυλακτικό δεν καλύπτει όλη την περιοχή των δερματικών βλαβών που προκαλούνται, με αποτέλεσμα να αφήνονται ακάλυπτα πολλά σημεία. Άρα, είναι εφικτό να κολλήσεις τον ιό ακόμη και με τη χρήση προφυλακτικού, ωστόσο οι πιθανότητες είναι λιγότερες. Πάντως, το προφυλακτικό θα πρέπει όπως και να έχει να το χρησιμοποιείς καθ’ όλη τη διάρκεια της ερωτικής επαφής, καθώς προστατεύει από το σύνολο σχεδόν των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, ακόμη και από τα κονδυλώματα σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό.

Γίνεται να έχω κονδυλώματα και να μην διαγνωστούν στο τεστ ΠΑΠ;

Ναι, είναι εφικτό. Το τεστ ΠΑΠ έχει ευαισθησία σε ποσοστό 65-70% των περιπτώσεων βλάβης. Υπάρχει δηλαδή ένα ποσοστό που δίνει ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα και παραμένει αδιάγνωστη η λοίμωξη. Για πιο ολοκληρωμένο και σίγουρο αποτέλεσμα θα πρέπει να κάνεις το HPV DNA Test, το οποίο παρέχει περίπου 99% επιτυχία διάγνωσης. Και φυσικά, μην ξεχνάς και τον έλεγχο με κολποσκόπηση και κλινική εξέταση από το γυναικολόγο ή το δερματολόγο σου.

Εγκυμοσύνη και HPV: Τι κίνδυνοι υπάρχουν;

Δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός κίνδυνος για το έμβρυο, αν η μητέρα έχει προσβληθεί από τον ιό HPV. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που υπάρχει ενεργή λοίμωξη με εκδήλωση κονδυλωμάτων κατά την περίοδο του τοκετού, προτιμάται η καισαρική έναντι του φυσιολογικού τοκετού, ώστε να αποφύγουμε τη μετάδοση στα μάτια του εμβρύου κατά τη διάρκεια του τοκετού. Επιπλέον, αν είσαι έγκυος θα πρέπει να ενημερωθείς από το γιατρό για τις μεθόδους θεραπείας που μπορείς να εφαρμόσεις, καθώς αντενδείκνυται η χρήση κάποιων φαρμακευτικών αγωγών (όπως η αλοιφή).

Είναι ασφαλές το εμβόλιο για τον HPV;

Τα εμβόλια που εφαρμόζονται για την πρόληψη του HPV είναι 2: το διδύναμο και το τετραδύναμο. Το διδύναμο εμβόλιο παρέχει κάλυψη έναντι των στελεχών 16 και 18 του ιού HPV, οι οποίοι θεωρούνται ότι ευθύνονται για τον πρόκληση καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας και το τετραδύναμο έναντι των ιών 6, 11, 16 και 18. Στην Ελλάδα διατίθενται και τα δύο εμβόλια. Πριν κυκλοφορήσει ένα εμβόλιο ελέγχεται αν πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας για τους ασθενείς, και έτσι, καθίσταται ασφαλής η χρήση του. Παρόλα αυτά, ακόμη κι αν έχεις κάνει το εμβόλιο δεν θα πρέπει να αμελείς τον τακτικό προληπτικό σου έλεγχο, καθώς σε καλύπτει μόνο ενάντια σε ορισμένα στελέχη του ιού. Ιδανικά για να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα πρέπει να εφαρμόζεται σε νεαρά κορίτσια πριν από την έναρξη της σεξουαλικής τους δραστηριότητας.

Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
Resources

1. Joura EA, Giuliano AR, Iversen O-E, et al. A 9-valent HPV vaccine against infection and intraepithelial Neoplasia in Women. N Engl J Med. 2015;372(8):711-723.

2. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hpv-infection/symptoms-causes/syc-20351596

3. Harper DM, DeMars LR2. HPV vaccines-A review of the first decade. Gynecol Oncol. 2017;146(1):196-204."

4. Stier EA, Chigurupati NL, Fung L. Prophylactic HPV vaccination and anal cancer. Human Vaccines & Immunotherapeutics. 2016;12(6):1348-1351.

This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.
This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on [email protected]
Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Join doctoranytime for free by clicking here.

Something went wrong

Try again later

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.