hiv-aids
THEMES

Read scientific articles on

NEW SEARCH
HIV-AIDS

Μάθε τα πάντα για τα συμπτώματα και τη μετάδοση του aids

Συχνές ερωτήσεις για το HIV-Aids

σχέση οροθετικός κολλήσει

Μπορεί ένας οροθετικός να έχει σχέση με έναν μη οροθετικό και να μην τον κολλήσει;

Βεβαίως και μπορεί. Αν ο οροθετικός λαμβάνει τα φάρμακά του συνεχώς, τότε δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Θα πρέπει βεβαίως πάντα να κάνουν σωστή χρήση του προφυλακτικού και να το χρησιμοποιούν από την αρχή της ερωτικής πράξης. Επίσης, όταν υπάρχουν έλκη, θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή.

οροθετικός μην ανιχνευθεί

Γίνεται να είσαι οροθετικός και να μην ανιχνευθεί στο τεστ;

Ναι, γίνεται να μην είναι ανιχνεύσιμος ο ιός στο αίμα, αν κάνεις το τεστ πολύ νωρίς μετά την έκθεσή σου στον ιό. Θα πρέπει να επιλέξεις ευαίσθητα τεστ και να το εφαρμόσεις το νωρίτερο 2 βδομάδες μετά τη μόλυνση. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επαναλάβεις, 2 μήνες μετά την εξέταση για να επιβεβαιώσεις το αποτέλεσμα, αν αυτό ήταν αρνητικό.

δύο προφυλακτικά προστασία

Αν βάλω δύο προφυλακτικά θα έχω διπλάσια προστασία;

Όχι. Το να εφαρμόσεις δύο προφυλακτικά δεν σημαίνει καλύτερη προστασία. Αντιθέτως, η σωστή χρήση ενός προφυλακτικού παρέχει την ασφάλεια που πρέπει.

HIV-Aids στοματικό έρωτα

Μπορώ να κολλήσω HIV-Aids με τον στοματικό έρωτα;

Ναι, αλλά είναι πολύ δύσκολο να κολλήσεις (πρακτικά δεν έχει αναφερθεί). Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με οποιαδήποτε σεξουαλική πρακτική. Ο κίνδυνος μόλυνσης είναι ανύπαρκτος αν στο στόμα δεν υπάρχουν ανοιχτές πληγές και φλεγμονές. Η χρήση του προφυλακτικού ισχύει και στον στοματικό έρωτα, αν και συνήθως δεν χρησιμοποιείται.

οικογένεια

Μπορώ να έχω οικογένεια ή να το ξεχάσω τελείως;

Οροθετικοί άνδρες και γυναίκες που λαμβάνουν την αγωγή τους μπορούν να κυοφορήσουν υγιή παιδιά. Η λήψη της αντιρετροϊκής αγωγής έχει εξασφαλίσει τη γέννηση υγιέστατων παιδιών. Σε περίπτωση, λοιπόν, που θέλεις να κάνεις οικογένεια μπορείς να προχωρήσεις. Στον προγεννητικό έλεγχο είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας –hiv.

απώλεια βάρος εμμηνόπαυση

Μπορεί η ομοιοπαθητική να βοηθήσει στη θεραπεία;

Η ομοιοπαθητική θα μπορούσε παράλληλα με την αντιρετροϊκή αγωγή που λαμβάνεις να δράσει προστατευτικά στο αμυντικό σου σύστημα. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείς την αγωγή του θεράποντα γιατρού σου και να τον ενημερώσεις πριν επιλέξεις να λάβεις κάτι (συμπλήρωμα, φυτικά φάρμακα). Η ομοιοπαθητική θα βελτιώσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα και την ψυχολογία σου και έτσι, θα μπορέσεις να ανταποκριθείς καλύτερα στα φάρμακα που λαμβάνεις για τον HIV. Δεν μπορεί, όμως, σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει την αντιρετροϊκή αγωγή. Συμβουλέψου το γιατρό σου.

Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.
This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on [email protected]
Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Join doctoranytime for free by clicking here.

Something went wrong

Try again later

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.