herpes
THEMES

Read scientific articles on

NEW SEARCH

Herpes

Αυτά που θες να μάθεις για όλα τα είδη έρπητα και φοβάσαι να ρωτήσεις

Vogiatzi Maria Facemed  Iatriki Kosmitologia

Written by Dermatologist - Venereologist Βογιατζή Μαρία and Dermatologist - Venereologist Facemed Ιατρική Κλινική on 06 July 2018

Reviewed by Ioanna Vlassi from our scientific team

Τι είναι ο έρπης και πώς εκδηλώνεται

Οι ερπητοϊοί είναι ομάδα ιών που οφείλονται σε λοίμωξη από τα κοινά στελέχη HSV-1 (herpes simplex virus 1), HSV-2 (herpes simplex virus 2) και τον ιό της ανεμοβλογιάς VZV (Varicella-Zoster Virus). Ο κάθε ιός προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα σε διάφορα σημεία του σώματος. Ένα ποσοστό 80% των ατόμων που έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό δεν εκδηλώνουν συμπτώματα από την πρωτολοίμωξη. Μόνο το 20% των ατόμων που κολλάνε έρπητα εμφανίζουν εξαρχής συμπτώματα. Η πλειοψηφία των ατόμων (ένα ποσοστό περίπου 85-90%) μέχρι τη νεαρή ενήλικη ζωή τους έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τον ιό του έρπητα.

ΕΡΠΗΣ ΖΩΣΤΗΡΑΣ

ΕΡΠΗΣ ΖΩΣΤΗΡΑΣ

Μορφές έρπητα

HSV-1

Ο ιός HSV-1 γνωστός και ως επιχείλιος έρπης μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες στην περιστοματική περιοχή, στα μάτια και στη μύτη. Σπανιότερα, μπορεί μέσω της σεξουαλικής επαφής να μεταφερθεί και στα γεννητικά όργανα.

έρπης γεννητικών οργάνων

Ο ιός HSV-2 είναι γνωστός και ως έρπης των γεννητικών οργάνων, καθώς ευθύνεται για τις δερματικές εκδηλώσεις στα γεννητικά όργανα. Σπανιότερα μπορεί και αυτός ο ιός με ενοφθαλμισμό να μεταφερθεί κατά τη σεξουαλική επαφή και στο στόμα.

ανεμοβλογιά έρπης ζωστήρας

Ο ιός VZV είναι γνωστός ως ο ιός της ανεμοβλογιάς. Αν υποτροπιάσει μπορεί να προκαλέσει τον έρπητα ζωστήρα. Ο έρπης ζωστήρας μπορεί να εκδηλωθεί είτε στο θώρακα (οσφύ) είτε στο μάτι είτε στο αφτί είτε στη μύτη. Η υποτροπή σε ένα άτομο γίνεται συνήθως μόνο μία φορά στη ζωή του, ωστόσο σε σοβαρά ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς μπορεί να είναι και περισσότερες.

Τα συμπτώματα του έρπητα υποχωρούν μέσα σε 2-4 βδομάδες χωρίς να αφήνουν σημάδια συνήθως. Η μετάδοσή του επιτυγχάνεται μέσω της επαφής με τις δερματικές βλάβες ή με ενοφθαλμισμό από την πάσχουσα περιοχή σε άλλες περιοχές του σώματος. Ο ιός του απλού έρπητα τύπου 1 μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και αν δεν υπάρχουν εμφανείς βλάβες στο στόμα.

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων αποτελεί ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και αν δεν υπάρχουν ανοιχτές πληγές, αν το άτομο είναι φορέας του ιού. Η χρήση προφυλακτικού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για κανένα είδος έρπητα. Τα φάρμακα στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς και στη μείωση της συχνότητας υποτροπών.

Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
Resources

1. Stier EA, Chigurupati NL, Fung L. Prophylactic HPV vaccination and anal cancer. Human Vaccines & Immunotherapeutics. 2016;12(6):1348-1351.

2. Characteristics of hearing loss in patients with herpes zoster oticus. Kim CH, et al. Medicine (Baltimore). 2016. "

3. Ocular herpes: the pathophysiology, management and treatment of herpetic eye diseases. Zhu L, et al. Virol Sin. 2014

4. Harper DM, DeMars LR2. HPV vaccines-A review of the first decade. Gynecol Oncol. 2017;146(1):196-204.

5. Joura EA, Giuliano AR, Iversen O-E, et al. A 9-valent HPV vaccine against infection and intraepithelial Neoplasia in Women. N Engl J Med. 2015;372(8):711-723.

6. Genital Herpes: A Review. Groves MJ. Am Fam Physician. 2016.

This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.
This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on [email protected]
Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Join doctoranytime for free by clicking here.

Something went wrong

Try again later

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.