Αυτά που θες να μάθεις για όλα τα είδη έρπητα και φοβάσαι να ρωτήσεις
Συχνές ερωτήσεις σε γιατρούς για τον έρπητα
Τι πρέπει να προσέχει μια έγκυος με έρπητα γεννητικών οργάνων;
Πρέπει να γίνει διαχωρισμός αν πρόκειται για πρωτολοίμωξη ή για υποτροπιάζοντα έρπητα. Είτε έχει ξανανοσήσει είτε είναι η πρώτη φορά θα πρέπει να λάβει υποχρεωτικά φαρμακευτική αγωγή. Αν υπάρχει ενεργή λοίμωξη κατά τις τελευταίες 6 βδομάδες πριν τον τοκετό απαιτείται καισαρική τομή για προληπτικούς λόγους. Αν κολλήσει για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο κίνδυνος να προσβληθεί και το έμβρυο είναι 1% αν διανύει το πρώτο τρίμηνο και 30-50% αν διανύει το τρίτο τρίμηνο. Θα χρειαστεί να λάβει θεραπεία και κατασταλτική αγωγή. Αν ο σύζυγος έχει ενεργές βλάβες έρπητα συνιστάται η αποφυγή σεξουαλικών επαφών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν πρόκειται για υποτροπιάζοντα έρπητα από την 36η βδομάδα και μετά χορηγείται κατασταλτική αγωγή.
Μπορεί ο έρπης στο αφτί να προκαλέσει κώφωση;
Ναι, είναι δυνατό ο ωτικός έρπης να προκαλέσει κώφωση. Ο έρπης ζωστήρας ευθύνεται για το 10% των περιστατικών παράλυσης του νεύρου στο πρόσωπο. Συνήθως η παράλυση είναι μονόπλευρη, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις ανοσοκατεσταλμένων ασθενών μπορεί να συμβεί και στα δύο αφτιά. Είναι δυνατό η ακοή να μην επανέλθει σε περίπτωση επιπλοκής ή μη έγκαιρης λήψης θεραπευτικής αγωγής. Στα παιδιά τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται πιο καθυστερημένα.
Ποιο είδος έρπητα είναι το πιο επικίνδυνο για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας;
Οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από τα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα σε σχέση με τα συμπτώματα του απλού έρπητα. Η συχνότητά του αυξάνεται με την ηλικία. Στατιστικά είναι 10 φορές πιθανότερο να παρουσιαστεί σε ενήλικες άνω των 60 ετών παρά σε παιδιά κάτω των 10 ετών. Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι επειδή λαμβάνουν συχνότερα φάρμακα και έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από έρπητα ζωστήρα.
Τι επιπτώσεις έχει σε βρέφη η επαφή με άτομο με ενεργή ερπητική λοίμωξη;
Αν ένα νεογνό προσβληθεί από τον ιό του απλού έρπητα μέσα στο ενδομήτριο είτε κατά τον τοκετό είτε μετά, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προκληθεί νεογνικός έρπης. Ο νεογνικός έρπης είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει το νεογνό σε σοβαρά νευρολογικά προβλήματα ή ακόμη και στο θάνατο. Μετά τη νεογνική περίοδο, οι λοιμώξεις από τον ιό του απλού έρπητα μπορεί να είναι ασυμπτωματικές ή να παρουσιάσουν ήπια συμπτώματα. Ο HSV-1 προκαλεί ερπητική ουλοστοματίτιδα στα παιδιά στην πρωτολοίμωξη.
Εφόσον ο ιός δεν εκριζώνεται από τον οργανισμό, η θεραπεία πού στοχεύει;
Είναι γεγονός ότι ο ιός του έρπητα, σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος κι αν εμφανιστεί, δεν θεραπεύεται οριστικά. Ανά διαστήματα θα υπάρχουν υποτροπές των συμπτωμάτων. Η θεραπεία στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά και στη μείωση της διάρκειας εμφάνισής τους. Πιο συγκεκριμένα, η θεραπεία για τον έρπητα ζωστήρα έχει σκοπό τη μείωση της έντασης και της διάρκειας του πόνου, την αποκατάσταση του πιθανού επιδερμικού ελλείμματος και την πρόληψη δευτερογενών λοιμώξεων και μεθερπητικής νευραλγίας. Όλες οι θεραπείες για τον έρπητα εξασφαλίζουν την καλύτερη ποιότητα ζωής του ασθενούς.
Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν για έρπητα ζωστήρα;
Το εμβόλιο για την ανεμοβλογιά (και του έρπητα ζωστήρα) συνιστάται να χορηγείται σε παιδιά κάτω των 13 ετών ή και σε νεαρούς ενήλικες. Όλες οι νεαρές γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδί θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης. Η Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών του CDC συμβουλεύει όλες τις γυναίκες που δεν έχουν ιστορικό της νόσου και βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία να εμβολιαστούν άμεσα. Ο εμβολιασμός αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μετά το εμβόλιο θα πρέπει να αποφευχθεί εγκυμοσύνη για τουλάχιστον 1 μήνα. Αν η έγκυος δεν έχει ανοσία, θα μπορέσει να εμβολιαστεί μετά τον τοκετό. Αν έρθει σε επαφή με άτομα που εμβολιάστηκαν πρόσφατα, η πιθανότητα μετάδοσης είναι απειροελάχιστη.