Γεια σας η μαμά μου αγχώνεται στεναχωριέται πολύ στην αρχή δεν μπορεί να πάρει αναπνοή και μετά λιποθυμάει μας είπαν οι γιατροί ότι είναι κριση πανικού αλλά πιστεύω ότι μπορεί να είναι κάτι άλλο αυτόν τον καιρό έχει αρχίσει να το παθαίνει τακτικά και δεν μπορώ να την συνέφερω με τίποτα κάποια βοήθεια συμβουλή η γνώμη ;;
Τα συμπτώματα που περιγράφετε – δυσκολία στην αναπνοή και λιποθυμία – πράγματι είναι χαρακτηριστικά κρίσεων πανικού, οι οποίες συνοδεύονται από έντονο άγχος και φόβο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αποκλειστούν άλλες σωματικές αιτίες (όπως καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα). Θα συνιστούσα να επισκεφτείτε ξανά τον γιατρό για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει άλλη οργανική αιτία.
Γεια σας,
Θα σας συνιστούσα να επικοινωνήστε με ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να προσφέρει στην μητέρα σας την ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζεται
Καλησπέρα σας. Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι για εσάς να βλέπετε τη μητέρα σας να υποφέρει από τέτοια έντονα συμπτώματα, ειδικά όταν οι κρίσεις πανικού επαναλαμβάνονται και φαίνεται να γίνονται πιο συχνές. Οι κρίσεις πανικού μπορούν να προκαλέσουν τα συμπτώματα που περιγράφετε, όπως το αίσθημα ότι δεν μπορεί να πάρει ανάσα, την ξαφνική αίσθηση απώλειας ελέγχου, και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ακόμη και λιποθυμία λόγω της έντασης. Παράλληλα, όμως, είναι σημαντικό να αποκλειστεί κάθε πιθανή οργανική αιτία που μπορεί να προκαλεί αυτά τα συμπτώματα. Εφόσον οι γιατροί έχουν ήδη εξετάσει και αποδώσει την κατάσταση στις κρίσεις πανικού, το επόμενο... βήμα είναι να διερευνήσετε τους παράγοντες που ενδεχομένως πυροδοτούν αυτήν την κατάσταση.
Η βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας, όπως ψυχολόγου ή ψυχιάτρου, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Η ψυχοθεραπεία, ειδικά η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT), έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για τη διαχείριση των κρίσεων πανικού, βοηθώντας τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν και να διαχειριστούν τα ερεθίσματα που προκαλούν το άγχος και να αποκτήσουν στρατηγικές για να μειώσουν τα συμπτώματα. Εάν οι κρίσεις είναι τόσο έντονες που επηρεάζουν την καθημερινότητά της, ίσως χρειαστεί και φαρμακευτική υποστήριξη, κάτι που μπορεί να συζητηθεί με τον ψυχίατρο.
Εν τω μεταξύ, προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον ηρεμίας όταν συμβαίνουν οι κρίσεις. Εάν νιώθει ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, ενθαρρύνετέ την να πάρει αργές, σταθερές ανάσες, εστιάζοντας στο να αναπνέει από τη μύτη και να εκπνέει αργά από το στόμα. Κάποιες φορές, ένα μικρό ερέθισμα, όπως το να της μιλήσετε με ήρεμη φωνή, να της δώσετε ένα ποτήρι νερό ή να την κατευθύνετε να καθίσει σε ένα ήσυχο μέρος, μπορεί να την βοηθήσει να επανέλθει πιο γρήγορα.
Η πρόληψη είναι επίσης σημαντική. Αν εντοπίσετε πιθανούς παράγοντες που την αγχώνουν, όπως συγκεκριμένες σκέψεις, γεγονότα ή καταστάσεις, η αντιμετώπισή τους σε συνεργασία με έναν ειδικό μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των κρίσεων. Θυμηθείτε ότι οι κρίσεις πανικού, όσο τρομακτικές κι αν φαίνονται, δεν είναι επικίνδυνες για τη ζωή της, αλλά απαιτούν κατάλληλη υποστήριξη για να τις διαχειριστεί καλύτερα.
Read more
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.