Σας χαιρετω.. τα τελευταια 10 περιπου χρονια περασα 3 καπως σοβαρα καταθληπτικα επεισοδια. Το τελευταιο πριν 4 χρονια περιπου. Ο ψυχιατρος μου μου εχει χορηγηση θεραπεια με αντικαταθληπτικα (σερτραλινη) 1.75 ημερησιως και μου ειπε να μην το σταματησουμε ποτε, θα ηθελα τη γνωμη σας γιαυτο, οπως και επισης για το οτι καθε 4 με 5 μηνες η τις γιορτες νιωθω αγχος και μελανχολια για καποιες μερες, και φοβαμαι μην ξαναπεσω. Πεφτω χωρις να συμβει κατι τραγικο. Σας ευχαριστω παρα πολυ.
Καλησπέρα σας! Η συνεχής λήψη αντικαταθλιπτικών, όπως η σερτραλίνη, είναι συχνά χρήσιμη για την πρόληψη υποτροπών, ειδικά μετά από σοβαρά επεισόδια. Όσον αφορά τις περιοδικές φάσεις άγχους και μελαγχολίας, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την κατάσταση με τον ψυχίατρο σας και να εξετάσετε πρόσθετες στρατηγικές διαχείρισης άγχους.
Θα σας πρότεινα συνδυασμό υποστηρικτικής ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής
Θα σας βοηθήσει σημαντικά παράλληλα με την φαρμακευτική σας αγωγή να ξεκινήσετε συνεδρίες ψυχοθεραπείας.
Γεια σας. Τα φάρμακα δεν θα σας λύσουν το πρόβλημα, θα σας βοηθήσουν μόνο να διαχειριστείτε λίγο πιο εύκολα τα συναισθήματα που σας δυσκολεύουν.
Είναι αναγκαίο να ασχοληθείτε συστηματικά με τα ανέκφραστα και ανεπεξέργαστα συναισθήματα που σας ταλαιπωρούν. Με δεδομένο ότι το σώμα είναι ο γνησιότερος εκφραστής των συναισθημάτων μας (βλ. γλώσσα του σώματος) σας προτείνω να ξεκινήσετε σωματική ψυχοθεραπεία.
Με τον τρόπο αυτό θα μπορείτε αφενός να ακούτε έγκαιρα όλα τα μηνύματα του σώματος και αφετέρου να διαχειρίζεστε προς όφελος σας όλα τα συναισθήματα σας.
Μην ξεχνάτε ότι το σώμα μας δεν λέει ποτέ ψέματα και για αυτό... είναι ένα καλό σημείο αναφοράς.
Read more
Θα πρέπει κάποιος να γνωρίζει το πλήρες ιστορικό σας, γενικά φάρμακα που λαμβάνονται επί μακρόν και δεν διακόπτονται εύκολα, πάντα η δόση εξατομικεύεται αναλόγως την περίπτωση.
Τα χάπια βοηθούν στα συμπτώματα, όχι όμως στα αίτια της θλίψης. Αν δεν κάνετε ψυχοθεραπεία θα σας συστηνα να ξεκινήσετε άμεσα. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να κόψετε εντελώς τα φάρμακα και να νιώθετε καλά ότι και να συμβαίνει στην καθημερινότητα σας
Καλησπέρα σας και ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη. Κατανοώ ότι το να διαχειρίζεστε την κατάθλιψη για αρκετά χρόνια και να συνεχίζετε τη θεραπεία με αντικαταθλιπτικά μπορεί να σας δημιουργεί αμφιβολίες ή ανησυχίες για το μέλλον και τις αλλαγές στη διάθεσή σας.
Η χορήγηση της σερτραλίνης, όπως και άλλων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, είναι συνήθως μέρος μιας στρατηγικής για να βοηθήσει στη διαχείριση της κατάθλιψης και των συμπτωμάτων άγχους. Ειδικά αν έχετε περάσει αρκετές σοβαρές καταθλιπτικές φάσεις, είναι φυσικό ο ψυχίατρος να σας προτείνει να συνεχίσετε τη θεραπεία, ώστε να αποφεύγετε την υποτροπή ή την επιστροφή των συμπτωμάτων. Αν κα...ι η συνεχής φαρμακευτική αγωγή μπορεί να φαντάζει μακροπρόθεσμη, σε πολλές περιπτώσεις είναι αποδεκτό και ωφέλιμο, αν αυτό βοηθά να διατηρήσετε την ψυχική σας υγεία και να μειώσετε τον κίνδυνο υποτροπών.
Αυτό που περιγράφετε, το άγχος και η μελαγχολία που εμφανίζονται κάθε 4-5 μήνες ή κατά τις γιορτές, είναι κάτι που συναντάται αρκετά συχνά. Ειδικά οι γιορτές, με την πίεση που ασκούν για κοινωνικές υποχρεώσεις, συναισθηματικές προσδοκίες ή αναδρομή σε προηγούμενα χρόνια, μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση και να «ξυπνήσουν» κάποια αρνητικά συναισθήματα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε αυτά τα μοτίβα και να τα συζητήσετε με τον ψυχίατρό σας, ώστε να κατανοήσετε αν χρειάζεστε κάποια προσαρμογή στη θεραπεία ή αν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον υποστήριξη, όπως ψυχοθεραπεία ή συμπληρωματική αγωγή σε περιόδους έντονου άγχους ή μελαγχολίας.
Το γεγονός ότι σας ανησυχεί η πιθανότητα να υποτροπιάσετε χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο «τραγικό» γεγονός είναι κατανοητό. Όταν τα επεισόδια της κατάθλιψης δεν σχετίζονται με εξωτερικά γεγονότα, μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς και γιατί έρχονται. Ωστόσο, η γενική συναισθηματική φόρτιση που μπορεί να προκαλούν οι επαναλαμβανόμενοι κύκλοι άγχους ή κατάθλιψης είναι κάτι που μπορεί να διαχειριστεί και να υποστηριχθεί καλύτερα με τη σωστή προσέγγιση θεραπείας και αυτογνωσίας.
Είναι πολύ θετικό που ζητάτε βοήθεια και ενδιαφέρεστε για την υγεία σας. Συνεχίστε να συνεργάζεστε με τον ψυχίατρό σας και εξετάστε οποιεσδήποτε αλλαγές ή προσθήκες στην αγωγή σας ή τη θεραπεία σας, εάν θεωρείτε ότι χρειάζεται. Είναι σημαντικό να μην νιώθετε μόνος στην πορεία αυτή και να γνωρίζετε ότι η διαχείριση της ψυχικής υγείας είναι μια διαρκής διαδικασία που χρειάζεται παρακολούθηση και ευαισθησία στις αλλαγές της διάθεσης και των συναισθημάτων σας.
Read more
Κλινική Ψυχολόγος
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.