Πάσχω απο κατάθλιψη εδώ και μερικά χρόνια. Λαμβάνω αριπιπραζόλη. Θεωρητικά είναι κατάλληλη αγωγή??? Δύο τρεις φορές το χρόνο πεφτω πολυ(έντονο και ασταμάτητο κλάμα, ζάλη, σκέψεις ότι θέλω να πεθάνω, ότι η ζωή μου δεν έχει τίποτα που να με ευχαριστεί, θλίψη μεγάλη, εντονο αγχος που αντανακλα στο στομάχι). Μόλις συνέλθω αρχίζω πάλι να ζω φυσιολογικα. Το θεμα ειναι ότι έιμαι νοσηλευτρία πτυχιουχός, δουλευω και παράλληλα σπουδάζω για δεύτερο πτυχίο. Είναι κατάλληλο φάρμακο η αριπιπραζόλη???Τι αλλό να κάνω???
Αρχικά χρειάζεται να δείτε μήπως ξεπερνάτε τα όρια σας. Δουλειά και Σχολη είναι δύσκολο. Η υποτροπή είναι κλασικό φαινόμενο. Ωστόσο, αυτό που βοηθάει περισσότερο είναι φαρμακευτική και ψυχοθεραπεία παράλληλα. Το κατάλληλο φάρμακο για εσάς το γνωρίζει ο ψυχίατρος που σας παρακολουθεί. Οι ψυχολόγοι δεν χορηγούμε φάρμακα.
Ψυχολόγος
Peristeri
Πρέπει να κάνετε τακτικά επισκέψεις στο ψυχίατρο που σας χορήγησε το φάρμακο. Ίσως χρειάζεται να αλλάξει τη δοσολογία ή να σας δώσει κάτι άλλο. Το ότι παίρνουμε φαρμακευτική αγωγή δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα εξαφανίζεται, απλά κοιμάται. Ίσως ήρθε η ώρα να κάνετε κάποιες συνεδρίες εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή.
Καλησπέρα σας,
Αναφέρετε πως λαμβάνετε ψυχιατρική αγωγή όποτε να υποθέσω πως σας παρακολουθεί κάποιος ψυχίατρος. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν είστε ευχαριστημένη από την συνεργασία σας καθώς εκφράζετε αμφιβολίες σχετικά με την αγωγή που παίρνετε και αναρωτιέμαι εάν έχετε τον χώρο και τον χρόνο να τα συζητήσετε αυτά με τον ψυχίατρο σας.
Ιδανικά θα σας έλεγα να συνδυάζατε την αγωγή με Ψυχοθεραπεία. Η αγωγή από μόνη της δεν αρκεί και επίσης το επιθυμητό είναι κάποια στιγμή να διακοπεί και το άτομο να μην την έχει ανάγκη.
Όσον αφορά τα φαρμακευτικά αυτά θα πρέπει να συζητηθούν με τον Ψυχίατρο.
Σχετικά με τα υπόλοι...πα, αισθάνθηκα πως δεν σας έχει δοθεί ο κατάλληλος χώρος να εκφραστείτε και θα σας συνιστούσα Ψυχοθεραπεία, κατά προτίμηση κάποιο αναλυτικό μοντέλο όπως Συστημική, Ψυχόδραμα, Υπαρξιακή και όχι κάποιο βραχυπρόθεσμο μοντέλο όπως γνωσιακή συμπεριφορική.
Μπορείτε να μας βρείτε και στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://creatingnarratives.gr/
Τζο Γρηγοριάδου,
Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια, Msc
Ομάδα Creating Narratives
Read more
Πρέπει να σε βλέπει ειδικός να σε εξετάσει για να δει τι αγωγή χρειαζεσαι
Χρειαζεται αμεσα να ξεκινησετε ψυχοθεραπεια. Τα φαρμακα απο μονα τους δεν μπορουν να θεραπευσουν την αιτια που σας προκαλει αυτά τα συμπτωματα.
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπεύτρια
Ampelokipoi
καλησπέρα παίρνεται μόνο αγωγή ή κάνετε και ψυχοθεραπεία; χρειάζεται συνδυασμός και επαναξιολόγηση αν θεωρείται ότι το φάρμακο δε σας δουλεύει καλά.
ίσως και να κάνετε έργα ψυχομετρικό εργαλείο για σωστότερη διάγνωση εάν δεν είστε σίγουρη για τη διαγνωση.
Δε μπορεί να σας απαντήσει κάποιος από εδώ με ένα ναι είναι κατάλληλο ή ακατάλληλο διότι χρειάζεται και ενα ιστορικό..
Καλησπέρα σας.
Το φάρμακο είναι ταιριαστό, αλλά ο ψυχίατρός σας θα κρίνει καλύτερα αν λειτουργεί ή όχι. Οι ψυχίατροι κάνουν δοκιμές μέχρι να βρουν το κατάλληλο που σας ταιριάζει. Μην παραιτείστε. Συζητήστε το με αυτόν. Παράλληλα, η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να λυτρωθείτε προοδευτικά και σταδιακά. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.
Με εκτίμηση
Η ουσια που αναφερετε χρησιμοποιειται κυριως για την διπολικη διαταραχη
Αν και δεν ειμαι ψυχιατρος αυτο γνωριζω
Γιατι δεν ρωτατε τον γιατρο σας γιατι διΛεξε Υτο το σχημα
Σιγουρα σαν mood stabilizer αλλα συνηθως παει κ με ενα αντικαταθλιπτικο
Γειά σας!
Εχετε υπ'όψιν τα εξής:
Φοράς σωσίβιο, (= φάρμακα) επιπλέεις.
Βγάζεις το σωσίβιο, βυθίζεσαι ...
Πρέπει να μάθεις κολύμπι!!!
(= Ψυχοθεραπεία)
Η ψυχοθεραπεία (γνωσιακή - Συμπεριφοριστική) είναι η πιο αποτελεσματική και μόνιμη θεραπεία που γνωρίζουμε σήμερα!
Τα φάρμακα έχουν την χρησιμότητά τους αλλα, δυστυχώς, στην καλλίτερη περίπτωση, μπορουν να δράσουν ως παυσίπονα!
Μπορεί να μειώσουν για λίγο, τα συμπτώματα, αλλά δεν κάνουν τίποτα για τις αιτίες...
Έχουν χρησιμότητα μόνο όταν χρησιμοποιούνται επικουρικά (βοηθητικά) και όχι σαν κυρία θεραπεία.
Δεν χρειάζεστε απλώς "ταξιτζή&q...uot;.
(= ψυχίατρο).
Χρειάζεστε "δάσκαλο οδήγησης".
(= ψυχολόγο - ψυχοθεραπευτή!
Αναζητήστε έναν έμπειρο ψυχολόγο, ειδικευμένο στην Γνωσιακή- Συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία και ξεκινήστε...
Δημήτριος Παπαθανασίου
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής
Read more
Καλησπέρα σας. Καθ´ ότι δεν είμαι ψυχίατρος, δεν είμαι κατάλληλη να το κρίνω. Ακόμα κι αν ήμουνα όμως, χωρίς να γνωρίζω το ιστορικό σας θα ήταν παρακινδυνευμένο να πω κατι έτσι απλά. Ο θεράποντας ιατρός που σας γνωρίζει, έκρινε έτσι και έχετε να το εμπιστευτείτε. Θα μπορούσατε να κάνετε και ψυχοθεραπεία, φυσικά !
Ψυχοθεραπεύτρια
Ampelokipoi
Καλησπέρα σας το ερώτημα αυτό θα ήταν πιο βοηθητικό να το απευθύνεται στον γιατρό ή ψυχίατρο που σας παρακολουθεί και σας έχει χορηγήσει την συγκεκριμένη αγωγή. Σε κάθε περίπτωση η έναρξη ψυχοθεραπειας συνδυαστικα με την φαρμακευτική αγωγή είναι αρκετά αποτελεσματική στην αντιμετώπιση τέτοιων συμπτωμάτων όπως αυτά που αναφέρεται.
Καλησπέρα σας. Λυπάμαι ειλικρινά για όλα αυτά. Καταλαβαίνω ότι η αριπιπραζόλη σας έχει βοηθήσει σημαντικά ανά περιόδους. Σας επιτρέπει να ζείτε φυσιολογικά. Είναι αναμενόμενο επομένως να πιστεύετε, ότι για να υπάρχουν περίοδοι που πέφτετε έντονα, όπως λέτε, πάει να πει ότι "δεν πιάνει" το φάρμακο.
Επιτρέψτε μου να πω, με κάθε σεβασμό και καλοπροαίρεση, ότι αυτό είναι ένα βιαστικό συμπέρασμα. Είναι πολύ αισιόδοξο ότι η αριπιπραζόλη σας βοηθάει σε σημαντικό βαθμό, έστω και για κάποια διαστήματα. Ωστόσο, η φαρμακοθεραπεία από μόνη της σπάνια αποδεικνύεται αρκετή στην αντιμετώπιση και διαχείρηση της κατάθλιψης. Χρειάζεται στη ...πλειονότητα των περιπτώσεων να συνοδεύεται και από ψυχοθεραπεία - κάτι που απ' ό,τι καταλαβαίνω δεν συμβαίνει (δεν σας ασκώ κριτική, διαπίστωση κάνω). Είναι αναμενόμενο λοιπόν δύο-τρεις φορές τον χρόνο να "πέφτετε πολύ" - αν δεν επεξεργαστείτε σε βάθος κάποια ζητήματα, πώς θα μπορείτε να τα διαχειρίζεστε αποτελεσματικά όταν εμφανίζονται;
Ο στόχος λοιπόν δεν είναι να βασίζεστε στα φάρμακα για όλη σας τη ζωή. Η ψυχοθεραπεία θα σας δώσει τη δυνατότητα να μιλήσετε για τα θέματα της ζωή σας που σας ταλαιπωρούν ή που σας έχουν ταλαιπωρήσει στο παρελθόν. Να διαμορφώσετε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα του εαυτού σας και της παρούσας κατάστασης, και να αναζητήσετε λύσεις και τρόπους διαχείρησης.
Παράλληλα, συστήνεται γενικά να αρχίσετε κάποιου είδους συστηματικής γυμναστικής, προτιμότερα αερόβιας, καθώς και να επιμεληθείτε λίγο περισσότερο τη διατροφή σας, περιορίζοντας τα φυτικά έλαια και γενικώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Είναι αποδεδειγμένο ότι ένα ισορροπημένο εντερικό μικροβίωμα ενισχύει τη ψυχική υγεία. Ίσως θα ωφελούσε να λαμβάνατε και κάποιου είδους προβιοτικό για ένα ορισμένο διάστημα.
Παρόλα αυτά, η καταλληλότητα ή μη της αριπιπραζόλης αποτελεί ένα ξεχωριστό ζήτημα, το οποίο θα χρειαστεί να διερευνήσετε με τον/την ψυχίατρο που σας παρακολουθεί. Αν δεν σας παρακολουθεί κάποιος ψυχίατρος, επιβάλλεται θεωρώ να αναζητήσετε άμεσα σχετική καθοδήγηση.
Εύχομαι ό,τι καλύτερο. Να είστε καλά.
Read more
Θα πρέπει να το συζητήσετε με ειδικό ψυχίατρο, η αριπιπραζόλη δεν είναι αντικαταθλιπτικπ.
Στην κατάθλιψη, παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή, βοηθάει πολύ και η ψυχοθεραπεία. Είναι κάτι να σκεφτείτε να κάνετε
Μα συγγνώμη ποιος σας το έδωσε αυτό το φάρμακο; γιατί δε ρωτάτε τον γιατρό που σας το συνταγογράφησε γιατί σας το έδωσε;
Η αριπιπραζολη δεν είναι αντικαταθλιπτικο
Πάρτε μια δεύτερη γνώμη από έναν δεύτερο ψυχίατρο και ξεκινήστε ψυχοθεραπεία. Τα φάρμακα απλώς συντηρούν μια κατάσταση ΔΕΝ θεραπεύουν .
Ψυχολόγος
Lavrio
Αυτή η ερώτηση είναι για ψυχίατρο θα πρότεινα να δείτε έναν να του αναφέρεται όλα σας τα συμπτώματα καθώς και την συχνότητα τους και να συνεργαστείτε μαζί του , μην μένετε μόνη σε όλο αυτό υπάρχουν λύσεις ζητήστε βοήθεια από ψυχίατρο χωρίς ταμπού !
Αγαπητή κυρία εύχομαι να σας πάνε τα πράγματα καλά. Ο ψυχίατρος που σας χορήγησε το φάρμακο προφανώς το έκρινε κατάλληλο. Τι σας κάνει να αμφιβάλλετε; Αυτός γνωρίζει το ιστορικό σας και έχει την ευθύνη της θεραπείας. Αν για κάποιο λόγο αμφιβάλλετε μπορείτε να μιλήσετε μαζί του για τις αμφιβολίες σας και να δείτε τι θα γίνει. Επίσης μπορείτε να αλλάξετε ψυχίατρο. Είναι πολύ σημαντικό αν αλλάξετε γιατρό, να μιλήσετε για τη ζωή σας με μεγάλη λεπτομέρεια ώστε να μπορέσει να συμπεράνει στο αν η διάγνωση που σας έχει δοθεί είναι σύμφωνη με το ιστορικό σας και την κλινική σας εικόνα. Μιας και είστε πτυχιούχος νοσηλεύτρια είναι εύκολο για σας να βρεί...τε πληροφορίες για το συγκεκριμένο φάρμακο αλλά συνήθως ένας έμπειρος ψυχίατρος δεν κάνει εύκολα λάθος.
Γιατί δεν ξεκινάτε και ψυχοθεραπεία; θεωρώ ότι ο συνδυασμός φαρμακοθεραπείας και ψυχοθεραπείας δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα σε περιπτώσεις σαν την δική σας.
Read more
Πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας η με άλλον γιατρό. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε.
Απευθυνθείτε στο ψυχίατρο σας για ότι απορία ή καθοδήγηση χρειάζεστε σχετική με την αγωγή που λαμβάνετε.
Η αριπιπραζόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατάθλιψη σε συνδυασμό ή αυτούσια. Δεδομένου των υποτροπών που έχετε, ίσως να μην είναι η ιδανική θεραπεία. Συμβουλευτείτε έναν ψυχίατρο για βελτιστοποίηση της θεραπείας.
Με εκτίμηση,
Ρόζα Παρδάλη ΜD, MrcPsych
Ψυχίατρος
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
Get instant expert guidance for your medical concerns now!
We’ll send you an email when a specialist responds.