Η διακοπή του Xanax μετά από μακροχρόνια χρήση μπορεί να είναι πράγματι πολύ δύσκολη, καθώς το σώμα και ο νους έχουν συνηθίσει στην παρουσία του φαρμάκου. Το Xanax είναι ένας αγχολυτικός και υπνωτικός παράγοντας της ομάδας των βενζοδιαζεπινών, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει σωματική και ψυχολογική εξάρτηση.
Οι συνηθισμένες παρενέργειες κατά τη διαδικασία σταδιακής διακοπής περιλαμβάνουν:
Αυξημένο άγχος ή επιστροφή του άγχους
Αϋπνία ή διαταραχές του ύπνου
Σωματική κόπωση και αδυναμία
Δυσφορία και ευερεθιστότητα
Τρόμος
Δυσκολία συγκέντρωσης
Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι αυτές οι αντιδράσεις είναι φυσιο...λογικές και αναμενόμενες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σταδιακής διακοπής του φαρμάκου. Η υπομονή, η συνεχής υποστήριξη από ειδικούς υγείας και οι κατάλληλες στρατηγικές αντιμετώπισης είναι κρίσιμες κατά την περίοδο αυτή.μερικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να διευκολύνεις τη διαδικασία:
Σταδιακή μείωση: Ακολούθησε τις οδηγίες της ψυχιάτρου για σταδιακή μείωση της δόσης, ώστε να μειώσεις τον κίνδυνο σοβαρών συμπτωμάτων στέρησης.
Ψυχολογική υποστήριξη: Συνεχίστε τις συνεδρίες με την ψυχίατρο ή αναζητήστε τη βοήθεια ενός ψυχολόγου για επιπλέον υποστήριξη κατά τη διάρκεια της περιόδου προσαρμογής.
Υγιεινές συνήθειες ζωής: Διατήρηση υγιεινής διατροφής, τακτική άσκηση και καλή υγιεινή ύπνου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και τη βελτίωση της διάθεσής σου.
Τεχνικές χαλάρωσης: Μάθηση και εφαρμογή τεχνικών χαλάρωσης, όπως διαλογισμός, βαθιές αναπνοές, και γιόγκα, μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων άγχους.
Στήριξη από αγαπημένα πρόσωπα: Η επικοινωνία με φίλους και οικογένεια για υποστήριξη μπορεί να προσφέρει σημαντική παρηγοριά και κατανόηση.
Θυμήσου ότι κάθε άτομο αντιδρά διαφορετικά στη διακοπή των βενζοδιαζεπινών, και ο χρόνος προσαρμογής μπορεί να διαφέρει. Η συνεχής επικοινωνία με την ψυχιατρό σου και η αναζήτηση της κατάλληλης υποστήριξης είναι κλειδιά για μια επιτυχημένη μετάβαση.
Read more
Η διακοπη ενος αγχολυτικου φαρμακου γινεται με σταδιακο τροπο και σε αυτην την περιοδο διακοπης ειναι φυσιολογικο να υπαρχουν καποια συμπτωματα σαν και αυτα που παρουσιαζεις. Μπραβο σου που εχεις φτασει μεχρι αυτο το σημειο και στην ληξη της φαρμακοθεραπειας σου, σε περιπτωση που συνεχιστουν τα εν λογω συμπτωματα επικοινωνησε με τον ειδικο που σε εχει αναλαβει.
Είναι και αυτό στάδιο της διαδικασίας. Χρειάζεται χρόνο και υπομονή. Καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στον ψυχίατρο σας για να του γνωστοποιηθεί οποία δυσκολία αντιμετωπίζετε.
Ψυχολόγος
Peristeri
Θα σας πρότεινα θεραπεία προκειμένου να δείτε τους λόγους των συμπτωμάτων και την αναπλαισίωσή τους στις παρούσες συνθήκες της ζωής σας. Η φαρμακευτική αγωγή είναι βέβαια ένας τρόπος αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, αλλά η αντιμετώπιση των καταστάσεων που σας οδήγησαν στην ανάγκη λήψης zanax έχει να κάνει με τα ευρύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζετε. Η λύση είναι στα χέρια σας, με τη βοήθεια του θεραπευτή σας. Ανοίξτε τα θέματα που σας κάνουν δύσκολη την καθημερινότητα, βρείτε τις ρίζες, ενημερώστε με τη βοήθεια του θεραπευτή σας τις αντιλήψεις που σας μπλοκάρουν και σας κρατούν μακρυά από την ήρεμη ζωή που επιθυμείτε.
Θα πρέπει να το συζητήσετε με την γιατρό σας, καθώς υπάρχουν πιθανές λύσεις που μπορεί να σας βοηθήσουν.
Δήμητρα Καρυπίδη
Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια
Καλησπέρα,
Πέρα από την βοήθεια που λαμβάνετε από την ψυχίατρο σας είναι σημαντικό να αναζητήσετε τη βοήθεια και ψυχολόγου - ψυχοθεραπευτή για να κατανοήσετε και να αντιμετωπίσετε καλύτερα την κατάσταση σας.
Θα σας δώσει τη δυνατότητα, ο ψυχολόγος, να εξερευνήσετε τα αίτια που οδήγησαν στην κατάσταση αυτή και θα σας παράσχει τα απαραίτητα εργαλεία για να βελτιώσετε την ψυχική υγεία σας, καθώς και θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε περεταίρω την ψυχικής σας ανθεκτικότητα, να διαχειρίζεστε το άγχους και να προσαρμόζεστε πιο ωφέλιμα για σας σε δύσκολες καταστάσεις. Ο σκοπός είναι να αποκτήσετε μια θετική αίσθηση αυτοεκτίμησης και να ανακαλύψε...τε νέους τρόπους να αντιμετωπίζετε τις ματαιώσεις της ζωής.
Read more
Θα σας κατευθύνει ο θεράπων ψυχίατρος τί ακριβώς πρέπει να κάνρτε.
'ισχυει, τα στερητικά είναι πολύ έντονα, συζητήστε με την ψυχίατρο σας ότι σας απασχολεί για τη σταδιακή διακοπή τους. Η κόπωση είναι από τις πιο βασικές παρενέργειες αλλά σταδιακά θα βρει ο οργανισμός σας την ισορροπία του. Να είστε σε συννενόηση με την ψυχίατρο που σας παρακολουθεί.
Καλησπερα σας
Καλο θα ηταν να μιλησετε με την ψυχιατρο σας, μηπως αυτα τα συμπτωματα ειναι στα πλαισια πχ καταθλιψης και χρειαζεστε φαρμακευτικη αγωγη. σε καθε περιπτωση σιγουρα οχι ζαναχ και γενικοτερα βενζοδιαζεπινες.
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.