Αν υπάρχει κίνητρο για να σταματήσει ναι
Καλησπέρα Σας,
Φυσικά, η ψυχοθεραπεία μάλιστα έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα βοηθητική στον τομέα των εθισμών.
Υπό πολλές προϋποθέσεις, ίσως και να μπορεί. Δεν είναι εύκολο χωρίς ταυτόχρονη ψυχιατρικη παρακολουθηση.
Ψυχοθεραπεύτρια
Ampelokipoi
Σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει θέληση να αλλάξει η συμπεριφορά. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να δώσει πολλα εφόδια στον άνθρωπο να αλλάξει και να αναγνωρίσει πλευρές του εαυτού του.
Ψυχολόγος
Neos Kosmos
Καλησπέρα σας! Σας έχει ενημερώσει κάποιος ειδικός πως είναι εθισμός; Υπάρχουν διάφορα στάδια πριν που οι περισσότεροι άνθρωποι τα μεταφράζουν ως εθισμό. Φυσικά και η ψυχοθεραπεία βοηθάει, αλλά αναλόγως τον εθισμό μπορεί να χρειαστούν και άλλες ειδικότητες για την αντιμετώπιση.
Ψυχολόγος
Peristeri
Ένας εθισμός χρειάζεται υποστήριξη από διαφορά πλαίσια όπως για παράδειγμα και η ψυχοθεραπευτική ομάδα . Ανάλογος βέβαια τον εθισμό ναι είναι εφικτό να βοηθηθεί ο άνθρωπος με την ψυχοθεραπεία .
Ψυχολόγος
Lavrio
Εξαρτάται το είδος του εθισμού και το ποσό χρονικό διάστημα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση το άτομο.
Καλησπέρα σας, οποιοσδήποτε εθισμός έχει εδραιωθεί σε έναν άνθρωπο, σημαίνει ότι ήρθε τη στιγμή που τον βρήκε αδύναμο και κατέλαβε το κενό που αισθανόταν.Όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα της ηλικίας μας, έχουμε εξαρτήσεις. Το ζήτημα είναι να μην επιτρέψουμε σε αυτές να καταλάβουν πολύτιμο χώρο, στην ψυχική και σωματική μας ισορροπία και να μην γίνεται αυτό εις βάρος της αυτογνωσίας μας.
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Kesariani
Πάντα εξαρτάται για τί εθισμό μιλάμε.
Σίγουρα μέσω της ψυχοθεραπείας θα καταλάβετε τί είναι αυτό που σας οδηγεί σε εκείνη τη διέξοδο, τους λόγους που ξεκίνησε εξαρχής, αν υπήρχε ένα τραύμα, κ τί σας λείπει γενικότερα απο τη ζωή.
Καλησπέρα σας, η ψυχοθεραπεία προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο δίνεται η δυνατότητα να εξερευνήστε τι κρύβεται πίσω από την συμπεριφορά του εθισμού, να εκφράστε τα συναισθήματα σας γύρω από αυτό και να λάβετε υποστήριξη.
Ναι μπορεί. Παρόλα αυτά κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και πρέπει να εξετάζεται και να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα.
Μπορεί, φυσικά. Υπάρχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες ανάλογα με το είδος του εθισμού.
Καλησπέρα σας,
Η ψυχοθεραπεία βοηθάει σίγουρα το θέμα του εθισμού. Το πιο σημαντικό όμως είναι να υπάρχει κίνητρο από τον θεραπευόμενο και ειλικρινής συνεργασία με τον ψυχοθεραπευτή, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Με εκτίμηση,
Γιάννης Αγγελής
Ναι, μπορεί, αν και δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση. Ο εθισμός είναι συνυφασμένος με την ψυχική υγεία κάθε ατόμου. Αξίζει να διρευνηθεί τί είναι αυτό που δημιουργεί τον εθισμό και τί είναι αυτό που βρίσκει ή ελπίζει να βρει το άτομο στην εθιστική συμπεριφορά; Σίγουρα, η ετοιμότητα του πελάτη και η δέσμευση στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία λειτουργούν διευκολυντικά στην όλη προσπάθεια απεξάρτησης.
Είναι πολύ γενική η ερώτηση. Ο κάθε εθισμός έχει και δικά του χαρακτηριστικά και υπάρχουν πολλές παράμετροι. Θα βοηθούσε να απευθυνθείτε σε κάποιον εξιδεικευμένο συνάδελφο ή σε κάποια μονάδα που ασχολέιται με εθισμούς ( πχ 18 Άνω, ΚΕΘΕΑ)
Μπορεί να βοηθήσει η ψυχολογία ,κυρίως στα πρώτα στάδια του εθισμού, πειραματισμού,ενεργής ανα-ζήτησης και ενασχόλησης με ουσίες.Η πρώτη συνάντηση με τον θεραπευτή,πρέπει να είναι της ίδιας
τάξης με το φλας που του προκάλεσε η ουσία. Ο στόχος είναι, να αναπτύξει μία διορθωτική εμπειρία με τον θεραπευτή , για να δημιουργήσει μία ασφαλή σχέση. Δανειζόμαστε στοιχεία, από όλες τις προσεγγίσεις, ένα ενιαίο σύστημα, μία Gestalt. Μπορεί να λειτουργήσει και μετά από χρόνια η προσέλευση για θεραπεία,από την εμφάνιση του εθισμού. Η ψυχολογία είναι μέρος μιάς στρατηγι-
κής και πολλών επί μέρους τακτικών σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο. Περιλαμ...βάνει ,τις ριζικές
αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Βοηθητική η συμμετοχή σε ομάδες.
Read more
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Nea Erythraia
Ναι ο εθισμός μπορεί να ξεπεραστεί με την ψυχοθεραπεία. Βέβαια χρειάζομαι κι άλλες πληροφορίες. Για τί είδους εθισμό πρόκειται ; Από πότε ξεκίνησε; Και πολλά άλλα.
Καλησπέρα σας, σχετικά με το ερώτημα σας, με φυσικά και η ψυχοθεραπεία γενικά μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να απεξαρτηθεί από κάποια δυσλειτουργική συμπεριφορά ή συνήθεια που χαρακτηρίζει το σύνολο της καθημερινότητας του. Ωστόσο είναι σημαντικό να συνεκτιμηθεί το είδος της εξάρτησης, η ένταση, η χρονική περίοδος καθώς και άλλοι παράγοντες, με σκοπό την δημιουργία ενός αποτελεσματικού θεραπευτικό πλάνο που οσο γίνεται θα είναι καταλληλότερο για τη συγκεκριμένη περίσταση. Υπάρχουν εξάρτησης που μπορούν να εξαλειφθούν μέσω της ατομικης ψυχοθεραπείας, υπάρχουν άλλες που απαιτούν παράλληλα και τη χρήση διαφόρων υποκατάστατων και γίνονται συνήθως ...σε ειδικά κέντρα, αλλά και εθισμοί που απαιτούν την συνεργασία και άλλων ειδικοτήτων εκτός του ψυχοθεραπευτή. Σε κάθε περίπτωση η απάντηση είναι θετική, ωστόσο χρειάζεται να συνεκτιμηθούν κι άλλοι παράγοντες για να δημιουργηθεί το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο από τον ειδικό που θα αναλάβει την κάθε περίπτωση. Read more
Μπορεί να ξεπεραστεί με ψυχοθεραπεία (είτε ατομικά είτε ομαδικά-που ίσως προτείνεται κάποιες φορές). Αναλόγως την περίπτωση μπορεί να γίνει συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας.
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
Koukaki
Σας ευχαριστώ πολύ για το ερώτημά σας. Ναι, η ψυχοθεραπεία και κυρίως η ομαδική, έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση ενός εθισμού.
Ο εθισμός είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο που απαιτεί εξειδικευμένη παρέμβαση. Η ψυχοθεραπεία είναι μία από τις παρεμβάσεις που προτείνεται συνδυαστικά με άλλες, ανάλογα με το είδος του εθισμού. Αναζητείστε περισσότερες και πιο εξειδικευμένες πληροφορίες 1145 (ΚΕΘΕΑ), ή στο www.18ano.gov.gr
Καλησπέρα σας, φυσικά και μπορεί. Αλλά αναλόγως με τον εθισμό μπορεί να χρειαστεί και φαρμακευτική αγωγή.
Είναι ιδιαίτερα σύνθετη η ερώτηση αυτή καθώς οφείλει να καθοριστεί τι είναι η ψυχοθεραπεία. Διαφορετικές κατευθύνσεις δίνουν διαφορετικούς ορισμούς εδώ. Αρκετοί άνθρωποι δεν εξυπηρετούνται για δικούς τους λόγους από τα κέντρα και τις ομάδες και προτιμούν ιδιωτικές ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες.
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Charilaou
Καλησπέρα σας. Η θεραπεία των εθισμών στηρίζεται στην ψυχοθεραπεία είτε ως μοναδικό εργαλείο είτε σε συνδυασμό με τη χορήγηση κάποιας ουσίας (πχ μεθαδόνη για την περίπτωση του εθισμού στην ηρωίνη). Να έχετε πάντα κατά νου ότι από μόνη της η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής δεν έχει μόνιμα αποτελέσματα γιατί στην πραγματικότητα εξαφανίζει το σύμπτωμα αλλά όχι την αιτία που οδήγησε τον ασθενή να καταφύγει στον εθισμό. Για να μπορέσει κάποιος να κρατήθεί μακριά από τον εθισμό χρειάζεται ψυχοθεραπεία.
Καλησπέρα σας. Με την ψυχοθεραπεία ανακαλύπτουμε του λόγους που υπάρχει ο εθισμός και τι εξυπηρετεί.
Καλημέρα σας, ναι μπορεί να ξεπεραστεί. Χρειάζεται χρόνος φυσικά και αφοσίωση στις συνεδρίες.
Βεβαίως. Σε κάθε εθισμό υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα στάδια τα οποία βιώνει το άτομο. Ο στόχος της ψυχοθεραπείας είναι η αναγνώριση και η επίγνωση των σταδίων αυτών από το άτομο. Έπειτα συζητάμε τις ψυχολογικές αιτίες του εθισμού, δηλαδή τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκε σε αυτόν, καθώς και τα ωφέλη που του προσφέρει (όσο παράδοξο και αν ακούγεται). Ύστερα προσπαθούμε να ρυθμίσουμε τις σκέψεις και τις συμπεριφορές του ατόμου γύρω από τον εθισμό, πώς μπορούν να μειωθούν ή να αντικατασταθούν με πιο υγιείς. Γενικά προσπαθούμε να βοηθήσουμε το άτομο να αναζητήσει και να εγκαθιδρίζει διαφορετικές διεξόδους στη ζωή του, πιο υγιείς και εξίσου απο...λαυστικές/επιβραβευτικές, ώστε να οδηγηθεί στην διεκδίκηση των πραγματικών του αναγκών, επιθυμιών, και ονείρων, και να μην έχει ανάγκη τον εθισμό. Αλλά κάτι τέτοιο παίρνει χρόνο. Read more
Καλημέρα σας,
Ο εθισμός είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια εξάρτηση από ουσία ή μια συμπεριφορά η οποία επιμένει παρά τις αυξανόμενες αρνητικές συνέπειες και τις προσπάθειες του ατόμου για διακοπή. Για να μπορέσει κάποιος να απαλλαγεί από έναν εθισμό, χρειάζεται να κατανοήσει τις βαθύτερες αιτίες που συντηρούν τον εθισμό και να βρεθεί ένας υγιής τρόπος ώστε να καλυφθούν οι ψυχικές αυτές ανάγκες του ατόμου. Σε αυτό ακριβώς το σημείο έρχεται η αρωγή της ψυχοθεραπείας. Η ψυχοθεραπεία αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για να ξεπεραστεί ένας εθισμός, καθώς αποτελεί το μέσο για την συνειδητοποίηση του προβλήματος του εθισμού, ...την τροποποίηση της δυσλειτουργικής συμπεριφοράς και αλλά και για την ψυχική θωράκιση του ατόμου με στόχο την πρόληψη μελλοντικής υποτροπής.
Read more
Κλινικός Συμβουλευτικός Ψυχολόγος MA - Γνωσιακή - Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία
Heraklion
Εξαρτάται από το είδος και τον βαθμό του εθισμού. Καταρχάς, εθιστική είναι κάθε συμπεριφορά που θεωρούμε ότι ελέγχουμε, αλλά τελικά συνειδητοποιούμε ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει αυτοπαρατήρηση. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι γεγονός ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί μακροπρόθεσμα να ενεργοποιήσει ξανά στο άτομο την ανάγκη της αυτοφροντίδας, που συνήθως το οδηγεί στο να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση του με τον όποιο εθισμό. Επίσης, η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει το άτομο να συνειδητοποιήσει τις ψυχικές επενδύσεις που έχει συνδέσει με την εκάστοτε εξάρτηση (κάπνισμα, υπερκατανάλωση αλκοόλ, χρήση χασίς ή άλλων ουσιών, διατρ...οφική εξάρτηση, εθισμό στο ίντερνετ). Ωστόσο, υπάρχει και το κομμάτι της φυσιολογίας του εθισμού που συνοδεύεται από αλλαγές στην ενδοκρινική λειτουργία του οργανισμού, και το οποίο συνήθως χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις εθισμού από ουσίες, το άτομο εθίζεται στην πρόσληψη της εκάστοτε ουσίας γιατί αυτή αυξάνει απότομα τα επίπεδα της ντοπαμίνης που είναι υπεύθυνη κατά κύριο λόγο για το αίσθημα ικανοποίησης στον άνθρωπο, με αποτέλεσμα το άτομο να αναζητά ξανά και ξανά να βιώσει αυτό το αίσθημα, προκειμένου να μπορέσει να συγκεντρωθεί, να λειτουργήσει κλπ. Έτσι, όσο περνάει η ώρα, εντείνονται τα στερητικά συμπτώματα, πχ εκνευρισμός, αδυναμία συγκέντρωσης, ζαλάδα, πονοκέφαλος, σωματικός πόνος, κτλ. Αυτό εξηγείται και ψυχολογικά, διότι ο εθισμός συνήθως συχνά συνοδεύεται από ένα αίσθημα έντονου “κενού” και πόνου -συναισθηματικού, αλλά και υπαρξιακού- που προσπαθεί το άτομο να “καλύψει” μέσω του όποιου εθισμού. Ταυτόχρονα, όσο βαθαίνει ο εθισμός, αναπτύσσεται σταδιακά μια εξαρτητική υπο-προσωπικότητα που ενδοψυχικά καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο, και στα τελικά στάδια τείνει να επικρατεί της ενήλικης θέλησης (κάνει κουμάντο το εσωτερικό παιδί ή ο εσωτερικός έφηβος). Στις “ακραίες” περιπτώσεις εθισμού, το άτομο δεν αντιλαμβάνεται ούτε παραδέχεται το μέγεθος του προβλήματος, οπόταν και δεν φτάνει ποτέ στο ψυχοθεραπευτικό γραφείο, ενώ, όταν το αντιληφθεί, συνήθως παραπέμπεται σε ειδικές δομές απεξάρτησης, καθώς το πρόβλημα έχει ήδη διογκωθεί. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι το θέμα του εθισμού είναι αρκετά περίπλοκο και χρειάζεται κάθε φορά εξατομικευμένη προσέγγιση που συνήθως συνιστά συνδυασμό ψυχοθεραπείας και ιατρικής παρακολούθησης. Σε γενικές γραμμές, θα λέγαμε ψυχοθεραπευτικά ότι, όσο πιο κοντά ζούμε στην Ουσία μας, τόσο λιγότερο τείνουμε να εξαρτώμαστε από τις έξω Ουσίες. ΥΓ: Ταυτόχρονα, και έχοντας πει αυτό, ορισμένες σύγχρονες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις του ψυχολογικού τραύματος (Stanislav Grof, Gabor Mate) διερευνούν και εντάσσουν πιλοτικά την ελεγχόμενη χρήση ψυχότροπων ουσιών στη θεραπευτική πρακτική τους. Read more
Εάν το άτομο θέλει να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του, παράλληλα με την συμετοχή σε ομάδες που σχετίζονται με τον εθισμό, η ψυχοθεραπεία συνδυαστικά μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό.
Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος
Piraeus
Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας μπορεί να συμβάλλει σημαντικά ώστε κάποιος να κατανοήσει καλύτερα τα μοτίβα των εθισμών , τι εξυπηρετούν και τις ψυχολογικές αιτίες που βρίσκονται πίσω από αυτούς.Επισης δουλεύεται η συναισθηματική κατάσταση που κάνει το άτομο να "ξεσπά" στον εθισμό: χτίζοντας σιγά σιγά την αυτοεκτίμηση και δυναμώνοντας ψυχικά μπορεί να ανακτηθεί σταδιακά ο έλεγχος του ατόμου στη ζωή του και να τον ανοίξει σε νέους τρόπους ύπαρξης και έκφρασης!
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
Agia Paraskevi
Η εξάρτηση και ο εθισμός είναι δύο διαφορετικές έννοιες. Η εξάρτηση είναι η τάση του ανθρώπου να περιορίζει τις επιλογές του για να καλύπτει ψυχικές του ανάγκες βρίσκοντας μια εύκολη λύση που συνήθως είναι ουσία ή συμπεριφορά (χόρτο, καφές, πορνογραφία, τζόγος, σεξ, τσιγάρο, αλκοόλ κλπ). Ο εθισμός είναι η προσαρμογή του σώματος στην εξάρτηση αυτή, και κυρίως η ανοχή ή αντίσταση του σώματος στην συμπεριφορά.
Η εξάρτηση είναι κυρίως ψυχολογικό θέμα και ο ειδικός για τη διαχείριση της είναι ο ψυχολόγος/ψυχοθεραπευτής. Ο εθισμός είναι κυρίως ψυχιατρικό θέμα και ο ειδικός για τη διαχείριση της είναι συνήθως ο ψυχίατρος.
Πολλές φο...ρές οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι αναλαμβάνουν και τα δύο προβλήματα, παρόλα αυτά, επείδη δεν είναι ειδικότητα τους, αυτό εγκυμονεί κινδύνους (σπάνια).
Read more
Η ψυχοθεραπεία είναι ένα από τα πιο σημαντικά και αποτελεσματικά εργαλεία για να βοηθηθούν τα άτομα με εθισμό. Τόσο οι ψυχοθεραπείες που στοχεύουν στην αλλαγή της προσωπικότητας, στην προώθηση της προσωπικής ανάπτυξης και ωρίμανσης (ψυχανάλυση, ψυχοδυναμική και διαπροσωπική ψυχοθεραπεία, υπαρξιακή και ανθρωπιστική ψυχοθεραπεία) όσο και οι ψυχοθεραπείες που στοχεύουν στην αλλαγή της συμπεριφοράς (των συμπτωμάτων) είναι αποτελεσματικές – είναι σημαντικό να επαγγελματίας ψυχικής υγείας που αναλαμβάνει άτομα με εθισμό να έχει στον τομέα αυτό κάποια εξειδίκευση .
Η απάντηση μας θα είναι κάπως γενική καθώς δεν έχουμε περισσότερα στοιχεία.
Εξαρτάται το είδος του εθισμού , την χρονικότητα , το υποστηρικτικό ή μη περιβάλλον και την διάθεση του ίδιου του εξαρτώμενου ατόμου που να θέλει να δουλέψει και Βα έχει αντιληφθεί τον εθισμό του .
Όποτε συμβάλλουν αρκετοί παράγοντες και ίσως μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη θεραπεια μέσω φαρμάκων . Σίγουρα όμως η ψυχοθεραπεία συμβάλει θετικά και αποτελεσματικά στην δουλεια με τον εθισμό .
Προτείνετε ιδιαίτερα η ομαδική θεραπεια και η θεραπεια στην κοινότητα μέσα από συγκεκριμένα πλαίσια
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Panormou
Καλησπέρα σας, όλα τα είδη εθισμού μπορούν να αντιμετωπιστουν και με την ψυχοθεραπεία αλλα αναλόγως την διάγνωση, η συνέργεια με άλλους ειδικούς είναι απαραίτητη. Είμαι στην διαθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες και για προγραμματισμό συνεδρίας.
Καλησπέρα σας. Εάν επιτευχθεί σωστή συνεργασία και υπάρξει και θέληση, ναι, μπορεί
Γεια σας. Υπάρχουν πολλά είδη εθισμού και επομένως εξαρτάται από το είδος.
Αρχικά, χρειάζεται να γίνει η διευκρίνιση αν είναι κάτι σχετικό με εθισμό ή εξάρτηση. Μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία είναι ιδιαίτερα βοηθητική για την αποδοχή και διαχείριση τέτοιων θεμάτων. Ακόμα και σε περιπτώσεις εξάρτησης όλα τα προγράμματα απεξάρτησης την εντάσσουν στην θεραπευτική τους διαδικασία.
Ψυχολόγος
Thessaloniki
Ο εθισμός (οποιασδήποτε μορφής) επηρεάζει σε υπερβολικό βαθμό την έκλυση ντοπαμίνης και σεροτονίνης στον εγκέφαλο, δύο ουσιών που σχετίζονται με τα συναισθήματα της ευφορίας και του ενθουσιασμού. Η ψυχοθεραπεία μπορεί σε μεγάλο βαθμό να βοηθήσει το υπό εθισμό άτομο να διαχειριστεί τα συναισθήματα που προκύπτουν από την κατάσταση αυτή, όπως δυσλειτουργική χαρά, ματαίωση, θυμό, αποδιοργάνωση. Επίσης, μπορεί να το βοηθήσει να αντικαταστήσει τον εθισμό με πιο λειτουργικές συνήθειες. Επομένως ναι, η ψυχοθεραπεία κρίνεται απαραίτητη για την αποτελεσματική διαχείριση ενός εθισμού, με δεδομένο πάντα πως ο θεραπευόμενος επιθυμεί να δεσμευτεί έστω κι ε...λάχιστα στη διαδικασία αυτη. Read more
Ο εθισμός/εξάρτηση είναι μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο λαμβάνει μια ουσία ή εμπλέκεται σε μια δραστηριότητα που μπορεί αρχικά να είναι ευχάριστη, αλλά γίνεται σταδιακά καταναγκαστική και επηρεάζει σημαντικά και αρνητικά τη λειτουργικότητα του ατόμου (π.χ. υγεία, εργασία, διαπροσωπικές σχέσεις).
Οι βασικές μορφές εξάρτησης αφορούν τα ναρκωτικά, τον τζόγο και το διαδίκτυο - υπάρχουν, ωστόσο, και εθισμοί που έχουν να κάνουν με τη σεξουαλική συμπεριφορά, τις αγορές και το φαγητό. Ο εθισμός είναι πάντα τόσο σωματικός, όσο και ψυχολογικός.
Όσο για τη θεραπεία, χρειάζεται να διαφοροποιηθεί η απεξάρτηση από την αποτοξίνωση. Η αποτοξ...ίνωση περιλαμβάνει τη νοσηλεία του ασθενούς για την αποτοξίνωση του σώματος από την εξαρτησιογόνο ουσία.
Για την απεξάρτηση, η κύρια και πιο αποτελεσματική παρέμβαση είναι η ψυχοθεραπεία. Σε μεγαλύτερο βαθμό χρησιμοποιείται η κατεύθυνση της οικογενειακής θεραπείας (π.χ. συστημική ψυχοθεραπεία), καθώς η εκδήλωση συμπεριφοράς του εθισμού εμφανίζεται συχνότερα υπό την επήρεια ενός δυσμενούς περιβάλλοντος για την ανάπτυξη, ιδιαίτερα της οικογενειακής δυσλειτουργίας. Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία αποσκοπεί στον προσδιορισμό των παραγόντων που προκάλεσαν την αποκλίνουσα συμπεριφορά, στην ομαλοποίηση των οικογενειακών σχέσεων και στην ανάπτυξη ενός ατομικού θεραπευτικού σχεδίου.
Read more
Καλησπέρα σας, φυσικά και μπορεί. Αρκεί βέβαια το άτομο να θέλει να το ξεπεράσει και να το προσπαθήσει. Ο ψυχοθεραπευτής είναι συνοδοιπόρος στο ταξίδι προς την απεξάρτηση, αλλά αυτός που ηγείται είναι ο θεραπευόμενος. Αν δεν έχει θέληση γι' αυτό, κανείς δεν μπορεί να βοηθήσει. Αν πάλι, αποφασίσει πως θέλει να αλλάξει την ζωή του, ο ψυχολόγος θα είναι πολύ σημαντική βοήθεια. Όντως θα την αλλάξει, προς το καλύτερο.
Η ερωτηση σας ειναι πολυ γενικη..παντως για διαφορα ειδη εθισμων συστηνεται καταλληλη ψυχιατρικη βοηθεια με ψυχοθεραπεια ατομικη, ομαδικη και οικογενειας...ενας ψυχιατρος η ψυχολογος μπορει να σας κατευθυνει σωστα..Επιπλεον για διαφορες μορφες εξαρτησεων υπαρχουν ειδικες δομες που μπορειτε να απευθυνθειτε
Καλησπέρα σας.
Το κομμάτι των εθισμων είναι πολύπλευρο.
Σίγουρα η ψυχοθεραπεία με κάποιον εξειδικευμένο θεραπευτή στο κομμάτι των εξαρτήσεων θα βοηθούσε. Καταλυτικό ρόλο στην πορεία αυτή διαδραματίζει η δέσμευση του θεραπευόμενου στη διαδικασία και η όντως επιθυμία να απαλλαγεί από τον εθισμό του.
Απαραίτητο είναι ,βέβαια, να γνωρίζουμε το ιστορικό του εκάστοτε ανθρώπου ξεχωριστά. Ιδιαίτερα σε θέματα ψυχικής υγείας δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κάνουμε γενικεύσεις.
Εύχομαι να είστε όλο και καλύτερα...
Είμαι στη διάθεσή σας.
Καλημέρα σας,
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο με εθισμό. Ανάλογα τον εθισμό όμως μπορεί να χρειαστεί και συνεργασία άλλων ειδικοτήτων. Σαν θεραπεία από μόνη της δεν μπορεί να βοηθήσει σε όλους τους εθισμούς. Ένας κλινικός ψυχολόγος ψυχοθεραπευτής είναι καλό να εξετάσει το ζήτημα για να δει αν υπάρχουν και συνηπάρχουσα ζητήματα ψυχικής υγείας.
Παίζει ρόλο το είδος του εθισμού, πχ. σε βαριά ναρκωτικά η ψυχοθεραπεία μόνη της δεν είναι αρκετή αλλά είναι απαραίτητη. Η ψυχοθεραπεία γενικότερα βοηθάει όταν το άτομο είναι συνειδητοποιημένο και αποφασισμένο οτι θέλει ξεπεράσει τον εθισμό του.
Ένας εθισμός, ανάλογα με το τί είδους εθισμός είναι χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο τρόπο. Για παράδειγμα ένας εθισμό στον τζόγο ή τα ναρκωτικά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί στο ΚΕΘΕΑ. Χρειάζεται έναν εξειδικευμένο ειδικό ψυχικής υγείας για να αντιμετωπιστεί.
Εάν σας απασχολούν ζητήματα εξάρτησης (π.χ. τζόγος, αλκοόλ, ναρκωτικά κλπ.), συνίσταται η παρακολούθηση προγράμματος απεξάρτησης σε κάποια δομή όπου το άτομο παρακολουθείται από ψυχοθεραπευτή, ενδεχομένως ψυχίατρο και αναλόγως της φύσης της εξάρτησης και κάποιον άλλον ιατρό (π.χ. παθολόγο σε περίπτωση απεξάρτησης από το αλκοόλ). Τα προγράμματα αυτά έχουν συγκεκριμένη διάρκεια και μετά το πέρας τους είναι ωφέλιμο το άτομο να συνεχίσει ψυχοθεραπεία και εξωτερικά (π.χ. σε κάποιον ιδιώτη) προκειμένου να δουλευτούν διάφορα θέματα που έχουν ανοιχτεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος απεξάρτησης.
Τζο Γρηγοριάδου, Ψυχολόγος, Msc
Για να ξεπεραστει ενας εθισμος απαιτειται η συνεργασια ειδικων και φυσικα η συνειδητοποιηση και η αποφαση του ατομου να τον αντιμετωπισει. Συστηνεται να απευθυνθειται σε κεντρα απεξαρτησης καταλληλα εξειδικευμενα στην αντιμετωπιση εθισμων για να λαβετε ολοκληρωμενη φροντιδα. Η ψυχοθεραπεια ειναι μια απο τις μεθοδους που χρησιμοποιουν τα προγραμματα απεξαρτησης.
Δεν αρκεί μόνο η ψυχοθεραπεία, ίσως το άτομο χρειάζεται ένα πλαίσιο. Σίγουρα βέβαια η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει και εξαρτάται φυσικά από το είδος του εθισμού.
Ναι μπορεί! Εξαιρετικά αποτελέσματα έχει η εφαρμογή θεραπείας της κλινικής ύπνωσης
Για τί είδους όμως εξάρτηση μιλάτε;;;
Μερικοί εθισμοί χρειάζονται οπωσδήποτε και πρόγραμμα απεξάρτησης. Σε κάθε περίπτωση όμως η ψυχοθεραπεία μπορεί να δώσει επίγνωση σχετικά με τις αιτίες που οδήγησαν στον εθισμό και να βοηθήσει έτσι να αποφύγει κανείς τις υποτροπές. Ο άνθρωπος που κάνει ψυχοθεραπεία είναι σε θέση να ανακαλύψει λιγότερο βλαπτικούς τρόπους να αντιμετωπίζει ψυχολογικές εντάσεις ή να δίνει στον εαυτό του ευχαρίστηση.
Με σωστή καθοδήγηση και υποστήριξη και φυσικά ανάλογα τον εθισμό μπορεί να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα. Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία ειδικά έχει πολλά πρωτόκολλα για διάφορους εθισμούς. Ειδικά στους εθισμούς συμπεριφοράς όπως τζόγος, φαγητό και βιντεοπαιχνίδια έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα.
Ψυχολόγος
Glyfada
Ναι, μπορεί. Υπάρχουν πολλών ειδών προγράμματα που ειδικεύονται στην απεξάρτηση. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις έχουν την λογική να καλύψουν τις ανάγκες των διαφορετικών σταδίων της εξάρτησης, τα διάφορα είδη εξάρτησης καθώς και την προσωπικότητα και τις ανάγκες του εξαρτημένου και του περιβάλλοντος του. Η αλλαγές που απαιτούνται για την απεξάρτηση επιβάλλουν εντατική ψυχοθεραπεία. Είναι επιτακτική η ανάγκη να κάνει ο εξαρτημένος ψυχοθεραπεία και το περιβάλλον του να παρακολουθεί ένα πρόγραμμα οικογένειας
Ναι, υπάρχει ειδική θεραπεία στα πλαίσια της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Προσέγγισης που βοηθάει τα άτομα να τον ξεπεράσουν με τον καιρό.
Καλησπέρα κάτω από τον εθισμό συνήθως κρύβεται μια ανάγκη που δεν έχει ικανοποιηθεί η οποία μπορεί να αναδυθεί μέσω από την ψυχοθεραπεία και να δουλευτεί. Ανάλογα βέβαια το βαθμό του εθισμού μπορεί να χρειάστει ταυτόχρονα και βοήθεια από κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης που ταιριάζει στον κάθε θεραπευόμενο.
Ναι μπορεί. Αρκεί η θεραπεία να αντιμετωπίσει τον εθισμό στη ρίζα του και όχι υποστηρικτικά, δηλαδή απλά να πείσει το θεραπευόμενο να σταματήσει τον εθισμό του.
Φυσικά! Μάλιστα είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος να αντιμετωπιστεί και να ξεπεραστεί. Υπάρχουν διαφορετικοί θεραπευτικοί μέθοδοι και εξαρτάται από το άτομο αλλά και το είδος του εθισμού του, τα χρόνια και την πορεία του σε αυτόν για το ποιά θα επιλεχθεί. Το σημαντικότερο προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του εθισμού είναι η επιθυμία του ίδιου του εξαρτημένου να πάρει βοήθεια και η συνειδητοποίηση ότι η συνήθεια που έχει αναπτύξει επηρεάζει αρνητικά την ζωή του.
Η πλήρης προσέγγιση της θεραπείας του εθισμού απαιτεί την συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων του τομέα ψυχικής υγείας. Χρειάζεται ψυχίατρος να εκτιμήσει την κατάσταση και να προχωρήσει ίσως σε θεραπεία υποκατάστασης (π.χ μεθαδόνη). Θεραπευτικά το άτομο κατόπιν μπορεί να μπει σε πρόγραμμα ψυχοθεραπείας και θεραπείας ομάδας.
ναι φυσικα, γι αυτο υπαρχουν και τα κεθεα κτλ
Φυσικά! Ανάλογα με τον εθισμό ή την εξάρτηση υπάρχουν εξειδικευμένες δομές που μπορούν να βοηθήσουν κάποιον που επιθυμεί να απεμπλακεί από τον εθισμό του. Ο ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί επίσης να συνεισφέρει στην κατανόηση και συνειδητοποίηση των λόγων που μας οδήγησαν στην εξάρτηση ή τον εθισμό5 βοηθώντας να ξεπεραστεί το πρόβλημα.
Ένας εθισμός μπορεί να περισταλεί και να ελεγχθεί σε μεγάλο βαθμό βάσει της ποιότητας και της ιδιαιτερότητάς και των χαρακτηρολογικών στοιχείων του θεραπευόμενου
Μια γενική, θεωρητική ερώτηση, έχει μια γενική, θεωρητική απάντηση: Ναι, μπορεί.
Ο εθισμός είναι η αντικατάσταση βασικών διεργασιών μιας ισορροπημένης ζωής με κάποιο "τεχνητό" μέσο -ανάλογα με την αντικατάσταση πχ ουσία ή άλλη επαναλαμβανόμενη ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση, όπως και με κάθε άλλη συνήθεια, χρειάζεται κίνητρο για την αλλαγή και την παραμονή στην νέα κατάσταση, σύστημα και φροντίδα. Η ψυχοθεραπεία/συμβουλευτική, είναι ένα δυνατό μέσο, που όμως χρειάζεται κάποια επένδυση χρόνου στη διαδικασία (όχι με μία φορά).
Οι συνθήκες όμως εξετάζονται κατά περίπτωση καθότι μπορεί να χρειαστούν και άλλες βοηθητικές π...ροσπάθειες, ανάλογα με τις ανάγκες.
Read more
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Palaio Faliro
Το μεγαλύτερο πλήθος των εθισμών μπορούν να ξεπεραστούν με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας, καθώς αυτή περιλαμβάνει τρόπους προκειμένου να κατανοήσουμε γιατί κάποιος έχει εθιστεί, γιατί παραμένει εθισμένος και ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος απεξάρτησης.
Ωστόσο, υπάρχουν τύποι εθισμών (π.χ. έντονη χρήση ναρκωτικών) όπου πολύ θεραπευτές ζητούν από το θεραπευόμενο να αρχίσει επίσημη διαδικασία απεξάρτησης προτού συνεργαστούν σε θεραπευτικό πλαίσιο.
Ψυχοθεραπεύτρια
Nea Filadelfia
Η ψυχοθεραπεία βοηθάει πολύ συγκεκριμένα η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία.
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.