Ευχές για ευχάριστο αποτέλεσμα.......
Χρειάζεται περισσότερη ανάγκη ελέγχου
Είναι δύσκολο να επιτευχθεί εγκυμοσύνη αυτόματα σε αυτή την ηλικία. Ποσο μαλλον εαν ειστε σε εμμηνόπαυση. Το πιθανότερο είναι να χρειαστεί εξωσωματική γονιμοποίηση με ωάρια δότριας.
Εάν η περίοδος έχει σταματήσει για πάνω από ένα χρόνο, έχετε μπεί σε εμμηνόπαυση. Ο μοναδικός τρόπος που μπορεί να επιτευχθεί εγκυμοσύνη σε αυτή την περίπτωση είναι με εξωσωματική γονιμοποίηση με δωρεά ωραρίου
Gynecologist - Obstetrician
Thessaloniki
Καλησπερα. Αν εισαστε σε εμμηνοπαυση ειναι αδυνατον να μεινετε εγκυος χωρις εξωσωματικη-- που και παλι σιγουρη δεν ειναι.--η ορεξη για σεξ δεν εχει σημασια.
Ο κύκλος μιας γυναίκας μετριέται από την πρώτη μέρα της περιόδου της μέχρι την πρώτη μέρα της επόμενης περιόδου. Κατά μέσο όρο, ο κύκλος της γυναίκας είναι 28 με 32 μέρες, αλλά μερικές γυναίκες έχουν πολύ μικρότερους ή πολύ μεγαλύτερους κύκλους. Η μέρα της ωορρηξίας συνήθως είναι 12-16 μέρες πριν την έναρξη της επόμενης περιόδου. Αυτό το διάστημα είναι που ονομάζουμε «γόνιμες μέρες», γιατί μεγαλώνει η πιθανότητα σύλληψης αν υπάρξει σεξουαλική επαφή τις μέρες αυτές. Η μέρα της ωορρηξίας δεν είναι σταθερή σε κάθε κύκλο. Γι’αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το κύκλο σας. Εάν δεν έχετε κύκλο ή αλλιώς περίοδο θα ήταν καλό να κάνετε ...μια σειρά από εξετάσεις για να μάθετε εαν μπορείτε να μείνετε έγκυος παρόλο που έχετε ερωτική διάθεση...!Αυτό δεν σημαίνει ότι τα ανδρογόνα σας έχουν κάποια παθολογία αλλά τα οιστρογόνα σας. Υπάρχουν πολλά αίτια που μπορούν να αλλάξουν την φυσιολογία του γενετήσιου κύκλου μιας γυναίκας και την ποιότητα του ωαρίου ή εμποδίζουν την σύλληψη. Θα σας συμβούλευα να απευθυνθείτε άμεσα σε ενδοκρινολόγο να ρυθμίσει τυχόν ορμονικές ανισορροπίες, να ελέγξει το βάρος σας και σε κοινή συνισταμένη με γυναικολόγο να σας κατευθύνει για την σωστή θεραπευτική αγωγή. Μια γυναίκα όταν δεν έχει περίοδο σε αυτήν την ηλικία ή είναι ήδη έγκυος ή βρίσκεται σε περιεμμηνόπαυση ή έχει κάποια άλλη παθολογία που περιπλέκει την φυσιολογία του κύκλου σας. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για να δημιουργηθεί εγκυμοσύνη, πρέπει το ωάριο της γυναίκας να συναντήσει το σπερματοζωάριο του άνδρα. Η συνάντηση αυτή πρέπει να γίνει μέσα σε 24 ώρες από την ωορρηξία. Μετά από αυτό το διάστημα, το ωάριο δεν έχει πλέον την δυνατότητα να γονιμοποιηθεί και άρα η γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος. Το ωάριο ζει για το πολύ 24 ώρες αφότου απελευθερωθεί από την ωοθήκη, αυτό είναι το μόνο χρονικό διάστημα που η γυναίκα είναι γόνιμη κάθε μήνα. Αν το ωάριο συναντήσει σπερματοζωάρια, γονιμοποιείται και η εγκυμοσύνη ξεκινάει.
Συνήθως μόνο ένα ωάριο ωριμάζει σε κάθε ωορρηξία.
Η ωορρηξία μπορεί να επηρεαστεί από το άγχος, μια ασθένεια ή σημαντικές αλλαγές του τρόπου ζωής.
Η εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου γίνεται σε 6-12 μέρες μετά την ωορρηξία.
Κάθε γυναίκα γεννιέται με εκατομμύρια ανώριμων ωαρίων, που περιμένουν να ωριμάσουν.
Η περίοδος μπορεί να εμφανιστεί ακόμα κι αν δεν υπάρχει ωορρηξία.
Η ωορρηξία μπορεί να υπάρξει ακόμα κι αν δεν εμφανιστεί περίοδος.
Αν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, τότε αποσυντίθεται και απορροφάται μέσα στο ενδομήτριο.
Αν κάνω σεξ χωρίς προφυλάξεις, θα μείνω έγκυος με την πρώτη φορά; Η στατιστική λέει όχι. Αν έχετε επαφές τις ημέρες της ωορρηξίας, λογικά σε 4-6 μήνες θα έχετε μείνει έγκυος. Ο κύκλος της ωορρηξίας χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος του κύκλου ονομάζεται ωοθυλακική φάση, ξεκινά την πρώτη μέρα της περιόδου και συνεχίζει μέχρι την ωορρηξία. Το πρώτο μισό του κύκλου μπορεί να διαφέρει σημαντικά σε κάθε γυναίκα, έχοντας διάρκεια από 7 έως 40 μέρες. Το δεύτερο μισό του κύκλου ονομάζεται εκκριτική ή ωχρινική φάση και διαρκεί από την ωορρηξία μέχρι την έναρξη της επόμενης περιόδου. Η ωχρινική φάση είναι πιο σταθερή σε διάρκεια και κυμαίνεται από 12 έως 16 ημέρες. Βασικά, αυτό σημαίνει πως η μέρα της ωορρηξίας καθορίζει τον κύκλο. Επίσης, εξωτερικοί παράγοντες (άγχος, ασθένεια, διαταραχή της ρουτίνας κλπ.) μπορούν να επηρεάσουν την ωορρηξία και κατά συνέπεια να αλλάξουν το πότε θα έρθει η περίοδος. Ετσι, η παλιά πεποίθηση πως το άγχος μπορεί να επηρεάσει την περίοδο είναι εν μέρει σωστή: το άγχος επηρεάζει το πότε θα γίνει η ωορρηξία και πότε θα έρθει η περίοδος, αλλά το άγχος λίγο πριν την περίοδο δεν παίζει κανένα ρόλο, αφού η περίοδος έχει καθοριστεί 12-16 μέρες νωρίτερα.
Όταν ξεκινά η περίοδος, τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι χαμηλά. Ο υποθάλαμος (υπεύθυνος για να διατηρεί τα επίπεδα των ορμονών) στέλνει ένα μύνημα στην υπόφυση και στη συνέχεια εκκρίνει την FSH. Η FSH ενεργοποιεί ορισμένα από τα ωοθυλάκια να αναπτυχθούν σε ώριμα ωάρια. Ένα από αυτά θα εξελιχθεί στο κυρίαρχο ωοθυλάκιο, που θα απελευθερώσει το ώριμο ωάριο, ενώ τα υπόλοιπα θα εκφυλιστούν. Καθώς τα ωοθυλάκια ωριμάζουν, εκκρίνουν οιστρογόνα. Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων «ειδοποιούν» τον υποθάλαμο και την υπόφυση ότι υπάρχει ένα ώριμο ωάριο. Τότε, εκκρίνεται η ορμόνη LH, που δημιουργεί την λεγόμενη κορυφή LH. Η κορυφή LH προκαλεί την ρήξη του ωοθυλακίου μέσα σε 24-36 ώρες και το ωάριο ξεκινά το ταξίδι του από την ωοθήκη μέσω της σάλπιγγας για γονιμοποίηση. Το ωοθυλάκιο που ελευθέρωσε το ωάριο λέγεται ωχρό σωμάτιο και εκκρίνει την ορμόνη προγεστερόνη. Η προγεστερόνη προετοιμάζει τα τοιχώματα της μήτρας για εμφύτευση. Το ερηγμένο ωοθυλάκιο παράγει προγεστερόνη για 12-16 μέρες, την ωχρινική φάση του κύκλου. Αν το ωάριο γονιμοποιηθεί, το ωχρό σωμάτιο συνεχίζει να παράγει προγεστερόνη μέχρι να αναλάβει ο πλακούντας. Τα συμπτώματα της κύησης μπορεί να ξεκινήσουν μόλις μία εβδομάδα μετά την σύλληψη. Αν δεν υπάρξει γονιμοποίηση, το ωάριο θα αποσυντεθεί μετά από 24 ώρες. Σε αυτή την φάση τα επίπεδα των ορμονών θα πέσουν και το ενδομήτριο θα απομακρυνθεί περίπου 12 με 16 μέρες μετά την ωορρηξία. Αυτό είναι η έμμηνος ρύση (περίοδος), που μας φέρνει πίσω στην πρώτη μέρα του κύκλου οπότε ξεκινάει και πάλι θα ξεκινήσει και πάλι από την αρχή.
Read more
Σε αυτήν την ηλικία οι πιθανότητες αυτόματης εγκυμοσύνης είναι πολύ μικρές
Χρειαζεται να κανετε ορμονικες εξετασειες και μια συναντηση με γυναικολογο
Η libido-σεξουαλική διάθεση δεν έχει να κάνει με τη γονιμότητα-ικανότητα τεκνοποίησης μιας γυναίκας. Πρέπει να συμβουλευτείτε γυναικολόγο που ασχολείται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για τις επιλογές που έχετε.
Η απουσία περιόδου υποδηλώνει απουσία ωορρηξίας οπότε η φυσική σύλληψη δε μπορεί να επιτευχθεί.
Consultant in Reprodructive Medicine Care Fertility, London, UK-Γυναικολόγος Αναπαραγωγής
Marousi
Η αμηνορροια που έχετε είναι τους τελευταίους έξι μήνες? Αν ναι.εχετε κάνει εξετάσεις αιματος για να δείτε πως λειτουργούν οι ωοθήκες σας? Αν είστε δηλαδή στην κλιμακτήριο?
Θα πρέπει να κάνετε μια σειρά από εξετάσεις πρώτα, αφού ελεγχθείτε από γυναικολόγο.
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα ζευγάρια καταφεύγουν στη λύση της δωρεάς ωαρίων προκειμένου να καταφέρουν να γίνουν γονείς. Αν και πρόκειται για μία επιλογή η οποία συνοδεύεται από αρκετό σκεπτικισμό και ηθικά διλήμματα, εντούτοις, για ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να αποτελεί το “gold standard”.
Η δωρεά ωαρίων είναι η δωρεά γενετικού υλικού σε ένα ζευγάρι από μία άλλη γυναίκα με σκοπό την τεκνοποίηση. Είναι λοιπόν η λύση του προβλήματος υπογονιμότητας για γυναίκες σε προχωρημένη ηλικία ή με χαμηλή ποιότητα ωαρίων. Το παιδί θα έχει το γενετικό υλικό του ενός γονέα, όμως θα κυοφορηθεί και γεννηθεί από τη φυσική του μητέρα, ...γεγονός που αυξάνει την αξία της μητρότητας.
Ποιες αφορά;
Οι λήπτριες ωαρίων είναι γυναίκες που:
βρίσκονται σε προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία (συνήθως άνω των 44 ετών)
πάσχουν από πρόωρη εμμηνόπαυση ή πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια
έχουν κακή ποιότητα ωαρίων ή δεν είναι σε θέση να παράγουν ωάρια
φέρουν μια γενετική διαταραχή που δεν πρέπει να μεταφερθεί στο παιδί τους
Με αυτόν τον τρόπο, υπερνικούν τα εμπόδια ηλικίας και συχνά εμφανίζουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας, επειδή τα ωοκύτταρα που παίρνουν είναι από νέες, υγιείς δότριες.
Οι δότριες
Οι δότριες δίνουν τα ωάρια αλτρουιστικά. Δεν έχουν καμία σχέση με το ζευγάρι και το παιδί. Δεν επιτρέπεται να γνωρίσουν και να συναντήσουν τη λήπτρια και δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν προέκυψε τελικά μια εγκυμοσύνη από τα ωάριά τους.
Υποβάλλονται σε εκτεταμένες εξετάσεις (χρωμοσώματα, ιολογικές, ορμονικές, κυστική ίνωση και άλλες γονιδιακές νόσους), για να διαπιστωθεί η καλή κατάσταση της υγείας τους και αν θα ανταποκριθούν σωστά στη θεραπεία.
Η διαδικασία
Αρχικά, η λήπτρια και ο σύζυγός της πρέπει να υποβληθούν σε εξετάσεις αίματος για να εξεταστεί η πιθανή ύπαρξη ασθενειών και καταστάσεων που μπορούν να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη όπως ο ιός ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας (HIV), η ηπατίτιδα B & C, η ομάδα αίματος ρέζους κ.ά.. Ο σύζυγος πρέπει, επιπλέον, να δώσει ένα δείγμα σπέρματος πριν από τον κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Η δότρια εν συνεχεία υποβάλλεται σε ελεγχόμενη διέγερση των ωοθηκών της όπως και σε ένα κανονικό κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Την ημέρα της λήψης των ωαρίων από την δότρια, ο σύζυγός της λήπτριας καλείται να δώσει ένα δείγμα σπέρματος που θα προετοιμαστεί κατάλληλα στο εργαστήριο. Τα σπερματοζωάρια θα τοποθετηθούν με τα ωάρια της δότριας και θα επωαστούν σε ένα ειδικό «σωλήνα».
Την επόμενη ημέρα το ζευγάρι θα λάβει πληροφορίες σχετικά με την επιτυχία της διαδικασίας.
Η εμβρυομεταφορά θα προγραμματιστεί για τον επόμενο κύκλο και τα γονιμοποιημένα ωάρια θα μεταφερθούν στη μήτρα της μητέρας, με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας.
Περίπου δέκα ημέρες αργότερα θα γίνει ένα τεστ εγκυμοσύνης. Εάν είναι θετικό, θα χορηγηθούν φάρμακα που θα βοηθήσουν στην ομαλή κύηση ειδικά στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.
Η εμπειρία δείχνει ότι τα παιδιά που γεννιούνται μέσω αυτής της διαδικασίας αγαπιούνται από τους γονείς τους, όπως και τα παιδιά που γεννήθηκαν από το ωάριο της φυσικής τους μητέρας.
Σύμφωνα με το νόμο, οι ιατρικές πληροφορίες που αφορούν το πρόσωπο της δότριας είναι καταχωρημένες χωρίς να αποδεικνύουν την ταυτότητα της και η πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία επιτρέπεται μελλοντικά για λόγους που αφορούν την υγεία του παιδιού.
Ηθικά διλήμματα
Στην ηθική δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, μαύρο ή άσπρο, μόνο διάφορες απόψεις. Αυτές οι απόψεις μπορούν να ποικίλουν από χώρα σε χώρα και από πολιτισμό σε πολιτισμό.
Η μητρότητα σε προχωρημένη ηλικία και η εγκυμοσύνη είναι αμφιλεγόμενο θέμα. Εντούτοις οι γυναίκες άνω των 40 ετών μπορούν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στο παιδί τους, έχουν μόνιμο εργασιακό περιβάλλον και είναι οικονομικά σταθερότερες από νεότερες γυναίκες. Ο νόμος για την εφαρμογή των μεθόδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής λύνει οριστικά το ζήτημα: Η ηλικία φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής είναι το 50ό έτος, ενώ η δότρια δεν πρέπει να έχει συμπληρώσει το 35ό έτος της ηλικίας της.
Η δωρεά ωαρίων λύνει σημαντικά προβλήματα υπογονιμότητας και το αποτέλεσμα είναι ένα παιδί που θα αγαπηθεί από τους γονείς του όπως όλα τα άλλα. Για εμάς τους γυναικολόγους αναπαραγωγής, η επιτυχία έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί χαρίζει στους γονείς το παιδί που έχουν προσπαθήσει πολύ να αποκτήσουν.
Read more
Οι πιθανότητες να μείνει έγκυος μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση με φυσική συλληψη, είναι ανύπαρκτες. Ομως υπάρχει πάντα η επιλογή των δανεικών ωαρίων.
Θα πρεπει να καταφυγετε σε εξωσωματικη με ωαρια δοτριας εφοσον συμφωνει και ο συζυγος σας
Αυτή η ηλικία μας δυσκολεύει στο να βρούμε καλής ποιότητας ωοθυλάκια αν έχει σταματήσει η περίοδός και αν ορμονικός έλεγχος είναι ανεβασμένες οι ορμόνες τότε είναι πολύ δύσκολο να συμβεί αυτό παρά μόνο με εξωσωματική και με προϋποθέσεις
Μετά τα 42 έτη ο μόνος τρόπος είναι με δωρεά ωαρίων και εξωσωματική γονιμοποίηση
Χωρίς περίοδο δεν μπορείτε να μείνετε εγκυος
Από τη στιγμή που δεν έχετε περίοδο σημαίνει ότι είστε σε εμμηνόπαυση. Για την ακρίβεια, η εμμηνόπαυση είναι μια διάγνωση που τίθεται εκ των υστέρων- πρέπει να μην υπάρχει έμμηνος ρύση για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών, καθώς γυναίκες που είναι σε προεμμηνόπαυση μπορεί να έχουν περίοδο κάθε 2, 3 ή 4 μήνες, στην πορεία προς την τελική διακοπή της που σηματοδοτεί την εμμηνόπαυση. Στη φάση αυτή η σύλληψη με φυσικό τρόπο είναι αδύνατη. Μια γυναίκα όμως στα 48 μπορεί σήμερα να επιτύχει σύλληψη με κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η δωρεά ωαρίων
Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος - Ειδικός Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
Peristeri
Μπορείτε να απευθυνθείτε σε ειδικούς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για να ενημερωθείτε. Η επιτυχία εγκυμοσύνης είναι πολυπαραγοντικη και η σωστή ενημέρωση το μεγαλύτερο «όπλο» σας.
Καλό θα ήταν να κάνετε ορμονικό έλεγχο να δούμε την κατάσταση του αναπαραγωγικού σας συστήματος για να δούμε πώς θα επιτύχουμε την κύηση.
Αγαπητή φίλη.
Η εμπειρία μας λέει μόνο με δανεικά ωάρια.
Π.Κ.
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
Get instant expert guidance for your medical concerns now!
We’ll send you an email when a specialist responds.