Καλημέρα. Είμαι 50 ετών και πριν πολλά χρόνια ίσως και από τα τριάντα μου παρουσιάζω τρέμουλο, όταν κρατάω κάτι στα χέρια μου ή όταν εστιάζω στα χέρια ή τα παρατηρώ. Όταν έχω άγχος γίνεται πιο έντονο και δυσκολεύομαι. Σε γενικές γραμμές δεν επηρεάζεται η καθημερινότητα μου. Όταν θέλω να βρεθώ σε κόσμο ή να είμαι στο επίκεντρο αγχώνομαι από πριν και για λίγο μέχρι να συνηθίσω στον κόσμο τρέμουν τα χέρια μου, έχω ταχυκαρδία. Έχω πάει σε ψυχίατρο, μου έδωσε σαν θεραπεία seropram και πριν από κάποια εκδήλωση να lexotanil. Μου είπε ότι είναι κοινωνική φοβία και αγχωδης διαταραχή. Την θεραπεία την έκανα για ένα διάστημα. Το πρόβλημα παραμένει και είναι πιο έντονο σε πολύ άγχος και κοινωνικές εκδηλώσεις. Ο ενδοκρινολόγος μου είπε για ιδιοπαθή τρόμο. Δεν είναι κάτι που έχει χειροτερέψει αλλά φοβάμαι μήπως μετά από κάποια ηλικία συμβεί αυτό.
Καλησπέρα σας ! Η αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων απαιτείται να μην είναι μικρής διάρκειας. Η ψυχοθεραπεία βοηθά πολύ. Από εκεί και πέρα, κάθε άνθρωπος αποτελεί μια ξεχωριστή προσωπικότητα και η φαρμακευτική αγωγή, αν και βοηθητική, είναι άλλοτε απαραίτητη και άλλοτε όχι. Συνολικά, όμως, η αντιμετώπιση δε μπορεί να είναι ευκαιριακή και μικρής διάρκειας. Πρότασή μου είναι η επαναπροσέγγιση σε πιο σταθερή βάση ενός ειδικού - επαγγελματία ψυχικής υγείας της επιλογής σας.
Καλημέρα,
Το τρέμουλο που νιώθετε σε κοινωνικές καταστάσεις και η διάγνωση της κοινωνικής φοβίας και αγχώδους διαταραχής δείχνουν τη σημασία και την αναγκαιότητα διαχείρισης του άγχους.
Η διάθεση και η πρόθεση να αντιμετωπίσετε την κατάσταση είναι ήδη ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Με την κατάλληλη υποστήριξη από ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή και μέσο της ψυχοθεραπείας, θα καταφέρετε όχι μόνο να διαχειριστείτε τα συμπτώματα σας, αλλά και να επιτυχετε μία ευχάριστη και ήρεμη καθημερινότητα.
Γειά σας,
Αυτό που περιγράφετε δείχνει ότι το άγχος σας επηρεάζει τη φυσική σας κατάσταση, όπως το τρέμουλο και την ταχυκαρδία, ειδικά σε κοινωνικές καταστάσεις ή όταν αισθάνεστε ότι πρέπει να είστε στο επίκεντρο. Είναι φυσικό να ανησυχείτε, αλλά είναι θετικό ότι δεν έχει χειροτερέψει με τον καιρό.
Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος, όμως αν νιώθετε ότι το πρόβλημα παραμένει, μπορεί να αξίζει να σκεφτείτε και την ψυχοθεραπεία, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα το άγχος και να νιώθετε πιο άνετα σε κοινωνικές καταστάσεις. Επίσης, είναι καλό να παρακολουθείτε την κατάσταση και να συν...εργάζεστε με τους γιατρούς σας για να προσαρμόζεται η θεραπεία σύμφωνα με τις ανάγκες σας.
Read more
Καλησπέρα σας. Αυτό που περιγράφετε είναι μια κατάσταση που συνδυάζει χαρακτηριστικά τόσο της κοινωνικής φοβίας όσο και του ιδιοπαθούς τρόμου, και οι δύο αυτοί παράγοντες μπορούν να επηρεάζουν ο ένας τον άλλον. Το τρέμουλο που παρατηρείτε είναι πιθανό να επιδεινώνεται από το άγχος, ειδικά όταν βρίσκεστε σε κοινωνικές περιστάσεις ή καταστάσεις όπου νιώθετε ότι σας παρατηρούν ή σας κρίνουν. Η θεραπεία που σας πρότεινε ο ψυχίατρος, με το αντικαταθλιπτικό φάρμακο και το αγχολυτικό, είναι μια συνήθης προσέγγιση για τη διαχείριση της κοινωνικής φοβίας, αλλά το γεγονός ότι τα συμπτώματα παραμένουν δείχνει ότι ίσως χρειάζεστε περαιτέρω στήριξη.
<...br/>Ο ιδιοπαθής τρόμος είναι μια νευρολογική κατάσταση που, αν και επηρεάζεται από το άγχος, συχνά δεν παρουσιάζει σοβαρή επιδείνωση με την ηλικία. Αυτό που έχει σημασία είναι να παρακολουθείται από νευρολόγο ώστε να υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα για την εξέλιξή του και να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες.
Η διαχείριση της κατάστασης που περιγράφετε μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό προσεγγίσεων. Η ψυχοθεραπεία, και ειδικά η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT), είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη διαχείριση της κοινωνικής φοβίας. Μέσα από τη θεραπευτική διαδικασία, μπορείτε να δουλέψετε στις σκέψεις που τροφοδοτούν το άγχος σας και να αναπτύξετε δεξιότητες που θα σας επιτρέψουν να αισθανθείτε πιο άνετα στις κοινωνικές καταστάσεις. Παράλληλα, τεχνικές χαλάρωσης, όπως η ενσυνειδητότητα και ο διαλογισμός, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του γενικότερου επιπέδου άγχους.
Εάν αισθάνεστε ότι το τρέμουλο είναι ιδιαίτερα έντονο σε συγκεκριμένες καταστάσεις, μπορείτε να συζητήσετε με τον γιατρό σας για βραχυπρόθεσμες φαρμακευτικές λύσεις, όπως είναι οι βήτα-αποκλειστές, που μειώνουν τα σωματικά συμπτώματα του άγχους. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να μην στηρίζεστε αποκλειστικά στη φαρμακευτική αγωγή αλλά να επενδύσετε και στη θεραπευτική διαδικασία που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να αντιμετωπίσετε τις ρίζες της κοινωνικής φοβίας.
Το ότι η κατάσταση δεν έχει χειροτερέψει είναι θετικό και δείχνει ότι έχετε ήδη αντοχές και μηχανισμούς που σας βοηθούν να την διαχειρίζεστε. Παρ' όλα αυτά, το άγχος που συνδέεται με τον ιδιοπαθή τρόμο ή την κοινωνική έκθεση μπορεί να γίνεται δυσανάλογα μεγάλο όταν δεν αντιμετωπίζεται. Με την κατάλληλη στήριξη, τόσο θεραπευτική όσο και φαρμακευτική αν χρειαστεί, μπορείτε να μειώσετε τη δυσφορία που αισθάνεστε και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.
Read more
Κλινική Ψυχολόγος
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
Request pharmaceutical products recommendations or any medical prescription
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.