Τώρα τελευταία ξυπνάω κ με πιάνει να σκέφτομαι πολύ διαφορα άκυρα πράγματα δηλαδή τώρα τα παρατηρώ.. Είναι κάτι ανησυχητικό; Γιατι αγχώνομαι κ τρομάζω..
Αυτό που αναφέρετε είναι πολύ γενικό. Θα ήταν καλό να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία για να διερευνήσετε αυτά τα άκυρα πράγματα που βλέπετε
Από τη περιγραφή που κάνετε, φαίνεται ότι βιώνετε νυχτερινό άγχος, που μπορεί να σχετίζεται με υπερδιέγερση του νου.
Οι άκυρες σκέψεις που αναφέρεται μπορεί να σημαίνουν δυσκολία στη ρύθμιση του στρες, ασυνείδητοι φόβοι και ανησυχίες ή ακόμα φόβος για το γεγονός του ίδιου του διεκοπτόμενου ύπνου.
Χρήσιμο είναι ότι το παρατηρείται και μέσα από την ερώτηση σας ψάχνεται τρόπο να το αντιμετωπίσετε.
Ο ύπνος αποτελεί αναπόσπαστο και εξαιρετικά χρήσιμο κομμάτι της ζωής μας. Όταν διαταράσσεται, μπορεί να παρατηρηθούν και άλλα συμπτώματα όπως: κούραση, έλλειψη συγκέντρωσης και μνήμης, μυϊκή τάση, πονοκέφαλοι, άγχος.
Από τον αν...ήσυχο ύπνο δε κινδυνεύεται, όμως σίγουρα δε προάγει την ευεξία σας.
Καταλαβαίνω το άγχος και το τρόμο σας και σας προτείνω να ακολουθήσετε τα παρακάτω.
Είναι πολύ βασικό 1 ώρα πριν τον ύπνο να μη χρησιμοποιείται οποιαδήποτε οθόνη ή και όταν ξυπνάται γιατί ενεργοποιείται το νευρικό σύστημα δίνοντας στον εγκεφαλο την εντύπωση ότι έχει ξημερώσει. Επίσης αν χρειάζεστε φως κατά τη διάρκεια της νύχτας μόνο το κόκκινο επιτρέπεται. Από την άλλη θα οφελούσε να ακολουθήσετε μία ρουτίνα όπως να πίνατε ενα αφέψημα ή βάμμα από λουίζα ή βαλεριάνα ή λυκίσκο. Στη συνέχεια διαφραγματική αναπνοή 16 δευτερολέπτων. 4 δευτερόλεπτα εισπνοή, 4 κράτημα, 4 εκπνοή, 4 κράτημα. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται για 2 λεπτά.
Είναι σημαντικό αν τα συμπτώματα επιμένουν να απευθυνθείται σε έναν ειδικό ώστε με τη κατάλληλη διερεύνηση του ψυχικού υπόβαθρου να το αντιμετωπίσεται.
Στη διάθεσή σας.
Read more
Πολλές φορές σκέφτόμαστε "άκυρα πράγματα" λειτουργώντας με βάση την λογική καθώς δεν έχουμε επεξεργαστεί αυτό που πραγματικά μας αγχώνει. Ωστόσο τα "άκυρα" μπορεί να μην είναι και "τόσο άκυρα" . Χρειάζεται να δώσετε χώρο σε αυτό για επεξεργασία.
Καλημέρα. Εχεις πολυ αγχος, χρειαζεσαι εναν ειδικο να σε βοηθησει για να κοιμασαι καλυτερα και να εχεις μια καλυτερη ποιοτητα ζωης.
Δεν είναι απαραίτητα κάτι ανησυχητικό. Το μυαλό είναι φτιαγμένο για να σκέφτεται συνέχεια, ειδικά όταν είμαστε σε πιο ήρεμες συνθήκες, όπως για παράδειγμα το πρωί όταν ξυπνάμε. Είναι φυσιολογικό να παρατηρείς εντονότερα τις σκέψεις σου αν περνάς μια περίοδο με περισσότερο άγχος.
Στη περίπτωση που οι σκέψεις σου προκαλούν έντονο άγχος ή φόβο, μπορεί να είναι απλά μια αντίδραση του οργανισμού σου σε στρες. Ωστόσο, αν νιώθεις ότι αυτό επηρεάζει την καθημερινή σου λειτουργικότητα και σε αγχώνει συστηματικά, θα ήταν καλή ιδέα να μιλήσεις με κάποιον ειδικό, για να εντοπίσεις τι μπορεί να συμβαίνει και πώς να το διαχειριστείς.
Το γεγονός ότι παρατηρείτε έντονη σκέψη και ενασχόληση με τυχαίες ή άσχετες σκέψεις μόλις ξυπνάτε δεν είναι απαραίτητα κάτι ανησυχητικό. Ο εγκέφαλος, ιδιαίτερα κατά το ξύπνημα, περνάει από διαφορετικές φάσεις συνειδητότητας, όπου οι σκέψεις μπορεί να είναι πιο αποσπασματικές ή ακόμα και παράξενες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω αυξημένου άγχους, υπερδιέγερσης ή αλλαγών στον ύπνο.
Το άγχος συχνά συνδέεται με την υπερανάλυση και τη ροή ανεξέλεγκτων σκέψεων, κάτι που μπορεί να εντείνεται τις πρωινές ώρες, καθώς ο εγκέφαλος προσπαθεί να επεξεργαστεί πληροφορίες και συναισθήματα. Αν αυτές οι σκέψεις συνοδεύονται από έντονο φόβο, δυσκολία ...συγκέντρωσης ή αίσθηση αποσύνδεσης από την πραγματικότητα, ίσως είναι χρήσιμο να εξετάσετε στρατηγικές διαχείρισης άγχους, όπως η πρακτική της ενσυνειδητότητας (mindfulness) ή τεχνικές χαλάρωσης πριν τον ύπνο.
Αν παρατηρείτε ότι αυτή η κατάσταση επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά σας ή σας προκαλεί έντονη δυσφορία, θα ήταν καλό να μιλήσετε με έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε αν οι σκέψεις αυτές σχετίζονται με άγχος, στρες ή κάποια άλλη υποκείμενη κατάσταση και να σας προτείνει κατάλληλες στρατηγικές αντιμετώπισης.
Read more
Κλινική Ψυχολόγος
Το γεγονός ότι σκέφτεσαι πολλά διαφορετικά πράγματα όταν ξυπνάς δεν είναι απαραίτητα ανησυχητικό. Μπορεί να σχετίζεται με άγχος ή υπερδιέγερση του νου. Αν αυτές οι σκέψεις σε αγχώνουν υπερβολικά, δοκίμασε τεχνικές χαλάρωσης και παρατήρησε αν υπάρχει κάτι στη ζωή σου που σε στρεσάρει. Αν επιμένει, ένας ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει.
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
Request pharmaceutical products recommendations or any medical prescription
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.