Καλησπέρα σας. Αντιμετωπίζω πρόβλημα κατα τη διαρκεια της αναπνοής. Συνήθως δεν μπορώ να πάρω βαθιά ανάσα, όταν όμως το κάνω εισπνέω περισσότερο απ' ότι το κανονικό και σπανια νιώθω τσιμπήματα στην καρδιά οταν παίρνω βαθιά ανάσα. Επίσης, οταν μιλάω πολυ νιώθω οτι δεν παίρνω καλα ανάσα και χρειάζεται να ηρεμήσω. Γενικά είμαι αγχώδης άνθρωπος.
Γεια σας, αρχικά θα χρειαστεί να απευθύνετε σε παθολόγο ή πνευμονολόγο, ώστε να διερεύνηση πιθανή οργανική αιτία για τα συμπτώματα που αναφέρετε. Στη συνέχεια, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ψυχολόγο ή ψυχίατρο, προκειμένου να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος που βιώνετε, καθώς αυτό συχνά δυσχεραίνει την αναπνοή και οδηγεί σε παρόμοιες δυσκολίες.
Σημ: Οι απαντήσεις σε ερωτήσεις βασίζονται σε ερευνητικά και βιβλιογραφικά δεδομένα, αλλά και στην κλινική εμπειρία. Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την εξατομικευμένη διαχείριση που μπορεί να προτείνει ένας ειδικός.
Χαίρεται! Ξεκινάμε από το τέλος για να φτάσουμε στην αρχή! Όλοι οι άνθρωποι έχουμε άγχος όταν όμως αυτό μας ξεφεύγει στον έλεγχο είναι βοηθητικό να επισκεφθείτε έναν ειδικό Ψυχικής υγείας ο οποίος θα σας δώσει "εργαλεία" διαχείρισης του άγχους ή των καταστάσεων που το προκαλεί! Υπάρχουν βιβλία αυτοβοήθειας αλλά με τον ειδικό θα υπάρξει μια κατεύθυνση συγκεκριμένη όποτε αυτό θα συνιστούσα.
Καλησπέρα σας. Αυτά τα συμπτώματα που περιγράφετε μπορεί να σχετίζονται με την τάση του άγχους να επηρεάζει την αναπνοή και να δημιουργεί δυσάρεστες αισθήσεις. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον τρόπο που αναπνέουμε, όπως γρήγορη, επιφανειακή αναπνοή ή αίσθηση ότι δεν μπορούμε να πάρουμε αρκετό αέρα, κάτι που συχνά ονομάζεται "αναπνευστική δυσφορία λόγω άγχους." Αυτές οι αλλαγές μπορεί να δημιουργήσουν την ανάγκη για βαθιές αναπνοές ή ακόμα και αίσθηση πίεσης ή μικρά τσιμπήματα στο στήθος.
Οι διακοπές στην αναπνοή, η δυσκολία στη βαθιά εισπνοή και η αίσθηση ότι «δεν φτάνει ο αέρας» είναι συχνά συμπτώματα ά...γχους και δεν σχετίζονται συνήθως με κάποια οργανική πάθηση. Εφόσον είστε αγχώδης άνθρωπος, είναι πιθανό ότι το άγχος ενισχύει τα συμπτώματα αυτά και σας κάνει να εστιάζετε παραπάνω στην αναπνοή σας, κάτι που με τη σειρά του επιδεινώνει τις αισθήσεις δυσφορίας. Αυτός ο «κύκλος άγχους και αναπνοής» είναι αρκετά συνηθισμένος.
Εάν δεν έχετε κάνει πρόσφατα καρδιολογικό ή αναπνευστικό έλεγχο, θα ήταν καλό να το εξετάσετε για να αποκλείσετε οποιοδήποτε οργανικό αίτιο, το οποίο συχνά βοηθά στην ανακούφιση από τις ανησυχίες που τροφοδοτούν το άγχος. Αν όλα είναι καλά, μπορείτε να επικεντρωθείτε σε τεχνικές διαχείρισης του άγχους, όπως ασκήσεις ελεγχόμενης αναπνοής. Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην εξομάλυνση του ρυθμού της αναπνοής και να μειώσουν τα συμπτώματα.
Επίσης, η συνεργασία με έναν ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος με τεχνικές, όπως η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT), που προσφέρουν εξειδικευμένες μεθόδους για τον έλεγχο των σωματικών συμπτωμάτων του άγχους, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της ζωής σας.
Read more
Καλησπέρα σας. Πιθανότατα η δυσκολία σας οφείλεται στο άγχος που αναφέρεται. Θα ήταν καλό να επισκεφθείτε κάποιον ψυχολόγο, αφού όμως πρώτα σας εξετάσει κάποιος γιατρός (πνευμονολόγος, καρδιολόγος), για να αποκλειστεί η πιθανότητα να πρόκειται για κάτι παθολογικό.
Καλησπέρα,
Η αδυναμία λήψης βαθιάς ανάσας, εφόσον έχουν αποκλειστεί οι παθολογικοί παράγοντες, συχνά σχετίζεται με το άγχος και τις συναισθηματικές πιέσεις που κάποιος μπορεί να βιώνει, δείχνοντας την σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στην ψυχική υγεία και τα σωματικά συμπτώματα.
Διάφορες ασκήσεις και τεχνικές αναπνοής θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν βελτιώνοντας την αναπνοή σας.
Αν παρόλα αυτά τα συμπτώματα συνεχίσουν να σας ταλαιπωρούν για καιρό, θα σας συνιστούσα να αναζητήσετε βοήθεια από ψυχολόγο ώστε να μπορέσετε να διαχειριστείτε το άγχος σας.
Καλησπέρα σας.
Σε αυτές τις περιπτώσεις ελέγχουμε πρώτα τον βιολογικό παράγοντα μέσα από την οδό του παθολόγου, του καρδιολόγου ή και του πνευμονολόγου. Καλό είναι να αποφεύγετε την αυτοδιάγνωση, για να είστε πλήρως καλυμμένος. Μετά θα δείτε την οδό του ελέγχου της ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης. Βήμα βήμα προς τη διερεύνηση της δυσκολίας σας.
Καλησπέρα σας, σε γενικές γραμμές πάρτε οδηγίες από τον προσωπικό γιατρό σας και εφόσον δεν υπάρχει κάτι παθολογικό θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για τεχνικές διαχείρισης του άγχους.
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
Get instant expert guidance for your medical concerns now!
We’ll send you an email when a specialist responds.