Καλησπέρα σας είμαι 18 ετών και όταν κάθομαι μερικές φορές νιώθω ότι έχω μια αίσθηση λιποθυμίας . Έχω πάει σε καρδιολόγο ΩΡΛ έχω κάνει εξετάσεις αίματος ακτινογραφία θώρακος και πολλές ακομα εξετάσεις. Όλα αυτά τα έκανα διότι πέρασα γασντρεντεριτιδα και μου έχει μείνει ο φόβος ότι κάτι έχω . Πως θα μπορούσα να το ξεπεράσω αυτό ;
Καλησπέρα σας. Αυτό που περιγράφετε είναι μια πολύ κοινή εμπειρία, ιδιαίτερα μετά από μια σωματική ασθένεια που πιθανότατα σας ταλαιπώρησε και σας έκανε να νιώσετε ευάλωτοι. Όταν περνάμε μια κατάσταση όπως η γαστρεντερίτιδα, το σώμα και το μυαλό μας βρίσκονται σε μια κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Ακόμα κι αν η σωματική ανάρρωση ολοκληρωθεί, το μυαλό μπορεί να παραμένει "κολλημένο" σε έναν φαύλο κύκλο ανησυχίας, σαν να προσπαθεί να προστατεύσει τον εαυτό του από έναν νέο πιθανό κίνδυνο.
Οι εξετάσεις που κάνατε, οι οποίες έδειξαν ότι είστε υγιής, είναι ένα σημαντικό σημείο αναφοράς. Παρόλα αυτά, η αίσθηση λιποθυμίας που αν...αφέρετε είναι πιθανό να έχει ψυχοσωματική βάση. Το άγχος και ο φόβος για την υγεία μας συχνά εκφράζονται μέσα από το σώμα. Αυτές οι σωματικές αντιδράσεις, όπως η ζάλη ή η αίσθηση αστάθειας, δεν σημαίνουν ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος. Είναι όμως αληθινές για εσάς και προκαλούν δυσφορία.
Ένας σημαντικός τρόπος για να το ξεπεράσετε είναι να αναγνωρίσετε ότι αυτό που σας συμβαίνει δεν είναι κάτι παθολογικό, αλλά ένας φυσιολογικός μηχανισμός του σώματος όταν είναι σε κατάσταση άγχους. Το μυαλό μπορεί να υπερερμηνεύει φυσιολογικές σωματικές αλλαγές, όπως μια ελαφριά ζάλη, και να τις συνδέει με έναν μεγάλο κίνδυνο. Αυτή η υπερερμηνεία τροφοδοτεί τον φόβο σας και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.
Για να μειώσετε την ένταση αυτής της εμπειρίας, είναι σημαντικό να επιστρέψετε σταδιακά σε μια αίσθηση ασφάλειας. Η καθημερινότητα παίζει μεγάλο ρόλο εδώ. Εντάξτε ήπιες δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και βοηθούν το σώμα σας να χαλαρώσει, όπως ένας περίπατος, ένας καλός ύπνος ή κάποια δραστηριότητα που απολαμβάνετε. Παράλληλα, είναι χρήσιμο να αρχίσετε να δίνετε λιγότερη έμφαση στις αισθήσεις του σώματος και να εστιάζετε σε άλλα πράγματα γύρω σας. Όσο περισσότερο παρατηρούμε το σώμα μας, τόσο περισσότερο μεγεθύνουμε οποιαδήποτε μικρή αλλαγή.
Αν ο φόβος αυτός συνεχίζει να επηρεάζει την καθημερινότητά σας, θα μπορούσε να σας βοηθήσει να μιλήσετε με έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Η συζήτηση μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς ο φόβος λειτουργεί μέσα σας και να βρείτε στρατηγικές για να διαχειριστείτε καλύτερα αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Δεν είναι ασυνήθιστο το γεγονός ότι μια δύσκολη σωματική εμπειρία αφήνει ψυχολογικά κατάλοιπα, αλλά το σημαντικό είναι ότι μπορείτε να τα ξεπεράσετε με υπομονή και φροντίδα για τον εαυτό σας.
Read more
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.