Η νευρική ανορεξία αποτελεί ψυχική νόσο, η οποία χαρακτηρίζεται συνήθως από αυξημένο φόβο για αύξηση βάρους και διαστρεβλωμένη εικόνα του σώματός του ατόμου, με αποτέλεσμα επίμονη μείωση της ενεργειακής πρόσληψης που οδηγεί σε σημαντικά χαμηλό βάρος. Για την αντιμετώπιση, είναι σημαντική η συνεργασία με διαιτολόγο & ψυχολόγο για εκπαίδευση γύρω από το ζήτημα. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!
Εχοντας λαθος προτυπα
η ανορεξία, είναι ψυχογενής διαταραχή, εάν φοβάστε για κάτι τέτοιο καλό θα ήταν να μιλήσετε με κάποιο ψυχολόγο!
Είναι πολλοί οι λόγοι που μπορούν να συμβάλουνσε αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο απλό να το πάθετε!
Dietitian - Nutritionist
Elefsina
Η ψυχογενής ανορεξία είναι μια σοβαρή διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ένα συνεχόμενο περιορισμό πρόσληψης τροφής, που οδηγεί σε ακραία απώλεια βάρους και σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου.
Αυτά τα άτομα συνήθως έχουν μια διαταραγμένη εικόνα του σώματός τους, όπου αρνούνται να αναγνωρίσουν την πραγματική τους σωματική εμφάνιση. Αυτό οδηγεί σε συνεχή αίσθημα ανυπαρξίας και ανεπαρκείας, με αποτέλεσμα να προσπαθούν συνεχώς να χάσουν βάρος, ακόμη και όταν έχουν ήδη φθάσει σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα.
Η προσπάθεια επίτευξης της τέλειας εικόνας του σώματος, η κοινωνική πίεση, η ανασφάλεια και η υψηλή ευαισθησία σε συν...αισθηματικές και ψυχολογικές παραμέτρους είναι οι κύριοι παράγοντες που μπορούν να σας οδηγήσουν στην ανορεξία.
Συνεπώς αντιλαμβανόμαστε πως η διαταραχή αυτή προλαμβάνεται μέσω μιας ομάδας ειδικών. Αν λοιπόν βρίσκεσαι σε μια τέτοια συνθήκη/ κατάσταση τότε θα συμβούλευα μια συνδυαστική προσέγγιση ενός ιατρού, ενός ψυχολόγου και ενός διαιτολόγου προκειμένου να διερευνήσουν εμπεριστατωμένα και ατομικά την περίπτωση ώστε να σας βοηθήσουν να χτίσετε μια υγιεινή σχέση με τη διατροφή.
Read more
Καλησπέρα σας. Η ανορεξία χαρακτηρίζεται από επίμονη ενασχόληση με το φαγητό και με την εικόνα του σώματος, και συγκεκριμένα από έντονη επιθυμία για διατήρηση πολύ χαμηλού σωματικού βάρους. Τα αίτια της ανορεξίας, ή μάλλον πιο σωστά της ψυχογενούς ανορεξίας, είναι πολλαπλά και καλό θα ήταν εάν πιστεύετε ότι διατρέχετε κίνδυνο να απευθυνθείτε σε κάποιον ψυχολόγο/ψυχίατρο για να σας κάνει διάγνωση.
Εάν πάλι δεν επιδιώκετε το χαμηλό σωματικό βάρος, αλλά ξαφνικά χάσατε απότομα βάρος και αυτό σας προβληματίζει, τότε καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον διαιτολόγο- διατροφολόγο. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε στο γραφείο μας!
Η ψυχογενής ανορεξία δεν είναι διατροφικό πρόβλημα ούτε ενσυνείδητη επιλογή αλλά ψυχική πάθηση και ως τέτοια χρειάζεται θεραπεία, ταυτοχρονα με ειδικό διαιτολόγο εκπαιδευμένο στις Διατροφικές Διαταραχές. Συνήθως Οι αρνητικές προβλέψεις για το σωμα (γοφοί, ρούχα, πρόσληψη, σεβασμός,, αθλητικά ρούχα κ.α.) οδηγούν σε συστηματική μεροληψία στον τρόπο αντίληψης και σκέψης, υπερεκτίμηση των αντιδράσεων από τους άλλους, εστίαση μόνο στο βάρος και το σχήμα του σωματος, υποτίμηση θετικών ιδιοτήτων – επιτευγμάτων.
• Αποτέλεσμα είναι να ενθαρρύνονται προκαταλήψεις και η ποικιλία μορφών ακραίου ελέγχου σώματος, και η εμμονή για αδυνάτισμα. Αν αυτος ο... ακραίος έλεγχος σωματος (με ασιτία, καθαρτικά και άλλα) προχωρήσει, μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές και ανορεξία.
Απουσία έμμηνου ρύσης για 3 διαδοχικούς κύκλους (πρωτοπαθής αμηνόρροια)
Τα σημάδια εμφάνισης Ανορεξίας είναι:
Το άτομο θέτει στόχους μείωσης του βάρους του
Το άτομο ασκεί αυξημένη κριτική για το βάρος και το σχήμα του σώματός του
Μη εμφάνιση ή διακοπή της έμμηνου ρύσης
Το άτομο κάνει εμετό, παίρνει καθαρτικά ή κάνει υπερβολική γυμναστική
Προσπαθεί να είναι τέλειο στα μαθήματα, αθλήματα κλπ
Καθημερινή κατανάλωση μικρών γλυκισμάτων (τσίχλες, γλειφιτζούρια)
Τα συμπτώματα στη συμπεριφορά είναι σσυνήθως
Εμμονή με το ΣΒ
Εμμονή με τις θερμίδες
Απομόνωση και εσωστρέφεια
Ευερεθιστότητα και οξυθυμία
Μεταβολές διάθεσης
Τελειομανία
Χαμηλή αυτοεκτίμηση
Διαταραχές άγχους και κατάθλιψης
Τελος, τα συμπτώματα στις διατροφικες συνήθειες είναι
Υπερβολικά αργή κατανάλωση φαγητού
Κατακερματισμός της τροφής σε πολύ μικρά κομμάτια
Κατανάλωση φαγητού με ακατάλληλα σκεύη
Ασυνήθιστοι συνδυασμοί τροφίμων
Υπερβολική χρήση μπαχαρικών, ξυδιού, λεμονιού
Αποφυγή συγκεκριμένων τροφίμων και επιλογή «ασφαλών» τροφίμων
Μικρή ποικιλία τροφίμων
Πολύ χαμηλή ή υπερβολική κατανάλωση υγρών
Κρύψιμο της τροφής που δεν έχει καταναλωθεί
Σε κάθε πρίπτωση σε προχωρημένη Ανορεξία:
Τα διαγνωστικά κριτήρια της Ανορεξίας είναι τα ακόλουθα:
Άρνηση διατήρησης σωματικού βάρους στα επίπεδα του κατώτερου φυσιολογικού
Εμμονή για την τροφή και φόβο για την αύξηση βάρους
Αρνηση για τη σοβαρότητα του υπάρχοντος χαμηλού σωματικού βάρους («διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος»).
Αν νιώθετε ότι εμφανίζεται σημάδια ανορεξίας θα πρέπει να απεθυνθείτε σε ειδικό ΑΜΕΣΑ
Read more
Καλησπέρα σας. Η ψυχογενής ανορεξία είναι κυρίως ψυχική διαταραχή. Εάν υπάρχει από μέρους σας υπερβολική ενασχόληση με το βάρος σας, σε συνδυασμό με αυστηρό περιορισμό της τροφής σας κλπ θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό.
Η ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή, είναι μια ασθένεια του μυαλού σε αρχικό στάδιο και μετά ασθενεί όλο το σώμα, αδυνατίζουν όλα τα όργανα του σώματος. Αυτή η διατροφική διαταραχή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από μια ομάδα ειδικών πχ κλινικού γιατρού, κλινικού διαιτολόγου και κλινικού ψυχολόγου. Τα άτομα αυτά δεν έχουν την αίσθηση της πραγματικότητας. Περιορίζουν σε καθημερινή βάση την πρόσληψη τροφής, χάνουν πολλά κιλά. Χρησιμοποιούν μεθόδους μη φυσιολογικούς πχ πρόσληψη εμετού ή χρήση καθαρτικών με σκοπό την απώλεια βάρους σε μεγάλο βαθμό. Αυτοκαταστρεφονται καθημερινά χωρίς να το καταλαβαίνουν με τελικό στάδιο ίσως και ο θάνατος σε α...κραίες περιπτώσεις. Αν έχετε κάποιο άτομο στην οικογένεια σας με τέτοια διαταραχή θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικούς για βοήθεια και σωστή θεραπεία. Βέβαια η ανορεξία μπορεί να προέλθει μετά από μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να χτυπήσει την διατροφική σας πρόσληψη. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια για την γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Read more
Η νευρογενής ανορεξία είναι ψυχιατρική νόσος, δεν την παθαίνουμε απλά. Σίγουρα πάντως, η κακή σχέση με το φαγητό, ο φόβος της πάχυνσης και η αποφυγή μεγάλης γκάμας τροφών συνεισφέρουν στην κατεύθυνση αυτή.
Dietitian - Nutritionist
Ampelokipoi
Καλησπέρα σας. Παρότι η ακριβής αιτία της ανορεξίας δεν είναι γνωστή, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της. Ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες περιλαμβάνουν:
Προδιαθεσικοί γενετικοί παράγοντες: Η ανορεξία έχει την τάση να εμφανίζεται σε οικογένειες, δείχνοντάς ότι υπάρχει μια γενετική συνιστώσα που επηρεάζει την ευαισθησία σε αυτήν τη διαταραχή.
Παράγοντες περιβάλλοντος: Κοινωνικές πιέσεις, περιβαλλοντικοί παράγοντες και παιδικές εμπειρίες μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ανορεξίας. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την υπερβολική έμφαση στην εξωτερική εμφάνιση, την πίεση για την επίτευξη ...τέλειας σωματικής εικόνας ή την εμπειρία στρες, κακοποίησης ή τραυματικών γεγονότων.
Ψυχολογικοί παράγοντες: Οι παράγοντες όπως η επιθυμία για έλεγχο και η τελειομανία μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ανορεξίας.
Read more
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.