ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ ΖΑΧΑΡΗ,ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ ΚΛΠ ΚΑΝΟΥΝ ΤΕΡΗΔΟΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ
Οι επεξεργασμενοι υδατανθρακες κυριως προκαλουν τερηδονα, ολες οι τροφες παντως ειναι εν δυναμη δημιουργοι τερηδονας αν δεν απομακρυνθουν εγκαιρως.
Τροφές που προάγουν την τερηδόνα (πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο):
Γλυκά και ζαχαρούχα τρόφιμα: Καραμέλες, σοκολάτες, μπισκότα, γλυκά, αναψυκτικά και χυμοί με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αυτά τα τρόφιμα είναι η αγαπημένη τροφή" για τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα.
Λευκά ψωμιά και άλλα επεξεργασμένα προϊόντα: Το άμυλο, ειδικά από επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να μετατραπεί γρήγορα σε ζάχαρη, προσφέροντας την τροφή για τα βακτήρια στο στόμα.
Αλκοόλ και αναψυκτικά: Αυτά τα ποτά, εκτός από το ότι περιέχουν ζάχαρη, προκαλούν και αφυδάτωση, μειώνοντας την παραγωγή σάλιου, που είναι απαραίτητο για την προ...στασία των δοντιών.
Τροφές που μειώνουν την τερηδόνα και προστατεύουν τα δόντια:
Φρούτα και λαχανικά (μη γλυκά): Αν και τα φρούτα μπορεί να περιέχουν ζάχαρη, περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καθαριότητα των δοντιών. Ειδικά τα μήλα, τα καρότα και το σέλινο είναι εξαιρετικά για τη στοματική υγιεινή.
Γαλακτοκομικά προϊόντα: Γάλα, γιαούρτι και τυρί περιέχουν ασβέστιο και φώσφορο, που βοηθούν στην ενίσχυση του σμάλτου των δοντιών και στην αποκατάσταση των ουσιών που μπορεί να έχουν χαθεί λόγω της τερηδόνας.
Ξηροί καρποί: Αμύγδαλα, καρύδια και φιστίκια περιέχουν καλά λιπαρά και ασβέστιο, που ενισχύουν τα δόντια και την υγεία των ούλων. Επίσης, οι ξηροί καρποί βοηθούν στο "βούρτσισμα" των δοντιών λόγω της υφής τους.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Σπανάκι, μπρόκολο και άλλες πηγές φυλλικού οξέος περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στην ενδυνάμωση των δοντιών.
Tσάι χωρίς ζάχαρη: Τα τσάγια περιέχουν αντιοξειδωτικά και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της ανάπτυξης βακτηρίων που προκαλούν τερηδόνα.
Νερό: Το νερό, εκτός από την ενυδάτωση, βοηθά στην απομάκρυνση των τροφών και των βακτηρίων από το στόμα, ενώ η συχνή κατανάλωση νερού βοηθά στη διατήρηση του σάλιου, που έχει προστατευτική δράση.
Γενικά, η καλή στοματική υγιεινή είναι εξίσου σημαντική με τη διατροφή για την πρόληψη της τερηδόνας. Το βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και η χρήση οδοντικού νήματος είναι απαραίτητα για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφών και βακτηρίων.
Read more
Η τερηδόνα προκαλείται από βακτήρια που μετατρέπουν τα σάκχαρα των τροφών σε οξέα, τα οποία διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών. Ορισμένες τροφές προάγουν την τερηδόνα, ενώ άλλες τη μειώνουν.
Τροφές που προκαλούν τερηδόνα (επικίνδυνες για τα δόντια)
1. Σάκχαρα & Επεξεργασμένοι Υδατάνθρακες:
• Καραμέλες, γλυκά, σοκολάτες (ιδιαίτερα οι κολλώδεις)
• Αναψυκτικά, χυμοί με ζάχαρη, ενεργειακά ποτά
• Λευκό ψωμί, μπισκότα, πατατάκια
• Μέλι και σιρόπια (λόγω της κολλώδους υφής τους)
2. Ξινές και όξινες τροφές:
• Εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ – ειδικά σε χυμούς)
• Ξίδι, κρασί, ανθρακούχα... ποτά
• Ντομάτες (ειδικά σε σάλτσες με ζάχαρη)
3. Κολλώδεις & Αργής Διάλυσης τροφές:
• Αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, σύκα, δαμάσκηνα)
• Καραμέλες, ζελεδάκια, τσίχλες με ζάχαρη
Τροφές που μειώνουν την τερηδόνα (ευεργετικές για τα δόντια)
1. Γαλακτοκομικά προϊόντα (πλούσια σε ασβέστιο & φωσφορικά άλατα):
• Γάλα, γιαούρτι, τυρί (ιδιαίτερα σκληρά τυριά όπως το τσένταρ και η παρμεζάνα)
• Βοηθούν στην εξισορρόπηση των οξέων στο στόμα και προστατεύουν το σμάλτο
2. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες & σάλιο-διεγερτικές:
• Μήλα, καρότα, σέλινο (ενεργοποιούν τη ροή του σάλιου και καθαρίζουν τα δόντια)
• Ωμοί ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φουντούκια – έχουν ασβέστιο και πρωτεΐνες)
• Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, μπρόκολο – ενισχύουν το σμάλτο)
3. Τροφές που εξουδετερώνουν τα οξέα & έχουν αντιβακτηριακή δράση:
• Πράσινο και μαύρο τσάι (περιέχουν πολυφαινόλες που καταπολεμούν τα βακτήρια)
• Τυρί και γάλα (ουδετεροποιούν την οξύτητα του στόματος)
• Νερό (ξεπλένει τα βακτήρια και υπολείμματα τροφών)
Συμβουλές για την πρόληψη της τερηδόνας:
• Περιορισμός της κατανάλωσης ζάχαρης και κολλωδών τροφών.
• Βούρτσισμα 2 φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα.
• Χρήση οδοντικού νήματος για την απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών.
• Κατανάλωση τυριού ή γάλακτος μετά από γλυκά ή όξινες τροφές για εξισορρόπηση των οξέων.
• Επαρκής πρόσληψη νερού και αποφυγή ζαχαρούχων ποτών.
Αν θέλεις να προσαρμόσεις τη διατροφή σου για να μειώσεις την τερηδόνα, μπορείς να επικεντρωθείς σε γαλακτοκομικά, λαχανικά και τροφές που αυξάνουν τη ροή του σάλιου.
Read more
Οι τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, σε απλούς υδατάνθρακες και σε κακα λιπαρά προκαλούν τερηδόνα, ενώ τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες πχ φρούτα και λαχανικά μειώνουν και προλαμβάνουν την τερηδόνα.
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες.
Καμία τροφή δεν μειώνει την υπάρχουσα τερηδόνα. Δημιουργούν οι ζαχαρώδεις και κολλώδεις όπως καραμέλες, ζελεδάκια, αναψυκτικά κλπ.
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
Request pharmaceutical products recommendations or any medical prescription
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.