Γεια σας! Αν τρωμε λιγοτερο απο αυτο που χρειαζεται το σωμα μας, υπαρχει περιπτωση να κανουμε κατακρατηση υγρων, να νιωθουμε επιμονο πρηξιμο και να «κολλησει» η ζυγαρια;
Είναι σημαντικό να καταναλώνετε μια ισορροπημένη διατροφή που να καλύπτει τις ενεργειακές σας ανάγκες, προκειμένου να αποφύγετε παρενέργειες όπως κατακράτηση υγρών, πεπτικά προβλήματα και επιβράδυνση της απώλειας λίπους.
Αν παρατηρείτε συμπτώματα όπως κατακράτηση υγρών ή πρήξιμο, είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο ή γιατρό για να εξετάσετε την κατάστασή σας και να προσαρμόσετε τη διατροφή σας.
Ναι, είναι όντως πιθανό η μείωση της πρόσληψης θερμίδων να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών, επίμονο πρήξιμο και στασιμότητα στη ζυγαριά.
Ας δούμε πώς μπορεί να συμβεί αυτό:
1. Αφυδάτωση:
Παραδόξως, η μείωση της λήψης υγρών μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Όταν δεν προσλαμβάνουμε αρκετά υγρά, το σώμα μας προσπαθεί να διατηρήσει τα υπάρχοντα υγρά, μειώνοντας την παραγωγή ούρων και συγκρατώντας νερό στους ιστούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο, ιδιαίτερα στα άκρα, όπως τα πόδια και τους αστραγάλους.
2. Απώλεια μυϊκής μάζας:
Όταν δεν προσλαμβάνουμε αρκετές θερμίδες, το σώμα μας μπορεί να αρχίσει να διασπά μυϊκ...ό ιστό για ενέργεια. Η μυϊκή μάζα συγκρατεί περισσότερο νερό από το λίπος, επομένως η απώλεια μυών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια νερού και σε αίσθημα φουσκώματος.
3. Διαταραχές στις ορμόνες:
Η μείωση της πρόσληψης θερμίδων μπορεί να επηρεάσει ορμόνες που ρυθμίζουν την ισορροπία υγρών στο σώμα, όπως η αλδοστερόνη και η αντιδιουρητική ορμόνη (ADH). Αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε κατακράτηση υγρών.
4. Ιατρικές παθήσεις:
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατακράτηση υγρών μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενη ιατρική πάθηση, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική νόσο ή ηπατική νόσο. Εάν ανησυχείτε για την κατακράτηση υγρών, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ιατρό για να αποκλείσετε τυχόν ιατρικά προβλήματα.
Τι μπορείτε να κάνετε:
Αυξήστε την πρόσληψη υγρών: Πίνετε άφθονο νερό, ιδανικά 8-10 ποτήρια την ημέρα.
Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή: Φροντίστε να λαμβάνετε αρκετές θερμίδες από υγιεινές πηγές, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχα πρωτεΐνες.
Ασκηθείτε τακτικά: Η άσκηση βοηθά στην τόνωση της κυκλοφορίας και στην αποβολή περίσσειας υγρών από το σώμα.
Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού: Το υπερβολικό αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών.
Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ: Το αλκοόλ μπορεί να αφυδατώσει το σώμα σας και να επιδεινώσει την κατακράτηση υγρών.
Εάν η κατακράτηση υγρών επιμένει ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως πόνο, δύσπνοια ή αλλαγές στις συνήθειες ούρησης, συμβουλευτείτε έναν ιατρό.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η απώλεια βάρους πρέπει να γίνεται με υγιεινό τρόπο και υπό την καθοδήγηση ενός διαιτολόγου.
Read more
Καλημέρα σας. Αν τρώμε λιγότερο από αυτό που χρειαζόμαστε, θέτουμε το σώμα μας σε κατάσταση "στρες" με αποτέλεσμα να πεινάμε λιγότερο/περισσότερο, να νιώθουμε πρησμένοι και να μην αλλάζει το βάρος μας. Αλλά προσέξτε ότι η ζυγαριά μπορεί να μην μετακινείται και για άλλους λόγους, πχ να μην έχετε πολλά κιλά να χάσετε. Σε κάθε περίπτωση, θα πρότεινα να αυξήσετε την κατανάλωση νερού, φρούτων και λαχανικών, και να δείτε πώς θα πάει !
Καλησπέρα σας. Εάν τρώμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειαζόμαστε το λογικό είναι να χάνουμε βάρος (λίπος κυρίως). Εάν τρώμε πολύ λιγότερο από αυτό που χρειαζόμαστε πάλι θα χάσουμε βάρος αλλά αυτή τη φορά θα χάσουμε εκτός από λίπος και μυική μάζα και υγρά. Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής εάν τρώμε πολύ λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειαζόμαστε στην αρχή θα δούμε τη ζυγαριά να κατεβαίνει σχετικά γρήγορα όμως το σώμα μας λόγω προσαρμογής στη συνέχεια θα μειώσει κατά πολύ τους ρυθμούς απώλειας. Κάνουμε κατακρατήσεις μόνο όταν λαμβάνουμε κάποια φαρμακευτική αγωγή, όταν τρώμε πολύ αλάτι και όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό. Βέβαια εάν έχουμε... κατακράτηση υγρών μπορεί η απώλεια λίπους μπορεί να μην φαίνεται στη ζυγαριά, παρόλα αυτά εάν κάνουμε σωστή διατροφή η απώλεια λίπους συνεχίζεται. Read more
Καλησπέρα σας. Όσον αφορά την κατακράτηση και το πρήξιμο είναι μάλλον απίθανο να συνδέονται με μειωμένη λήψη τροφής. Όσον αφορά το κόλλημα της ζυγαριάς πράγματι προέρχεται από μειωμένη θερμιδική πρόσληψη και είναι αναπόφευκτο. Ένας διαιτολόγος έχει την εμπειρία να σας βοηθήσει να το προσπεράσετε με το καλύτερο δυνατό τρόπο.
Γεια σας,
Η κατακράτηση δεν φαίνεται να σχετίζεται με ενεργειακή κατανάλωση χαμηλότερη από αυτή που χρειαζόμαστε (ενεργειακό ισοζύγιο), αλλά με άλλους παράγοντες (αλκοόλ, νάτριο, ορμονικοί λόγοι).
Για την κατακράτηση υγρών είναι σημαντικό να έχετε καλή ενυδάτωση κυρίως με νερό μέσα στην ημέρα. Το επίμονο πρήξιμο ή το να κολλήσει η ζυγαριά μπορεί να συμβεί κατά καιρούς για διάφορους λόγους πχ ορμονικά προβλήματα ή δυσανεξία στη λακτόζη ή στη γλουτένη ή σε ευερέθιστο έντερο ή όταν ακολουθείτε πολύ ακραίες διατροφές ή πολύ στερητικές διατροφές χωρίς επαγγελματική υποστήριξη. Καλό θα είναι να επισκεφθείτε έναν κλινικό διαιτολόγο ώστε να σας βοηθήσει, να σας συντάξει ένα εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες σας και να σας παρακολουθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα με κατάλληλες μετρήσεις.
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
Get instant expert guidance for your medical concerns now!
We’ll send you an email when a specialist responds.