iosi-gripi-kryologima
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ίωση: Γρίπη και κρυολόγημα

Γίνε γρήγορα καλά χωρίς πυρετό, βήχα ή συνάχι

Δημητρακοπούλου Ναταλία Γιαννοπούλου Μαρία
Παναγιώτης Σουνιάδης

Συντάχθηκε από την Παθολόγο Δημητρακοπούλου Ναταλία, την Γενικό Γιατρό Γιαννοπούλου Μαρία και τον Παιδίατρο Σουνιάδη Παναγιώτη στις 08 Ιανουαρίου 2018

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Μύθοι και αλήθειες

Μύθος #1

Το εμβόλιο δεν ενδείκνυται για εγκύους.

Η αλήθεια

Το εμβόλιο μπορεί να γίνει κανονικά και από εγκύους. Υπάρχει σύσταση που επιτρέπει να γίνεται από το πρώτο κιόλας τρίμηνο της κύησης. Δεν έχουν αναφερθεί επιπτώσεις μέχρι στιγμής.

Μύθος #2

Το κρυολόγημα δεν κολλάει.

Η αλήθεια

Το κρυολόγημα κολλάει και μάλιστα, εύκολα. Βεβαίως, η γρίπη έχει ακόμη υψηλότερη μεταδοτικότητα, αλλά και το κοινό κρυολόγημα δείχνει να έχει μεταδοτικότητα.

Μύθος #3

Το πανδημικό εμβόλιο για τη γρίπη δεν είναι ασφαλές.

Η αλήθεια

Όχι, το πανδημικό εμβόλιο αποτελεί μία εγκεκριμένη και συνιστώμενη μέθοδο πρόληψης της γρίπης. Είναι ένα αρκετά ασφαλές εμβόλιο, το οποίο αποτρέπει τις δυσάρεστες επιπλοκές της γρίπης, ειδικότερα σε άτομα υψηλού κινδύνου. Οι παρενέργειες που έχουν αναφερθεί περιορίζονται σε τοπικές αντιδράσεις, ήπιο άλγος και ήπια συμπτώματα γρίπης και δεν ξεπερνούν τις 3 μέρες όταν εμφανιστούν. Ωστόσο ακόμη κι έτσι, δεν είναι συχνό φαινόμενο. Αντενδείκνυται σε εμπύρετες καταστάσεις, σε άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία στο αβγό ή έχουν εμφανίσει αντίδραση σε προηγούμενο αντίστοιχο εμβολιασμό.

Μύθος #4

Αν βγω έξω ντυμένος ελαφρά μπορεί να κρυολογήσω.

Η αλήθεια

Το κρύο δε μπορεί να μας αρρωστήσει. Οι ιοί είναι αυτοί που ευθύνονται για το κρυολόγημα. Αυτό που κάνει το κρύο είναι ότι ενεργοποιεί τους ρινοϊούς (ομάδα RNA ιών που μπορούν να προκαλέσουν το κοινό κρυολόγημα), οι οποίοι μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρηγορότερα όταν το σώμα έχει χαμηλότερη θερμοκρασία.

Μύθος #5

Έκανα πέρυσι το εμβόλιο για τη γρίπη, άρα δεν κινδυνεύω ούτε φέτος να κολλήσω.

Η αλήθεια

Το εμβόλιο πρέπει να γίνεται μία φορά ετησίως. Δε συνιστάται ούτε να γίνεται συχνότερα ούτε σπανιότερα. Τα αντισώματα που παράγονται στον οργανισμό διαρκούν περίπου 4 μήνες. Γι’ αυτό και απαιτείται ετήσια ανανέωση. Επιπλέον, οι ιοί μεταλλάσσονται, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να υπάρχουν διαφορετικά υποστελέχη τα οποία προκαλούν γρίπη.

Μύθος #6

Το κρυολόγημα προκαλείται από το κρύο.

Η αλήθεια

Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν μπορείς να κρυολογήσεις λόγω χαμηλών θερμοκρασιών. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι με το κρύο ενεργοποιείται ο ταχύς πολλαπλασιασμός των ρινοϊών με αποτέλεσμα να ευνοείται το κρυολόγημα. Επιπλέον, η μύτη έχει πιο χαμηλή θερμοκρασία από το υπόλοιπο σώμα όταν είμαστε σε κρύο περιβάλλον. Αυτό επηρεάζει τον ανοσοποιητικό μηχανισμό στη μύτη. Η ουσία είναι ότι αρρωσταίνουμε από τους ιούς που κυκλοφορούν και μεταδίδονται από άτομο σε άτομο και όχι από το κρύο.

Μύθος #7

Η κοτόσουπα βελτιώνει τα συμπτώματα της γρίπης.

Η αλήθεια

Όχι δεν τα βελτιώνει. Κατά τη διάρκεια μιας γριπώδους συνδρομής, προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάρρωση είναι σημαντική η λήψη επαρκούς ποσότητας υγρών και η πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία διατροφή, ώστε να επιτυγχάνεται η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Υπό αυτήν την έννοια, η κοτόσουπα δε βελτιώνει τα συμπτώματα της γρίπης, αλλά συμβάλλει στην ταχύτερη ανάρρωση μέσω της ενυδάτωσης και της παροχής πρωτεϊνών στον οργανισμό.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Harrison΄s Principles of Internal Medicine, Manual of Medicine, 16th edition.

2. Robert M. Kliegman, Bonita M.D. Stanton, Joseph St. Geme, Nina F Schor, Richard E. Behrman. 'Nelson Textbook of Pediatrics', 19th Edition Elsevier

3. Committee on Infectious Diseases; American Academy of Pediatrics; David W. Kimberlin, MD, FAAP; Michael T. Brady, MD, FAAP; Mary Anne Jackson, MD, FAAP; Sarah S. Long, MD, FAAP. 'Red Book 2018', 31st Edition

4. "Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διάγνωση και Θεραπεία των Λοιμώξεων", Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, 2η έκδοση, 2015.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.