Μάθε τα πάντα για τα συμπτώματα και τη μετάδοση του aids
Θεραπεία και αντιμετώπιση του HIV-Aids
Δεν υπάρχει διαθέσιμη οριστική θεραπεία για τον HIV, ωστόσο υπάρχουν φάρμακα που στοχεύουν στον έλεγχο και στον περιορισμό του ιού και ως εκ τούτου στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή, αλλά και στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου. Τα φάρμακα δρουν βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναπλαστεί και να μπλοκάρει την περαιτέρω καταστροφή του.
Η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεται λέγεται αντιρετροϊκή αγωγή (ART). Στόχος της είναι να μπλοκάρει τον ιό με διαφορετικούς τρόπους. Συνιστάται να λαμβάνεται από όλους τους οροθετικούς ασθενείς, ανεξαρτήτως του επιπέδου των CD4 T κυττάρων που εντοπίζονται στο αίμα τους. Συνήθως λαμβάνεται συνδυασμός τριών φαρμάκων από δύο κατηγορίες, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα ανάπτυξης ανθεκτικότητας του ιού σε κάποια φαρμακευτική ουσία.
“Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για τον ιό HIV είναι απαραίτητη ανεξαρτήτως επιπέδου CD4 T κυττάρων, σύμφωνα με τα δεδομένα των μελετών της τελευταίας 10ετίας.”
Η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά και με τη συμβουλή του γιατρού για όλη τη ζωή του ασθενούς. Η αντιρετροϊκή αγωγή είναι πλέον ένα χάπι την ημέρα και ουσιαστικά χωρίς παρενέργειες (Single Tablet Regimens). Αν λαμβάνει παράλληλη αγωγή για κάποιο άλλο χρόνιο ή μη νόσημα, θα πρέπει επίσης να ενημερώσει το γιατρό. Μετά από σύντομο διάστημα λήψης τακτικής φαρμακευτικής αγωγής, ο ιός δεν είναι ανιχνεύσιμος στον οργανισμό και δεν μπορεί να μεταδοθεί.
Θεραπεία προφύλαξης μετά την έκθεση στον ιό HIV
Αν έχεις εκτεθεί στον ιό HIV, αν για παράδειγμα, είχες σεξουαλική επαφή με κάποιο άτομο θετικό στον ιό, μπορείς να λάβεις ειδική αντιρετροϊκή αγωγή (PEP), ώστε να αποτρέψεις τη μόλυνση. Η αγωγή αυτή θα πρέπει να ληφθεί το πολύ μέσα σε 72 ώρες από την ύποπτη επαφή και θα πρέπει να συνεχίσει να χορηγείται για 1 μήνα. Είναι πολύ σημαντικό να εξεταστείς από γιατρό πριν τη λάβεις, ώστε να ανιχνευθεί αν έχεις ήδη εκτεθεί στον ιό. Αφού ολοκληρωθεί η θεραπεία θα πρέπει να επαναλάβεις τον έλεγχο για να διαπιστωθεί αν ήταν αποτελεσματική.
“Αν έχεις κάποια σεξουαλική επαφή υψηλού κινδύνου (π.χ. χωρίς προφύλαξη πρωκτική επαφή με άγνωστο άτομο) και έχεις υποψίες μπορείς να απευθυνθείς στους ειδικούς για να λάβεις προφυλακτική αγωγή.”