Spastic colitis
Αντιμετώπισε το ευερέθιστο έντερο και τον πόνο στην κοιλιά
Τι είναι η σπαστική κολίτιδα
Η σπαστική κολίτιδα είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Παρόλο που έχει επικρατήσει στη χρήση του ο όρος σπαστική κολίτιδα, στην ουσία δεν υφίσταται ως ιατρικός όρος. Η συγκεκριμένη λειτουργική πάθηση καλείται σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Πρόκειται για μία νόσο που προτιμά τις γυναίκες, αφού η πλειοψηφία των ασθενών είναι γυναίκες. Συνήθως πρωτοεμφανίζεται κατά την εφηβεία και επηρεάζει ηλικίες 18-40 ετών. Μετά τις ηλικίες αυτές φαίνεται ότι η ένταση των συμπτωμάτων αρχίζει να μειώνεται. Οι ασθενείς αντιλαμβάνονται με την πάροδο των ετών τη φύση του προβλήματός τους και τι πρέπει να αποφεύγουν για να περιορίσουν τα συμπτώματα και αυτό φαίνεται να παίζει ρόλο στην ύφεση αυτών.
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες.
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μία διαταραχή που επηρεάζει κυρίως το παχύ έντερο, προκαλώντας πόνο και προβλήματα στη λειτουργία του. Ο κενώσεις του ασθενούς είναι είτε πιο συχνές είτε πιο αραιές (διάρροια ή δυσκοιλιότητα) είτε εναλλαγές των παραπάνω ή σε άλλη περίπτωση μπορεί να είναι διαφορετικές (πιο σκληρές, πιο μαλακές ή πιο υγρές).
Συνήθως διαρκεί πολλά χρόνια, ωστόσο δεν είναι απειλητικό για την υγεία. Κάποιοι από τους ασθενείς που έχουν ευερέθιστο έντερο όμως, μπορεί να παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα, που να επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους.
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Οι άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό αναγκάζονται αρκετές φορές να περιοριστούν στη ζωή τους και συχνά απομονώνονται, καθώς το πρόβλημα αυτό δεν τους επιτρέπει να είναι συνεπείς στις καθημερινές τους δραστηριότητες και υποχρεώσεις.
Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσεις θεραπεία από ειδικούς, καθώς όχι μόνο θα ανακουφιστείς από τον πόνο στο έντερο, αλλά θα βελτιωθεί σημαντικά και η ποιότητα ζωής σου. Η θεραπεία δεν έχει στόχο την απαλλαγή από τη νόσο, καθώς δεν υπάρχει οριστική αντιμετώπιση, ωστόσο οι διαιτητικές αλλαγές και η λήψη φαρμάκων θα περιορίσουν τις εξάρσεις.
Τα αίτια πρόκλησης δεν είναι σε όλους τους ασθενείς τα ίδια. Παρόλα αυτά, το κοινό σημείο είναι ότι πυροδοτούνται και παρουσιάζουν έξαρση μετά από ορισμένες τροφές και όταν ο ασθενής βιώνει μία πολύ αγχωμένη περίοδο.