spastic-colitis
THEMES

Read scientific articles on

NEW SEARCH

Spastic colitis

Αντιμετώπισε το ευερέθιστο έντερο και τον πόνο στην κοιλιά

Kyriakos Nikolaos Tapakis Leuteris
Ritsou Maria

Written by Gastroenterologist Κυριάκο Νικόλαο, Homeopathist Ταπάκη Λευτέρη and Dietitian - Nutritionist Ρίτσου Μαρία & Συνεργάτες on 22 February 2019

Reviewed by Ioanna Vlassi from our scientific team

Τι είναι η σπαστική κολίτιδα

Η σπαστική κολίτιδα είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Παρόλο που έχει επικρατήσει στη χρήση του ο όρος σπαστική κολίτιδα, στην ουσία δεν υφίσταται ως ιατρικός όρος. Η συγκεκριμένη λειτουργική πάθηση καλείται σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Πρόκειται για μία νόσο που προτιμά τις γυναίκες, αφού η πλειοψηφία των ασθενών είναι γυναίκες. Συνήθως πρωτοεμφανίζεται κατά την εφηβεία και επηρεάζει ηλικίες 18-40 ετών. Μετά τις ηλικίες αυτές φαίνεται ότι η ένταση των συμπτωμάτων αρχίζει να μειώνεται. Οι ασθενείς αντιλαμβάνονται με την πάροδο των ετών τη φύση του προβλήματός τους και τι πρέπει να αποφεύγουν για να περιορίσουν τα συμπτώματα και αυτό φαίνεται να παίζει ρόλο στην ύφεση αυτών.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μία διαταραχή που επηρεάζει κυρίως το παχύ έντερο, προκαλώντας πόνο και προβλήματα στη λειτουργία του. Ο κενώσεις του ασθενούς είναι είτε πιο συχνές είτε πιο αραιές (διάρροια ή δυσκοιλιότητα) είτε εναλλαγές των παραπάνω ή σε άλλη περίπτωση μπορεί να είναι διαφορετικές (πιο σκληρές, πιο μαλακές ή πιο υγρές).

Συνήθως διαρκεί πολλά χρόνια, ωστόσο δεν είναι απειλητικό για την υγεία. Κάποιοι από τους ασθενείς που έχουν ευερέθιστο έντερο όμως, μπορεί να παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα, που να επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Οι άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό αναγκάζονται αρκετές φορές να περιοριστούν στη ζωή τους και συχνά απομονώνονται, καθώς το πρόβλημα αυτό δεν τους επιτρέπει να είναι συνεπείς στις καθημερινές τους δραστηριότητες και υποχρεώσεις.

Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσεις θεραπεία από ειδικούς, καθώς όχι μόνο θα ανακουφιστείς από τον πόνο στο έντερο, αλλά θα βελτιωθεί σημαντικά και η ποιότητα ζωής σου. Η θεραπεία δεν έχει στόχο την απαλλαγή από τη νόσο, καθώς δεν υπάρχει οριστική αντιμετώπιση, ωστόσο οι διαιτητικές αλλαγές και η λήψη φαρμάκων θα περιορίσουν τις εξάρσεις.

Τα αίτια πρόκλησης δεν είναι σε όλους τους ασθενείς τα ίδια. Παρόλα αυτά, το κοινό σημείο είναι ότι πυροδοτούνται και παρουσιάζουν έξαρση μετά από ορισμένες τροφές και όταν ο ασθενής βιώνει μία πολύ αγχωμένη περίοδο.

Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
Resources

1. Vithoulkas G., The Science of Homeopathy. 6th Edition. International Academy of Classical Homeopathy. 2006.

2. Morrison R., Desktop Companion to Physical Pathology. Hahnemann Clinic Publishing 1998.

3. http://www.emedicine.medscape.com/article/180389-overview

4. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome/symptoms-causes/syc-20360016

5. http://www.nhs.uk/conditions/irritable-bowel-syndrome-ibs/

This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.
This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on [email protected]
Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Join doctoranytime for free by clicking here.

Something went wrong

Try again later

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.