Λύσε τις απορίες σου για την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση
Συχνές ερωτήσεις ασθενών
Ποια προβλήματα υγείας ξεκινούν με την εμμηνόπαυση;
Με την εμμηνόπαυση δεν κυκλοφορούν αρκετά οιστρογόνα στο αίμα, άρα οι βλάβες βαθμιαία επιδρούν στο καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ επηρεάζονται και τα οστά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος οστεοπόρωσης. Το δέρμα μπορεί να χάσει σταδιακά την ελαστικότητά του, ενώ η γυναίκα αρχίζει να βιώνει κολπική ξηρότητα και μειωμένη ερωτική επιθυμία. Έχει παρατηρηθεί, επίσης, ότι αλλάζει ο μεταβολισμός της, αφού πλέον είναι ευκολότερο να πάρει βάρος και το λίπος συσσωρεύεται στην περιοχή της κοιλιάς. Τέλος, με την πάροδο της ηλικίας αυξάνεται και ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού.
Σε ποιες περιπτώσεις είναι καλό μια γυναίκα να πάρει χάπια για να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση;
Η ορμονική υποκατάσταση προτείνεται σε περιπτώσεις που η γυναίκα παρουσιάσει πρόωρη εμμηνόπαυση. Αυτό συμβαίνει για να προστατευθεί το καρδιαγγειακό της σύστημα και η υγεία της οστικής πυκνότητας. Η θεραπεία που θα της προτείνει ο γιατρός της θα χορηγηθεί μέχρι τη φυσιολογική ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης.
Είναι φυσιολογικό να έχω πρήξιμο στην κοιλιά και πόνους περιόδου κατά την εμμηνόπαυση;
Οι πόνοι στη συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να οφείλονται είτε σε ορμονικούς λόγους είτε σε φουσκώματα και δυσπεψία που προκαλούνται στο γαστρεντερικό κατά την περίοδο εκείνη. Είναι γεγονός ότι η γυναίκα παρουσιάζει μεγαλύτερη κατακράτηση υγρών και το λίπος αποθηκεύεται στο σημείο της κοιλιάς. Συχνά νιώθει πρήξιμο και φούσκωμα. Αν συνοδεύεται από έντονο ή συνεχή πόνο θα πρέπει να ενημερώσεις το γιατρό σου.
Τι πρέπει να κάνω για να χάσω κιλά στην εμμηνόπαυση;
Αν νιώθεις ότι έχεις πάρει βάρος το οποίο θέλεις να ξεφορτωθείς, θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό διαιτολόγο για να σε βοηθήσει. Οι συμβουλές για δίαιτα που απευθύνονται σε όλους συνήθως δεν είναι αποτελεσματικές και αν είναι, το αποτέλεσμα είναι μόνο πρόσκαιρο. Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και ο μεταβολισμός λειτουργεί διαφορετικά κατά την εμμηνόπαυση. Η δίαιτα που θα ακολουθήσεις πρέπει να είναι εξατομικευμένη και να λαμβάνεται υπόψιν το ιατρικό ιστορικό σου, η κλινική σου εικόνα και βεβαίως, οι διατροφικές σου προτιμήσεις.