diet-and-nutricion
THEMES

Read scientific articles on

NEW SEARCH
Diet and nutrition

Διαχειρίσου το βάρος σου με αποτελεσματικότητα

Βρες τον Δείκτη Μάζας Σώματός σου και δες πού πρέπει να απευθυνθείς

ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Lamprinou Hristina-Polina

Written by Dietitian - Nutritionist Λαμπρινού Χριστίνα-Πωλίνα on 05 June 2018

Reviewed by Ioanna Vlassi from our scientific team

Τι περιλαμβάνει η πρώτη επίσκεψη στο διαιτολόγο

Η πρώτη επίσκεψη στο διαιτολόγο είναι η πιο σημαντική, καθώς εκεί θα καταγραφεί το πλήρες ιατρικό ιστορικό σου, οι επιλογές σου στο φαγητό, τυχόν δυσανεξίες σε τρόφιμα, το ακριβές σωματικό σου βάρος, αλλά και ό,τι άλλο θέλεις να πεις στο διαιτολόγο σου. Επιπλέον, θα έχεις την ευκαιρία να συζητήσεις με τον ειδικό για το διατροφικό πρόγραμμά σου και να συμμετέχεις κι εσύ στη διαμόρφωσή του αναλόγως των γευστικών σου επιλογών ή απορρίψεων.

Λιπομέτρηση Ανάλυση σύστασης σώματος

Λιπομέτρηση & Ανάλυση σύστασης σώματος

Με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων μετράται η ποσότητα λίπους που έχουμε στο σώμα μας είτε τμηματικά είτε στο σύνολό του. Συνήθως γίνεται με τη χρήση δερματοπτυχόμετρου ή βιοηλεκτρικής αντίστασης. Για να είναι ακριβή τα αποτελέσματά της θα πρέπει να μην έχεις φάει τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν, ιδανικά να μην είσαι αδιάθετη (για γυναίκες), να μην έχεις ασκηθεί τις τελευταίες 12 ώρες πριν τη λιπομέτρηση, διότι αλλοιώνεται το αποτέλεσμα.

Καταγραφή ιστορικού διατροφικών επιλογών

Καταγραφή ιστορικού & διατροφικών επιλογών

Η διαδικασία αυτή στοχεύει στο να ληφθεί αναλυτικό ιατρικό ιστορικό, να γίνει καταγραφή πιθανής φαρμακευτικής αγωγής και στο να διαπιστώσει ο ειδικός ποιες είναι οι διατροφικές που προτιμήσεις, ώστε να τις εντάξει στο διαιτολόγιο που θα σχεδιάσει ειδικά για εσένα, με βάση το σύνολο των συλλεχθέντων στοιχείων. Είναι σημαντικό να αναφέρεις τόσο τις τροφές που σου αρέσουν γευστικά όσο και αυτές που δεν σου αρέσουν και δεν θα ήθελες να καταναλώσεις.

Σχεδιασμός διαιτολογίου

Σχεδιασμός διαιτολογίου

Αφού προηγηθούν όλα τα παραπάνω βήματα, ο ειδικός θα σχεδιάσει ένα πρόγραμμα διατροφής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (συνήθως 1-2 βδομάδες). Στη συνέχεια, θα ζητήσει να επανέλθεις στο ιατρείο, ώστε να επαναληφθεί η διαδικασία και να διαπιστωθεί αν το διαιτολόγιο είχε αποτελεσματικότητα.

Λαμπρινού Χριστίνα-Πωλίνα
Η Λαμπρινού Χριστίνα-Πωλίνα - Διαιτολόγος - Διατροφολόγος λέει:

“Εμπιστευτείτε διαιτολόγους με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και μη βασίζεστε σε αμφιβόλου προελεύσεως συμβουλές.”

Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
Resources

1. WHO Consultation on Obesity (‎1999: Geneva, Switzerland)‎ & World Health Organization. (‎2000)‎. Obesity : preventing and managing the global epidemic : report of a WHO consultation. World Health Organization, last accessed 18 June 2021

2. https://www.truthaboutweight.global/gr/el/support/whats-your-body-mass-index-bmi.html

3. https://www.truthaboutweight.global/gr/el/science/do-not-weigh-it.html

4. https://www.truthaboutweight.global/gr/el/science/do-not-weigh-it.html

5. https://www.reamaternity.gr/pachysarkia-amp-ypogonimotita/

6. https://www.eiep.gr/%CF%80%CE%B1%CF%87%CF%85%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CE%B1%CE%BA%CF%87%CE%B1%CF%81%CF%8E%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%82

7. Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα 2008, https://www.moh.gov.gr

This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.
This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on [email protected]
Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Join doctoranytime for free by clicking here.

Something went wrong

Try again later

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.