Καλησπέρα, Έχω μια κόρη 20 ετών φοιτήτρια, η οποία όταν είναι σε σχέση, η σχέση γίνεται εξάρτηση. Στην παιδική ηλικία του παιδιού δεν υπάρχει εγκατάλειψη, και εγώ αλλά και ο σύζυγό μου ήμασταν και ήμαστε πάντα κοντά στο παιδί με πολύ αγάπη και στοργή. Δεν ξέρω πως να τη βοηθήσω. Τι να κάνω;
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προτείνετε στην κόρη σας να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία. Αν έχει εξαρτητικά χαρακτηριστικά στην προσωπικότητα της, αυτό μπορεί να είναι κάτι ιδιοσυγκρασιακό και ίσως να είναι μια φάση που με τον καιρό θα ξεπεραστεί. Για να μην ταλαιπωρείται όμως χρειάζεται ψυχοθεραπεία που θα της χαρίσει αυτογνωσία και θα την βοηθήσει να ξεπεράσει την εξαρτητικότητα της. Όμως είναι ενήλικη και θα πρέπει να το αποφασίσει η ίδια.
Καλησπέρα σας. Κατανοώ την ανησυχία σας για την κόρη σας και είναι πολύ θετικό που είστε δίπλα της με αγάπη και φροντίδα. Η εξάρτηση σε μια σχέση μπορεί να είναι σύνθετο ζήτημα, και ακόμα και όταν το οικογενειακό περιβάλλον είναι σταθερό, οι σχέσεις μπορεί να επηρεαστούν από διάφορους παράγοντες.
Μια ιδέα που θα μπορούσε να βοηθήσει είναι να σκεφτείτε να ξεκινήσετε κι εσείς ψυχοθεραπεία. Μέσα από αυτή, θα μπορέσετε να κατανοήσετε καλύτερα τις δυναμικές που ίσως υπάρχουν και να βρείτε τρόπους να στηρίξετε την κόρη σας πιο αποτελεσματικά. Η δική σας θεραπεία μπορεί να σας προσφέρει νέες προοπτικές και να ενισχύσει τη σχέση σας μαζί της..., δημιουργώντας ένα ακόμη πιο υποστηρικτικό περιβάλλον για την ίδια.
Read more
Η κόρη σας χρειάζεται ψυχοθεραπεία ώστε να βρεθούν οι αιτίες και πώς θα το αντιμετωπίσει να μπορεί να διαχειριστεί καταστάσεις στην σχέση της και γενικότερα στις σχέσεις της
Η υπερπροστατευτικότητα, δεν είναι πάντα καλός σύμβουλος . Θα ήταν καλό πιστεύω να ξεκινούσε η κόρη σας ψυχοθεραπεία. Εξάλλου είναι ενήλικη
Καλό θα ήταν να το συζητήσει εφόσον θέλει με ειδικό ψυχοθεραπευτή.
Καλησπέρα! Αρχικά είναι πολύ ωραίο που είστε τόσο κοντά στην κόρη σας και εσείς και ο σύζυγος.
Έχει σημασία τι ακριβώς εννοείτε "εξάρτηση": Για να προβληματίζεστε σίγουρα έχετε δεί κάτι που σας ανησυχεί, αλλά μήπως πρόκειται απλά για μία νέα κοπέλα που κάνει τις πρώτες της σχέσεις και δεν μπορεί ακόμα να ρυθμίσει πόσο να επενδύσει σε καθεμία και τι απόσταση να κρατήσει?
Είναι πάντα δύσκολο για εναν γονέα να βλέπει το παιδί του να πληγώνεται, αλλά δυστυχώς αυτό ειναι αναπόφευκτο - αρκεί να μη φτάνουν τα πράγματα στα άκρα. Εφόσον η κόρη σας έχει βιώσει σχέσεις αγάπης στην οικογένεια (έχει σημασία και η σχέση η δική σας με το...ν σύζυγο, όχι μόνον με το παιδί) έχει όλα τα εφόδια να βρει τον δρόμο της παρά τις όποιες αστοχίες.
Κάτι άλλο που έχει σημασία είναι κατά πόσον η ίδια αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει κάποιο προβληματικό μοτίβο στον τρόπο που σχετίζεται (εφόσον πρόκειται για κάτι τέτοιο). Εάν είναι δεκτική σε συμβουλές, εάν θέλει και ζητάει τη γνώμη σας τότε φυσικά θα της την δώσετε. Εάν όμως είναι αρνητική ή αντιδράει άσχημα όταν της μιλάτε τότε ίσως απλά να προσπαθήσετε να είστε δίπλα της, να την ακούτε και να της δείχνετε ότι είστε εκεί. Έτσι δεν θα νιώθει ότι την κατακρίνετε και δεν θα γίνεται αμυντική απέναντί σας. Ξέρει ότι την αγαπάτε και τη νοιάζεστε και θα έρθει μονη της σε εσάς όταν θα το χρειαστεί και θα είναι έτοιμη.
Read more
Καλησπέρα σας. Κατανοώ την ανησυχία σας για τη σχέση της κόρης σας και τη δυσκολία που αντιμετωπίζετε βλέποντας την να γίνεται εξαρτημένη σε ρομαντικές σχέσεις. Παρόλο που από την παιδική της ηλικία δεν υπήρξαν σημάδια εγκατάλειψης και εσείς ως γονείς προσφέρατε στοργή και υποστήριξη, η εξαρτητική συμπεριφορά μπορεί να συνδέεται με άλλους παράγοντες, όπως η ανασφάλεια ή η ανάγκη για επιβεβαίωση. Το πρώτο σημαντικό βήμα είναι η συζήτηση. Μιλήστε ανοιχτά μαζί της, χωρίς κριτική, προσπαθώντας να κατανοήσετε πώς νιώθει στις σχέσεις της και αν υπάρχει κάποια βαθύτερη ανάγκη ή φόβος που τη δυσκολεύει. Σημαντικό είναι να νιώσει πως την ακούτε και τη... στηρίζετε, ανεξάρτητα από το τι νιώθει. Η εξαρτητική συμπεριφορά μπορεί συχνά να προέρχεται από ανασφάλειες ή την ανάγκη για συναισθηματική ασφάλεια. Μπορεί να φοβάται τη μοναξιά ή να νιώθει ότι η προσωπική της αξία εξαρτάται από την επιβεβαίωση που παίρνει μέσα από τις σχέσεις της. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να διερευνηθεί περαιτέρω με τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας. Μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση θα μπορούσε να βοηθήσει την κόρη σας να κατανοήσει και να διαχειριστεί καλύτερα τα συναισθήματά της, χτίζοντας παράλληλα την αυτοεκτίμηση της και τη δυνατότητα να δημιουργήσει πιο ισορροπημένες σχέσεις. Η αυτογνωσία και η κατανόηση των συναισθημάτων της μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της. Μέσα από την ψυχοθεραπεία, μπορεί να μάθει να αναγνωρίζει τα μοτίβα εξάρτησης και να αναπτύξει πιο υγιείς τρόπους διαχείρισης των συναισθημάτων της. Επίσης, η υποστήριξή σας ως γονείς είναι πολύτιμη, δείχνοντας της ότι την αγαπάτε και τη στηρίζετε ανεξάρτητα από την κατάσταση της σχέσης της, δίνοντας της έτσι τη σιγουριά ότι η αξία της δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις σχέσεις που δημιουργεί. Η διερεύνηση της κατάστασης και η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας είναι σημαντικά βήματα που μπορούν να προσφέρουν λύσεις. Read more
Κλινική Ψυχολόγος
Καλησπέρα σας! Η έννοια της εξάρτησης μπορεί να έχει πολλές διακυμάνσεις κι αιτίες, οπότε καλό θα ήταν να εξετάσετε πως εκείνη το βιώνει μέσα από συζήτηση μαζί της. Εάν συνεχίζετε να βλέπετε ανησυχητικές συμπεριφορές, παροτρύνετέ την να επισκεφθεί κάποιον ειδικό.
Καλησπέρα! Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι η εξάρτηση σε σχέσεις μπορεί να προκύψει από προσωπικές ανασφάλειες, ανάγκη για επιβεβαίωση ή φόβο μοναξιάς, ακόμα και αν δεν υπήρχε έλλειψη αγάπης στην οικογένεια. Μπορείτε να βοηθήσετε την κόρη σας ενθαρρύνοντάς τη να αναπτύξει την αυτοεκτίμησή της και την ανεξαρτησία της. Συζητήστε ανοιχτά μαζί της για τις σχέσεις και την υγιή ισορροπία μεταξύ προσωπικού χώρου και σύνδεσης. Ίσως η συμβουλευτική ή η ψυχοθεραπεία να τη βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα τα συναισθήματά της και να διαχειριστεί την τάση εξάρτησης.
Καλησπέρα,
Παρά την υπερβολική αγάπη και φροντίδα που προσφέρατε, όπως λέτε, εσείς και ο σύζυγός σας στην κόρη σας κατά την παιδική της ηλικία, η ανάγκη της για συναισθηματική ασφάλεια την οδηγεί σε σχέσεις που την περιορίζουν.
Είναι σημαντικό να κατανοηθούν τις ρίζες αυτού του μοτίβου συμπεριφοράς και μέσα από την ψυχοθεραπεία να ενδυναμωθεί το εγώ της.
Αυτή την βοήθεια θα μπορέσει να την προσφέρει στην κόρη σας ο ψυχολόγος.
Εσείς αυτό που έχετε να κάνετε είναι να είστε υποστηρικτική και να την ακούτε χωρίς κριτική.
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.