Καλησπέρα σας! Ήθελα να σας ρωτήσω είμαι 30 χρονών γυναίκα και έχω περιοδοντίτιδα όπου πήγα στην οδοντίατρο και κάναμε αμέσως βαθύ καθαρισμό και laser και μου έχει δώσει θεραπεία για το σπίτι με ειδική οδοντόκρεμα, στοματικό διάλυμα και τζελ για τον πρώτο μήνα. Από την περιοδοντίτιδα μου είπε πως κουνιοντουσαν λίγο ήδη 4 δόντια. Μετά το laser σε κάποια σημεία στα ούλα νιώθω λίγο πόνο ιδίως στο βούρτσισμα όπου μόνο τα κάτω μπροστά ματώνουν λιγο. Την τελευταία μιάμιση μέρα με πονάει λιγο στα ούλα ένα δόντι προς τα μπροστά οπου φαίνεται το ούλο μέχρι κάτω να είναι λίγο κόκκινο και σαν να έχουν σχηματιστεί κόκκινες "γράμμουλες"και εκεί που ξεκινάει το δόντι υπάρχει λίγο αυτό το πράσινο του μικροβίου που εμφανίζεται στην περιοδοντίτιδα. Νομίζω πως δεν ήταν έτσι. Έχω τρεις ερωτήσεις: 1) Είναι φυσιολογικό να εμφανίζεται από τέτοια ηλικία; (Οι γονείς μου δεν έχουν τέτοιο ιστορικό - ο πατέρας μου καρδιοπαθεις, ίσως παλιότερα η θεία μου να είχε περίοδο/δα) 2. Διάβασα ότι η περιοδοντίτιδα έχει ρίσκο και για καρδιοπάθεια. Υπάρχει κάποια τέτοια περίπτωση και είναι κάτι που θα πρέπει να επιφυλάσσομαι ενδεχομένως στο κοντινό και μακρινό μέλλον; 3. Γιατί μετά την θεραπεία (έχουν περάσει 8 ημέρες) έχω αυτά τα συμπτώματα; Μπορεί να είναι φλεγμονή; Ευχαριστώ
1.Ναι
2.Πιθανον
3.Ναι
Τακτικός επανέλεγχος ανά 4μηνο ή 6μηνο και πολύ καλή στοματική υγιεινη
Καταλαβαίνω την ανησυχία σας σχετικά με την κατάστασή σας και θα προσπαθήσω να απαντήσω στις ερωτήσεις σας:
1. Εμφάνιση περιοδοντίτιδας σε νεαρή ηλικία: Η περιοδοντίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και σε νεότερα άτομα, και δεν εξαρτάται πάντα από την κληρονομικότητα. Παράγοντες όπως το κάπνισμα, το στρες, η κακή στοματική υγιεινή, αλλά και η συσσώρευση πλάκας μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξή της. Είναι επίσης πιθανό η περιοδοντίτιδα να έχει εξελιχθεί για χρόνια χωρίς εμφανή συμπτώματα μέχρι τώρα.
2. Καρδιαγγειακός κίνδυνος από την περιοδοντίτιδα: Η περιοδοντίτιδα έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδια...γγειακών παθήσεων, καθώς τα βακτήρια από το στόμα μπορούν να εισέλθουν στο αίμα και να επηρεάσουν τα αιμοφόρα αγγεία. Εάν έχετε ήδη καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου στην οικογένειά σας, είναι σημαντικό να διατηρείτε καλή στοματική υγιεινή και να παρακολουθείτε τακτικά την κατάσταση των δοντιών και των ούλων σας. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αναπτύξετε καρδιοπάθεια, αλλά η πρόληψη είναι σημαντική.
3. Συμπτώματα μετά τη θεραπεία: Ο ελαφρύς πόνος και η αιμορραγία που περιγράφετε είναι σχετικά συνηθισμένα μετά από θεραπεία περιοδοντίτιδας, ειδικά αν έχουν ήδη επηρεαστεί τα ούλα και τα δόντια. Τα κόκκινα σημάδια και το αίσθημα φλεγμονής μπορεί να είναι σημάδια ερεθισμού ή μικρής φλεγμονής. Αν όμως παρατηρείτε σημάδια μικροβιακής πλάκας, όπως το πράσινο χρώμα, αυτό μπορεί να δείχνει ότι χρειάζεται προσοχή στην υγιεινή της περιοχής ή πιθανώς ότι υπάρχει ακόμα κάποια μικρή φλεγμονή.
Προτείνω να επικοινωνήσετε με την οδοντίατρό σας για να αξιολογήσει αν χρειάζεστε πρόσθετη φροντίδα ή προσαρμογή στη θεραπεία σας.
Read more
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.