Καλησπέρα. Πριν από τρεις μήνες έκανα ένα χειρουργείο στο γόνατο με επισκλειριδιο αναισθησία . Μια βδομάδα μετά μ ήρθε η πρώτη κρίση πανικού την ώρα του φαγητού . Από τότε έχω πάθει ξανά περίπου 4-5 φορές . Αλλά το άγχος καθημερινά δεν λέει να φύγει με τίποτα . Το σκέφτομαι συνέχεια . Έχω κανει ότι εξέταση υπάρχει σε καρδιολόγο και είναι όλα μια χαρά . Πιθανόν εκείνη την στιγμή έπαθα παλινδρόμηση και έπαθα την κρίση αλλά τις άλλες φορές ήρθε από καθαρό άγχος και δεν ξέρω τι να κάνω για να φύγουν
Η σύνδεση με την επέμβαση και το άγχος ίσως έχει πυροδοτήσει έναν φαύλο κύκλο. Θα σας πρότεινα να εξετάσετε το ενδεχόμενο επίσκεψής σας σε έναν ψυχολόγο. Υπάρχει λύση.
Καλησπέρα σας. Αυτό που βιώνετε είναι ένας φαύλος κύκλος άγχους, ο οποίος φαίνεται να ξεκίνησε μετά το χειρουργείο σας. Η πρώτη κρίση πανικού μπορεί να προκλήθηκε από σωματική δυσφορία ή από μια αίσθηση που σας θύμισε την εμπειρία του χειρουργείου, αλλά στη συνέχεια η σκέψη και ο φόβος της επανάληψης της κρίσης έχουν ενισχύσει το πρόβλημα. Είναι πολύ συνηθισμένο το σώμα να παραμένει σε κατάσταση υπερέντασης μετά από μια έντονη εμπειρία, και αυτό μπορεί να οδηγεί σε συνεχιζόμενη ανησυχία.
Οι εξετάσεις που έχετε κάνει και έχουν βγει καθαρές είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο, διότι επιβεβαιώνουν ότι το σώμα σας δεν έχει κάποιο οργανικό πρό...βλημα. Ωστόσο, οι κρίσεις πανικού δεν χρειάζονται πάντα ένα οργανικό αίτιο για να εμφανιστούν. Είναι συχνά αποτέλεσμα της φυσικής αντίδρασης του σώματος στο στρες, το οποίο, όταν ενισχύεται από σκέψεις καταστροφολογίας ή φόβου, μπορεί να οδηγήσει σε αυτά τα έντονα επεισόδια.
Για να το αντιμετωπίσετε, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι οι κρίσεις πανικού, όσο δυσάρεστες κι αν είναι, δεν είναι επικίνδυνες. Το σώμα σας αντιδρά με έναν τρόπο που είναι σχεδιασμένος να σας προστατεύει από απειλές, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις ο συναγερμός είναι ψευδής. Η αναγνώριση αυτού του μηχανισμού μπορεί να μειώσει τη δύναμη των κρίσεων.
Η ψυχοθεραπεία, ειδικά η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, καθώς σας βοηθά να αναγνωρίσετε και να αλλάξετε τις σκέψεις που συντηρούν το άγχος και τις κρίσεις. Παράλληλα, τεχνικές χαλάρωσης, όπως οι ασκήσεις αναπνοής, μπορούν να σας βοηθήσουν να επαναφέρετε το σώμα σας σε κατάσταση ηρεμίας.
Εάν το πρόβλημα παραμένει έντονο και δεν μειώνεται με αυτές τις παρεμβάσεις, ίσως είναι χρήσιμο να μιλήσετε με έναν ψυχίατρο. Κάποιες φορές, η φαρμακευτική υποστήριξη για μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να σας βοηθήσει να σταθεροποιήσετε την ψυχολογική σας κατάσταση και να διαχειριστείτε καλύτερα τις κρίσεις. Θυμηθείτε ότι αυτές οι καταστάσεις είναι διαχειρίσιμες, και με την κατάλληλη καθοδήγηση, θα μπορέσετε να βρείτε την ισορροπία σας.
Read more
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.