Καλησπέρα. Πριν λίγες μέρες το βράδυ που κοιμόμουν έπαθα πιθανώς μια διαταραχή πανικού. Ένοιωσα την ανάσα να κόβεται, μετά τρέμουλο. Διάβασα ότι μπορεί να οφείλεται σε πολλή κατανάλωση καφέ καθώς εκείνη τη μέρα ήπια 3-4 και γενικά πίνω αρκετό καφέ. Μιας και δεν είμαι καθόλου αγχώδης άνθρωπος. Μετά από την πρώτη φορά όμως που το έπαθα κάθε φορά που το σκέφτομαι Νοιώθω αυτό το άγχος μήπως το ξαναπάθω και ειδικά όταν πάω να κοιμηθώ δυσκολεύομαι πολύ να με πάρει ο ύπνος. Όμως όταν κάνω κάτι άλλο δε με ενοχλεί καθόλου, πχ όταν θα πάω να παίξω κιθάρα και δεν το σκέφτομαι. Τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό? Κάποια χάπια ίσως? Διότι είναι καθημερινή ταλαιπωρία.
Γειά σας, αυτό που βιώνετε μπορεί να είναι πολύ ανησυχητικό και κατανοώ πόσο δύσκολο είναι να έχετε αυτή την εμπειρία, ειδικά όταν σχετίζεται με τον ύπνο σας. Οι κρίσεις πανικού συχνά προκύπτουν από διάφορους παράγοντες, και η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να είναι ένας από αυτούς. Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει σωματική διέγερση, η οποία μπορεί να συμβάλλει σε συμπτώματα άγχους ή πανικού. Το γεγονός ότι αισθάνεστε άγχος ή φόβο για την πιθανότητα μιας επόμενης κρίσης πανικού, ιδιαίτερα τη νύχτα, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αυτός ο φόβος μπορεί να δημιουργήσει έναν κύκλο ανησυχίας που καθιστά πιο δύσκολη την ηρεμία και τον ύπνο. Αν και ...τα φάρμακα μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι επίσης σημαντικό να εξετάσετε και ψυχολογικές παρεμβάσεις. Είναι επίσης καλή ιδέα να περιορίσετε την κατανάλωση καφεΐνης, τουλάχιστον προσωρινά, για να δείτε αν αυτό βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων σας. Read more
Καλησπέρα σας. Αυτό που βιώνετε είναι μια εμπειρία άγχους, που φαίνεται να σχετίζεται με την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και την αυξημένη ευαισθησία που μπορεί να δημιουργήσει στον οργανισμό. Η καφεΐνη είναι γνωστό ότι μπορεί να εντείνει τα συμπτώματα άγχους και να προκαλέσει αίσθημα ανησυχίας, ταχυκαρδία ή ακόμα και κρίσεις πανικού, ιδιαίτερα όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Έτσι, είναι πιθανό ότι το επεισόδιο που βιώσατε τη νύχτα, κατά τη διάρκεια του ύπνου σας, να ήταν αποτέλεσμα υπερδιέγερσης του νευρικού συστήματος λόγω της καφεΐνης. Παρόλο που αναφέρετε ότι συνήθως δεν είστε άτομο αγχώδες, το γεγονός ότι από τη στιγμή που το ...βιώσατε σκέφτεστε συνεχώς την πιθανότητα να ξανασυμβεί, ενισχύει το άγχος σας και δυσκολεύει τον ύπνο. Αυτός ο φαύλος κύκλος, όπου η σκέψη ενός νέου επεισοδίου πανικού εντείνει το άγχος, μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία και περαιτέρω ανησυχία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι αυτή η ανησυχία μπορεί να ενταθεί και να γίνει επίμονη όταν εστιάζετε σε αυτήν. Το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που σας αποσπούν την προσοχή, όπως το να παίζετε κιθάρα, δεν αισθάνεστε το ίδιο άγχος, δείχνει ότι η σκέψη και η εστίαση στο πρόβλημα εντείνουν τα συμπτώματα. Είναι φυσιολογικό το σώμα και το μυαλό σας να παραμένουν σε αυξημένη εγρήγορση όταν νιώθετε ότι υπάρχει μια απειλή, ακόμα και αν αυτή η απειλή είναι στην πραγματικότητα το άγχος που αισθάνεστε για το αν θα ξανασυμβεί το επεισόδιο πανικού. Μια από τις πρώτες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε είναι να περιορίσετε την κατανάλωση καφεΐνης, καθώς είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει την κατάσταση. Η μείωση της καφεΐνης, ειδικά τις απογευματινές ώρες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους και να διευκολύνει τον ύπνο σας. Η ανάπτυξη υγιεινών συνηθειών ύπνου, όπως η χαλάρωση πριν από το κρεβάτι, μπορεί επίσης να βοηθήσει. Επιπλέον, είναι σημαντικό να εξετάσετε τις σκέψεις που σας ανησυχούν και να αναγνωρίσετε ότι πρόκειται για μία φυσιολογική αντίδραση του σώματός σας σε μια προσωρινή κατάσταση στρες. Το μυαλό σας προσπαθεί να σας προστατεύσει, αλλά αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να αποσπάσετε τον εαυτό σας από τις υπερβολικές σκέψεις που εντείνουν το άγχος. Ίσως σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια νέα ρουτίνα χαλάρωσης πριν τον ύπνο, όπως ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ή διαλογισμό. Αν το άγχος συνεχιστεί και δεν βλέπετε βελτίωση, ίσως είναι χρήσιμο να απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο ή σύμβουλο για να συζητήσετε περαιτέρω στρατηγικές διαχείρισης. Αν κριθεί απαραίτητο, ένας ψυχίατρος μπορεί να σας προτείνει φαρμακευτική αγωγή, αλλά αυτό είναι κάτι που συζητιέται ως δεύτερη επιλογή, αν οι πιο ήπιες παρεμβάσεις δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Το πιο σημαντικό είναι να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας να ηρεμήσει και να μην πιέζεστε να αντιμετωπίσετε το άγχος γρήγορα. Το άγχος μπορεί να είναι επίμονο, αλλά με υπομονή και τις σωστές τεχνικές διαχείρισης, είναι απόλυτα εφικτό να το ξεπεράσετε. Read more
Καλησπέρα,
Όταν σκέφτεστε το επεισόδιο με το άγχος που πάθατε πρώτη φορά στρεσάρεστε επιπλέον με τον φόβο μήπως το ξαναπάθετε, ενώ όταν ασχολείστε με δραστηριότητες όπως το να παίζετε κιθάρα, το άγχος σας υποχωρεί κάτι που δείχνει την ανάγκη να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης. Καλό θα ήταν να εφαρμόσετε στην ζωή σας, τεχνικές χαλάρωσης οι οποίες θα βοηθήσουν το σώμα και το μυαλό σας να ηρεμήσουν.
Εάν η κατάσταση επιμένει θα σας πρότεινα να γίνει μια αξιολόγηση από ψυχολόγο και να συζητήσετε για πιθανές επιλογές θεραπείας.
Εφόσον η κρίση πανικού εμφανίστηκε κατά την διάρκεια του ύπνου (άρα δεν υπήρχε κάποιο γεγονός που την προκάλεσε) μιλάμε για διαταραχή πανικού. Το άγχος σας είναι πολύ υψηλό ακόμη και αν πιστεύεται πως δεν είστε αγχώδης χαρακτήρας. Προσωπικά δεν πιστεύω πως η κατανάλωση καφέ προκαλεί τις κρίσεις αλλά μπορεί να τις εντείνει. Το άγχος μήπως το σύμπτωμα επανεμφανιστεί μπορεί και να το προκαλέσει. Πριν σκεφτείτε τα χάπια σκεφτείτε σοβαρά την ψυχοθεραπεία. Πιστεύω πως ένας ψυχολόγος-γνωσιακός θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει αποτελεσματικά.
Καλησπέρα σας.
Η απόσπαση της σκέψης από το γεγονός που σας συνέβη είναι μια πολύ καλή προσέγγιση. Ο περιορισμός της καφείνης θα βοηθήσει βιολογικά, για να είστε πιο έτοιμη/έτοιμος για ύπνο. Η αυτοδιαχείριση και ο ισχυρός έλεγχος της σκέψης θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι βαλεριάνες είναι φυτικά σκευάσματα που μπορούν να σας ανακουφίσουν.
Καλησπέρα σας, όπως είπατε και εσείς, είτε από την υπερβολική κατανάλωση καφέ, είτε για κάποιον άλλο λόγο, βιώσατε μια κρίση πανικό.
Είναι φυσικό τώρα, όταν πηγαίνετε για ύπνο να υπάρχει ξαφνικά μια ταραχή, αφου εκεί έγινε το επεισόδιο. Καθε φορά που θα πλησιάζετε το κρεββάτι, πιθανά να αγχώνεστε για ένα διάστημα.
Καλό θα ήταν να δώσετε λίγο χρόνο πριν μπείτε στην διαδικασία κάποιας φαρμακευτικης αγωγής.
Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας πριν τον ύπνο, κάντε κάτι που σας χαλαρώνει, και επιτρέψτε τον εαυτό σας να είναι ανήσυχος, σταθείτε μαζί σας με ευγένεια και κατανόηση.
Πιθανότατα μετά από λίγο θα χαλαρώσετε και θα γίνει ξ...ανά η διαδρομή προς το κρεββάτι πιο "απλή" υπόθεση.
Αν για κάποιο λόγο συνεχιστεί όλη αυτή η ταραχή, ίσως χρειαστεί να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.
Καλή σας συνέχεια!
Read more
Καλησπέρα! Αυτό που περιγράφεις μοιάζει με κρίση πανικού, και το άγχος που νιώθεις πριν τον ύπνο είναι κοινό μετά από τέτοια εμπειρία. Η κατανάλωση πολλού καφέ μπορεί να επιδεινώσει το άγχος και να προκαλέσει κρίσεις. Είναι καλό να μειώσεις τον καφέ και να υιοθετήσεις τεχνικές χαλάρωσης, όπως διαλογισμό ή ασκήσεις αναπνοής πριν τον ύπνο. Το γεγονός ότι αισθάνεσαι καλύτερα όταν αποσπάται η προσοχή σου (π.χ. με την κιθάρα) είναι ενθαρρυντικό. Καλό θα ήταν να μιλήσεις με έναν ειδικό.
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
Get instant expert guidance for your medical concerns now!
We’ll send you an email when a specialist responds.