Έχω κρίση άγχους με δύσπνοια και βήχα. Νιώθω ότι πνίγομαι και χάνω την ανάσα μου. Και νιώθω κι ένα τράβηγμα αριστερά στο πλάι του λαιμού όταν πάω να αναπνεύσω. Παίρνω ζάναξ με συνταγή γιατρού και σίραλεξ εδώ και δύο μήνες. Θα υποχωρήσεις και πότε;
Λυπάμαι που βιώνετε αυτή την τόσο δύσκολη κατάσταση. Οι κρίσεις άγχους και τα σωματικά συμπτώματα που συνοδεύουν αυτές, όπως η δύσπνοια, ο βήχας και το τράβηγμα στον λαιμό, μπορεί να είναι πραγματικά τρομακτικά και εξαντλητικά. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει πολλές σωματικές αντιδράσεις, όπως αίσθηση ότι πνίγεστε ή χάνετε την ανάσα σας, ακόμη και αν δεν υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα.
Από αυτά που περιγράφετε, φαίνεται ότι τα φάρμακα που παίρνετε (Ζάναξ και Σίραλεξ) είναι για να βοηθήσουν στη διαχείριση του άγχους και της αγχώδους κατάστασης που βιώνετε. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι, αν και αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι πολύ ...βοηθητικά για την ανακούφιση από το άγχος, οι κρίσεις άγχους δεν εξαφανίζονται πάντα αμέσως και μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο για να μειωθούν οι συχνότητές τους ή να ελαχιστοποιηθούν τα συμπτώματα.
Είναι πιθανό να χρειαστεί να συνεχίσετε την θεραπεία σας και να παρακολουθήσετε την πρόοδό σας με τον γιατρό σας. Ο γιατρός ή ο ψυχίατρος σας μπορεί να σας καθοδηγήσει σχετικά με τη διάρκεια και την αναγκαία προσαρμογή της θεραπείας. Η ψυχολογική υποστήριξη (π.χ. ψυχοθεραπεία) μπορεί επίσης να είναι πολύ χρήσιμη σε αυτές τις περιόδους, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε τρόπους να διαχειρίζεστε και να μειώνετε τις κρίσεις άγχους.
Συνήθως, οι κρίσεις άγχους υποχωρούν όταν το άγχος σας μειώνεται ή όταν αντιμετωπίζετε καλύτερα τις αιτίες του άγχους, αλλά το πότε ακριβώς θα υποχωρήσουν εξαρτάται από τη δική σας προσωπική κατάσταση και την ατομική θεραπεία που ακολουθείτε. Η αίσθηση του πνιγμού και της δύσπνοιας μπορεί να υποχωρήσει με την ανακούφιση από το άγχος, αλλά εάν το πρόβλημα συνεχιστεί ή επιδεινωθεί, αξίζει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας για περαιτέρω αξιολόγηση.
Σας ενθαρρύνω να παραμείνετε σε επαφή με τον γιατρό ή τον ψυχίατρό σας, ώστε να παρακολουθήσουν την κατάσταση σας και να προσαρμόσουν τη θεραπεία αν χρειάζεται. Ελπίζω να βρείτε ανακούφιση σύντομα και να νιώσετε καλύτερα. Αν τα συμπτώματα συνεχιστούν ή γίνουν πιο έντονα, μην διστάσετε να αναζητήσετε περαιτέρω βοήθεια.
Read more
Κλινική Ψυχολόγος
Τα συμπτώματα δύσπνοιας και μυϊκού τραβήγματος είναι συχνά σε κρίσεις άγχους. Το Xanax βοηθά άμεσα, ενώ το Siralex χρειάζεται συνήθως 6-8 εβδομάδες για πλήρη δράση. Αν συνεχίζεις να δυσκολεύεσαι, ίσως χρειάζεται επανεκτίμηση της αγωγής από τον γιατρό σου.
Αυτά τα συμπτώματα —δύσπνοια, βήχας, αίσθηση πνιγμού και μυϊκό τράβηγμα— είναι αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια έντονων κρίσεων άγχους. Παρόλο που είναι τρομακτικά, συνήθως δεν είναι επικίνδυνα.
Το άγχος ενεργοποιεί το αυτόνομο νευρικό σύστημα, προκαλώντας σωματικές αντιδράσεις.
Από τη στιγμή που βρίσκεστε ήδη σε φαρμακευτική αγωγή, είναι σημαντικό να συνεχίσετε τη συνεργασία με τον γιατρό σας.
Επίσης, θα σας συνιστούσα, παράλληλα με την φαρμακοθεραπεία, να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ξεκινήσετε και ψυχοθεραπεία για ποιο μακροχρόνια αποτελέσματα.
Φυσικα και θα νιωσετε καλυτερα!Η φαρμακευτική αγωγή χρειάζεται και ψυχοθεραπεια για να έχει καλύτερα αποτελέσματα στο χρόνο.
Καλησπέρα σας,
Καταλαβαίνω ότι είναι μια περίοδος δύσκολη για εσάς. Η διαταραχή πανικού ωστόσο είναι μια κατάσταση που με προσωρινή φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως. Είναι σημαντικό να εξασκηθείτε σε συγκεκριμένες τεχνικές ούτως ώστε να μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος στην ζωή σας! ❤️
Γεια σας. Λυπάμαι που περνάτε τόσο δύσκολα. Ειναι πιθανό να επιστρέφει ξανά και ξανά ανά περιόδους εάν δεν κάνετε ψυχοθεραπεία. Τα φάρμακα βοηθούν στο σύμπτωμα αλλά όχι στα αίτια που είναι ψυχολογικά και όχι βιολογικά.
Με εκτίμηση,
Αρχάγγελος Κωνσταντινίδης
Η γνωσιακή- συμπεριφορική ψυχοθεραπεία σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή θεωρείται η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για τις κρίσεις πανικού.
Καλησπέρα. Τα συμπτώματα του άγχους αντιμετωπίζονται με αγχολυτικά τα αίτια όμως που προκαλούν άγχος μόνο με ψυχοθεραπεία. Επίσης είναι καλό τα φάρμακα που αναφέρετε να σας τα γράφει ψυχίατρος. Δεν αναφέρετε τι γιατρός σας τα έγραψε. Συνήθως ένας ψυχίατρος εφόσον εκτιμήσει ότι χρειάζεστε φάρμακα μπορεί να χορηγήσει με μεγαλύτρη ακρίβεια αυτό που έχετε ανάγκη και εφόσον η σωματοποίηση του άγχους προκαλεί τα συμπτώματα που αναφέρετε να σας προτείνει να κάνετε ψυχοθεραπεία για να θεραπεύσετε τα αίτια του άγχους.
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
Request pharmaceutical products recommendations or any medical prescription
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.
“Ask our specialists” doctors provide general advice. For specific guidance, tailored to your individual needs, we recommend using our chat service.