Γειά σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω, νιώθω σε στιγμές ηρεμίας, οτι παθαίνω κρίσεις πανικού /άγχους, τα οποία μέχρι πρότινος νόμιζα οτι έχω κάποιο σωματικό πρόβλημα. Είναι φυσιολογικό να το παθαίνω σε στιγμές ηρεμίας; Το άγχος και η ένταση είναι μέρος της καθημερινότητας μου και δύσκολο να εξαλειφθούν εντελώς, τι μου προτείνετε να κάνω;
Καλημέρα
Είναι σύνηθες να "ξεσπάει" το άγχος όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας. Μπορεί το άγχος να μην εξαλειφθεί εντελώς από τη ζωή σας, όμως μέσω της ψυχοθεραπείας μπορείτε να μάθετε να το διαχειρίζεστε, να μειωθεί ως αντίδραση σε στρεσογόνες καταστάσεις και να μην βίώνετε τέτοια συμπτώματα.
Θεωρώ πως αφού το άγχος είναι κάτι που δεν μπορείτε να αποφύγετε, κάποιες συναντήσεις με ψυχολόγο θα σας ανακουφίσουν ως προς τη διαχείρισή του και την αντιμετώπισή του στην καθημερινότητα σας.
Σε στιγμές ηρεμίας δίνεται ο χρόνος για να εκδηλωθεί η κρίση πανικού. Θα σας βοηθούσε πολύ να επισκεφτείτε εναν ψυχολόγο για να μάθετε να διαχειρίζεστε τις καθημερινές πιέσεις από όπου και αν προέρχονται
Καλησπέρα σας,
Ενημερωτικά είναι καλό να γνωρίζετε πως οι Κρίσεις Πανικού/Άγχους δημιουργούν συχνά καταστροφολογία στην σκέψη και συνήθως μιμούνται σοβάρα προβλήματα υγείας όπως μία καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό επισοδείο.
Παρ' όλα αυτά, καμία απο αυτές τις έντονες σωματικές αισθήσεις (εφόσον μιλάμε για Κρίση Πανικού) δεν μπορούν να δημιουργήσουν κάποιο ανησυχητικό πρόβλημα υγείας. Επιπλέον, είναι αρκετά σύνηθες το φαινομένο σε περιόδους ηρεμίας να εκδηλωθεί/ξεσπάσει μία Κρίση χωρίς απαραίτητα να έχει προηγηθεί κάποιο αγχωτικό γεγονός. Αυτό συμβαίνει διότι οι Κρίσεις δεν πηγάζουν τόσο απο το επιφανειακό καθημερινό ά...γχος αλλά κυρίως απο βαθύτερα ψυχολογικά αίτια.
Η Ψυχοθεραπεία είναι μία καλή λύση για την αντιμετώπιση και διαχείριση τόσο των Κρίσεων όσο και του γενικευμένου άγχους.
Read more
Καλησπέρα σας, μια κρίση πανικού μπορεί να συμβεί σε κατάσταση ηρεμίας αλλά είναι μια κρίση που θα διαρκέσει 5-10 λεπτά. Το άγχος εχει διαρκεια. Χρειάζεται Να παρατηρηθούν οι αρνητικές σκέψεις που κάνετε κατά την διαρκεια της ημερας. Θα σας συμβουλευα να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.
Καλησπέρα,
Είναι κατανοητό ότι οι κρίσεις πανικού ή οι κρίσεις άγχους σε στιγμές ηρεμίας μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και αγωνία. Ενώ αυτά τα επεισόδια μπορεί αρχικά να φαίνονται σαν να συνδέονται με κάποιο σωματικό πρόβλημα, στην πραγματικότητα είναι αρκετά συχνές εκδηλώσεις υποκείμενου άγχους.
Το άγχος και η ένταση που επιμένουν στην καθημερινή ζωή μπορούν πράγματι να συμβάλουν σε τέτοιες εμπειρίες. Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε και να μειώσετε το άγχος σας:
Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια: Εξετάστε το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε σε έναν θεραπευτή ή σύμβουλο που ειδικεύεται... στις αγχώδεις διαταραχές. Μπορούν να σας βοηθήσουν να διερευνήσετε τα βαθύτερα αίτια του άγχους σας, να σας παρέχουν στρατηγικές αντιμετώπισης και να σας καθοδηγήσουν στην αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων πανικού.
Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης: Ενσωματώστε στην καθημερινότητά σας τεχνικές χαλάρωσης, όπως η βαθιά αναπνοή, η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση ή ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας. Αυτές οι πρακτικές μπορούν να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε το μυαλό και το σώμα σας, μειώνοντας τα συνολικά επίπεδα άγχους.
Προσδιορίστε τους εκλυτικούς παράγοντες: Δώστε προσοχή σε καταστάσεις ή σκέψεις που πυροδοτούν το άγχος σας. Εντοπίζοντας και κατανοώντας τα εναύσματα που σας προκαλούν, μπορείτε να αναπτύξετε στρατηγικές για να τα αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά.
Διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής: Επικεντρωθείτε στην τακτική άσκηση, την ισορροπημένη διατροφή, τον επαρκή ύπνο και τον περιορισμό της κατανάλωσης καφεΐνης και αλκοόλ. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει θετικά τη συνολική σας ευεξία και να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους.
Δημιουργήστε ένα σύστημα υποστήριξης: Περιστοιχίστε τον εαυτό σας με υποστηρικτικούς φίλους και μέλη της οικογένειας που κατανοούν τις προκλήσεις σας. Το να μιλάτε για τα συναισθήματά σας και να λαμβάνετε ενσυναίσθηση μπορεί να είναι ανακουφιστικό και ευεργετικό.
Να θυμάστε ότι η διαχείριση του άγχους είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και επιμονή. Είναι σημαντικό να είστε υπομονετική με τον εαυτό σας και να αναζητήσετε επαγγελματική καθοδήγηση για να αναπτύξετε αποτελεσματικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης.
Εγκάρδια,
Παναγιώτης Μποκολής
Read more
Γεια σας,
Οι κρίσεις πανικού και άγχους αποτελούν συχνά φαινόμενα που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινότητα. Αν και πολλοί θεωρούν ότι τα συμπτώματα αυτών των κρίσεων εκδηλώνονται μόνο σε στιγμές έντονης πίεσης, είναι κοινό να συμβαίνουν και σε στιγμές ηρεμίας.
Αυτή η φαινομενική αντίφαση οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της συσσωρευμένης έντασης και άγχους, που παραμένουν υποσυνείδητα ενεργοί. Οι καθημερινές πιέσεις και η συνεχής ανησυχία για διάφορα θέματα, όπως η εργασία και οι προσωπικές σχέσεις, μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση του άγχους, ακόμα και όταν νομίζουμε ότι είμαστε χαλαροί.
Για τη... διαχείριση του καθημερινού άγχους, κάποιες τεχνικές όπως η βαθιά αναπνοή και ο διαλογισμός, ίσως σας βοηθήσουν στη μείωση της έντασης.
Για μακροχρόνια αντιμετώπιση της κατάστασης, η επαγγελματική βοήθεια από έναν ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή κρίνετε απαραίτητη, ώστε μέσο της ψυχοθεραπείας να βρείτε τις ασυνείδητες διεργασίες που σας προκαλούν αυτή την ένταση και εξωτερικεύετε ως άγχος και κρίσεις πανικού.
Read more
Πολυ συχνα οι κρισεις αγχους ερχονται οταν ηρεμουμε. Το θεμα ειναι οτι αποδεχεστε το αγχος που σας βασανιζει σαν μερος της καθημερινοτητας σας, που δυσκολα θα δεχτειτε να αποχωριστειτε...η κριση πανικού ειναι η αντιδραση του εαυτου σας στην πιεση που του προκαλειτε. Οταν δεν μιλαει το στομα, μιλαει το σωμα. Θα εινααι πολυ βοηθητικο να αναζητησετε εναν ψυχολογο για να ξεκινησετε ψυχοθεραπεια.
Γειά σας! Οι κρίσεις πανικού τις περισσότερες φορές είναι απρόσμενες, καθώς δεν ευθύνονται μόνο οι περιστάσεις αλλά και μια σειρά από αρνητικές σκέψεις που κάνουμε για αυτές, ακόμα και αν οι τελευταίες δεν είναι αντιληπτές ή εύκολα ανιχνεύσιμες. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα οξύ επεισόδιο αγχους. Θα ήταν καλό να επισκεφθείτε πρώτα έναν εξειδικευμένο γιατρό (ανάλογα με τα συμπτώματα τα οποία έχετε) ώστε να αποκλειστεί κάποια παθολογική ερμηνεία και στη συνέχεια να επευθυνθείτε σε κάποιον ψυχολόγο - ψυχοθεραπευτή. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το ζήτημα δεν είναι η εξάλειψη του άγχους αλλά η ορθότερη διαχείριση του εν λόγω συναισθήματος, έτσ...ι ώστε να μειωθούν και τα δυσφορικά συμπτώματα τα οποία βιώνετε. Read more
Ο περισσότερος κόσμος που βιώνει κάτι τέτοιο, θεωρεί ότι τρελαίνεται, ότι έχει χάσει τον έλεγχο του εαυτού του και ότι πλέον είναι έρμαιο των καταστάσεων που τον βασανίζουν.
Το άγχος είναι ένας βιολογικός μηχανισμός γνωστός και ως αντίδραση φυγής/πάλης που βοηθά έναν οργανισμό να αντιμετωπίσει θανάσιμους κινδύνους. Στο προϊστορικό παρελθόν της ανθρωπότητας αυτός ο μηχανισμός ήταν η λεπτή γραμμή ανάμεσα στο θάνατο και την επιβίωση. Αντιμέτωπος με ένα άγριο θηρίο είχες δύο επιλογές, να παλέψεις ή να φύγεις, όμως ό,τι από τα δύο και αν επέλεγες θα έπρεπε να γίνεις πιο δυνατός, πιο ανθεκτικός και πιο γρήγορος.
Για να επιτευχθεί ...αυτό, το σύστημα πάλης/φυγής ανεβάζει τους ρυθμούς της αναπνοής και της καρδιάς ώστε να εισέρχεται περισσότερο οξυγόνο στον οργανισμό και να πηγαίνει περισσότερο αίμα στα μέρη του σώματος που θα βοηθήσουν στην επιβίωση, όπως τα χέρια και τα πόδια ώστε να μπορείς να τρέξεις πιο γρήγορα η να γίνεις δυνατότερος και πιο αποτελεσματικός στα χτυπήματά σου.
Ο οργανισμός παράγει αναλγητικές ουσίες που διαχέονται στο αίμα, ώστε να αυξηθεί η αντοχή στον πόνο, όπως και πηκτικά αίματος έτσι ώστε οι πιθανές πληγές να σε βλάψουν λιγότερο. Με λίγα λόγια γίνεσαι πιο επικίνδυνος σε μία μάχη, η πιο γρήγορος σε περίπτωση που θέλεις να ξεφύγεις.
Για να ενεργοποιηθεί το σύστημα φυγής/πάλης, πρέπει ο οργανισμός να αντιληφθεί ότι υπάρχει κίνδυνος στο περιβάλλον.
Ο άνθρωπος που αναμένει κάποιον κίνδυνο, στρέφει το βλέμμα του προς τα μέσα και αν θεωρήσει πως δεν έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσει αυτό που θα έρθει, πανικοβάλλεται. Επομένως, το ότι ένας άνθρωπος βιώνει άγχος, είναι συνέπεια του ότι βλέπει, ή αναμένει κινδύνους που θα τον βλάψουν και μπορεί να αισθάνεται παγιδευμένος φυσικά ή κοινωνικά.
Είναι απόλυτα φυσιολογικό λοιπόν για οποιονδήποτε να πανικοβληθεί αν θεωρεί πως θα αντιμετωπίσει μία κατάσταση στην οποία δε θα μπορέσει να αντεπεξέλθει και από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει. H εμπειρία της κρίσης πανικού όμως, είναι τόσο τρομακτική που γίνεται από μόνη της ένδειξη κινδύνου.
Αν την τελευταία φορά που μπήκες στο λεωφορείο, βίωσες μία τόσο οδυνηρή εμπειρία όσο η κρίση πανικού, τότε και μόνο η ιδέα του να μπεις ξανά σε λεωφορείο σε αγχώνει, πόσο μάλλον το να μπεις στο λεωφορείο πραγματικά.
Αν νιώθσις ξαφνικά πως η καρδιά σου χτυπά πιο γρήγορα, αμέσως ανησυχείς πως βρίσκεσαι σε κίνδυνο, οπότε μπαίνει σε λειτουργία το σύστημα φυγής/πάλης και αρχίζεις να αναπνέεις πιο γρήγορα με πιο μικρές και κοφτές αναπνοές με όλες τις γνωστές συνέπειες. Αυτή η συμπεριφορά, ενισχύει την αίσθηση πανικού σε έναν φαύλο κύκλο αυτοεκπληρούμενης προφητείας.
Είναι αναμενόμενο, όταν ένας χώρος σου εμπνέει κίνδυνο, να τον αποφεύγεις, ο πανικός όμως μπορεί να εμφανιστεί σχεδόν οπουδήποτε, έτσι καταλήγεις να αποφεύγεις όλο και περισσότερα μέρη με αποτέλεσμα, να μη βγαίνεις ποτέ από το σπίτι, ή να βγαίνεις, στηριζόμενος σε μία συνεχώς αυξανόμενη και δυσλειτουργική σειρά από συμπεριφορές ασφαλείας όπως το να περπατάς πάντα από δρόμους που βρίσκονται κοντά σε νοσοκομεία, να είσαι πάντα έξω μαζί με δικούς σου ανθρώπους και ποτέ μόνος, να μη βγαίνεις από το σπίτι αν δεν έχεις μαζί σου φάρμακα ή νερό, να μην μένεις ποτέ για πολλή ώρα σε ένα μέρος ή να βρίσκεις δικαιολογίες για να μη βγεις ή για να φύγεις από κάπου.
Ο κόσμος σου γίνεται όλο και μικρότερος καθώς σχεδιάζεις τη ζωή σου με γνώμονα τον πανικό, προσπαθώντας συνέχεια να προβλέψεις πως θα τον αποφύγεις, κάτι που όμως καταλήγει να τον ενδυναμώνει.
Τι μπορείτε να κάνετε τη στιγμή της κρίσης πανικού:
Αν ζειτε καιρό με τον πανικό, το πιθανότερο είναι πως έχετε ήδη επισκεφθεί καρδιολόγο πάνω από μία φορά και σας έχει πει επανειλημμένως πως η καρδιά σας δεν έχει κάποιο πρόβλημα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι όσο και αν αυξάνουν τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της κρίσης, κάποια στιγμή αναγκαστικά φτάνουν στο απόγειό τους και μετά υποχωρούν.
Η κρίση πανικού διαρκεί συνήθως 10-30 δευτερόλεπτα (το πολύ 10 λεπτά, αν και σπανιότερα), ακόμα και αν η διαδικασία μέχρι να φτάσετε εκεί διαρκεί περισσότερο.
Παρότι λοιπόν τη στιγμή της κρίσης, οι σκέψεις τρέχουν και το άγχος αυξάνεται, είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι ο πανικός δεν είναι θανατηφόρος, όπως άλλωστε σας έχει δείξει και η μέχρι τώρα εμπειρία. Επίσης υπενθυμίστε στον εαυτό σας, ότι όσο έντονη δυσφορία και αν νιώθετε, σε λίγα λεπτά αναγκαστικά θα περάσει, όπως συνέβη και τις προηγούμενες φορές.
Αν αισθάνεστε ότι θα βρεθείτε σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει κίνδυνος να βιώσετε κρίση πανικού, ή ότι η κρίση έχει ήδη ξεκινήσει, κάποιες τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεμονωμένα ή σε συνδυασμό είναι οι παρακάτω:
Διαγραγματική Αναπνοή
Όταν ενεργοποιείται το σύστημα φυγής/πάλης, ο οργανισμός αναπνέει γρηγορότερα αναμένοντας πως το επιπλέον οξυγόνο θα χρησιμοποιηθεί για μάχη ή αποφυγή, αν όμως κάτι τέτοιο δεν συμβεί, προκαλείται το φαινόμενο του υπεραερισμού, όπου η υπερβολική συγκέντρωση οξυγόνου στο αίμα σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα, προκαλεί φραγή αγγείων με αποτέλεσμα μειωμένη εισροή αίματος στον εγκέφαλο. Συνεπώς, παρότι το άτομο παίρνει παραπάνω οξυγόνο, στον εγκέφαλο φτάνει λιγότερο από όσο χρειάζεται προκαλώντας ζαλάδα και αίσθηση λιποθυμίας.
Ένας βασικός λοιπόν τρόπος καταπολέμησης της κρίσης πανικού είναι η διαφραγματική αναπνοή. Σε κατάσταση ηρεμίας, ο άνθρωπος παίρνει 10-14 αναπνοές ανά λεπτό, άρα είναι σημαντικό να μπορεί κάποιος να ελέγχει την αναπνοή του όταν βλέπει ότι αυξάνεται η συχνότητά της χωρίς να υπάρχει ανάγκη.
Βάζοντας το αριστερό χέρι στην κοιλιά και το δεξί στο στήθος, προσπαθήστε να αναπνεύσετε έτσι ώστε να ανεβοκατεβαίνει μόνο το αριστερό χέρι.
Κλείστε τα μάτια αν θέλετε και πάρτε ομαλές και συνεχόμενες αναπνοές μετρώντας από μέσα σας σε κάθε εισπνοή («ένα» στην πρώτη «δύο» στη δεύτερη, μέχρι το 10) και λέγοντας «χαλάρωση» κατά την εκπνοή. Στη συνέχεια κάντε το ίδιο μετρώντας από το 10 έως το 1. Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε μόνο στην αναπνοή σας και τις λέξεις σας αγνοώντας όποιες άλλες σκέψεις σας έρχονται. Αν νιώσετε έντονη δυσφορία, κάντε ένα μικρό διάλειμμα και προσπαθήστε ξανά.
Μϋική Χαλάρωση
Επικεντρώνετε την προσοχή σας σε διαφορετικές μυικές ομάδες του σώματός σας (σβέρκος, σαγόνι, ώμοι, ωμοπλάτη, πλάτη, μπράτσα κλπ.) και τις σφίγγετε για 10 δευτερόλεπτα ενώ μετά τις αφήνετε να χαλαρώσουν. Το άγχος και ο πανικός σωματοποιούνται σε διαφορετικά σημεία για τον κάθε άνθρωπο οπότε θα πρέπει να βρειΤε ποια σημεία του σώματός σας είναι πιο σφιγμένα για να τα χαλαρώσετε κι εκεί μπορεί να χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια και χρόνο.
Read more
Τα πρώτα τουλάχιστον επεισόδια έρχονται σε στιγμές ηρεμίας .. ώστε να δώσετε σημασία και να ακούσετε Τία ανάγκες σας
Ζητήστε βοήθεια από κάποιον επαγγελματία
Είναι διαχειρίσιμο σε αυτή τη φάση
Καλησπέρα σας, θα σας προτεινα να κάνετε μερικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας ώστε να «φύγουν» οι κρίσεις πανικού.
Ναι, είναι πιθανό να παθαίνει κάποιος κρίση πανικού ακόμη και σε στιγμές ηρεμίας. Οι κρίσεις πανικού δεν είναι πάντα αποτέλεσμα άμεσων εξωτερικών στρεσογόνων παραγόντων, αλλά μπορεί να είναι εξαιτίας εσωτερικών, υποσυνείδητων διεργασιών. Μπορεί να υπάρχουν καταπιεσμένα συναισθήματα που να εκδηλώνονται ξαφνικά με τη μορφή κρίσης πανικού.
Καταλαβαίνω πόσο τρομακτικό μπορεί να είναι για εσάς να συμβαίνει όταν δεν υπάρχει προφανής αιτία ή προειδοποίηση.
Εφόσον το άγχος και η ένταση είναι μέρος της καθημερινότητάς σας, φαίνεται να εξηγείται γιατί αυτό ξεσπάει σε κρίση πανικού, είναι ακριβώς η κορύφωση αυτού του άγχους ή/και της έντασης. ...Πολλά μπορείτε να κάνετε, αλλά είναι δύσκολο να σας κατευθύνει κάποιος επί του συγκεκριμένου αν δεν ξέρει το ιστορικό σας, κάτι για το οποίο θα βοηθούσε η ψυχοθεραπεία. Αυτά που γενικά μπορείτε να κάνετε είναι να φροντίζετε όσο μπορείτε τον εαυτό σας με σωματική άσκηση, σωστή διατροφή, ασκήσεις χαλάρωσης, τακτική ρουτίνα ύπνου, αλλά και παρατήρηση ώστε να μάθετε να αναγνωρίζετε μοτίβα
Read more
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
Get instant expert guidance for your medical concerns now!
We’ll send you an email when a specialist responds.