Έχω ιστορικό κρίσεων πανικού με υφέσεις και εξάρσεις. Προσφάτως όταν καμιά φορά κοιμάμαι λίγο το μεσημέρι, σπανίως το βράδυ ξυπνάω με δυσφορία και με πιάνει κρίση. Το ανησυχητικό ότι ανέβασα υψηλή πίεση για λιγο. Γύρω στο 16. Είναι φυσιολογικό σε μια κρίση πανικού;
Όταν είμαστε σε μια κατάσταση έντονου άγχους και στρες, τότε οι παλμοί μας ανεβαίνουν. Αυτό συνεπάγεται και με την αύξηση της αρτηριακής μας πίεσης καθώς δημιουργείται σύσπαση των αιμοφόρων αγγείων. Εφόσον η πίεσή σας σε κατάσταση ηρεμίας είναι στα φυσιολογικά όρια, τότε αυτό σημαίνει ότι η προσωρινή της αύξηση οφείλεται στην κρίση που βιώνεται τη δεδομένη στιγμή.
Την νύχτα είμαστε πιο ήρεμοι και μπορεί να επανέλθουν δυναμικά οι σκέψεις που αφήσουν τις ανάγκες μας.. συμβαίνει ναι
Μπορεί να συμβεί σε μια κρίση πανικού εφόσον είναι διαφοροδιαγνωσμένο από οποιοδήποτε παθολογία που αφορά την καρδιά. Η διάρκεια των κρίσεων όσο και η εμφάνισή τους κατά τον ύπνο ίσως σηματοδοτούν ότι χρειάζεται να ασχοληθείτε λίγο παραπάνω μαζί τους ώστε να μάθετε τι προσπαθούν να σας επικοινωνήσουν. Με τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας θα μπορέσετε μαζί να ανακαλύψετε την προέλευσή τους και να δουλέψετε ώστε μειωθούν σταδιακά.
Καλημέρα ναι ειναι φυσιολογικό να εμφανίζεται πίεση ώς σωματοποίηση ενός ψυχολογικού συμβάντος . Να απευθυνθείτε σε ενα ψυχοθεραπευτή
Ναι μπορεί να συμβεί, μιλήστε με ψυχίατρο να σας βοηθήσει
Καλησπέρα σας,
Οι κρίσεις πανικού μπορούν πράγματι να προκαλέσουν προσωρινές αυξήσεις στην πίεση, καθώς το σώμα αντιδρά στο άγχος με τη φυσιολογική "μάχη ή φυγή" απόκριση, αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και την πίεση του αίματος. Είναι κατανοητό ότι αυτό μπορεί να σας ανησυχεί, όμως αυτές οι αυξήσεις είναι συνήθως προσωρινές και υποχωρούν καθώς η κρίση πανικού περνά. Η αντιμετώπιση του άγχους μέσω τεχνικών χαλάρωσης και η καλή διαχείριση του άγχους μπορούν να βοηθήσουν. Αν παρατηρείτε συχνές αυξήσεις στην πίεση, θα ήταν καλό να συζητήσετε περαιτέρω με τον γιατρό σας για να αποκλείσετε άλλους παράγοντες.
Εγκάρδια,
.../>Παναγιώτης Μποκολής
Read more
Ναι, είναι σύνηθες κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού να παρατηρείται προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Οι κρίσεις πανικού χαρακτηρίζονται από έντονη ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο προκαλεί μια σειρά σωματικών αντιδράσεων, όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό, αυξημένη πίεση, δύσπνοια, αίσθημα παλμών και άλλες αντιδράσεις «φυγής ή μάχης» (fight or flight response).
Η πίεση 16 (160 mmHg συστολική πίεση) είναι υψηλή αλλά όχι ασυνήθιστη για μια οξεία κρίση πανικού, καθώς η πίεση ανεβαίνει για λίγο λόγω του άγχους και του φόβου που βιώνει το άτομο εκείνη τη στιγμή. Μόλις η κρίση υποχωρήσει και το σώ...μα χαλαρώσει, η πίεση συνήθως επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα.
Ωστόσο, αν οι αυξήσεις της πίεσης είναι συχνές ή διαρκούν πολύ, είναι καλή ιδέα να το συζητήσεις με τον γιατρό σου για να αποκλειστούν άλλες ιατρικές αιτίες ή για να διαχειριστείς καλύτερα τα συμπτώματα της κρίσης πανικού. Επίσης, η παρακολούθηση της πίεσης μπορεί να είναι χρήσιμη για να δεις αν πρόκειται απλώς για προσωρινή αντίδραση ή αν υπάρχει κάποια υποβόσκουσα υπέρταση.
Read more
Οι κρίσεις πανικού είναι μια σύνθετη ψυχική κατάσταση που προκαλεί έντονη δυσφορία και άγχος. Οι κρίσεις αυτές βιώνονται συχνά με συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, εφίδρωση και αίσθημα ασφυξίας. Γενικά παρατηρούνται φάσεις υφέσεων και εξάρσεων, κυρίως όταν οι συνθήκες της καθημερινής ζωής αλλάζουν.
Οι κρίσεις πανικού, ενδεχομένως να συμβάλλουν στην αύξηση της πίεσης, η οποία παρατηρείται κατά τη διάρκεια των κρίσεων.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε άτομο βιώνει αυτά τα συμπτώματα διαφορετικά, και η αναγνώριση της κατάστασης σας θα σας βοηθήσει να αναζητήσετε την βοήθεια από τον ειδικό που πρέπει.
Ναι, είναι φυσιολογικό να ανεβαίνει η πίεση κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού. Η έντονη αίσθηση φόβου και το άγχος που συνοδεύουν την κρίση μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης, καρδιακού παλμού και δυσφορία. Ωστόσο, εάν οι αυξήσεις της πίεσης επιμένουν ή ανησυχείτε, καλό είναι να συμβουλευτείτε γιατρό.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης πανικού υπάρχει συμπαθητική υπερδιέγερση και οι μετρήσεις μπορεί να αυξηθούν για λίγο. Καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας και να το αναφέρετε, ειδικά εάν οι κρίσεις πανικού σας ταλαιπωρούν στη καθημερινότητα ώστε να το αντιμετωπίσετε
Ναι μπορεί κατά την κρίση να ανεβάσουμε πίεση,χτυπους κτλ
Απόλυτα αναμενόμενο νούμερο ανεξαρτήτως υποστρώματος.
Φυσικά υποτίθεται ότι είστε νορμοτασικος/κη τις υπόλοιπες ωρες
Η εμπειρία που περιγράφετε είναι σύνηθης σε άτομα που αντιμετωπίζουν κρίσεις πανικού. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, ο οργανισμός ενεργοποιεί τον μηχανισμό “μάχης ή φυγής” (fight or flight), με αποτέλεσμα να προκαλείται ταχυπαλμία, δύσπνοια, δυσφορία και, συχνά, προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η αύξηση της πίεσης γύρω στο 16 που αναφέρετε μπορεί να είναι φυσιολογική αντίδραση σε αυτήν την κατάσταση άγχους, καθώς το σώμα αντιδρά στο αντιλαμβανόμενο στρες με έντονη διέγερση. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι αυτή η αυξημένη πίεση συνήθως υποχωρεί καθώς τα συμπτώματα της κρίσης πανικού μειώνονται και το σώμα ηρεμεί. Ωστόσο, εάν ο...ι κρίσεις αυτές γίνονται συχνές ή αν η αρτηριακή πίεση παραμένει υψηλή και μετά την κρίση, συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν καρδιολόγο ώστε να βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχει κάποιος οργανικός παράγοντας που να επηρεάζει την πίεση σας. Αναφορικά με το γεγονός ότι οι κρίσεις εμφανίζονται όταν κοιμάστε για λίγο το μεσημέρι ή σπανιότερα το βράδυ, αυτό μπορεί να συνδέεται με το άγχος ή κάποια διαταραχή του ύπνου, όπως άπνοια ύπνου ή γενική υπερένταση του νευρικού συστήματος. Θα σας προέτρτεπα να εξετάσετε τη δυνατότητα θεραπευτικής παρέμβασης μέσω ψυχοθεραπείας, όπως η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT), η οποία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στη διαχείριση των κρίσεων πανικού και του άγχους. Θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμο να διερευνήσετε τεχνικές χαλάρωσης, όπως η διαφραγματική αναπνοή ή η προοδευτική χαλάρωση, για τη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων σας. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να παρακολουθείτε την υγεία σας και να συνεργαστείτε με επαγγελματίες υγείας για να διασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σας. Read more
Κλινική Ψυχολόγος
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.