Καλησπέρα σας! Γενικά είμαι πολύ αγχώδης άνθρωπος και φοβάμαι πάρα πολύ. Μια μέρα το μεσημέρι που κοιμήθηκα εκεί που ήμουν στον ύπνο και στον ξύπνιο ένιωσα σαν καποιος να ανέβηκε πάνω μου ή να με πιέζει πολύ δυνατά και εγώ δεν μπορούσα να κουνηθώ καθόλου ενώ ένιωθα ότι φωνάζα αλλά δεν φώναζα εν τελεί, ήμουν σε σοκ για πολλές μέρες μετά όμως το ξέχασα! Και σήμερα όταν ξάπλωσα να κοιμηθώ το μεσημέρι κάθε φορά που με επερνε ο ύπνος σηκωνόμουν λαχανιασμένη με ταχυπαλμίες να νιώθω κρύο και σε 5 δευτερόλεπτα να έχω ιδρώσει και να νιώθω ένα σφίξιμο στο στομάχι έντονου άγχους και μου συνέβη πάρα από 5-6 φορές εκείνη την στιγμή!
Καλησπέρα σας. Αυτό που περιγράφετε φαίνεται να συνδέεται με ένα μείγμα έντονου άγχους και πιθανής διαταραχής ύπνου, όπως η υπνική παράλυση – μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο ξυπνά και για λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά δεν μπορεί να κινηθεί, συχνά συνοδευόμενη από αίσθημα φόβου ή πίεσης στο σώμα. Είναι μια αβλαβής αλλά τρομακτική εμπειρία, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από αυξημένο άγχος.
Το γεγονός ότι είστε ήδη αγχώδης και ευαίσθητη σε καταστάσεις φόβου μπορεί να ενισχύει τέτοιες αντιδράσεις του σώματος, ειδικά όταν υπάρχει κούραση ή αϋπνία. Το σφίξιμο στο στομάχι, η ταχυπαλμία, ο ιδρώτας και το λαχάνιασμα είναι τυπικές σωματικές εκδ...ηλώσεις κρίσης άγχους ή πανικού, ακόμη και αν συμβαίνουν σε μεταβατική φάση ύπνου.
Αν και το σύμπτωμα μπορεί να μοιάζει ανησυχητικό, είναι ψυχοσωματικό, και η κατανόηση του τι σας συμβαίνει είναι το πρώτο βήμα για να μην το φοβάστε. Αυτό που αξίζει να δείτε, είναι τι είναι αυτό που σας φοβίζει τόσο, τι αγωνίες κουβαλάτε μέσα σας και γιατί αυτές εκφράζονται στο σώμα όταν χαλαρώνετε.
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε αυτές τις αγωνίες και να εκπαιδευτείτε σε τρόπους αποφόρτισης του άγχους, ώστε ο ύπνος να γίνει ξανά μια ήρεμη διαδικασία και όχι πηγή πανικού.
Με εκτίμηση,
Η Επιστημονική Ομάδα της Ψυχόπλευσης
Read more
Καλησπέρα σας. Οι διαταραχές ύπνου μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως το άγχος, η κατάθλιψη, οι ιατρικές καταστάσεις ή οι ανθυγιεινές συνήθειες ύπνου. Αν η διαταραχή ύπνου επηρεάζει καθημερινή ζωή ή ευημερία, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για αξιολόγηση και θεραπεία.
Αυτό που περιγράφεις μοιάζει με επεισόδιο υπνικής παράλυσης, αλλά τα συμπτώματα που ακολούθησαν παραπέμπουν σε κρίση πανικού, όπως σωστά το ένιωσες. Συχνά, ο πανικός ξεκινά από έναν φόβο που δεν αναγνωρίζουμε συνειδητά, και όταν χάνουμε τον έλεγχο, το άγχος εντείνεται και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, ο φόβος της κρίσης μπορεί να οδηγήσει σε νέες κρίσεις. Σημασία έχει να καταλάβουμε από πού ξεκινά αυτός ο φόβος και τι εξυπηρετεί, όχι μόνο για να σταματήσουν οι κρίσεις, αλλά για να μάθεις να τις διαχειρίζεσαι καλύτερα. Αν αυτό συνεχίζεται, ίσως βοηθήσει να το συζητήσεις με έναν ειδικό. Μέχρι τότε, δοκίμασε χαλαρωτικές τεχνικές πριν τον ύπν...ο και θυμήσου: δεν κινδυνεύεις, είσαι ασφαλής! Read more
Αυτό που περιγράφετε φαίνεται να είναι υπνική παράλυση, μια κατάσταση που συμβαίνει κατά τη μετάβαση μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης. Κατά την υπνική παράλυση το άτομο έχει συνείδηση, αλλά το σώμα του δεν μπορεί να κινηθεί. Συχνά συνοδεύεται από αισθήσεις πίεσης στο στήθος ή στο σώμα, αίσθηση παρουσίας κάποιου άλλου στο χώρο κ.ά. Είναι πολύ τρομακτικό, αλλά δεν είναι επικίνδυνο. Μπορεί να συμβεί όταν κάποιος είναι αγχωμένος, κουρασμένος ή με ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου. Πώς είναι ο ύπνος σας;
Το δεύτερο περιστατικό μοιάζει με κρίση άγχους ή πανικού στον ύπνο. Θα βοηθούσε να δείτε τι σας αγχώνει, τι σας πιέζει. Αν σας συμβαίνει συχνά καλό είναι... να το συζητήσετε με κάποιον ειδικό για να βοηθηθείτε να το διαχειριστείτε καλύτερα.
Read more
Δύσκολο αυτό που περιγράφετε..Η έναρξη θεραπείας σύμφωνα με την εμπειρία μου θα σας βοηθούσε σημαντικά σε αυτά τα συμπτώματα ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε τις μέρες σας
Καλησπέρα. Αυτό που περιγράφετε φαίνεται να σχετίζεται με το άγχος, το οποίο μπορεί να εκδηλώνεται με σωματικά συμπτώματα όπως η παραλυσία ύπνου και οι ταχυπαλμίες. Συνιστάται η εφαρμογή στρατηγικών χαλάρωσης και τεχνικών διαχείρισης άγχους για την ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων. Αν τα συμπτώματα συνεχιστούν ή επιδεινωθούν, είναι καλό να εξετάσετε και άλλες προσεγγίσεις.
Αυτό που περιγράφετε φαίνεται να είναι ένα έντονο αίσθημα άγχους και φόβου, το οποίο μπορεί να είναι εξαιρετικά εξαντλητικό και ανασταλτικό στην καθημερινότητά σας. Οι καταστάσεις που αναφέρατε— η αίσθηση πίεσης και ακινητοποίησης κατά τον ύπνο, καθώς και οι επιθέσεις άγχους με ταχυπαλμίες και ιδρώτα — μπορεί να είναι συνδεδεμένες με διάφορες μορφές άγχους που εκδηλώνονται ψυχοσωματικά.
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει με διάφορους τρόπους:
1. **Ανάλυση και κατανόηση των αιτίων του άγχους**: Η ψυχοθεραπεία, ειδικά μέσω της γνωσιακής-συμπεριφορικής προσέγγισης, μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις ρίζες του άγχους σ...ας, όπως πιθανές καταστάσεις ή σκέψεις που πυροδοτούν την αγχώδη αντίδραση. Συχνά το άγχος συνδέεται με έντονες ανησυχίες ή αρνητικά μοτίβα σκέψης που μπορούν να ελέγχονται με τη βοήθεια ενός θεραπευτή.
2. **Εκμάθηση στρατηγικών διαχείρισης άγχους**: Μέσω της ψυχοθεραπείας, θα μπορούσατε να μάθετε τεχνικές για να μειώσετε την ένταση των συμπτωμάτων άγχους, όπως χαλάρωση, αναπνοές ή και τεχνικές ύπνου που θα σας βοηθούν να αισθάνεσαι πιο ήρεμη πριν τον ύπνο.
3. **Αναγνώριση και επεξεργασία τραυματικών εμπειριών**: Εάν τα συναισθήματα που περιγράφετε συνδέονται με κάποιο παρελθόν τραύμα ή έντονη συναισθηματική εμπειρία, η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να το αναγνωρίσετε και να το επεξεργαστείτε, δίνοντάς σας την ευκαιρία να το αντιμετωπίσετε με πιο υγιείς τρόπους.
4. **Αποδοχή και βελτίωση αυτοεκτίμησης**: Πολλές φορές, το άγχος σχετίζεται με τις σκέψεις που έχουμε για τον εαυτό μας ή για τις καταστάσεις γύρω μας. Η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε αυτά τα μοτίβα σκέψης και να τα αναδιαρθρώσετε με πιο υγιή και θετική στάση.
Είναι φυσιολογικό να νιώθετε φόβο και άγχος σε τέτοιες καταστάσεις, και η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για να το διαχειριστείτε και να ανακτήσετε την ισορροπία σας.
Read more
Ψυχολόγος
Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ πολύ για το μήνυμά σας κοιτάξτε να δείτε, περιγράφεται ένα πολύ συγκεκριμένο γεγονός νομίζω ότι έχει πολύ νόημα να σκεφτείτε αρχικά αν αυτό το γεγονός έχει συμβεί κάποια στιγμή στο παρελθόν σας ή κάποιο γεγονός το οποίο σας θυμίζει αυτό που περιγράφεται από κει και πέρα αν δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο γεγονός, νομίζω έχει πολύ νόημα να σκεφτείτε πάνω σε αυτή την πίεση και την ακινητοποίηση που περιγράφεται ότι αισθανθήκατε στο όνειρο, τι σας θυμίσει η πίεση και η ακινητοποίηση ;πώς μπορεί να συνδέεται με το παρελθόν σας; και με την ιστορία σας;γενικότερα νομίζω ότι θα ήταν πολύ βοηθητικό για εσάς να ξεκινήσετε ψυχ...οθεραπεία και όλα αυτά τα θέματα να τα επεξεργαστείτε σε ένα ασφαλές περιβάλλον με τη βοήθεια του ψυχοθεραπευτή σας. Να είστε καλά! Read more
Καλησπέρα και σε ευχαριστώ που μοιράστηκες κάτι τόσο δύσκολο και προσωπικό. Είναι απόλυτα κατανοητό να σε έχει ταράξει μια τέτοια εμπειρία. Όταν το σώμα και το μυαλό προσπαθούν να ξεκουραστούν αλλά κάτι μέσα μας “μένει σε επιφυλακή”, μπορεί να εμφανιστούν φαινόμενα όπως αυτό που περιγράφεις—και ναι, μπορεί να είναι πολύ τρομακτικό.
Αυτό που περιγράφεις μοιάζει με υπνική παράλυση, μια κατάσταση που βιώνεται συχνά σε περιόδους έντονου στρες ή όταν δεν υπάρχει αρκετή ξεκούραση. Το νευρικό σύστημα μπορεί να μένει "μπλοκαρισμένο" ανάμεσα στον ύπνο και την εγρήγορση, και να προκαλεί τέτοιες αντιδράσεις—με έντονο φόβο, καρδιακούς ...παλμούς, ακόμη και αίσθημα απειλής.
Δεν σημαίνει ότι κάτι πάει "στραβά" με εσένα. Αντιθέτως, το σώμα σου πιθανόν προσπαθεί να σου δείξει κάτι που χρειάζεται φροντίδα.
Αν παρατηρείς ότι σου συμβαίνει συχνά ή ότι σε δυσκολεύει να χαλαρώσεις γενικά, ίσως να άξιζε να το δουλέψεις σε ένα ασφαλές πλαίσιο, με κάποιον ειδικό που μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις τις αιτίες και να επαναφέρεις σταδιακά μια αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης στο σώμα σου.
Είμαι εδώ αν θελήσεις να το συζητήσουμε πιο αναλυτικά.
Read more
Ψυχολόγος
Πίσω από τα συμπτώματα σίγουρα υπάρχουν ψυχικές διαδικασίες, τις οποίες χρειάζεται να ανιχνεύσετε με την συνεργασία κάποιου έγκυρου ψυχολόγου.
Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ που μοιραστήκατε την εμπειρία σας. Αυτό που περιγράφετε φαίνεται να είναι πολύ αγχωτικό και κατανοώ γιατί σας έχει προκαλέσει αναστάτωση. Αυτό που βιώσατε, τόσο την εμπειρία του "να μην μπορείτε να κουνηθείτε" όσο και τις πολλές φορές που ξυπνάτε από τον ύπνο με άγχος, ταχυπαλμίες και σφίξιμο στο στομάχι, μπορεί να συνδέεται με το άγχος και συγκεκριμένα με φαινόμενα που σχετίζονται με την «παράλυση του ύπνου» και τις κρίσεις πανικού.
Η παράλυση του ύπνου είναι μια κατάσταση όπου, κατά τη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου του ύπνου, το σώμα δεν έχει κινητοποιηθεί πλήρως για να κινηθεί... ή να αντιδράσει, παρόλο που το μυαλό είναι ξύπνιο. Αυτό μπορεί να συνοδεύεται από έντονα συναισθήματα φόβου και την αίσθηση ότι κάτι "πιέζει" το σώμα, όπως περιγράφετε. Η παράλυση του ύπνου συνήθως συμβαδίζει με άγχος ή κακή ποιότητα ύπνου.
Αυτό που περιγράφετε για τις κρίσεις άγχους που σας συμβαίνουν όταν ξαπλώνετε, με ταχυπαλμίες, ιδρώτα και σφίξιμο στο στομάχι, μπορεί να είναι κρίσεις πανικού. Οι κρίσεις πανικού συχνά προκαλούνται από υπερβολική ανησυχία ή άγχος, και μπορούν να συμβούν τόσο όταν ξυπνάτε, όσο και πριν τον ύπνο, όπως συμβαίνει σε εσάς.
Είναι φυσικό να φοβάστε όταν βιώνετε τέτοιες εμπειρίες, καθώς είναι τρομακτικές, αλλά αξίζει να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι σε αυτό. Το άγχος και οι κρίσεις πανικού μπορούν να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη υποστήριξη και θεραπεία. Ένα πρώτο βήμα είναι να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν ψυχολόγο για να διερευνήσετε τις αιτίες του άγχους και των κρίσεων πανικού που βιώνετε και να μάθετε στρατηγικές για τη διαχείριση τους.
Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του άγχους και των κρίσεων πανικού. Μέσα από αυτήν την προσέγγιση, μπορείτε να μάθετε να κατανοείτε και να αμφισβητείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, να εφαρμόζετε τεχνικές χαλάρωσης και να ενσωματώνετε στρατηγικές για να μειώσετε τις σωματικές αντιδράσεις του άγχους.
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να φροντίσετε την ποιότητα του ύπνου σας και να ακολουθήσετε υγιείς συνήθειες, όπως να δημιουργείτε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον ύπνου και να αποφεύγετε το άγχος πριν τον ύπνο. Η άσκηση, η διατροφή και η αποφυγή καφεΐνης ή άλλων διεγερτικών ουσιών πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας.
Αν τα συμπτώματα συνεχίζουν ή επαναλαμβάνονται, συνιστώ να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια, καθώς ένας επαγγελματίας μπορεί να σας καθοδηγήσει καλύτερα για να ανακουφιστείτε από το άγχος και τις κρίσεις πανικού που βιώνετε.
Read more
Κλινική Ψυχολόγος
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
Request pharmaceutical products recommendations or any medical prescription
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.