Στοματικό διάλυμα Μου πρότειναν χλωρεξιδινη 0,20 % Με χρήση δυο εβδομαδων παρατήρησα καφε στιγματα τοσο στο κεντρο του δοντιου οσο κ καπως περιεργο σχηματισμο περιφερειακά στα μπροστινά κάτω δόντια (εσω-εξω). Χωρις αλλαγή σε κάποια αλλη συνήθεια μου εκανε εντυπωση οτι μερα με τη μερα βλεπω κατι αντιαισθητικο τελείως ..ψάχνοντας(αρθρα κ κριτικές) εμαθα οτι μπορει να φταίει το συγκεκριμενο στοματικό διάλυμα. Ισχυει κ αν ναι, ειναι κατι που "επανέρχεται " φυσικα? Ή εστω με τη λιγότερη τεχνιτή μέθοδο ? Τι επιλογες εχω? Ευχαριστώ
Πρωτιστως να διακοψετε το στοματοδιαλυμα και να επανεξεταστειτε.
Καλησπέρα σας, αυτό που παρατηρείτε στα δόντια σας είναι χρωστικές που δημιουργούνται από την χλωρεξιδινη και φεύγουν με μια απλή στιλβωση ή τον οδοντίατρικο υπέρηχο (κάτι που γίνεται και στον απλό καθαρισμό). Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, είναι απολύτως φυσιολογικό και συνήθως οι οδοντιατροι προειδοποιούμε από πριν για την πιθανή αυτή παρενέργεια.
ΙΣχλυει, επανέρχεται με καθαρισμό στον οδοντίατρο.
Ναι η χλωρεξιδίνη προκαλεί χρώσεις στα δόντια. Με έναν καλό καθαρισμό οι χρώσεις απομακρύνονται.
Η χρήση χλωρεξιδίνης σε υψηλές συγκεντρώσεις σχετίζεται πράγματι με την εναπόθεση χρωστικών. Τα διαλύματα αυτά χορηγούνται για θεραπευτικούς λόγους γι' αυτό και είναι περιορισμένο το χρονικό διάστημα χρήσης τους. Δεν χρειάζεται ωστόσο να ανησυχείτε καθώς ο οδοντίατρός σας μπορεί εύκολα να τις απομακρύνει κατά τον καθαρισμό των δοντιών.
Σταματήστε το διάλυμα Ναι επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο για να σας αφαιρέσει τις χρωστικές η Χλωρεξιδίνη Χρωματίζει τα δόντια υπάρχουν κάποια στοματικά διαλείμματα που δεν αφήνουν χρώμα
Ναι, η χρήση στοματικού διαλύματος με χλωρεξιδίνη (0,20%) μπορεί να προκαλέσει καφέ λεκέδες στα δόντια και στη γλώσσα, ειδικά με παρατεταμένη χρήση. Αυτό είναι ένα κοινό παρενέργεια της χλωρεξιδίνης, καθώς δεσμεύεται με τα βακτήρια και τα συστατικά της πλάκας, προκαλώντας αποχρωματισμό στα δόντια.
Όσον αφορά την αποκατάσταση του φυσικού χρώματος:
1. Φυσική επαναφορά: Οι λεκέδες από χλωρεξιδίνη συνήθως δεν φεύγουν φυσικά με το βούρτσισμα, αλλά μπορούν να απομακρυνθούν με επαγγελματικό καθαρισμό στον οδοντίατρο.
2. Οδοντιατρικός καθαρισμός: Είναι η πιο απλή και αποτελεσματική μέθοδος για την αφαίρεση αυτών των λεκέδων, χ...ρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία και τεχνικές (όπως το στίλβωμα ή η χρήση αμμοβολής).
3. Πρόληψη: Αν χρειάζεται να συνεχίσεις τη χρήση χλωρεξιδίνης, μπορείς να περιορίσεις τον αποχρωματισμό με τη χρήση οδοντόκρεμας λεύκανσης (χωρίς να είναι πολύ επιθετική) και την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο για καθαρισμό.
Εφόσον οι λεκέδες οφείλονται στη χλωρεξιδίνη, δεν αποτελούν μόνιμο πρόβλημα και μπορούν να αφαιρεθούν με τις κατάλληλες τεχνικές. Αν συνεχίζεις να παρατηρείς αποχρωματισμούς, καλό θα ήταν να συζητήσεις εναλλακτικές θεραπείες με τον οδοντίατρό σου.
Read more
θα πρεπει να το σταματησετε γιατι οντως τα στοματικα διαλυματα ενδεχεται να βαψουν τα δοντια..
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.