Καλησπέρα.Η Μητέρα μου πάσχει από κατάθλιψη και τάσεις(σκέψεις)αυτοκτονίας.Την παρακολουθεί κάθε 2 μήνες ένας ψυχίατρος που της δίνει την αγωγή της ωστόσο είναι πολύ αρνητική στο να αρχίσει ψυχοθεραπεία.Τι μπορώ να κάνω;Μένω σε άλλη πόλη και φοβάμαι πολύ που δεν μιλάει σε κάποιον ειδικό πιο τακτικά για τα θέματα της.
Καλησπέρα,
Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική κατάσταση που επηρεάζει την καθημερινότητα ενός ατόμου και χρειάζεται θεραπεία.
Είναι σημαντικό ότι επισκέπτεται ψυχίατρο η μητέρα σας καθώς θα την βοηθήσει στη καλυτέρευση της κατάστασης της αλλά ακόμα καλύτερη πρόοδο θα είχε εάν ξεκινούσε και ψυχοθεραπεία.
Προσπαθήστε να την υποστηρίξετε ενθαρρύνοντας την να μιλήσει για τα συναισθήματά της, καθώς και να της τονίσετε την σημασία της ψυχοθεραπείας στην βελτίωση της ψυχικής της υγείας.
Αν δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε κάποιο άτομο να την επισκέπτεται λίγο συχνότερα, προσπαθήστε να διατηρείτε μια συχνή επικοινωνία μαζί της εξ αποστάσεως. Διατηρήστε κάποιο τρόπο επικοινωνίας και βεβαιωθείτε ότι λαμβάνει την αγωγή της.
Γεια σας. Γενικά μιλώντας είναι σχεδόν αδύνατο να πείσεις κάποιον να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία όταν δεν το θέλει. Συχνά, πάντως, επικρατεί απλώς μια γενική άγνοια σχετικά με την ψυχοθεραπεία.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, μπορείτε να της προτείνεται να δει μερικές σχετικές ιστοσελίδες για να κατανοήσει πότε και γιατί είναι χρήσιμη μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία και εν γένει να κατανοήσει τι είναι πραγματικά μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία.
Προφανώς, μια από αυτές τις ιστοσελίδες που σας προτείνω είναι και η δική μου προσωπική ιστοσελίδα.
Καλησπέρα σας. Δυστυχώς, δεν μπορείτε να ωθήσετε κανέναν να κάνει κάτι για τον εαυτό του (εν προκειμένω να αρχίσει ψυχοθεραπεία) με το ζόρι. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να της εξηγήσετε, όσο καλύτερα μπορείτε, πόσο μπορεί να την ωφελήσει αυτό, καθώς κι ότι δεν της το προτείνετε με υποτιμητική προς εκείνη διάθεση.
Καλησπέρα σας,
είναι καλό που η μητέρα σας παίρνει αντικαταθλιπτική αγωγή. Αφού έχει τάσεις αυτοκτονίας μιλήστε με τον ψυχίατρο της. Όταν κινδυνεύει το ίδιο το άτομο ή το περιβάλλον του, έχετε δικαίωμα να παρέμβετε, μιλώντας με τον ψυχίατρο της.
Είναι σημαντικό να μιλήσετε στη μητέρα σας με κατανόηση και να της εξηγήσετε πόσο μπορεί να τη βοηθήσει η ψυχοθεραπεία να διαχειριστεί καλύτερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά της. Ίσως βοηθήσει να της προτείνετε μια πρώτη συνάντηση για να γνωρίσει τον ειδικό και να αποφασίσει αν νιώθει άνετα. Η τηλεθεραπεία μπορεί επίσης να είναι μια καλή λύση.
Αν θέλετε, μπορούμε να συζητήσουμε περισσότερο για το πώς μπορείτε να την προσεγγίσετε ή πώς μπορεί να γίνει η έναρξη της θεραπείας. Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον καθοδήγηση χρειαστείτε.
Καλησπέρα σας. Καταλαβαίνω την ανησυχία σας για τη μητέρα σας και τη δυσκολία που νιώθετε λόγω της απόστασης. Η κατάθλιψη, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από σκέψεις αυτοκτονίας, είναι μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί στήριξη και προσοχή. Είναι θετικό το γεγονός ότι βρίσκεται ήδη υπό την παρακολούθηση ψυχιάτρου, καθώς η φαρμακευτική αγωγή είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διαχείριση της κατάστασης.
Η άρνησή της να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία μπορεί να σχετίζεται με την ψυχολογική της κατάσταση ή και με κάποιους δισταγμούς, όπως φόβος για την έκθεση ή δυσκολία στο να αναγνωρίσει την αναγκαιότητα αυτής της διαδικασίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είν...αι σημαντικό να προσεγγίσετε το θέμα με ευαισθησία. Δείξτε κατανόηση, εκφράστε την ανησυχία σας με τρόπο που να μην την πιέζει και προσπαθήστε να της μεταφέρετε ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί να της προσφέρει εργαλεία για να αισθανθεί καλύτερα, παρά να την επιβαρύνει.
Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με τον ψυχίατρό της, εάν η ίδια το επιτρέπει, για να συζητήσετε την κατάσταση και να λάβετε καθοδήγηση. Ο ψυχίατρος ίσως μπορέσει να την ενθαρρύνει με πιο δομημένο τρόπο να εξετάσει την ψυχοθεραπεία ως επιλογή. Αν παρατηρήσετε ότι οι σκέψεις αυτοκτονίας γίνονται πιο έντονες ή ανησυχητικές, είναι σημαντικό να ειδοποιήσετε άμεσα τον ψυχίατρο ή να απευθυνθείτε σε μια γραμμή υποστήριξης για κρίσεις.
Η επικοινωνία σας μαζί της, ακόμη και από απόσταση, είναι σημαντική. Η τακτική παρουσία σας στη ζωή της, έστω και μέσω τηλεφώνου ή διαδικτυακά, μπορεί να της δώσει την αίσθηση ότι δεν είναι μόνη. Παράλληλα, είναι σημαντικό να φροντίζετε και τον εαυτό σας. Η δική σας ψυχική αντοχή και ηρεμία είναι απαραίτητες για να μπορέσετε να είστε εκεί για τη μητέρα σας, αλλά και για να προστατεύσετε τη δική σας ευημερία.
Read more
Κλινική Ψυχολόγος
Θα πρέπει να το δείτε με άλλους συγγενείς που μπορεί να βοηθήσουν να πειστεί να βλέπει πιο τακτικά ειδικό ψυχικής υγείας.
Ίσως μπορείτε να συζητήσετε με τον ψυχίατρό της την πιθανότητα πιο συχνών επισκέψεων ή να προτείνετε μια ήπια μορφή υποστήριξης, όπως ομάδες αυτοβοήθειας. Επίσης, προσπαθήστε να της εξηγήσετε την αξία της ψυχοθεραπείας και να δείξετε κατανόηση χωρίς πίεση καθώς αυτό συνήθως έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.