Καλησπέρα σας έχω ένα γιο 27 χρονών και θεωρώ ότι έχει κατάθλιψη αλλά ο ίδιος ούτε να ακούσει για βοήθεια από οποιονδήποτε γιατρό.Ζουμε μαζί οι δυο μας και τους τελευταίους μήνες δεν θέλει να δουλέψει όλη την ημέρα στο σπίτι χωρίς επικοινωνία με φίλους κοιμάται πολλές ώρες και βλέπει μόνο τηλεόραση και παίζει στο κινητό του.Σας παρακαλώ να με βοηθήσετε πως μπορώ να τον πείσω να πάμε σε ένα γιατρό.Μου λέει πολλές φορές όταν με δυσκολία προσπαθώ να του μιλήσω "δε με νοιάζει για τη ζωή μου"
Δυστυχώς ο γυιός σας είναι ενήλικος και δεν είναι εύκολο να παρέμβετε αν δεν εκδηλωθεί με ακραίο τρόπο η καταθλιπτική σου συμπεριφορά.
Ίσως αν σταματούσατε να του προσφέρεται όλα αυτά που έχει τώρα δεδομένα φαγητό χρήματα στέγη να του παραδώσετε την ευθύνη του εαυτού του δηλαδή ότι είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του ο ίδιος κανένας άλλος να ξυπνούσε από την κατάσταση του και να αποφάσιζε ό,τι χρειάζεται βοήθεια ευχαριστώ
Ο γιος σας είναι 27 ετών που σημαίνει ότι θα πρέπει είτε να ζητήσει βοήθεια από ειδικό εάν έχει κάποια ψυχική δυσκολία είτε να αναλάβει τις υποχρεώσεις που αρμόζουν στην ηλικία του. Πιθανώς θα πρέπει να βάλετε τα όρια σας. Μία επίσκεψη σε ειδικό ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε κάποιες κατευθύνσεις.
Φαίνεται να έχει καταθλιπτικά συμπτώματα, μιλήστε με.ψυχίατρο, μήπως έρθει κάποιον και τον δει σπίτι σας.
Είναι πράγματι δύσκολο να πάτε σε γιατρό κάποιον που δεν θέλει, ειδικά σε ψυχίατρο καθώς για να μπορέσει να τον βοηθήσει θα πρέπει ο γιος σας να είναι πρόθυμος να συζητήσει για το πρόβλημά του. Ωστόσο σας προτείνω δύο πράγματα που σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργούν:
Το ένα είναι να τον παροτρύνετε να δει κάποιον ειδικό με αφορμή κάτι που ενοχλεί τον ίδιο, πχ αν δεν κοιμάται καλά, εάν νιώθει υπερβολική κούραση ή κάτι άλλο για το οποίο διαμαρτύρεται. Εάν υπάρχει όντως κάτι που και ο ίδιος θέλει να αλλάξει, ακόμα κι αν δεν είναι το κυρίως πρόβλημα, μπορείτε να του προτείνετε να μιλήσει με κάποιον ψυχίατρο ειδικά γι αυτό.
Το άλλο που μπο...ρείτε να κάνετε είναι να του ζητήσετε να πάτε μαζί σε έναν ειδικό προκειμένου να βοηθήσει εσάς με τη διαχείριση της κατάστασης, δηλαδή τον χρειάζεστε μαζί προκειμένου ο γιατρός να καταλάβει καλύτερα τι είναι αυτό που δυσκολεύει εσάς στη σχέση σας.
Και στις δύο περιπτώσεις στόχος δεν είναι να τον ξεγελάσουμε αλλά το να έρθει ο γιος σας σε επαφή με ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να καταλάβει ότι δεν είναι κάτι τόσο τρομακτικό όσο ίσως το έχει στο μυαλό του, να ανακουφιστεί, να νιώσει άνετα και ενδεχομένως να ζητήσει ο ίδιος επόμενη συνάντηση. Δεν περιμένουμε να αλλάξει κάτι εντυπωσιακά μετά από μία μόνο συνεδρία, αλλά το ότι θα έχει πλέον την εμπειρία της συνάντησης με ψυχίατρο μπορεί να κάνει διαφορά.
Έχετε υπόψιν επίσης ότι συνεδρίες μπορούν να γίνουν και διαδικτυακά - δεν το προτιμάμε, ειδικά στην αρχή της θεραπείας, αλλά ίσως ο ίδιος να νιώθει πιο άνετα να είναι στο χώρο του και το δεχθεί πιο πρόθυμα.
Εύχομαι να πάνε όλα καλά!
Read more
Καλησπέρα σας. Λυπάμαι πολύ που ακούω για την κατάσταση που αντιμετωπίζετε με τον γιο σας. Η κατάθλιψη είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι να προσπαθείτε να τον βοηθήσετε όταν ο ίδιος αρνείται να ζητήσει βοήθεια. Εκτός από το να εκφράστε την ανησυχία σας με αγάπη και κατανόηση και να τον άκουσετε δεν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος. Είναι σημαντικό να δείχνετε κατανόηση και υπομονή. Η πίεση μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Δυστυχώς εάν ο ίδιος δεν θέλει να συνεργαστεί με ψυχολόγο δεν μπορούμε να τον αναγκάσουμε.
Καλησπέρα σας,
Κατανοώ την αγωνία σας για τον γιο σας. Προσπαθήστε να του μιλήσετε με ηρεμία και κατανόηση, εκφράζοντας τις ανησυχίες σας χωρίς να τον πιέζετε. Ρωτήστε τον πώς αισθάνεται και δείξτε του ότι είστε εκεί για να τον στηρίξετε. Προσφέρετε επιλογές για βοήθεια, όπως συζήτηση με κάποιον επαγγελματία ή συμμετοχή σε δραστηριότητες που του αρέσουν. Αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ασφάλειά του, επικοινωνήστε άμεσα με εμένα ή έναν άλλο ειδικό ψυχικής υγείας.
Καλησπέρα,
Αυτή η ηλικία είναι κρίσιμη καθώς οι νέοι συχνά αντιμετωπίζουν προκλήσεις που σχετίζονται με τη μετάβαση στην ενήλικη ζωή και τη διαχείριση της ανεξαρτησίας τους.
Ο γιος σας εκδηλώνει αρκετά χαρακτηριστικά που συνδέονται με την κατάθλιψη, όπως η αποφυγή επαγγελματικής δραστηριότητας, η απομόνωση από φίλους, ο υπερβολικός ύπνος, και η διαρκής παρακολούθηση τηλεόρασης ή χρήση του κινητού.
Όταν προσπαθείτε να τον προσεγγίσετε με σκοπό να τον βοηθήσετε, η αντίδρασή του, που περιλαμβάνει φράσεις όπως "δε με νοιάζει για τη ζωή μου", δείχνει την σοβαρότητα της κατάστασης και την έλλειψη διάθεσης για βοήθεια.
Οι ...προσπάθειες σας για επικοινωνία φαίνεται ότι δεν βρίσκουν ανταπόκριση, καθιστώντας την κατάσταση δύσκολη.
Προσπαθήστε να εκφράσετε την ανησυχία σας με ευαισθησία και αγάπη χωρίς κριτική. Δημιουργήστε ένα περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστοσύνης και προσφερθείτε να τον συνοδεύσετε σε έναν ειδικό, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επαγγελματικής βοήθειας για τη βελτίωση της ψυχικής του υγείας.
Read more
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
Get instant expert guidance for your medical concerns now!
We’ll send you an email when a specialist responds.