Η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι πάντα απαραίτητη για τη δυσθυμία. Εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.
Με δύο λέξεις, θεωρούμε ως δυσθυμία μία κατάσταση μικρότερης βαρύτητας, αλλά μεγαλύτερης διάρκειας από το μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο. Από άλλους αναφέρεται και ως «εμμένουσα καταθλιπτική διαταραχή». Με δεδομένα κυρίαρχο το συναισθηματικό υπόβαθρο, προτείνεται γενικά ως πιο αποτελεσματική λύση ο συνδυασμός αντικαταθλιπτικών και ψυχοθεραπείας. Παρ’ όλα αυτά, το στοιχείο της εξατομίκευσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Σε κάποιους ανθρώπους μπορεί η μία ή η άλλη προσέγγιση να αρκεί. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι συχνά η ψυχοθεραπεία από μόνη της είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.
Η δυσθυμία αποτελεί μια ύπουλη χρόνια μορφή κατάθλιψης λόγω των ηπιότερων συμπτωμάτων της και της υψηλότερης λειτουργικότητας των ασθενών σε σχέση με αυτών της μείζονος κατάθλιψης. Συχνά γίνεται αντιληπτή ως χαρακτηρολογική ένδειξη (λόγω δηλαδή της προσωπικότητας του ασθενούς) και όχι ως ψυχική διαταραχή. Είναι όμως γεγονός πως οι πάσχοντες παρόλη την λειτουργικότητα τους, ταλαιπωρούνται από έντονα συναισθήματα θλίψης, άγχους, παθητικότητας, απογοήτευσης, θυμού και έντασης. Βιώνουν μειωμένη ποιότητα ζωής, με απουσία θετικής διάθεσης, οραματισμού, αποφασιστικότητας και επίτευξης στόχων. Ακόμη κι αν δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες και υπάρχουν μέ...ρες που θα χαρακτηρίζονταν ως φυσιολογικές, αξίζει κανείς συνολικά, να αναζητήσει θεραπεία και να μην προσαρμόζεται σε μια κατάσταση ζωής που δεν του αξίζει. Η φαρμακευτική αγωγή κρίνεται απαραίτητη όταν παρουσιάζονται συνδυαστικά με την δυσθυμία, μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια, αυτοκτονικές σκέψεις, ή και άλλα ψυχικά προβλήματα. Γενικότερα ο συνδυασμός κατάλληλης ψυχοθεραπείας και φαρμακοθεραπείας, καθώς και η αλλαγή τρόπου ζωής (καλή διατροφή, άσκηση, νοηματοδότηση της ζωής, επανασύνδεση με σημαντικούς ανθρώπους της ζωής, mindfulness κ.α.), είναι αποδοτικότερος και πιο άμεσος στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η διάγνωση από ειδικό της ψυχικής υγείας (ψυχίατρο, κλινικό ψυχολόγο) και η ολοκληρωμένη πρόταση θεραπευτικής αγωγής (ψυχοθεραπεία ή και φαρμακευτική αγωγή). Ο κάθε άνθρωπος έχει μια ξεχωριστή ιστορία ζωής, η αφήγηση, κατανόηση, αποδόμηση και αναδόμηση της οποίας, θα οδηγήσει στην θεραπεία, δηλαδή σε μια ζωή με νόημα και περισσότερη ευτυχία. Η θεραπευτική πρόταση δεν μπορεί παρά να είναι εξατομικευμένη ανάλογα με το ιστορικό, τα βιώματα, τις ανάγκες και τις δυνατότητες του θεραπευόμενου. Τόσο σε επίπεδο φαρμάκων όσο και σε επίπεδο ψυχοθεραπείας, θεραπευτής και θεραπευόμενος καλούνται να ανταποκριθούν στην πρόκληση και να βρουν συνεργαζόμενοι, τον καλύτερο (αποδοτικότερο) τρόπο θεραπείας. Read more
Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά. Αρχικά θα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση σας για να γίνει κατανοητό το τι σας συμβαίνει... μια διαρκώς κακή διάθεση μπορεί να δείχνει καταθλιπτική συμπτωματολογία. Θα πρέπει επίσης να αξιολογηθεί η αιτιολογία της κατάστασης αυτής. Σας έχει συμβεί κάτι; Βιώνετε ψυχοπιεστικές καταστάσεις; είναι ενδογενής; έχετε διαφορά από το πως είσαστε στο παρελθόν; Συνεπώς η πιο κατάλληλη κίνηση είναι είτε να επισκεφτείτε Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπευτή αρχικά για να αξιολογήσει την κατάσταση που περιγράφετε ως δυσθυμία, και να δείτε σε πρώτη φάση, αν μπορεί αυτή η κατάσταση να αλλάξει μέσω ψυχοθεραπείας ή αν χρειάζεστε επιπρόσθετ...α και φαρμακευτική αγωγή οπότε θα πρέπει να επισκεφθείτε και Ψυχίατρο. Read more
Η δυσθυμία, γνωστή και ως διαρκής καταθλιπτική διαταραχή, είναι μια λιγότερο σοβαρή αλλά μόνιμη μορφή κατάθλιψης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίμονη μελαγχολία, απώλεια ενδιαφέροντος και δυσκολία στην συγκέντρωση.
Η φαρμακευτική αγωγή παρέχει σημαντική ανακούφιση για τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυτή την διαταραχή καθώς μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και είναι αποτελεσματική σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία.
Θα σας συνιστούσα, προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε φαρμακοθεραπεία, να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας ο οποίος από το ιστορικό που θα πάρει και από την κλινική σας εικόνα, θα σας υποδείξει το καταλληλότερο θεραπευτικό πλάνο γ...ια εσάς.
Read more
Η ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή στη δυσθυμία εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης, τις ανάγκες του ατόμου και τη γενικότερη εικόνα της ψυχικής του υγείας. Η δυσθυμία είναι μια χρόνια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ήπια αλλά μακροχρόνια καταθλιπτικά συμπτώματα.
Για ορισμένους ανθρώπους, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Τα αντικαταθλιπτικά, όπως οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) ή άλλοι τύποι φαρμάκων, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της διάθεσης και να προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα. Ωστόσο, η φαρμακευτική αγωγή συχνά λειτουργεί καλύτερα όταν συνδυάζεται με ψυχοθεραπεία, ό...πως η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) ή η διαπροσωπική θεραπεία (IPT).
Σε πιο ήπιες περιπτώσεις δυσθυμίας, η ψυχοθεραπεία από μόνη της μπορεί να είναι αρκετή. Μέσα από τη θεραπεία, μπορείτε να μάθετε τρόπους να αναγνωρίζετε και να αλλάζετε τις αρνητικές σκέψεις, να βελτιώνετε τις σχέσεις σας και να δημιουργείτε ένα πιο υγιές και ισορροπημένο καθημερινό πρόγραμμα.
Ο τρόπος ζωής παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της δυσθυμίας. Η τακτική άσκηση, ο επαρκής ύπνος, μια ισορροπημένη διατροφή και η διατήρηση κοινωνικών επαφών μπορούν να έχουν σημαντική θετική επίδραση στη διάθεση.
Το καλύτερο είναι να μιλήσετε με έναν ειδικό ψυχικής υγείας, όπως έναν ψυχολόγο ή και έναν ψυχίατρο, για να αξιολογήσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για εσάς. Αν και η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι πάντα απαραίτητη, μπορεί να είναι απαραίτητη για να δώσει ένα αρχικό στήριγμα σε ορισμένες περιπτώσεις.
Read more
Η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι απαραίτητα η μοναδική ή πρώτη επιλογή για τη δυσθυμία, καθώς εξαρτάται από τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Η ψυχοθεραπεία επίσης θα μπορούσε να βοηθήσει, όπως και η υποστήριξη από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι χρήσιμη όταν τα συμπτώματα είναι επίμονα και επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργικότητα, αλλά είναι συχνά πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με ψυχοθεραπευτική παρέμβαση και αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η σωματική άσκηση, η διατροφή και οι τεχνικές χαλάρωσης.
Η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι πάντα απαραίτητη για τη δυσθυμία, καθώς η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει μόνο ψυχοθεραπεία, όπως η Γνωστική-Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT), που βοηθά στην αναγνώριση και αλλαγή αρνητικών σκέψεων. Ωστόσο, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ή όταν η ψυχοθεραπεία από μόνη της δεν είναι αρκετή, μπορεί να συνδυαστεί με αντικαταθλιπτικά φάρμακα.
Καλησπέρα σας!
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της δυσθυμίας ή αλλιώς χρόνιας κατάθλιψης περιλαμβάνουν:
Μειωμένη λειτουργικότητα, κακή διάθεση, θλίψη, έλλειψη ενέργειας ή χρόνια κόπωση, απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης για καθημερινές δραστηριότητες (ανηδονία), ενοχές και τύψεις, αίσθηση αβοηθητότητας, αίσθηση αδιεξόδου, αίσθημα απελπισίας, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αϋπνία, δυσκολίες στον ύπνο, κοινωνική απομόνωση, έλλειψη συγκέντρωσης, αναποφασιστικότητα και πόνος σε διάφορα σημεία στο σώμα. Λαμβάνοντας υπόψιν την εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων, σε συνδυασμό με την συχνότητα και την ένταση αυτών, μία κατάλληλη ψυχιατρική διάγνωση ...περιλαμβάνει την συνταγογράφηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής πάντα όμως σε συνδυασμό με την διενέργεια ψυχοθεραπευτικών συνεδριών. Για μία αποτελεσματική θεραπεία της χρόνιας κατάθλιψης, δεν προτείνεται αποκλειστικά και μόνο η λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
Read more
Αυτό είναι κάτι που θα κρίνει και θα συστήσει ο ψυχίατρος σας.
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.