Γεια σας! Προβλημα: Θελω να τρωω μπροκολο, μου αρεσει πολυ και ειναι υγιεινο. Αλλα μου προκαλει φουσκωμα και δυσκοιλιοτητα. Πως μπορω να συνεχισω να το τρωω, χωρις να με πειραζει;
Να πίνετε παραπάνω νερό και να ακούτε το σώμα σας ως προσ την ποσότητα
Εάν σας ενοχλεί στο έντερο θα πρέπει να το αποφεύγεται ή να τρώτε όχι συχνά.
Είναι εξαιρετικό που αγαπάς το μπρόκολο, καθώς είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, αλλά κατανοώ ότι το φούσκωμα και η δυσκοιλιότητα μπορούν να κάνουν την κατανάλωσή του δύσκολη. Το μπρόκολο, όπως και άλλα σταυρανθή λαχανικά, περιέχει φυτικές ίνες και συγκεκριμένα σάκχαρα (π.χ. ραφινόζη), τα οποία μπορεί να είναι δύσκολο να πέψει το σώμα, οδηγώντας σε αέρια και φούσκωμα.
Συμβουλές για να τρως μπρόκολο χωρίς δυσφορία:
Μαγείρεμα του μπρόκολου:
Ατμοβραστό μπρόκολο: Το μπρόκολο στον ατμό διασπά μερικά από τα σάκχαρα που προκαλούν φούσκωμα, καθιστώντας το πιο εύπεπτο σε σχέση με το ωμό. Μπορείς να το μαγειρέψεις μέχρι να γίνει απαλό..., αλλά όχι υπερβολικά, για να διατηρήσεις τα θρεπτικά του συστατικά.
Βραστό μπρόκολο: Βράζοντάς το για λίγα λεπτά μπορεί να αφαιρέσεις κάποια από τα συστατικά που προκαλούν αέρια. Βράσε το για 4-5 λεπτά και μετά στράγγισέ το καλά.
Αποφυγή τηγανισμένου μπρόκολου: Τα τηγανισμένα λαχανικά μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον φούσκωμα λόγω των λιπαρών.
Μείωση της ποσότητας:
Αν καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες μπρόκολου σε ένα γεύμα, μπορεί να προκαλέσει περισσότερα αέρια. Προσπάθησε να ξεκινήσεις με μικρότερες ποσότητες και να παρατηρήσεις πώς αντιδρά το σώμα σου. Μπορείς να αυξάνεις σταδιακά την ποσότητα για να δεις πώς προσαρμόζεται το σώμα.
Συνδυασμός με άλλες τροφές:
Συνδυασμός με προβιοτικά: Προβιοτικές τροφές, όπως το γιαούρτι ή το κεφίρ, μπορεί να βοηθήσουν στην υγεία του εντέρου και στη μείωση των αερίων.
Συνδυασμός με πρωτεΐνες και λιπαρά: Τρώγοντας μπρόκολο με άλλες πιο "μαλακές" τροφές (π.χ. ελαιόλαδο, κοτόπουλο, ρύζι) μπορεί να βελτιωθεί η πέψη του και να μειωθεί το φούσκωμα.
Μάσηση:
Η καλή μάσηση του μπρόκολου και η αργή κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει στην πέψη, μειώνοντας την πιθανότητα φουσκώματος. Όταν το μάσημα είναι ελλιπές, το σώμα δυσκολεύεται να διασπάσει τις φυτικές ίνες, αυξάνοντας τα αέρια.
Συμπληρώματα ενζύμων:
Υπάρχουν συμπληρώματα που περιέχουν πεπτικά ένζυμα (π.χ. άλφα-γαλακτοσιδάση), τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη διάσπαση των σακχάρων όπως η ραφινόζη, μειώνοντας την παραγωγή αερίων.
Προσαρμογή του εντέρου:
Αν το μπρόκολο είναι καινούριο στη διατροφή σου ή αν δεν το τρως συχνά, μπορεί το σώμα σου να χρειαστεί λίγο χρόνο να προσαρμοστεί. Προσπάθησε να το εντάξεις σταδιακά στη διατροφή σου και να δώσεις στο πεπτικό σου σύστημα χρόνο να το συνηθίσει.
Αποφυγή άλλων αεριογόνων τροφών ταυτόχρονα:
Αν τρως μπρόκολο μαζί με άλλες τροφές που επίσης προκαλούν φούσκωμα (π.χ. φασόλια, λάχανο, κουνουπίδι), το φούσκωμα μπορεί να επιδεινωθεί. Προσπάθησε να αποφεύγεις τον συνδυασμό αυτών των τροφών σε ένα γεύμα.
Για τη δυσκοιλιότητα:
Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες συνήθως βοηθούν στη λειτουργία του εντέρου. Όμως, αν δεν πίνεις αρκετό νερό, οι φυτικές ίνες μπορεί να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα. Φρόντισε να πίνεις αρκετό νερό όταν τρως μπρόκολο ή άλλες τροφές με φυτικές ίνες για να διευκολύνεις τη διέλευση των τροφών στο έντερο.
Συμπέρασμα:
Το μπρόκολο είναι εξαιρετικά υγιεινό, και υπάρχουν αρκετοί τρόποι να μειώσεις το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα που μπορεί να προκαλεί. Προσπάθησε να το καταναλώνεις σε μικρότερες ποσότητες, μαγειρεμένο, σε συνδυασμό με άλλες τροφές που βοηθούν την πέψη, και φρόντισε να πίνεις αρκετό νερό. Με αυτά τα μέτρα, μπορείς να απολαμβάνεις το μπρόκολο χωρίς δυσφορία!
Αν συνεχίσεις να έχεις προβλήματα, ένας διατροφολόγος ή ο γιατρός σου μπορεί να σε βοηθήσει να προσαρμόσεις καλύτερα τη διατροφή σου.
Read more
Καλησπέρα σας. Δοκιμάστε να το βράσετε πάρα πολύ ώρα, πιθανότατα θα πάνε καλύτερα τα πράγματα. Επίσης όταν το τρώτε να το μασάτε πάρα πολύ καλά.
Το μαγείρεμα του μπρόκολου (ατμός, βραστό ή σοτάρισμα) μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και να διευκολύνει την πέψη. Το βραστό μπρόκολο είναι πιο εύκολο στο πεπτικό σύστημα από το ωμό.
Αν δεν το έχετε φάει πρόσφατα, δοκιμάστε να το ενσωματώσετε στη διατροφή σας σταδιακά. Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες και αυξήστε τις σιγά-σιγά για να επιτρέψετε στο πεπτικό σας σύστημα να προσαρμοστεί.
Συνδυάστε το μπρόκολο με άλλα τρόφιμα που είναι εύκολα στην πέψη, όπως ρύζι, πατάτες ή κοτόπουλο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ελάφρυνση των πεπτικών προβλημάτων.
Βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδι...κά όταν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως το μπρόκολο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Read more
Μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα που τρώτε κάτι εάν σας προκαλεί φούσκωμα ή να μειώσετε και την συχνότητα που τρώτε κάτι. Υπάρχουν και άλλα λαχανικά καλύτερα ανεκτά για τον καθένα που μπορούν να βοηθήσουν και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και να μην σας προκαλούν φούσκωμα. Όλα είναι πολύ υποκειμενικά. Ο κάθε άνθρωπος έχει έναν ξεχωριστό οργανισμό. Όμως καλό θα είναι να επισκεφθείτε έναν κλινικό διαιτολόγο ώστε να σας βοηθήσει, να σας συντάξει ένα εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες σας και να σας παρακολουθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα με κατάλληλες μετρήσεις.
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.