Καλησπερα, Μπορει καποιος ειδικος να μου βρει εξηγηση για κατι; Πως γινεται, οταν τρωω μπροκολο να παθαινω φουσκωμα και δυσκοιλιοτητα και οταν τρωω κουνουπιδι να ειμαι ενταξει και μαλιστα να με βοηθαει πολυ στο θεμα τη δυσκοιλιοτητας; Νομιζα οτι το κουνουπιδι αντεδεικνυται σε ατομα με συνδρομο ευερεθιστου εντερου, αρα ειναι και πιο δυσπεπτο, αλλα σε εμενα συμβαινει το αντιθετο! Ακομα κι αν καταναλωσω μεγαλες ποσοτητες απο κουνουπιδι δεν επηρεαζεται το γαστρεντερικο μου αρνητικα, ενω με το μπροκολο, ακομα κι αν φαω μονο δυο μπουκιες, εχω πονους στη κοιλια, αερια,φουσκωμα,δυσπεψια, χανεται η ορεξη μου και εχω δυσκοιλιοτητα! Τι προτεινετε να κανω; Ευχαριστω!
Καλημέρα! Αυτό που περιγράφετε είναι πιο κοινό απ' ό,τι νομίζετε, και υπάρχει μια εξήγηση γιατί μπορεί να αντιδράτε διαφορετικά στο μπρόκολο και στο κουνουπίδι, παρά το γεγονός ότι ανήκουν στην ίδια οικογένεια λαχανικών (στα σταυρανθή).
Το μπρόκολο και το κουνουπίδι έχουν διαφορές στη σύσταση των φυτικών ινών και των τύπων σακχάρων που περιέχουν, όπως η ραφινόζη, ένα είδος FODMAP (σύνθετοι υδατάνθρακες που είναι δύσπεπτοι για μερικούς ανθρώπους). Τα FODMAPs συχνά πυροδοτούν συμπτώματα, όπως φούσκωμα και αέρια, σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).
Μπρόκολο: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ραφινόζη και είναι πιο πλ...ούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες. Οι διαλυτές ίνες απορροφούν νερό και σχηματίζουν ένα τζελ στο έντερο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή δυσκοιλιότητα σε μερικά άτομα.
Κουνουπίδι: Περιέχει λιγότερη ραφινόζη από το μπρόκολο και ίσως ο οργανισμός σας το μεταβολίζει πιο εύκολα. Μπορεί, επίσης, να βοηθά στην κινητικότητα του εντέρου σε εσάς, καθώς περιέχει αδιάλυτες φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού.
Read more
να μην τρωτε μπροκολο. εχει παραπάνω ίνεσ απο το κουνουπιδι που μπορει το εντερο σας να μην μπορει να διαχειριστεί
Αυτή η ασθένεια είναι εξατομικευμένη...Δεν πειράζουν τα ίδια σε όλους...Θα πορευτείτε λοιπόν με αυτά που δε σας πειράζουν.
Καλησπέρα! Αυτό που περιγράφετε είναι ένα ενδιαφέρον φαινόμενο, και μοιάζει να σχετίζεται με την ατομική αντίδραση του οργανισμού σας στα συγκεκριμένα λαχανικά. Αν και το μπρόκολο και το κουνουπίδι ανήκουν στην ίδια οικογένεια (σταυρανθή λαχανικά), φαίνεται ότι αντιδράτε διαφορετικά σε αυτά, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο, καθώς ο καθένας μας έχει διαφορετική ανοχή σε ορισμένα τρόφιμα.
Ας δούμε κάποιες πιθανές εξηγήσεις και προτάσεις:
1. Διαφορά στη Σύνθεση των Λαχανικών
Το μπρόκολο περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες και συγκεκριμένα συστατικά (όπως οι ραφινόλες), τα οποία μπορεί να δημιουργούν φούσκωμα και αέρια σε ευαί...σθητα άτομα. Αυτά τα συστατικά ζυμώνονται στο έντερο από βακτήρια και παράγουν αέρια, προκαλώντας τα συμπτώματα που περιγράφετε.
Το κουνουπίδι έχει επίσης φυτικές ίνες, αλλά μπορεί να είναι πιο ανεκτό από το σώμα σας λόγω της διαφορετικής αναλογίας συστατικών ή του τρόπου που τα έντερά σας επεξεργάζονται αυτά τα τρόφιμα.
2. Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS)
Παρά το γεγονός ότι τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το κουνουπίδι, θεωρούνται γενικά πιο "δύσκολα" για άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η εμπειρία σας υποδηλώνει ότι το σώμα σας μπορεί να τα επεξεργάζεται πιο εύκολα σε σχέση με το μπρόκολο. Το έντερο καθενός μπορεί να αντιδρά διαφορετικά σε διαφορετικά FODMAPs (υδατάνθρακες που μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα), και ίσως το κουνουπίδι να είναι πιο κατάλληλο για το δικό σας προφίλ ανοχής.
Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε FODMAPs, κάτι που ίσως εξηγεί τα συμπτώματά σας, ενώ το κουνουπίδι μπορεί να επηρεάζει λιγότερο το έντερό σας, παρότι ανήκει στην ίδια κατηγορία.
3. Πιθανή Δυσανεξία ή Αλλεργία
Μπορεί να έχετε κάποια ατομική δυσανεξία ή ευαισθησία σε συγκεκριμένα συστατικά του μπρόκολου, η οποία δεν εμφανίζεται με το κουνουπίδι. Αυτή η δυσανεξία μπορεί να μην αφορά αποκλειστικά τις ίνες, αλλά και άλλες ενώσεις του μπρόκολου, όπως τα θειώδη.
4. Μέθοδος Μαγειρέματος
Ο τρόπος μαγειρέματος παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Αν καταναλώνετε το μπρόκολο ωμό ή όχι αρκετά μαγειρεμένο, μπορεί να είναι πιο δύσπεπτο. Το μαγείρεμα μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν κάποιες από τις ενώσεις που προκαλούν τα αέρια.
Το ίδιο ισχύει και για το κουνουπίδι, το οποίο μπορεί να είναι πιο καλά ανεκτό λόγω της μαγειρεμένης του μορφής.
Τι να Κάνετε:
Καταγραφή Τροφίμων και Συμπτωμάτων: Καταγράψτε τις τροφές που σας προκαλούν συμπτώματα, την ποσότητα που καταναλώνετε και τον τρόπο μαγειρέματος. Αυτό θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε συγκεκριμένα τρόφιμα που προκαλούν τα προβλήματα και πιθανούς συνδυασμούς που είναι πιο ανεκτοί.
Μείωση της Κατανάλωσης Μπρόκολου: Εάν το μπρόκολο σας προκαλεί συνεχώς φούσκωμα και δυσκοιλιότητα, ίσως είναι καλύτερο να το αποφεύγετε ή να το καταναλώνετε σε μικρότερες ποσότητες και πιο μαγειρεμένο. Μπορεί επίσης να δοκιμάσετε να το συνδυάσετε με άλλες τροφές που βοηθούν στην πέψη, όπως το τζίντζερ.
Επιλογή Εναλλακτικών: Εάν το κουνουπίδι σας βοηθάει, συνεχίστε να το καταναλώνετε με τον τρόπο που σας ευεργετεί. Μπορείτε να προσθέσετε κι άλλα σταυρανθή λαχανικά όπως το λάχανο ή τα λαχανάκια Βρυξελλών, και να δείτε πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας.
Συμβουλευτείτε Γαστρεντερολόγο: Αν τα συμπτώματά σας επιμένουν, μπορεί να είναι χρήσιμο να μιλήσετε με έναν γαστρεντερολόγο ή διατροφολόγο ειδικευμένο σε ευαισθησίες τροφίμων και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Μια διατροφή χαμηλή σε FODMAPs θα μπορούσε να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις τροφές που σας ενοχλούν περισσότερο.
Εάν δοκιμάσετε μερικές από αυτές τις προτάσεις, θα δείτε ποιες δουλεύουν καλύτερα για τον οργανισμό σας.
Read more
Καλησπέρα σας. Το μπρόκολο και το κουνουπίδι ανήκουν στην ίδια κατηγορία λαχανικών, και τα 2 ερεθίζουν το ευερέθιστο έντερο. Παρ'όλα αυτά δεν ενοχλούν τα ίδια τρόφιμα όλα τα άτομα που ταλαιπωρούνται από το ευερέθιστο. Παίζει ρόλο η ποσότητα στο κάθε λαχανικό, ο συνδυασμός στο ίδιο γεύμα, τα προηγούμενα γεύματα, τα επίπεδα του στρες, αλλά και ο τρόπος μαγειρέματος. Θα σας πρότεινα να επισκεφθείτε έναν διαιτολόγο εξειδικευμένο πάνω στο ευερέθιστο, και σίγουρα να μετριάσετε την ποσότητα και στα 2 λαχανικά !
Κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός, όποτε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ανάλογα. Όλα τα λαχανικά είναι υγιεινά απλά κάποια πολλές φορές μπορεί να μας προκαλέσουν φουσκώματα. Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν κλινικό διαιτολόγο ώστε να σας βοηθήσει, να σας συντάξει ένα εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες σας και να σας παρακολουθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα με κατάλληλες μετρήσεις.
Καλησπέρα σας! Ο κάθε άνθρωπος έχει το "δικό του" ευερέθιστο έντερο. Έτσι μπορεί κάποιον να τον πειράζει ένα λαχανικό και κάποιον άλλον ένα άλλο λαχανικό. Αυτό που κάνουμε επομένως είναι ότι στην πράξη βλέπουμε τι γίνεται.. Ποια τρόφιμα μας ενοχλούν (και αυτά τα αποκλείουμε από την διατροφή μας) και ποια δε μας ενοχλούν (αυτά τα κρατάμε).
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.