Ο εθισμός στα video games μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα, κι είναι σημαντικό να τον αντιμετωπίσετε με προσοχή και συναισθηματική υποστήριξη. Εδώ είναι μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε τον γιο σας:
1)Κατανοήστε το πρόβλημα: Κατανοήστε ότι ο εθισμός στα video games μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τη ζωή του γιου σας, όπως η μείωση της κοινωνικής δραστηριότητας, η μείωση της σχολικής απόδοσης και η απομόνωση.
2)Επικοινωνία: Μιλήστε ανοιχτά και ειλικρινά με τον γιο σας για το πρόβλημα. Ρωτήστε τον για τον λόγο που παίζει τόσο πολύ video games και πώς νιώθει σχετικά με αυτό.
3)Προσφέρετε ...υποστήριξη στον γιο σας: Προσφέρετε συναισθηματική υποστήριξη και ενθαρρύνετε τον γιο σας να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια αν αισθάνεται ότι ο εθισμός του τον υπερβαίνει.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η αντιμετώπιση του εθισμού στα video games μπορεί να απαιτήσει χρόνο και υπομονή. Ο επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να είναι απαραίτητος σε περιπτώσεις εθισμού που δεν μπορούν να διαχειριστούν με την οικογενειακή υποστήριξη.
Read more
Καλησπέρα σας. Ακούγεται να νοιάζεστε πολύ για τον γιο σας. Δυστυχώς το ζήτημα που θέτετε είναι λεπτό. Ο γιος σας είναι ενήλικος, και συνεπώς αν εκείνος δεν διαπιστώνει ότι δυσκολεύεται, ή αν δεν αναγνωρίζει ότι έχει ανάγκη από σχετική υποστήριξη, τότε είναι λίγα τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τον βοηθήσετε.
Μπορείτε να δοκιμάσετε να του εκφράζετε πώς ο εθισμός του σας κάνει να νιώθετε. Πόσο λυπάστε, θυμώνετε, ή φοβαστε για αυτόν, ενδεχομένως. Ειλικρίνεια και αυθεντικότητα χρειάζονται οι σχέσεις. Θεωρώ ότι αν προσπαθήσετε να τον πιέσετε, δεν θα βοηθήσει τη μεταξύ σας σχέση, και συνεπώς ούτε τη συνεργασιμότητά του στο μέλλ...ον.
Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι, εφόσον είστε και οι δύο ενήλικες, και μένετε κάτω από την ίδια στέγη, την οποία και συντηρείτε εσείς, θα βοηθούσε να του αναθέτατε ορισμένες ευθύνες σχετικές με το νοικοκυριό, ή και όρια σχετικά με τις ώρες που παίζει, εφόσον εσάς σας δυσκολεύει να τον βλέπετε. Δεν ξέρω αν βγάζει νόημα για εσάς το σκεπτικό μου εδώ.
Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να ξεκινήσετε συνεδρίες συμβουλευτικής με κάποιον ψυχολόγο ώστε να αναζητήσετε μαζί λύσεις και τρόπους διαχείρισης. Εύχομαι ό,τι καλύτερο.
Read more
Η διαταραχή των βιντεοπαιχνιδιών (gaming disorder) δεν είναι μόνο το πάθος για τα βιντεοπαιχνίδια. Πρόκειται για ένα μοτίβο εθιστικής συμπεριφοράς κατά το οποίο το παιχνίδι ψηφιακών ή βιντεοπαιχνιδιών αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα στη ζωή του ατόμου. Η διαταραχή βιντεοπαιχνιδιών παρεμβαίνει στις καθημερινές ρουτίνες του ατόμου και έχει επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική του ευεξία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρόσφατα αναγνώρισε τον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια ως διαταραχή ψυχικής υγείας. Υπάρχουν αρκετά ανησυχητικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε αν ανησυχείτε ότι ο γιός σας πάσχει από διαταραχή βιντεοπαιχνιδιών. Έχει α...ποσυρθεί από αθλήματα, συλλόγους ή άλλες δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν βιντεοπαιχνίδια; Οι περισσότερες αλληλεπιδράσεις του με άλλους ανθρώπους αφορούν διαδικτυακές κοινότητες παιχνιδιών; Έχουν μειωθεί οι πανεπιστημιακές επιδόσεις του σας καθώς έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον του για τα βιντεοπαιχνίδια; Τα παιχνίδια καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου του γιου σας; Διαταράσσουν τα βιντεοπαιχνίδια τις συνήθειες του ύπνου του;
Εάν απαντήσατε "ναι" σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις, η συμπεριφορά του γιού σας μπορεί να εξελίσσεται σε διαταραχή βιντεοπαιχνιδιών και θα πρέπει να αναζητήσει βοήθεια σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Αν δεν πιστεύετε ότι η συμπεριφορά του γιού σας φτάνει στο επίπεδο της διαταραχής, αλλά πιστεύετε ότι θα ωφεληθεί από τη μείωση του χρόνου παραμονής στην οθόνη (και εφόσον διαμένετε στο ίδιο σπίτι), δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές:
- Δημιουργήστε συγκεκριμένες ώρες "χωρίς χρήση τεχνολογίας", όπως κατά τη διάρκεια των γευμάτων, ή κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων οικογενειακών δραστηριοτήτων ή εκδρομών. Βεβαιωθείτε ότι όλοι - συμπεριλαμβανομένων των ενηλίκων - αφήνουν όλες τις οθόνες κλειστές κατά τη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων.
- Κρατήστε τις οθόνες μακριά από τα υπνοδωμάτια.
- Ορίστε και επιβάλλετε καθημερινά ή εβδομαδιαία όρια και απαγορεύσεις χρόνου χρήσης οθόνης, όπως η απαγόρευση έκθεσης σε συσκευές ή οθόνες μία ώρα πριν από τον ύπνο.
- Φορτίστε τις συσκευές έξω από τα υπνοδωμάτια κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Συζητήστε οικογενειακώς για τη διαχείριση του χρόνου χρήσης της οθόνης στο σπίτι σας, λαμβάνοντας υπόψη τις αξίες και τις προτεραιότητες της οικογένειάς σας. Συζητήστε γιατί είναι σημαντικό να υπάρχουν όρια και μιλήστε για τα οφέλη των δραστηριοτήτων που δεν περιλαμβάνουν ηλεκτρονικές συσκευές και βιντεοπαιχνίδια, όπως το διάβασμα, ο αθλητισμός και οι προσωπικές συζητήσεις. Υπενθυμίστε στα παιδιά σας ότι η εκμάθηση θετικών τρόπων ενασχόλησης και αποδέσμευσης από τις οθόνες και τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της συνολικής τους ασφάλειας και υγείας.
Read more
Απευθυνθείτε στο εξειδικευμένο τμήμα του ΚΕΘΕΑ https://www.kethea.gr/chreiazesai-voitheia/diadiktyo/ ή του 18 Άνω https://www.18ano.gov.gr/tmima-problimatikis-xrisis-diadiktyoy/, οι υπηρεσίες είναι δωρεάν και μπορούν να σας καθοδηγήσουν για τις επιλογές σας.
το 18 Ανω έχει ειδικό τμήμα όπου μπορείτε να απευθυνθείτε για βοήθεια για το γιό σας αλλά και για εσάς.
με κλινικό ψυχολόγο ή ψυχολόγο ειδικό στις εξαρτήσεις. Δοκιμάστε κ τα κεθεα νομίζω ασχολούνται κ με τέτοια
Γειά σας!
Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι δυνατόν, ως ψυχολόγος, να παρέχω εξατομικευμένες συμβουλές, εξ'αποστάσεως μέσω αυτής της πλατφόρμας...
Βρείτε έναν έμπειρο ψυχολόγο εκπαιδευμένο στην γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία για να σας συμβουλέψει για το πως θα χειριστείτε τα θέματα του γιου σας και πως να τον βοηθήσετε να αρχίσει βλεπει τι έχει να κερδίσει από την θεραπεία!
Όσο το καθυστερείτε τόσο θα χειροτερεύει το πρόβλημα!
Θυμηθείτε οτι το κυριότερο πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση!
Ο φόβος ότι αν πάει στον ψυχολόγο πάει να πει ότι είναι ψυχικά ασθενής!
Θυμηθείτε οτι:
...Υπάρχει εθισμός οταν το παιχνίδι υπερισχύει των άλλων ενδιαφερόντων και καθημερινών δραστηριοτήτων... και οτι οι εθιστικές συμπεριφορές είναι τρόποι διαφυγής & αποφυγής αντιμετώπισης των προβλημάτων της πραγματικής ζωής...
Δημήτριος Παπαθανασίου
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής
Δημήτριος Παπαθανασίου
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής
Read more
Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να δημιουργείτε κίνητρα για να βγαίνει εκτός σπιτιού με φίλους, αν σπουδάζει να τον κινητοποιείται να πηγαίνει στην σχολη και αν δεν κάνει κάτι άλλο να προσπαθήσετε να τον κινητοποιήσετε να βρει δουλειά. Είναι ενήλικας όποτε δεν μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα. Θα πρότεινα να επισκεφτεί ψυχολόγο για διερεύνηση.
Ψυχολόγος
Peristeri
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
Get instant expert guidance for your medical concerns now!
We’ll send you an email when a specialist responds.