Έκανα χειρουργείο αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς και μου έκανε ένα μήνα μετά επιωχρικη μεβρανη είναι φυσιολογικό;;και επιτρέπεται να κάνω σύντομα και άλλο χειρουργείο για την μεβρανη;; η έχει ρίσκο να πάθω νέα αποκόλληση η να ξαναγίνει η ΜΕΒΡΑΝΗ έχουν περάσει 4 μήνες από το πρώτο χειρουργείο και η ΜΕΒΡΑΝΗ έχει κάνει και μικρό οίδημα στην ωχρά και σταβωνει της γραμμές στο κέντρο.Μηπως είναι καλύτερα να την αφήσω αφού δεν επηρεάζει την όραση περιφερικά και να πάω σε ένα χρόνο για το χειρουργείο καταρράκτη γιατί με τα πολλά χειρουργεία και συνέχεια σταγόνες κορτιζόνης μετά από κάθε χειρουργείο καταστρέψω το μάτι τελείως;;; Ευχαριστώ για της απαντήσεις σας
Εαν στραβωνει τις γραμμες στο κεντρο αυτο ειναι ενοχλητικο.Επειδη επισης εχει κανει οιδημα καλυτερα ειναι να χειρουργηθειτε συντομα γιατι εαν το αφησετε δεν θα πιασετε καλη οραση μετα το χειρουργειο!
Καλό είναι να απορροφηθεί το οίδημα.
Πρώτα κάνετε θεραπεία για το οίδημα.
Καλημέρα σας,
Η εμφάνιση επιωχρικής μεμβράνης μετά από χειρουργείο αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς είναι αρκετά συχνό φαινόμενο. Χρωστικά κύτταρα που φυσιολογικά βρίσκονται κάτω απο τον αμφιβληστροειδή, εισέρχονται από τις ρωγμές που προκαλούν την αποκόλληση μέσα στο χώρο του ματιού και επικάθονται πάνω στον αμφιβληστροειδή και την ωχρά κηλίδα δημιουργώντας σταδιακά αυτές τις μεμβράνες.
Όπως αναφέρετε, η μεμβράνη ήδη άρχισε να προκαλεί συμπτώματα (οίδημα, παραμορφώσεις) οπότε η αφαίρεσή της είναι μάλλον ήδη ενδεδειγμένη. Χωρίς επέμβαση ενδέχεται η μεμβράνη να συνεχίσει να αναπτύσσεται επηρεάζοντας σε μεγαλύτερο βαθμό την κεντρική όραση.... Σε κάθε επέμβαση υπάρχει θεωρητικά ένα μικρό ρίσκο επαναποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς, αλλά τα ωφέλη της αφαίρεσης της μεμβράνης υπερτερούν στις περισσότερες περιπτώσεις.
Αυτό που μπορεί να γίνει, αν δε θέλετε πολλά χειρουργεία, είναι να αφαιρεθεί η μεμβράνη σε συνδυασμό με το χειρουργείο καταρράκτη. Αυτή η πρακτική είναι συχνή και μπορεί να πραγματοποιηθεί μερικούς μήνες μετά το αρχικό χειρουργείο. Περαιτέρω αναμονή δεν θεωρώ πως προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα.
Παρόλα αυτά είναι σωστό να έχετε αυτές τις ανησυχίες και να τις εκφράζετε ελεύθερα στους θεράποντες ιατρούς πριν από οποιαδήποτε απόφαση για νέα επέμβαση.
Με εκτίμηση
Δρ Αντώνης Κουτσώνας
Read more
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.