Καλησπέρα σας. Την Παρασκευή έχασα τον πατέρα μου. Είμαι ψυχολογικά χάλια. Δεν αντέχω αυτή την απώλεια. Ο αδερφός μου χάλια επίσης. Τι να κάνω;
Καλησπέρα σας και συλλυπητήρια. Καταλαβαίνω ότι είναι πολύ δύσκολο αυτό που περνάτε. Καλό θα ήταν να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία ώστε να διαχειριστείτε το πένθος.
Το να χάνουμε έναν γονιό είναι σαν να χάνουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας, χάνουμε τις ρίζες που μας έφεραν σε αυτόν τον κόσμο. Ο πόνος είναι βαθύς και απόλυτα φυσιολογικός. Η θλίψη, ο θυμός, η απογοήτευση είναι μέσα στη διαδικασία του πένθους και είναι σημαντικό να επιτρέψετε στον εαυτό σας να τα βιώσει.
Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να επεξεργαστεί αυτή την απώλεια. Το πένθος είναι μια επώδυνη διαδικασία και μοναδική για κάθε άνθρωπο, είναι στιγμές που θα νιώθετε καλύτερα και άλλες που ο πόνος γίνεται πιο έντονος.
Θυμηθείτε ότι δεν είστε μόνη σας. Μιλήστε σε ανθρώπους που σας αγαπούν και σας στηρίζουν, όπως οι συγγενείς σας ή οι φίλοι σ...ας. Είναι σημαντικό να έχετε δίπλα σας άτομα που θα σας στηρίξουν.
Είμαι εδώ για εσάς, όποτε το χρειαστείτε. Να θυμάστε ότι το να ζητάτε βοήθεια δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη. Δεν είστε μόνη σε αυτό το ταξίδι.
Read more
Καλησπέρα σας. Η απώλεια του πατέρα σας είναι μια βαθιά και δύσκολη εμπειρία, και είναι φυσιολογικό να νιώθετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τον πόνο αυτή τη στιγμή. Το πένθος χρειάζεται χρόνο, και η θλίψη, ο πόνος ή ακόμα και η αίσθηση του κενού είναι μέρος αυτής της διαδικασίας. Μιλήστε με τον αδερφό σας και μοιραστείτε τα συναισθήματά σας, καθώς η αλληλοϋποστήριξη μπορεί να σας προσφέρει ανακούφιση. Αν αισθάνεστε ότι η θλίψη είναι πολύ βαριά για να τη διαχειριστείτε μόνοι σας, η βοήθεια από έναν ψυχολόγο που ειδικεύεται στη διαχείριση πένθους μπορεί να σας στηρίξει ουσιαστικά. Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει “σωστός” ή “λάθος” τρόπος να πε...νθήσετε, και το σημαντικό είναι να δώσετε χρόνο και φροντίδα στον εαυτό σας.
Με εκτίμηση,
η Επιστημονική Ομάδα της Ψυχόπλευσης
Read more
Αγαπητέ/ή,
Κατανοώ απόλυτα πόσο οδυνηρή και επώδυνη είναι η εμπειρία της απώλειας ενός τόσο σημαντικού προσώπου, όπως είναι ο πατέρας σας. Το πένθος αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία που μας βοηθά να διαχειριστούμε τον πόνο της απώλειας, αλλά συχνά συνοδεύεται από έντονα συναισθήματα όπως θλίψη, άγχος, ακόμα και θυμό ή ενοχές.
Ορισμένες πρώτες σκέψεις που ίσως σας βοηθήσουν:
1. Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας: Είναι φυσιολογικό να νιώθετε "ψυχολογικά άσχημα". Δώστε στον εαυτό σας τον χρόνο να βιώσει αυτά τα συναισθήματα χωρίς να τα καταπιέζετε. Είναι ένα βήμα προς τη συναισθηματική επεξεργασία της απώλειας.
2. Συζη...τήστε για τον πόνο σας: Μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας με άτομα που εμπιστεύεστε, όπως ο αδερφός σας, φίλοι ή άλλα μέλη της οικογένειας. Η υποστήριξη από αγαπημένα πρόσωπα μπορεί να είναι πολύτιμη.
3. Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια: Εάν νιώθετε ότι η απώλεια σας κατακλύζει ή ότι δυσκολεύεστε να αντεπεξέλθετε στην καθημερινότητα, μια συνάντηση με ψυχολόγο μπορεί να σας προσφέρει πολύτιμα εργαλεία και στήριξη.
4. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να θρηνήσει: Ο καθένας βιώνει το πένθος με τον δικό του τρόπο και ρυθμό. Δεν υπάρχει "σωστός" ή "λάθος" τρόπος να πενθήσει κάποιος.
5. Διαχειριστείτε την καθημερινότητα: Μικρές δραστηριότητες, όπως ένας περίπατος ή το να αφιερώσετε λίγο χρόνο σε πράγματα που σας χαλαρώνουν, μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε συνδεδεμένοι με την πραγματικότητα.
Θα ήθελα να τονίσω ότι η διαδικασία του πένθους είναι μοναδική για κάθε άνθρωπο, και είναι απολύτως φυσιολογικό να βιώνετε έντονα συναισθήματα αυτή τη στιγμή. Αν επιθυμείτε περαιτέρω στήριξη, θα χαρώ να σας δω από κοντά ή να συζητήσουμε περαιτέρω τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.
Με εκτίμηση,
Στέλλα Ζαχαράτου – Ψυχολόγος MSc
Read more
Λυπάμαι για την απώλεια του πατέρα σας. Η απώλεια ενός γονέα είναι από τις πιο δύσκολες και επώδυνες εμπειρίες που μπορεί να βιώσει κανείς, και είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθετε συντετριμμένοι. Αυτό που περνάτε αυτή τη στιγμή είναι μέρος της διαδικασίας του πένθους, η οποία είναι μοναδική για τον καθένα και περιλαμβάνει έντονα συναισθήματα όπως θλίψη, θυμό, ενοχές ή ακόμη και σύγχυση.
Για αρχή, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας. Υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να φροντίσετε τον εαυτό σας και να διαχειριστείτε την απώλειά σας:
1. Δώστε χώρο στα συναισθήματά ...σας: Επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει ό,τι έρχεται—είτε αυτό είναι θλίψη, είτε θυμός, είτε νοσταλγία. Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα.
2. Μιλήστε με τους δικούς σας ανθρώπους: Συζητήστε με τον αδερφό σας ή άλλους συγγενείς και φίλους που εμπιστεύεστε. Η κοινή θλίψη συχνά μπορεί να φέρει μια μορφή παρηγοριάς και αίσθηση συντροφικότητας.
3. Αναζητήστε υποστήριξη: Εάν νιώθετε ότι το βάρος της απώλειας είναι υπερβολικό, θα ήταν βοηθητικό να μιλήσετε με έναν ψυχολόγο ή σύμβουλο πένθους. Ειδικά αν τόσο εσείς όσο και ο αδερφός σας βρίσκεστε σε «ψυχολογικά χάλια», μια επαγγελματική υποστήριξη μπορεί να προσφέρει κατευθύνσεις και εργαλεία για να διαχειριστείτε τον πόνο.
4. Δημιουργήστε ένα χώρο για αναμνήσεις: Κρατήστε τον πατέρα σας ζωντανό στις σκέψεις σας μέσα από αναμνήσεις, φωτογραφίες ή μια ιδιαίτερη δραστηριότητα που σας συνδέει μαζί του. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της σύνδεσης σας μαζί του.
5. Φροντίστε τον εαυτό σας: Είναι εύκολο να παραμελήσετε τις βασικές σας ανάγκες όταν πενθείτε. Προσπαθήστε να διατηρήσετε έναν σταθερό ύπνο, να τρώτε θρεπτικά και να κινηθείτε, ακόμη και αν αυτό σημαίνει απλά μια βόλτα.
Θυμηθείτε, ο χρόνος δεν «γιατρεύει» απαραίτητα την απώλεια, αλλά επιτρέπει στα συναισθήματα να γίνουν πιο διαχειρίσιμα. Κάθε ημέρα που περνά μπορεί να φέρει μικρές στιγμές ανακούφισης.
Σας εύχομαι δύναμη και κουράγιο σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Read more
Καλησπέρα σας, αρχικά συλλυπητήρια για την απώλεια σας. Η απώλεια ενός γονέα, είναι πολύ δύσκολη, και τα συναισθήματα θλίψης, απόγνωσης και κενού που βιώνετε είναι φυσιολογικά. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να πενθήσετε. Μιλήστε με αγαπημένα σας πρόσωπα ή έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να εκφράσετε τον πόνο σας. Η υποστήριξη είναι καθοριστική για να μπορέσετε, τόσο εσείς, όσο και ο αδερφός σας, να διαχειριστείτε αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Υπάρχουν κάποια φυσιολογικά στάδια πένθους. Ο τρόπος που τα βιώνει ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Αν νιώθετε πως περνάει αρκετό διάστημα και δεν είστε λειτουργική στη καθημερινότητα, αναζητήστε βοήθεια σε κάποιον ειδικό Ψυχικής Υγείας.
Χαίρεται.. Λυπάμαι πολύ για την απώλειά σας. Το πένθος είναι μια δύσκολη διαδικασία, και είναι φυσιολογικό να νιώθετε έτσι. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να βιώσει τα συναισθήματά του και μιλήστε με ανθρώπους που εμπιστεύεστε. Υποστηρίξτε ο ένας τον άλλον με τον αδερφό σας και, αν νιώσετε ότι δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε μόνοι σας, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Να θυμάστε ότι χρειάζεται χρόνος και ότι δεν είστε μόνοι. Ωστόσο ενδεικτικά:
1.Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας: Επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει όλα όσα νιώθετε. Η θλίψη, ο θυμός, το σοκ ή ακόμα και η ενοχή είναι φυσιολογικές αντιδράσεις. Μην πιέζεστε να “είστε καλ...ά” αν δεν είστε έτοιμοι.
2.Μιλήστε για την απώλεια: Αν έχετε ανθρώπους που εμπιστεύεστε, όπως φίλους ή μέλη της οικογένειας, μοιραστείτε μαζί τους αυτό που βιώνετε.
3.Ζητήστε βοήθεια: Μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Μια τέτοια απώλεια είναι βαρύ φορτίο, και η υποστήριξη από έναν επαγγελματία μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας.
4.Φροντίστε τον εαυτό σας.
5.Υποστηρίξτε τον αδερφό σας: Το ότι και οι δύο περνάτε την ίδια απώλεια μπορεί να σας φέρει πιο κοντά. Μιλήστε μαζί του για το πώς νιώθετε και δώστε ο ένας στον άλλο δύναμη.
6.Επιτρέψτε στον εαυτό σας να πενθήσει.
7.Βρείτε τρόπους να τιμήσετε τη μνήμη του: Μπορεί να είναι παρηγορητικό να κρατάτε μια φωτογραφία, να μιλάτε για τις αναμνήσεις σας, ή να κάνετε κάτι που ο πατέρας σας αγαπούσε.
Read more
Καλησπέρα σας. Είναι χρήσιμο να θυμόμαστε πως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι μια από τις πιο δύσκολες στιγμές που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος, και τα συναισθήματα που έχετε είναι απολύτως φυσιολογικά. Θέλω να σας βοηθήσω όσο μπορώ και να σας δώσω μερικές κατευθύνσεις που ίσως σας ανακουφίσουν. Αφενός, μην καταπιέζετε τα συναισθήματα σας καθώς είναι φυσικό να νιώθετε θλίψη, θυμό, κενό, ακόμα και σύγχυση. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να εκφράσει αυτά τα συναισθήματα. Αν χρειάζεται, κλάψτε ή μιλήστε γι' αυτό. Συζητήστε με ανθρώπους που εμπιστεύεστε, είτε είναι οικογένεια, φίλοι ή ακόμα και ειδικοί. Ο αδερφός σας περνάει την ίδια απώ...λεια, και ίσως μπορείτε να στηρίξετε ο ένας τον άλλον. Ακόμη, σε τέτοιες στιγμές, είναι εύκολο να παραμελήσετε τη δική σας υγεία. Προσπαθήστε να κοιμάστε όσο μπορείτε, να τρώτε υγιεινά και να κάνετε έστω μια μικρή βόλτα μέσα στη μέρα. Μικρά πράγματα, όπως η επαφή με τη φύση ή η ακρόαση μουσικής, μπορούν να σας βοηθήσουν.
Μην ξεχνάτε: Το πένθος δεν είναι κάτι που "περνάει" γρήγορα. Ο καθένας έχει το δικό του ρυθμό. Μην πιέζετε τον εαυτό σας να "συνέλθει" γρήγορα.
Read more
Ψυχολόγος
Καλησπέρα σας, λυπάμαι για την απώλειά σας. Η διαχείριση του πένθους πράγματι είναι μια από τις πιο δύσκολες εμπειρίες. Αν θέλετε να κάνετε εις βάθους δουλειά με τον εαυτό σας, προτείνεται η Ψυχοθεραπεία καθώς είναι μια κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης του πένθους.
Τι μπορείτε να κάνετε και στο σπίτι: Αρχικά να σας πω ότι στο πένθος δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Ο καθένας το βιώνει με διαφορετικό τρόπο και ένταση. Πολλές φορές βιώνεται ως κάτι το συντριπτικό και περιέχει σοκ, θυμό, κατάθλιψη, ενοχές και άλλα δύσκολα συναισθήματα. Χάσατε πολύ σύντομα τον πατέρα σας και είναι φυσικό να νιώθετε με αυτόν τον τρόπο. Αυτά που θα σας προτείν...ω, δε σημαίνει ότι θα σας απαλλάξουν από τον πόνο, αλλά θα επιτρέψουν σε αυτόν τον πόνο να υπάρξει, έτσι θα βιωθεί και σταδιακά ελπίζουμε να απαλύνει.
Για αρχή λοιπόν, η αναγνώριση του συναισθήματος πόνου είναι πολύ σημαντική:
Αναγνωρίζω πότε ξεκινά το συναίσθημα & πότε με καταβάλλει. Σταδιακά, προσθέτω την αναγνώριση της έντασής του.
Αφήστε το συναίσθημα να βιωθεί: Έτσι κι αλλιώς θα μας προκληθούν κάποια συναισθήματα και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Έχετε σκεφτεί αντί να πάτε ενάντια αυτών, απλά να τα βιώσετε; Ο πόνος θα κρατήσει για κάποιο καιρό και είναι αναμενόμενο. Αν δείτε ότι τα συμπτώματα συνεχίζουν στην ίδια ένταση για πάνω από 6 μήνες, παρακαλώ επικοινωνείτε με κάποιον ειδικό.
Ζητήστε υποστήριξη: Φίλοι, συγγενείς, γνωστοί. Όποιος μπορεί να σας βοηθήσει ή έστω να σας ακούσει. Βοηθάει ιδιαίτερα όταν συναντιέστε με το άτομο και όχι μονάχα από τηλεφωνική κλήση.
Φροντίστε τον εαυτό σας. Δεν είναι εύκολο, συχνά περιέχει ενοχές ή ακόμη και αποφυγή. Τι μπορείτε να κάνετε ενδεικτικά για εσάς: Ένα ζεστό μπάνιο, να σκεφτείτε θετικές αναμνήσεις του πατέρα σας και ίσως να τις μοιραστείτε με κάποιον, να γράψετε ένα 'ημερολόγιο' σκέψεων και οτιδήποτε σας ευχαριστεί σωματικά και ψυχικά.
Ελπίζω για πρώτα βήματα να σας βοηθήσουν έστω και λίγο. Θα χαρώ να μάθω την εξέλιξή σας. Θερμές σκέψεις για εσάς και τους δικούς σας.
Read more
Καλησπέρα σας! Αρχικά, συλλυπητήρια, λυπάμαι για την απώλειά σας. Θα ήθελα να σας πω πως το πένθος είναι μια τραυματική κατάσταση η οποία όμως έχει συγκεκριμένα στάδια. Κάθε απώλεια που βιώνουμε στη ζωή μας δημιουργεί μέσα μας ένα τραύμα που στην αρχή νιώθουμε πως δεν είμαστε σε θέση να το διαχειριστούμε και αυτό αποτελεί ένα από τα στάδια που σας ανέφερα. Όσο δύσκολο και αδιανόητο σας φαίνεται τώρα μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως η πληγή θα αρχίσει να κλείνει με τον καιρό και να επουλώνεται. Σκεφτείτε πως η απώλεια είναι σαν ένα τραύμα, μια πληγή δηλαδή, η οποία δημιουργείται όταν χτυπάμε. Στην αρχή πονάμε πολύ και μας φαίνεται αδιανόητο ότι σε... κάποιο καιρό αυτή η πληγή θα κλείσει με το πέρασμα του χρόνου, όμως αρχίζει και επουλώνεται. Αυτό όμως επιτυγχάνεται και από την δική μας παρέμβαση, από το ποσό δηλαδή θα φροντίσουμε την πληγή να κλείσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Κάποιες πληγές μας αφήνουν μικρά σημάδια, έτσι είναι και η απώλεια. Αφήνει μέσα μας ένα σημάδι το οποίο θα ξέρουμε ότι υπάρχει, με τον καιρό όμως θα το συνηθίσουμε και δεν θα εστιάζουμε τόσο σε αυτό. Κατανοώ απόλυτα τον πόνο σας αλλά θα πρέπει να βοηθήσετε τον εαυτό σας και να του δώσετε χρόνο για να διαχειριστεί την πληγή. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας θα σας βοηθήσει και θα σας ακούσει. Εύχομαι να σας βοήθησα έστω και λίγο! Read more
Λυπάμαι πολύ για την απώλεια που βιώνετε και καταλαβαίνω ότι είναι μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για εσάς και την οικογένειά σας. Η απώλεια ενός γονέα είναι μια από τις πιο επώδυνες εμπειρίες στη ζωή και τα συναισθήματα που νιώθετε αυτή τη στιγμή, όπως ο πόνος, η σύγχυση, ο θυμός και η αίσθηση της αναστάτωσης, είναι απόλυτα φυσιολογικά.
Μπορείτε να ακολοθήσετε μερικές κατευθύνσεις για να βοηθήσετε τον εαυτό σας στην παρούσα φάση του πένθους:
-Αποδοχή των συναισθημάτων σας
Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι να αποδεχτείτε ό,τι νιώθετε. Ο πόνος, η θλίψη, ακόμα και η θυμός ή η απογοήτευση είναι φυσικές αντιδράσεις στην απώλει...α. Δεν χρειάζεται να κρύβετε ή να καταπιέζετε αυτά τα συναισθήματα. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να βιώσει την απώλεια με τον τρόπο σας, χωρίς να ασκείτε πίεση για να "ξεπεράσετε" το πένθος γρήγορα.
- Συζητήσεις και κοινωνική υποστήριξη
Είναι κρίσιμο να μην απομονωθείτε σε αυτή τη διαδικασία. Η επικοινωνία με τον αδερφό σας μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητική. Από κοινού, μπορείτε να μοιραστείτε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις σας για τον πατέρα σας. Συχνά, το να βρείτε κάποιον που να κατανοεί τη διαδικασία πένθους, όπως ένας συγγενής ή φίλος, μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του άγχους και της απομόνωσης.
- Κατανόηση της διαδικασίας του πένθους
Το πένθος δεν είναι μια γραμμική διαδικασία και δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος ή χρονικό πλαίσιο για να το διαχειριστείτε. Ορισμένες μέρες θα είναι πιο δύσκολες, ενώ άλλες πιο ήρεμες. Αν νιώθετε ότι ο πόνος είναι πολύ έντονος, να θυμάστε ότι αυτό είναι προσωρινό και με τον χρόνο και τη φροντίδα, ο πόνος θα ελαχιστοποιηθεί.
- Φροντίδα του εαυτού σας
Αν και μπορεί να νιώθετε εξαιρετικά εξαντλημένοι ή συναισθηματικά καταπονημένοι, είναι σημαντικό να φροντίσετε τον εαυτό σας, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Προσπαθήστε να κοιμάστε επαρκώς, να τρώτε θρεπτικά γεύματα και να κάνετε απλές δραστηριότητες που σας προσφέρουν ανακούφιση, όπως μια βόλτα στη φύση ή στιγμές ηρεμίας. Η φροντίδα του εαυτού σας, ακόμη κι αν φαίνεται δύσκολη, είναι αναγκαία για να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε στον πόνο της απώλειας.
-Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια, αν χρειάζεται
Αν η θλίψη σας είναι τόσο έντονη που εμποδίζει την καθημερινή σας ζωή, αν η αίσθηση της απώλειας είναι αβάσταχτη ή αν νιώθετε ότι χρειάζεστε καθοδήγηση για να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας, η υποστήριξη ενός επαγγελματία ψυχολόγου μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη.
Κλείνοντας, να θυμάστε ότι το πένθος δεν έχει συγκεκριμένο χρόνο ή μέθοδο. Αντιμετωπίζετε μια σημαντική και δύσκολη αλλαγή στη ζωή σας και το να επιτρέπετε στον εαυτό σας να θρηνήσει και να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του είναι κρίσιμο για την προσωπική σας ανακούφιση.
Read more
Μιλήστε με ειδικό ψυχικής υγείας για να μπορέσει να σας βοηθήσει θεραπευτικά, ώστε να μην υποφέρετε.
Λυπάμαι πολύ για την απώλειά σας. Είναι φυσιολογικό να νιώθετε ψυχολογικά καταβεβλημένοι μετά από κάτι τόσο δύσκολο. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τα συναισθήματα που βιώνετε αυτή τη στιγμή (θλίψη, πόνος, ή ακόμα και σύγχυση) είναι φυσιολογικές αντιδράσεις σε μια τόσο σημαντική απώλεια! Είναι σημαντικό να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας για να πενθήσετε και να μην πιέζετε τον εαυτό σας να '‘είναι καλά’' αμέσως. Κάθε άνθρωπος θρηνεί με τον δικό του τρόπο και τον δικό του χρόνο. Αν νιώσετε την ανάγκη να μιλήσετε, είμαι εδώ για να σας ακούσω. Μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για να βρείτε τρόπους να διαχειριστείτε αυτό που περνάτε. Επιπλέον, θα σας... ενθαρρύνω να εκφράσετε τα συναισθήματά σας με άτομα που εμπιστεύεστε ή να τιμήσετε τη μνήμη του πατέρα σας με τρόπους που έχουν νόημα για εσάς. Αν νιώσετε ότι η θλίψη γίνεται υπερβολικά βαριά ή ανυπόφορη, ίσως να χρειαστεί να εξετάσουμε κάποιες πρακτικές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν να την αντιμετωπίσετε. Όλα αυτά είναι μέρος της διαδικασίας! Read more
Καλησπέρα σας,
Κατανοώ βαθιά πόσο δύσκολη και επώδυνη είναι η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, όπως ο πατέρας σας. Ο πόνος που περιγράφετε είναι απόλυτα φυσιολογικός και αναμενόμενος, καθώς το πένθος είναι μια διαδικασία που αγγίζει κάθε πτυχή της ύπαρξής.
Σκέψεις και προτάσεις:
Δώστε χώρο στα συναισθήματά σας:
Είναι σημαντικό να επιτρέψετε στον εαυτό σας να νιώσει αυτά που βιώνετε, όσο δύσκολα κι αν είναι. Η θλίψη, η οργή, η ενοχή ή η αίσθηση του κενού είναι φυσιολογικές αντιδράσεις σε μια τέτοια απώλεια.
Επικοινωνήστε μεταξύ σας:
Εσείς και ο αδερφός σας μοιράζεστε έναν κοινό πόνο, αλλά τον β...ιώνετε ο καθένας με διαφορετικό τρόπο. Η συζήτηση, το μοίρασμα αναμνήσεων και συναισθημάτων μπορούν να αποτελέσουν μια πολύτιμη στήριξη και για τους δύο.
Αναζητήστε υποστήριξη από τον κύκλο σας:
Είναι σημαντικό να μην απομονώνεστε. Μιλήστε με φίλους, συγγενείς ή ανθρώπους που εμπιστεύεστε. Η παρουσία και η στήριξη των άλλων μπορεί να σας ανακουφίσει και να σας βοηθήσει να αισθανθείτε λιγότερο μόνοι.
Εξετάστε τη δυνατότητα επαγγελματικής βοήθειας:
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας καθοδηγήσει στη διαχείριση των συναισθημάτων σας. Μερικές φορές, το να μιλήσετε σε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία μπορεί να σας προσφέρει νέες οπτικές και την αναγκαία αποφόρτιση.
Επιστροφή σε μικρές ρουτίνες:
Όσο δύσκολο κι αν φαίνεται, η σταδιακή επιστροφή σε καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο σταθερότητας. Δεν σημαίνει ότι ξεχνάτε τον πατέρα σας, αλλά ότι δημιουργείτε μια νέα ισορροπία.
Δώστε χρόνο στον εαυτό σας:
Το πένθος δεν έχει χρονοδιάγραμμα. Υπάρχουν καλές και κακές μέρες, αλλά σταδιακά, η ένταση του πόνου μειώνεται, αφήνοντας χώρο για τις όμορφες αναμνήσεις.
Τέλος, αν το θεωρείτε παρηγορητικό, μπορείτε να τιμήσετε τη μνήμη του πατέρα σας με έναν τρόπο που σας εκφράζει – είτε μέσω μιας συμβολικής πράξης είτε απλώς διατηρώντας ζωντανές τις στιγμές που μοιραστήκατε μαζί του.
Δεν υπάρχει "σωστός" ή "λάθος" τρόπος να πενθήσετε· υπάρχει ο δικός σας τρόπος. Η αναζήτηση βοήθειας και στήριξης είναι σημάδι δύναμης και αυτοφροντίδας.
Είμαι στη διάθεσή σας αν χρειαστείτε κάτι επιπλέον.
Εγκάρδια,
Παναγιώτης Μποκολής
Read more
Καλησπέρα. Καταλαβαίνω ότι είναι πολύ δύσκολο αυτό που περνάτε. Θα σας συμβουλευα να μην προσπαθείτε να κρύψετε τα συναισθήματα σας, αλλά να τα αναγνωρίζετε μέσα σας. Φροντιστε όσο πιο πολύ μπορείτε τον εαυτό σας και δώστε του χρόνο να επανέλθει από αυτή την απώλεια. Είναι φυσιολογικό να περνάτε αυτό το πένθος και να είστε κακά ψυχολογικά. Μετά από ένα με δύο μήνες μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε μια καινούργια δραστηριότητα για να ξεχνιεστε. Σιγά σιγά με τον καιρό θα νιώσετε καλύτερα και θα αποδεχτείτε το θάνατο του πατέρα σας. Δεν χρειάζεται όμως να πιέζετε τον εαυτό σας γι αυτό. Να θυμάστε πάντα τις όμορφες στιγμές και τα καλά που σας έχε...ι προσφέρει και να νιώθετε υπερήφανη/νος για αυτόν. Read more
Γειά σας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια για αυτό τον δύσκολο χαμό στην οικογένειά σας. Η απώλεια των γονέων σε κάθε ηλικία είναι από τις πιο δύσκολες εμπειρίες στη ζωή όλων μας.
Το βίωμα του πένθους μοιάζει συχνά με τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Μπορεί να νιώθουμε θλίψη, έλλειψη ενδιαφέροντος για πράγματα που άλλες φορές μας ικανοποιούσαν, αλλαγές στη διατροφή και τον ύπνο, αίσθημα τύψεων, στροφή της προσοχής μας στο παρελθόν, αίσθημα κενού και έλλειψη ελπίδας για το μέλλον, συναισθηματική και σωματική κούραση.
Στο πένθος αυτά τα συμπτώματα αν κι αβάσταχτα, είναι φυσιολογικά και συμβαίνουν στους περισσότερους από μας. Πρέπει να... πάρουμε χρόνο να ηρεμήσουμε, να ξεκουραστούμε και να σκεφτούμε κι αν μπορούμε να συνεχίσουμε κάποιες δραστηριότητες της καθημερινότητας για να ξεχνιόμαστε κάποιες ώρες της ημέρας. Πρέπει να βρούμε χρόνο να φροντίσουμε τον εαυτό μας, που για πολλούς από εμάς δεν είναι προτεραιότητά μας. Είναι σημαντική η στήριξη άλλων σημαντικών για εμάς προσώπων. Μπορεί να βοηθήσει και να σκεφτούμε μόνοι μας ή και με άλλους σημαντικές στιγμές με το άτομο που χάσαμε, πώς μας έχει αλλάξει τη ζωή και έτσι θα τον έχουμε πάντα κοντά μας. Κάποιες φορές βοηθούν και τα τελετουργικά με τα οποία λέμε αντίο στο σημαντικό μας άνθρωπο αλλά με ένα τρόπο κρατάμε τη μνήμη του ζωντανή, όπως η κηδεία ή κάτι πιο προσωπικό (πχ εκδρομή κάπου που του άρεσε, εμφύτευση δέντρου, συνέχιση εθίμων που του άρεσαν στη δική σας καθημερινότητα).
Αν μετά από λίγο καιρό η θλίψη κι ό,τι την συνοδεύει παραμένουν αβάσταχτα και το πένθος επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής μας, είναι η ώρα να σκεφτούμε το ενδεχόμενο να συζητήσουμε τι μας συμβαίνει με έναν ειδικό ψυχικής υγείας.
Ελπίζω να έχετε τη στήριξη που χρειάζεστε από τους κοντινούς σας ανθρώπους κι ο χρόνος να σας βοηθήσει.
Read more
Καλησπέρα. Λυπάμαι για την απώλειά σας. Δυστυχώς το πένθος είναι μια διαδικασία, την οποία δεν μπορούμε να αποφύγουμε όταν έχουμε μία απώλεια. Δεν υπάρχει τρόπος να απαλλαγείτε από τη θλίψη άμεσα, ίσα ίσα είναι καλό κι υγιές να πενθήσετε, με όποιον τρόπο νιώσετε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ισχύει το κλισέ ότι "ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός". Αν βέβαια νιώθετε ότι η θλίψη κι η δυσφορία που νιώθετε είναι μη διαχειρίσιμες, θα ήταν καλό να απευθύνθειτε σε κάποιον ψυχολόγο.
Καλησπέρα,
Η απώλεια ενός γονέα είναι ένα από τα πιο δύσκολα και επώδυνα γεγονότα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος στη ζωή του.
Αισθάνεστε ψυχολογικά χάλια και είναι απολύτως φυσιολογικό, καθώς η θλίψη και η απελπισία είναι συναισθήματα που συνοδεύουν αυτή την απώλεια.
Η κατάσταση αυτή όμως δεν επηρεάζει μόνο εσάς, αλλά και τον αδερφό σας, που βρίσκεται επίσης σε δύσκολη θέση. Η αποδοχή αυτής της απώλειας θα απαιτήσει χρόνο και υποστήριξη, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μοιράζεστε τα συναισθήματά σας με άλλους, είτε πρόκειται για φίλους, είτε για συγγενείς ή ακόμα εάν το κρίνετε απαραίτητο με ειδικούς ψυχικής υγείας.
Ίσως ν...α σας φαίνεται δύσκολο, αλλά η συζήτηση για την απώλεια του πατέρα σας θα φέρει περισσότερη ανακούφιση και θα σας βοηθήσει να διαχειριστήτε αυτή τη νέα πραγματικότητα.
Θα σας συμβούλευα να μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια για να μπορέσετε να διαχειριστείτε αυτό που περνάτε. Η υποστήριξη είναι πολύ σημαντική σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.
Read more
Καταρχάς, θέλω να σας εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια για την απώλεια του πατέρα σας. Ο πόνος που νιώθετε είναι απόλυτα φυσιολογικός και ανθρώπινος. Η απώλεια ενός γονέα είναι από τις πιο δύσκολες εμπειρίες που μπορεί να βιώσει κανείς, και είναι απολύτως λογικό να νιώθετε ότι δεν μπορείτε να αντέξετε αυτή τη στιγμή.
Είναι σημαντικό να επιτρέψετε στον εαυτό σας να αισθανθεί όλα τα συναισθήματα που έρχονται με την απώλεια. Ο θρήνος δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και διαφέρει από άτομο σε άτομο. Κάποιες μέρες μπορεί να νιώθετε ότι βρίσκεστε σε απόλυτο κενό, ενώ άλλες μπορεί να αισθάνεστε λίγο πιο δυνατοί. Όλα αυτά είναι φυσιολογ...ικά.
Μιλήστε με τον αδερφό σας για αυτό που νιώθετε. Η κοινή σας εμπειρία και η στήριξη του ενός προς τον άλλον μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τη θλίψη σας. Εάν υπάρχουν και άλλοι κοντινοί άνθρωποι, οικογένεια ή φίλοι, μη διστάσετε να τους μιλήσετε. Μερικές φορές, η απλή παρουσία ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να είναι αρκετή για να νιώσετε λίγη ανακούφιση.
Εάν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε την απώλεια, σκεφτείτε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Ένας ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας, να βρείτε τρόπους να διαχειριστείτε τη θλίψη και να επανέλθετε σταδιακά σε μια λειτουργική καθημερινότητα.
Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσετε αυτή τη δύσκολη στιγμή μόνοι σας. Το να μοιράζεστε τη θλίψη σας και να ζητάτε βοήθεια είναι σημάδι δύναμης, όχι αδυναμίας. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο και χώρο για να θρηνήσετε. Η απώλεια μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας, αλλά μέσα από αυτή μπορούμε να βρούμε τρόπους να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του ανθρώπου που αγαπήσαμε.
Read more
Το πένθος για την απώλεια του πατέρα σας, και η ψυχολογική κατάσταση την οποία συνεπάγεται είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε για να διαχειριστείτε τον ψυχικό σας κόσμο είναι να κάνετε Ψυχοθεραπεία με θεραπευτή που είναι εξειδικευμένος στο Πένθος και την Απώλεια. Ειλικρινή συλλυπητήρια...
Λυπάμαι βαθιά για την απώλειά σας. Ο πόνος της απώλειας είναι φυσικός και δικαιολογημένος, αλλά είναι σημαντικό να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας να θρηνήσει. Δεν χρειάζεται να το περάσετε μόνοι σας. Είστε εκεί ο ένας για τον άλλον με τον αδερφό σας, η υποστήριξη και ο χρόνος θα σας βοηθήσουν να αντέξετε. Να είστε καλά!
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.