Καλησπέρα σας. Εδώ και δύο μήνες το ζάχαρό μου είναι ανεβασμένο. Το πρωί έχω 1.37 μέχρι και 1.50. Μετά από 2 με 3 ώρες μετά φαγητού 1.40 μέχρι και 1.70. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και 5 χρόνια κάνω διαλειμματική νηστεία. Τρώω 11 το πρωί, και 6 το απόγευμα. Υπάρχει περίπτωση να είναι από αυτό; Ευχαριστώ εκ των προτέρων αν υπάρξει απάντηση.
Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να έχει θετική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, αλλά η προσωπική κατάσταση της υγείας σας (από ότι καταλαβαίνω ΣΔ2) θα καθορίσει αν αυτή η προσέγγιση είναι κατάλληλη για εσάς. Επειδή τα σάκχαρα που μου αναφέρατε είναι ιδιαίτερα ψηλά, καλό είναι να απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας!!!
Ναι σας έχει κάνει ζημιά στον μεταβολισμό του σακχάρου
Η διαλειμματική νηστεία, αν και έχει αρκετά οφέλη, όπως η βελτίωση της ινσουλινικής ευαισθησίας και η διαχείριση του βάρους, δεν είναι απίθανο να επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου σου, ανάλογα με το πώς το σώμα σου ανταποκρίνεται στο συγκεκριμένο διατροφικό μοτίβο. Ωστόσο, τα επίπεδα σακχάρου που αναφέρεις είναι πάνω από τα φυσιολογικά όρια, και αυτό μπορεί να υποδεικνύει κάποια μεταβολική διαταραχή, όπως προδιαβήτη ή διαβήτη.
Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να επηρεάσει το ζάχαρο, ειδικά εάν κατά τη διάρκεια του φαγητού καταναλώνονται γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή λιγότερο υγιεινά τρόφιμα, ή αν υπάρχει ανεπαρκής δ...ιατροφή γενικά. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, όπως:
1. **Στρες:** Το στρες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μέσω της έκκρισης ορμονών όπως η κορτιζόλη.
2. **Έλλειψη άσκησης:** Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου.
3. **Αλλαγές στο σωματικό βάρος:** Αύξηση βάρους μπορεί να επηρεάσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
4. **Αλλαγές στο πρόγραμμα ύπνου:** Η κακή ποιότητα ή ποσότητα ύπνου μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα γλυκόζης.
5. **Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες:** Ακόμα και με τη διαλειμματική νηστεία, η ποιότητα των γευμάτων και οι θρεπτικές ουσίες παίζουν σημαντικό ρόλο.
Για να κατανοήσεις καλύτερα τι συμβαίνει, θα ήταν καλό να παρακολουθήσεις τη διατροφή σου και να εξετάσεις τη σύνθεση των γευμάτων σου. Επιπλέον, θα ήταν σοφό να μιλήσεις με έναν γιατρό ή διαιτολόγο για να αξιολογήσει την κατάσταση και να σου προτείνει την κατάλληλη θεραπεία ή αλλαγές στη διατροφή.
Αν και η διαλειμματική νηστεία δεν είναι απαραίτητα η αιτία της αύξησης του σακχάρου σου, μπορεί να είναι μέρος της εικόνας, και η προσαρμογή της διατροφής σου θα μπορούσε να βοηθήσει.
Read more
Να πατε για εξετασεις αιματος και καμπυλη ζαχαρου. Μαλλον χρειαζεστε διατροφη με καποιον διαιτολογο ή φαρμακο
Για το σάκχαρο συνίσταται καλύτερα να υπάρχουν τα συχνά μικρά γεύματα (κάθε περίπου 3 ώρες) για να μην υπάρχουν έντονα σκαμπανεβάσματα στο σάκχαρο.
Δε γνωρίζουμε το πλήρες ιστορικό σας (ιατρικό και διατροφικό), καθώς και άλλες συνήθειες τις καθημερινότητάς σας, οι οποίες μπορεί να έχουν αλλάξει το τελευταίο διάστημα, ώστε να δώσουμε μια ξεκάθαρη απάντηση.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι να αλλάξετε το διατροφικό πρότυπο που ακολουθείτε ή το περιεχόμενο των γευμάτων που καταναλώνετε, ώστε να δείτε εάν ευθύνεται η διατροφή σας για τις υψηλές τιμές σακχάρου και παράλληλα να κρατήσετε ημερολόγιο με τις τιμές σακχάρου σας και τα γεύματά σας, τουλάχιστον για 1 εβδομάδα.
Τέλος, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία υγείας, ο οποίος έχοντας ...πλήρη εικόνα του ιστορικού σας θα αξιολογήσει την καταγραφή που θα κάνετε και θα μπορέσει να σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές και κατάλληλη καθοδήγηση.
Read more
Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα καλό διατροφικό σχήμα για όποιον τον βολεύει αυτό το πρόγραμμα. Δεν είναι υποχρεωτικό να την ακολουθήσετε εάν δεν σας βολεύει. Ένας κλινικός διαιτολόγος θα σας βοηθήσει, θα σας συντάξει ένα εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες σας και θα σας παρακολουθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα με κατάλληλες μετρήσεις.
Καλησπέρα σας. Αποκλείεται να ευθύνεται η διαλειμματική νηστεία για τις αυξημένες τιμές ζαχάρου. Ο λόγος συνήθως είναι αυξημένο βάρος και κληρονομικότητα. Από τη στιγμή όμως που υπάρχουν αυξημένες τιμές ζαχάρου καλό είναι να μη συνεχίσετε με την διαλειμματική αλλά να προτιμήσετε τα μικρά και συχνά γεύματα. Έτσι θα δώσετε την ευκαιρία στον οργανισμό σας να διαχειριστεί καλύτερα τους υδατάνθρακες καθ ότι τα γεύματα θα είναι εκ των πραγμάτων μικρότερα.
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.