Τα άτομα που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά αυτιστικού φάσματος, συχνά εμφανίζουν δυσκολίες στο λόγο και την επικοινωνία. Οι διαφορές στον τρόπο αντίληψης και επεξεργασίας των πληροφοριών μπορεί να επηρεάσουν την εκφορά και την κατανόηση του λόγου. Ορισμένες από τις συνηθισμένες δυσκολίες είναι οι παρακάτω:
1. Καθυστέρηση στην ανάπτυξη της γλώσσας, κυρίως στα πρώτα χρόνια της ζωής, περιορισμένη λεξιλογική ποικιλία, δυσκολία στην έκφραση και προβλήματα στη γραμματική.
2. Δυσκολία στην κοινωνική επικοινωνία, όπως κατανόηση των μη λεκτικών μηνυμάτων, προβλήματα με την έναρξη και τη διατήρηση διαλόγου, δυσκολία στην κατανόηση των κοινωνικών ...κανόνων και περιορισμένη χρήση μη-κυριολεκτικής γλώσσας (π.χ. μεταφορές, αστεία, αλληγορίες).
3. Επαναλαμβανόμενος λόγος ή στερεότυπα, που μπορεί να αφορούν λέξεις ή ολόκληρες φράσεις, χωρίς συγκεκριμένο νόημα. Επίσης, μπορεί να υπάρχει η προτίμηση για στερεότυπα θέματα στον λόγο, όπως αναφορές σε αγαπημένα τους αντικείμενα ή ενδιαφέροντα.
4. Περιορισμένη ευελιξία στην επικοινωνία, δηλαδή δυσκολία να προσαρμοστούν σε νέες καταστάσεις επικοινωνίας, σε νέους συνομιλητές ή σε αλλαγές στην επικοινωνιακή προσέγγιση.
5. Προβλήματα με την αποκωδικοποίηση και την κατανόηση της πληροφορίας που τους παρέχεται, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πολύπλοκες δομές προτάσεων.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο αυτισμός είναι φάσμα διαταραχής, που σημαίνει ότι ο βαθμός και ο τρόπος που επηρεάζεται η ευχέρεια στην επικοινωνία, μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Καθένας έχει τις δικές του μοναδικές ανάγκες και προκλήσεις στον τομέα της επικοινωνίας. Σημαντικό είναι να υπάρχει ανοικτή και υποστηρικτική προσέγγιση, καθώς κάθε άτομο αντιμετωπίζεται μεμονωμένα αφού αναγνωριστούν οι ιδιαίτερες ανάγκες του.
Read more
Από τα πιο σύνηθες είναι η καθυστέρηση ομιλίας. Επίσης συνήθως παρατηρείται η έλλειψη διάθεσης επικοινωνίας. Αλλά ανάλογα με το παιδί τα χαρακτηριστικά αλλάζουν.
Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΓΕΝΙΚΗ . ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΑΚΡΙΒΩΣ . ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΗΠΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΘΡΩΣΗ ,ΣΤΟ ΜΟΡΦΟΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ Κ.Α .ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΛΟΓΟ .ΕΚΕΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
Λογοθεραπεύτρια - Λογοπεδικός
Kypseli
Τα άτομα με αυτισμό εμφανίζουν τελετουργικά λεκτικά μοτίβα χαιρετισμού και ιδιόμορφες φράσεις. Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα του αυτισμού είναι η ηχολαλία. Παρουσίαζεται άμεση με την απευθείας ανάκληση των εκφράσεων που το παιδί άκουσε ή ετεροχρονισμένη επαναλαμβάνοντας εκφράσεις που το παιδί άκουσε σε παρελθοντικό χρόνο. Επιπλέον, υπάρχει μια τάση παραγωγής ιδιοσυγκρασιακών εκφωνημάτων, λέξεων χωρίς σημασία, νεολογισμών ή σχολαστικής παραγωγής λόγου.
Οι φωνολογικές τους ικανότητες εξελίσσονται καθυστερημένα σε σύγκριση με τα τυπικά παιδιά. Παρατηρούνται ιδιομορφίες στα προσωδιακά χαρακτηριστικά της ομιλίας. Ενδέχεται να μιλούν μηχανικ...ά ή μονότονα, να υπάρχει διακύμανση έντασης στον τόνο της φωνής και παράγουν λέξεις τονικά λανθασμένες.
Όσον αφορά τη μορφολογία και τη σύνταξη, τα παιδιά με ΔΑΦ εμφανίζουν διαφοροποιήσεις. Παρατηρείται παράληψη λειτουργικών λέξεων και εμφανίζουν αρκετά συχνά τηλεγραφικό λόγο. Επιπροσθέτως, παρουσιάζεται δυσκολία σωστής χρονικής τοποθέτησης μέσα σε μια εκφορά.
Read more
Καθώς το φάσμα του αυτισμού είναι μεγάλο οι δυσκολίες που μπορεί να παρουσιάσει το αυτιστικό άτομο μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές κατά περίπτωση. Για παράδειγμα ένα παιδί μπορεί να έχει μια δυσκολία κατανόησης στο μεταφορικό λόγο, ενώ ένα άλλο παιδί μπορεί να είναι μη λεκτικό και να επικοινωνεί με εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας
Καλησπερα σας, η ερωτηση σας δεν μπορει να απαντηθει δυστυχως χωρις να εχω εικονα του παιδιου, αναλογα με το δυναμικο του αναπτυσεται και ο λόγος. Συνηθεις δυσκολιες ειναι θέματα επικοινωνιας, καθυστερηση στην αναπτυξη της σκεψης και του λόγου. πιθανον και αρθρωση.
Ένα αυτιστικό άτομο παρατηρείται ότι παρουσιάζει καθυστερημένη γλωσσική ανάπτυξη ή δυσκολία στη χρήση της γλώσσας για κοινωνική επικοινωνία γιατί δε γνωρίζουν τι μπορούν να πετύχουν με τη χρήση της γλώσσας αφού δυσκολεύονται να καταλάβουν γιατί επικοινωνούν οι άνθρωποι.
Καλησπερα σας! Εξαρτάται απο το επίπεδο του λόγου του.Καλό θα ήταν να προβείτε σε λογοπεδική αξιολόγηση όπου θα σας ενημερώσουν αναλυτικα,ευχαριστώ!
Εξαρτάται πόσο βαρύς είναι ο αυτισμός, μπορεί οι ασθενείς να μην μιλούν και καθόλου.
Οι δυσκολίες λόγου ενός ατόμου στο φάσμα του αυτισμού ποικίλουν κατά πολύ και εξαρτώνται από αρκετούς παράγοντες, όπως η νοημοσύνη, το φύλο, η ηλικία, η εκπαίδευση που έχει λάβει, το οικογενειακό περιβάλλον, καθώς και άλλες συνοδές καταστάσεις. Οι συνήθεις δυσκολίες εστιάζουν στην προσωδία και την πραγματολογία, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει καθυστέρηση ομιλίας, δυσχέρεια στην αντίληψη του λόγου, κ.α.
Μπορεί να μη αναπτύξει καθόλου λόγο σε κάποιες περιπτώσεις, σε άλλες εχουν λόγο αλλά υπάρχει καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου, περιορισμένο λεξιλόγιο, γραμματικά και συντακτικά λάθη, δυσκαταληπτη ομιλία ,χρήση γ' προσώπου για τον εαυτό του, ηχολαλια κ.α. Επίσης, η επικοινωνία πλήττεται πολύ καθώς τα άτομα με αυτισμό παρουσιάζουν δυσκολίες στην βλεμματική επαφή, στην εναλλαγη σειράς, στην πρωτοβουλία για επικοινωνία, στη μίμηση, στο συμβολικό παιχνίδι, έχουν δικό τους ρεπερτόριο ενδιαφεροντων που δύσκολα θα αφήσουν για να ανταποκριθουν στο κάλεσμα ενός συνομιλητή. Για πιο εξατομικευμένες πληροφορίες χρειάζεται να έχουμε την εικόνα του σ...υγκεκριμένου παιδιού ώστε να μπορούμε με ακρίβεια να εντοπίσουμε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας ενος παιδιού. Read more
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
Get instant expert guidance for your medical concerns now!
We’ll send you an email when a specialist responds.